25 Ιουν 2012

Πόσο ανοιχτό μπορεί να είναι ένα φιλο-κουκουέ blog;

Άνοιξε μια κουβέντα μέσα στο μπλογκ σχετικά με την τελευταία αναδημοσίευση της συν-μπλογκέρισας Elva από την επίσης συν-μπλογκέρισα Black Bedlam, η οποία προκαλεί κάποιαν αντίδραση από τους συν-μπλογκερς TRASH και poe, που μας θυμίζει την προ ολίγου καιρού θέση που πήρε ο συν-μπλόγκερ (κατα το συνάδελφος που λέμε και στα συνδικάτα, ασχέτως πολιτικής στάσεως του αλλουνού) Βραχόκηπος που προκάλεσε την έντονην αντίδραση του έτερου συν-μπλόγκερ Redfly καθώς και των προαναφερθέντων συν-μπλόγκερς κλπ κλπ

Θα πω εγώ την αποψάρα κι όποιος θέλει συμφωνάει κι όποιος θέλει διαφωνάει:

Απ' την αρχή που κάναμε το μπλογκ, εγώ για να μαι ειλικρινής γούσταρα κάτι πιο ανοιχτό, ελεύθερο, με άλλο χαρακτήρα, χωρίς κομματική υποστήριξη κλπ και ο καθένας να αυτοχαρακτηρίζεται όπως γουστάρει, να αναδημοσιεύει ό,τι θέλει κλπ, κάτι σε στιλ Ελληνοφρένεια, Ηot Doc, Unfollow κλπ.
Επειδή η αρχική σύλληψις και πρόσκληση ήταν του φίλου poe που είχε μια άλλη αντίληψη, έπρεπε να σεβαστούμε αυτή την ιδέα, άσκησε και σημαντική επιρροή και ο παλιός στο κουρμπέτι Faros και διαμορφώθηκε αυτό που βλέπετε σήμερα. Όχι ότι καταπιέστηκε κανένας, άλλωστε κι ο ίδιος ο poe έκανε ένα σωρό υποχωρήσεις στην αισθητική, στο στήσιμο, στα σύμβολα (τα “κονίσματα δεν τα υποστέλλουμε” που έλεγε κι ο Χαρίλαος) οπότε κρατήθηκε μια ισορροπία. Σκοπός ήταν να δεχόμαστε και καινούρια μέλη που να συμφωνούν με τους όρους που είχαμε, ένα μίνιμουμ πρόγραμμα συμφωνίας. Η ζωή μας έδειξε ότι διαφορετικά καταλαβαίνει κάποιος τους όρους κλπ, δεν μπορείς να του βάλεις και το μαχαίρι στο λαιμό, αυτό θα γράψεις, τούτο το άλλο κλπ. Δεν είπαμε ότι θα εφαρμόσουμε το “δημοκρατικό συγκεντρωτισμό” στο blog οπότε δεν τίθεται θέμα επ' αυτού. Και πολύ λογικά, οι φίλοι μας που διαφώνησαν με κάποιο άρθρο, πολύ όμορφα και πολύ τίμια είπαν “παιδιά, εγώ δεν θέλω να συμμετέχω”.

Εγώ δεν συμμετείχα τόσο καιρό λόγω υποχρεώσεων άλλων, τέλωσπάντων κόψε από δω, κόψε από κει, σκέφτηκα ότι μπορώ ν' αφιερώσω λίγη ωρίτσα και μέχρι εκεί. Να μη μου τρώει χρόνο το ίντερνετ από άλλες ασχολίες πιο σημαντικές.

Τότε στην αρχή αναγκαστήκαμε να κάνουμε το disclaimer για να προστατευτεί το κόμμα απ' το ο,τιδήποτε λέγεται εδώ μέσα απ' τους αρθρογράφους, να μη θεωρεί π.χ ο άλλος “α, δες τι λεν οι κουκουέδες” κλπ. Να καταλάβει δηλαδή ο άλλος ότι αυτά τα λεν στο γλόμπινγκ και δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν άλλον. Όταν κάποιος γράψει κάτι αρνητικό (που μπορεί αυτός να το εκλαμβάνει για θετικό) για το κόμμα, από πριν υπάρχει η αποποίηση ευθυνών των πάντων. Το θέμα είναι: βοηθάει το κόμμα και τους σκοπούς του όταν λες κάτι είτε ως κριτική, είτε ως υποστήριξη μέσα σ' ένα μπλογκ;

Εγώ λέω το εξής: σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα, τα μέλη λεν την άποψή τους μέσα στα όργανα και δεν τη βγάζουν παραέξω. Τελεία. Για τους φίλους και τους ψηφοφόρους, το κουκουέ κάτα τόπους οργανώνει συσκέψεις με φίλους και οπαδούς που μπορούν να παν τα πουν εκεί και να έρθουν και σε πιο άμεση επαφή με το κόμμα. Ή ακόμα αν γνωρίζουν κάποιο μέλος, να του πουν την άποψή τους και να ζητήσουν να τα μεταφέρει στο κόμμα, ότι ο τάδε έχει αυτή την άποψη, παρακαλώ να καταγραφεί μπλα, μπλα. Αυτός είναι ο σωστός και ο αποτελεσματικός τρόπος.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να γράψει και την άποψή του στο ιντερνετ, κανένας δεν του απαγορεύει, εκατό φορές να τη γράψει. Εμένα μια φορά πιο αποτελεσματική μου φαίνεται η κριτική με φυσική επαφή με τα μέλη και τις επίσημες συζητήσεις που οργανώνει το κόμμα. Όταν τον βλέπεις τον άλλον από κοντά είναι αλλιώς, βλέπεις πώς μιλάει, πώς απαντάει κλπ.

Το μπλόγκινγκ είναι ιδιαίτερος τρόπος επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης, έχει τα χαρακτηριστικά του. Ένα συλλογικό μπλογκ που στήνεται από άτομα που ζουν σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές συνήθειες, με διαφορετική αντίληψη για το κόμμα κλπ, εφ' όσον απ' την αρχή δηλώνει ότι δεν είναι πολιτική οργάνωση, δύσκολα μπορεί να κρατήσει ενιαία “γραμμή” να την πούμε έτσι.

Ο χαρακτήρας του μπλογκινγκ είναι περιορισμένος και δεν μπορεί να συμβάλλει (για την ώρα) σε ουσιαστικό διάλογο και επεξεργασία θέσεων, ιδιαίτερα δε όταν το περιεχόμενό του είναι περιορισμένης εμβέλειας (πολιτικό, ακόμα λιγότερο κομμουνιστικό, ακόμα πιο λίγο κομματικό). Είπε το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα σε κάποιο σχόλιο του ότι τα so-called “red blogs” δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι κάτι ενιαίο. Αν ήταν κάτι ενιαίο θα έπρεπε να έχουν μια συλλογική κεντρική διαχείριση, ανεξάρτητα αν είναι απ' το κόμμα ή από φίλους, οπότε θα είχαν πιο επίσημο χαρακτήρα, θα είχαν περισσότερους κανόνες κλπ. Ακόμα δεν φτάσαμε στο σημείο αυτό και ίσως και δεν χρειάζεται στην τελική, οπότε τώρα αναγκαστικά λειτουργούμε ανεξάρτητα λίγο πολύ, ο καθένας με την κρίση του. Υπάρχει μια άτυπη αλληλοϋποστήριξη (εκτός μερικών εξαιρέσεων) αλλά μέχρι εκεί. Τέτοια είναι η φύση του μέσου δυστυχώς ή ευτυχώς. Και μέσα σ 'αυτή την κουλτούρα, όπως φαίνεται και στο μανιφέστο των bloggers που διαβάζουμε στον Καρτέσιο, εντάσσεται και το δικαίωμα στην ανωνυμία που όποιος θέλει το χρησιμοποιεί όποιος δεν θέλει πάλι όχι (παρεμπιπτόντως είχα κάνει πρόταση παλιά να υιοθετήσει το γλόμπινγκ το μανιφέστο των bloggers απ' τον Καρτέσιο αλλά η πρόταση δεν είχε γίνει δεκτή απ' τους περισσότερους. Το λέω για να δείξω ότι παίρναμε με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις). Δεν είναι αθέμιτο πράμα η ανωνυμία, ίσα-ίσα που κατα περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί και θετικά. Έχει ασφαλώς και την πλευρά ότι μπορεί να προβοκάρει ο καθένας όπως γουστάρει πίσω απ' την ανωνυμία. Τι να κάνεις, διπλή φύση έχουν σχεδόν τα πάντα. 

Η ηθική που έχει κάθε άνθρωπος αντικατοπτρίζεται παντού, ακόμα και στην ανωνυμία του. Εχουμε παλιότερα παραδείγματα, αλλά δεν θα τ' αναφέρουμε για να μη ξυσουμε πληγές. Όταν λοιπόν κάτι τυπάδες που αυτοχαρακτηρίζονται “Ενωση Οπαδών Συριζα” λεν εντελώς αυθαίρετα και χωρίς καμμιά απόδειξη ότι ο Μπογιόπουλος κρύβεται πίσω απ' τη “Νέα Σπορά” σημαίνει ένα πράμα: Ότι κάνεις άθλια χρήση της ασφάλειας που σου προσφέρει η ανωνυμία για να συκοφαντήσεις κάποιον που ξέρεις εξ' αρχής ότι δεν θα σύρει στα δικαστήρια επειδή οι κομμουνιστές σπάνια κάνουν χρήση των αστικών θεσμών. Οι άθλιοι τυπάδες λοιπόν “Οπαδοί του Σύριζα” δεν αξίζουν ούτε για φτύσιμο, σε πατάνε τώρα που είσαι στα κάτω σου για να σε σβήσουν (έτσι νομίζουν, γιατί ο καιρός πάντα έχει γυρίσματα), αξιοποιούν φήμες από δω κι απο κει. Δεν κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους σαν bloggers; ασφαλώς κάνουν, αλλά το κάνουν με τον αθλιότερο δυνατό τρόπο. (Δείτε εδώ http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8791.html)

Για τη “νεα σπορά”, δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι: μπορεί να αρέσει σε όλους το παραδοσιακό κομματικό κουτσομπολιό, αλλά ως “μέλη και στελέχη” που είναι θα ήξεραν ότι η κριτική με βάση την ιδιότητα που υποστηρίζουν ότι έχουν, πάντα γίνεται μέσα στο κόμμα.  Μ' αυτά που λεν δεν συμφωνώ, είναι μια ερμηνεία για ορισμένα πράματα που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να λέγεται δημόσια, κι αν είναι να ειπωθούν, θα ειπωθούν από επίσημα κείμενα του κόμματος. Κι εγώ μπορεί να βλέπω στραβά, αλλά δεν κάνω τέτοιου είδους ερμηνείες δημόσια, με άλλον τρόπο θα συμβάλλω στο να λυθούν.

Επομένως: δεν μπορώ να κατηγορήσω την Elva που αναδημοσίεψε την ΒΒ ή τον βραχόκηπο που έβαλαν κείμενο με διάθεση (αυτο)κριτικής. Τα παιδιά που ένιωσαν ότι δεν τηρούνται οι κανόνες, σεβαστή η άποψή τους, είπαν “δεν γράφω άλλο”, πάλι φίλοι είμαστε. Έτσι λοιπόν, με δική μου πρωτοβουλία τροποποίησα το disclaimer. 
Κάναμε ένα πείραμα, να δούμε πόσο ανοιχτό μπορεί να είναι ένα φιλοκουκουέ μπλογκ, είδαμε πώς αντέδρασαν οι συν-μπλόγκερς και οι φίλοι που μας διαβάζουν και κάνουμε reset. Σε κάθε περίπτωση φυσικά, το κόμμα δεν φέρει καμμιά ευθύνη.

23 σχόλια:

  1. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με μέρος ή με το σύνολο ενός άρθρου, μιλάμε πάντα για το μπλογκινγκ, κατά τη γνώμη μου δίνουμε και εξετάσεις κατά πόσον αντέχουμε τον διάλογο !
    Ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο.

    (παρένθεση: το αποτέλεσμα των εκλογών, το εκτιμάει ο καθένας με τον τρόπο του, το Κόμμα όμως έχει την υποχρέωση την εκτίμησή του να την στηρίζει και στην προοπτική και στο μέλλον στο κάτω κάτω, λίγο πιο "κάτω" δημοσιεύουμε επιστολή των Ιταλών συντρόφων που λένε πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να τα έχει υπόψη του ο καθένας)

    Εδώ δεν γίνεται κανένας ... διαγωνισμός για το ποιος περισσότερο ή λιγότερο εκφράζει τις απόψεις του Κόμματος !
    Όποιος το εκλαμβάνει έτσι, δεν βοηθάει κατά τη γνώμη μου.

    Συμφωνώ απόλυτα ότι ο κάθε φίλος - συνεργάτης του γλόμπινγκ, μπορεί να γράφει ΕΛΕΥΘΕΡΑ αυτά που εκείνος (ή εκείνη) πιστεύει ότι πρέπει να γράψει.
    Ούτε λογοκρισία πρέπει να γίνεται ούτε αυτό είναι η επιθυμία κανενός.

    Μπορούμε με σχόλια - αν το νομίζουμε - να "διορθώσουμε" σημεία ή και όλο το ποστ !
    Φυσικά, στα πλαίσια της ελεύθερης χρήσης του μέσου, θα έχουμε και τρολλς, θα έχουμε και "καλοθελητές", φυσικά και εχθρους που θα θελήσουν να προβοκάρουν, να μας την πουν, να κάνουν ακόμα και πλάκα !

    Έχουμε το δυνατό στομάχι να τα αντέξουμε αυτά ;
    Εδώ μας θέλω !

    Πως λένε: Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, δεν μας πολυβλέπω να έχουμε γερό στομάχι, σύντροφε Faros.Και τα περί "ελευθερίας της έκφρασης" και περί "λογοκρισία, φτου κακά!" και τα άλλα πανέμορφα και πολύχρωμα που ακούγονται καλύτερα από όσο...φοριούνται. Γιατί έρχονται κάτι "ψιλά", κάτι ανεπαίσθητα και τριτεύοντα, ασήμαντες μικρολεπτομέρειες φυσικά, που δεν εμπεριέχουν βλέπεις ίχνος μηνύματος και δεν αρκούν φυσικά ούτε κατά διάνοια για να βγει κάποιο συμπέρασμα, όπως η ελαφρώς ηρωϊκή όσο και ιδιαίτερα μουλωχτή πράξη της αποπομπής του "βραχόκηπος" από το ΓΛΟΜΠROLL, μετά την γνωστή...αμαρτωλή του ανάρτηση, για να πούμε κάνα σύκο, σύκο. Δεν είχα σκοπό να το αναφέρω, αλλά προέκυψε, και καλά έκανε που προέκυψε. Και τι θέλω να πω με αυτό, σύντροφε Faros; Θέλω να πω, ότι αν περιμένει έναν ΣΥΝΤΡΟΦΟ (που έχει ματώσει εκτός των άλλων και περίπου 3.000 ποστ στο μπλογκ του γιά "κάτι" συγκεκριμένο) μετά από μισή ανάρτηση στο ΓΛΟΜΠΙΝΓΚ γιά τον...κόπο του, ΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ της διαγραφής του από τα προτεινόμενα μπλογκς, χωρίς μιά λέξη, ξέρω γω σύντροφε, σε αφαιρούμε λόγω ανεπάρκειας, ε τότε θα πρέπει να ανασυντάξουμε το λεξιλόγιο και την φαντασία μας και να εφεύρουμε μιά άλλη λέξη για την ελευθερία της έκφρασης κτλ. Και αναρωτιέμαι, τι θα με περίμενε, αν δεν υπήρχε ο...πρώην έντιμος βίος! Και για να το εκφράσω άνευ ιδεολογικής γαρνιτούρας, άρα και λιγότερο κυριλέ: Δεν είμαστε αυτό που εκπέμπουμε, αλλά αυτό που αναδύουμε σύντροφε Faros. Και τελικά είμαστε αυτό που ΔΕΝ θέλουμε ή δεν έχουμε τα κότσια να δούμε, φίλε μου. Και να ήξερες πόσο θλίβεται μία άγνωστη αμελητέα ποσότητα όπως ο βραχόκηπος με κάτι τέτοια.... Ο βραχόκηπος που μπορεί να κουβαλάει την τρέλλα που κουβαλάει, αλλά δεν θα σου το έκανε ΠΟΤΕ αυτό το απίστευτο φάουλ καλέ μου σύντροφε.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Εκφράζω την διαμαρτυρία και τη θλίψη μου για ό,τι ακολούθησε την αναδημοσίευση του κειμένου της ββ. Αυτή η ατμόσφαιρα μου θυμίζει άλλες εποχές, που δεν έζησα αλλά διάβασα σε βιβλία επίσημων ντοκουμέντων του κόμματος.

    Διαφωνώ με κάποια σημεία του κειμένου της ββ, δεν έχει νόημα να τα αναλύσω τώρα. Αυτό όμως δεν με εμποδίσει να καταδικάσω τον παραλληλισμό που επιχειρείται, με προβοκατόρικα κείμενα γνωστού προβοκατόρικου μπλογκ, όπως και κάποιους άλλους χαρακτηρισμούς που διάβασα στα σχόλια.

    Ο κάθε μπλόγκερ στη γειτονιά μας έχει την ιστορία του, μικρή ή μεγάλη (σε χρονική διάρκεια), και δικαιούται τον σεβασμό, τουλάχιστον, αυτών που τον γνωρίζουν (μέσα από τα κείμενά του). Όσοι συναναστρεφόμαστε εδώ μέσα και γνωριζόμαστε κατά κάποιο τρόπο (πάντα μέσα από τα κείμενά μας) νομίζω αρκετά καλά, νοιαζόμαστε ΟΛΟΙ για το καλό του κόμματος. Ο καθένας μας έχει τη δική του οπτική, αντίληψη, κρίση για να διατυπώσει την άποψή του, την οποία υπογράφει.

    Προσωπικά σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμα και του κάθε ανώνυμου σχολιαστή, ακόμα κι αν διαφωνούν με τη δική μου, ακόμα κι αν κάποιος με βρίζει (μέρος ενός διαλόγου είναι κι αυτό…) και πιστεύω πως πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και ανοιχτά.

    Την άποψή του γράφει ο καθένας μας γι’ αυτά που βλέπει, ακούει, διαβάζει, γι’ αυτά που ζει. Δεν αποκαλύπτουμε κομματικά μυστικά (προσωπικά δεν γνωρίζω τέτοια) ούτε γράφουμε για εσωκομματικές διαδικασίες (δεν έχω αντιληφτεί να το κάνει κάποιος). Συζητούμε αυτά που συζητά πολύς κόσμος ακόμα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πάει στην ΚΟΒ της γειτονιάς του να τα καταθέσει γραπτά.

    Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο (περισσότερες της μια φοράς και χωρίς να είμαι κομματικό μέλος), και δημοσιεύτηκαν κείμενά μου στο Ριζοσπάστη χωρίς καμιά απολύτως λογοκρισία. Δεν καταλαβαίνω γιατί «δεν μπορεί» να γίνει το ίδιο μέσα από ένα μπλογκ.

    Το κόμμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον ανοιχτό ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο. Η ιστορία του μας το επιβεβαιώνει.

    Νοιώθω απογοητευμένος…

    Καλή δύναμη και καλή φώτιση σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @οικοδόμος:
      Η ατμοσφαιρα που θα ακολουθούσε τον σχολιασμό ένος άρθρου γραμμένο κατ'αυτόν τον τρόπο είναι δεδομένη. Και η συγγραφέας του, αρκετά έμπειρη ώστε να το γνωρίζει.
      Κατά συνέπεια έχει και την ευθήνη για την αδιαφορία της (δεν της καταλογίζω πρόθεση), πάνω στο τι θα ακολουθούσε.
      Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να αυτολογοκριθούμε όσοι διαφωνούσαμε μαζί της;
      Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως λόγος να αισθάνεσαι απογοήτευση.

      Διαγραφή
  3. oikodomos: "Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο (περισσότερες της μια φοράς και χωρίς να είμαι κομματικό μέλος), και δημοσιεύτηκαν κείμενά μου στο Ριζοσπάστη χωρίς καμιά απολύτως λογοκρισία. Δεν καταλαβαίνω γιατί «δεν μπορεί» να γίνει το ίδιο μέσα από ένα μπλογκ".

    Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ δεν γίνεται και εδώ ;

    Ο καθένας δεν λέει ΕΛΕΥΘΕΡΑ την γνώμη του ;

    Σαν ένας από τους "ιδιοχτήτες" του μπλογκ, δεν επιτρέπω έως και υποστηρίζω ότι μπορεί ο καθένας να γράφει ακριβώς αυτά που πιστεύει και θέλει ;

    Έχω ασκήσει την ΟΠΟΙΑ λογοκρισία ή κάτι άλλο ;

    Γιατί ρε Φίλε και Σύντροφε νιώθεις απογοητευμένος ;
    Δεν σε καταλαβαίνω !

    Με την ευκαιρία, να το ξεκαθαρίσουμε:

    Στο γλομπινγκ, οι συνμπλόγκερς (όπως μας ακοκαλεί ο Δελάρζ), ο βασικός του προσανατολισμός είναι η υποστήριξη της Πολιτικής και της Δράσης του Κ Κ Ε !
    Αυτό, μπορεί να γίνει ΕΛΕΥΘΕΡΑ όπως το θεωρεί, το πιστεύει, το θέλει, το προωθεί Ο ΚΑΘΕΝΑΣ !
    Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορουν να δημοσιευτούν ή και να αναδημοσιευτούν άρθρα μη πολιτικά ή και μη κομματικά !

    Ξεκάθαρα λοιπόν: Ο καθένας γράφει όπως θέλει, σχολιάζει όπως θέλει, εντελώς ΕΛΕΥΘΕΡΑ !

    Σημείωση: Εκείνο που απορρίπτουμε είναι οι βρισιές, οι προβοκάτσιες, οι προσωπικές επιθέσεις, τα τρολλς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης, παράκληση θερμή, για όλους:

    Διαβάστε τι γράφουμε πάνω δεξιά, για το τι είναι το γλομπινγκ !

    Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @faros:

    Σύντροφε δεν διαφωνούμε σε κάτι. Αντίθετα συμφωνούμε απολύτως σε όσα έγραψες και πριν και τώρα στο σχόλιό σου. Ούτε φυσικά με το γλόμπινγκ έχω κάποιο πρόβλημα. Προφανώς δεν με κατάλαβες.

    Η απογοήτευσή μου οφείλεται στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την αναδημοσίευση του κειμένου. Στο σχολιασμό που ακολούθησε και στις αποχωρήσεις.

    Για μένα η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης είναι μονολεκτική: ορθάνοιχτο!

    Όπως ήταν και μέχρι τώρα αυτό το μπλογκ.

    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ειλικρινά που συμφωνούμε.

      Είμουν σίγουρος για αυτό !

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αφετηρία μας, το πρώτο πρακτικό βήμα, προς τη δημιουργία της επιθυμητής οργάνωσης, επιπλέον το κύριο νήμα στην οικοδόμηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σταθερά, να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε την οργάνωση - πρέπει να είναι: η πανελλαδική πολιτική εφημερίδα μας. Χρειαζόμαστε πρώτα απ' όλα την εφημερίδα μας, τον Ριζοσπάστη. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να προβούμε σε συστηματικό και συνεπή ταξικό αγώνα. Κατ' αρχήν θα επιδιώξει την πλήρη προπαγάνδα και διέγερση των μαζών, η οποία προπαγάνδα θα είναι σταθερή στο κύριο καθήκον του κόμματος και ειδικότερα στο επείγον καθήκον της, την προβολή των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Οι θέσεις αυτές θα πιάσουν τόπο τη στιγμή που ενδιαφέρονται για την πολιτική και για τα ζητήματα του σοσιαλισμού τα ξύπνια τμήματα του πληθυσμού.
    ... Δεν θα ήταν μάλλον υπερβολή να πούμε ότι η συχνότητα και κανονικότητα (και διανομή) της εφημερίδας μπορεί να είναι η πιο ακριβής μέτρηση του πόσο καλά έχουμε θέσει αυτόν τον πιο πρωτότυπο και τον πιο ζωτικής σημασίας τομέα της οργάνωσής μας. Συνεχώς, χρειαζόμαστε πανελλαδική εφημερίδα. Αν αποτύχουμε όμως, δεν θα είμαστε ενωμένοι στην επίδρασή μας στο λαό, μέσω του γραπτού λόγου. Αν πετύχουμε, θα είναι λάθος να μην σκεφτούμε και το συνδυασμό άλλων, πιο περίπλοκων, δύσκολων μέσων, αλλά με πιο αποφασιστική επιρροή. Η εφημερίδα όμως πρέπει να δίνει το σταρτ στα ηλεκτρονικά μέσα: blogs, sites που και εδώ υστερούμε. Θα πρέπει να δίνει τη βούλα, την επικύρωση στα φιλικά μας blogs. Από κει τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα έχουν το μπούσουλα για το ποιος είναι με ποιον και όχι από το τι αυτοαναγορεύεται ο καθένας. Η εφημερίδα θα πρέπει να παίρνει και δίνει υλικό στα blogs.
    Η συνέχεια εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω το θέμα πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ' όσο έπρεπε. Νιώθω κι εγώ άσχημα αν το σχόλιο μου "ευνόησε" μια τέτοια κατάσταση (αν και ήμουν από τους τελευταίους που σχολίασαν)

    Φυσικά και ήταν δικαίωμα της ΒΒ να αναρτήσει στο blog της οτιδήποτε θέλει και πιστεύει.
    Εξίσου ήταν δικαίωμα της Elva να αναδημοσιεύσει ένα post στο οποίο συμφωνεί, εφόσον συμμετέχει στο Γκλόμπινγκ.
    Πιστεύω εξίσου δικαίωμα έχουμε κι εμείς που σας διαβάζουμε να σχολιάσουμε και να πούμε την άποψη μας.
    Αν και συμφωνώ οτι η κριτική πρέπει να γίνεται στα κατάλληλα όργανα και όχι στο ιντερνετ και με εξέπληξε το κείμενο, ούτε να φημώσουμε μπορούμε κανέναν ούτε να του απαγορέψουμε να λέει την άποψη του.
    ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!
    Γι' αυτό καλώς συμφώνησε όποιος συμφώνησε, καλώς διαφώνησε όποιος διαφώνησε , απόψεις είναι όλα και πρέπει να γίνονται σεβαστές, όμως αντί να σταθούμε στο ίδιο το κείμενο και στο τι λέει, αντί να σχολιάσουμε επ' αυτού και εκεί να γίνει η όποια ανταλλαγή απόψεων, ξέσπασε ολόκληρη διαμάχη για το ποιός πρέπει να λέει τι. Χάνουμε την ουσία! Το κείμενο καλώς ή κακώς ανέβηκε. Τελείωσε! Τώρα η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά τα όσα γράφονται σε αυτό...
    Μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Μην διχαζόμαστε για ανούσια ζητήματα (ανούσια γιατί κάποια πράγματα όπως είπα πρέπει να είναι αυτονόητα). Άλλα είναι τα ζητήματα που πρέπει να μας καίνε...
    Ελπίζω να λήξει σύντομα το θέμα και χωρίς προβλήματα.
    Είναι δύσκολοι καιροί και χρειάζεται ενότητα.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο ανοιχτό μπορεί να είναι ένα φιλο-κουκουέ blog;

    Όσο πρέπει και απαιτείται από τους "άτυπους κανονισμούς" του ίντερνετ!
    Σε ένα φιλο-κουκουέ blog δεν ισχύει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Είμαστε στο ίντερνετ, καθένας μπορεί να γράφει, να σχολιάζει και να δηλώνει, ότι του κατεβάζει η κούτρα του. Όμως οι άλλο συνδαιτυμόνες του blog ξέρουν καλά με ποιον έχουν να κάνουν.

    Ότι έγραψε ή αναπαρήγαγε κάποιος εδώ μέσα, θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί από μια παρέα με φίλους και μέλη του ΚΚΕ, σε μια καφετέρια, ή σε ένα σπίτι.

    Προσωπικά έχω και γω να πω πολλά, αλλά τα έγραψε καλύτερα ο Αντώνης εδώ όπου υπάρχει και ένα σχόλιό μου περί της τακτικής του Κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία διευκρίνηση (όχι πως ενδιαφέρει και κάποιον, αλλά) για την ιστορία. Προσωπικά δεν αποχώρησα από το μπλογκ επειδή "δεν μου άρεσαν 1-2 κείμενα", αλλά γιατί θεώρησα την δημοσίευση τους ασύμβατη με το disclaimer, το οποίο είχα ζητήσει να αφαιρεθεί στην περίπτωση που είχαμε αποφασίσει το μπλογκ να μην είναι "στρατευμένο", πράγμα με το οποίο δεν θα είχα καμμία αντίρρηση εφόσον δηλώνοταν ρητά στην ταυτότητα του ιστολόγιου.
    Αυτή η μικρή λεπτομέρια χαλάει βέβαια αρκετές όμορφες ιστορίες για διάφορα που μου καταλογίστικαν στα σχόλια του προηγούμενου ποστ, αλλά σε αντίθεση με το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ, "θα αφήσω την πραγματικότητα να χαλάσει μία πολύ όμορφη ιστορία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί σύντροφοι, δε χρειάζεται να δίνονται διαστάσεις στις διαφωνίες μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Κάθε δύσκολη περίοδος δημιουργεί μοιραία εντάσεις, προβληματισμό και εκνευρισμό. Φυσικά δεν καλώ σε φίμωση. Αντίθετα. Καλό είναι να το βγάζει κανείς αυτό πού'χει μέσα του. Αρκεί νά'χει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως όσο ανθρώπινη είναι η ανάγκη να εκφραστεί κανείς εκτονώνοντας την εσωτερική του πίεση, τόσο ανθρώπινο είναι να ενοχληθεί κάποιος άλλος από τα θραύσματα. Στην αλληλοκατανόηση νομίζω πως βρίσκεται η συνταγή της ισορροπίας, ακόμα κι όταν υπάρχουν "παρεξηγήσεις". Ας θυμόμαστε πως η απογοήτευση και η αυτολογοκρισία είναι αυτό που εύχονται για εμάς όσοι θίγονται από τις ιδέες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...και επί της ουσίας της ανάρτησης.
    Αν κάποιος -θεμιτό είναι- θέλει πολυχρωμίες και άλλα όμορφα, δεν πετάει στην ταυτότητα του μπλογκ "υποστηρίζουμε το ΚΚΕ" γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνει στον κάθε καλοθελητή να χρησιμοποιήσει την όποια διαφωνία ή ανταλλαγή απόψεων, για να προωθήσει την εικόνα "ορίστε τρώγονται", που όλοι ξέρουμε ποιοί, μέ πόσο πάθος και με ποιόν στόχο προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν. Και από αυτό δυστυχώς δεν απαλάσεσαι από την αποποίηση ευθηνών που υπάρχει από κάτω, αφού αυτή δεν αναιρεί την συγκεκριμένη εικόνα. Εδώ μέχρι πλαστά μπλογκ έχουν φτιαχτεί με αυτόν τον στόχο.
    Συνεπώς:
    Εφόσον κανείς δεν σε υποχρεώνει να δηλώνεις ρητά "υποστηρικτής του ΚΚΕ", μην το βάζεις στην ταυτότητα και γράψε ότι γουστάρεις. Θα κριθείς για αυτό που έγραψες.
    Από την στιγμή όμως που το δηλώνεις, και μάλιστα ρητά, οφείλεις να δείχνεις την μέγιστη προσοχή και υπευθηνότητα σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχόλιο που μου ήρθε με mail από κάποιον αναγνώστη:

    Το Γλόμπινγκ έχει πάρει εδώ και καιρό την κάτω βόλτα, αντανάκλαση του επιπέδου των συντελεστών του. Ένα μπλογκ που ισχυρίζεται ότι θέλει να προωθήσει την πολιτική του ΚΚΕ, που δηλώνει στράτευση στο πλευρό του ΚΚΕ, οφείλει να υπόκειται σε κάποιου είδους πειθαρχία που θα καθορίζεται και θα επιβάλλεται από τους διαχειριστές του, αφού η αυτοπειθαρχία είναι μάλλον πολυτέλεια σε ένα μέσο όπως το διαδίκτυο, όπου ο κάθε πικραμένος μπορεί να εκφράζεται κρυμμένος βολικά πίσω από την ανωνυμία. Η συντακτική ομάδα θα πρέπει να είναι ιδεολογικά "σφιχτή", πολιτικά και κομματικά συγκροτημένη. Αλλιώς το Γλόμπινγκ δεν είναι παρά ένας ακόμα διαδικτυακός καφενές, ένας τόπος συνάντησης ατόμων που ψοφάνε για διαδικτυακή κοινωνική συναναστροφή και δημοσιοποίηση της κατά κανόνα ανούσιας και αδιάφορης αποψάρας τους, καλύπτει, δηλαδή, πρωτίστως ψυχολογικές ανάγκες των συντελεστών και των σχολιαστών του. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες γλυκανάλατες παρεούλες, δε χρειάζεται άλλη μία. Οι καιροί είναι δύσκολοι και στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης χρειάζονται γωνίες, όχι στρογγυλεμένες γενικεύσεις. Ειδάλλως ή κλείστε το ή αλλάξτε το φιλόδοξο disclaimer σε κάτι πιο χαλαρό. Η διακήρυξη υποστηρίζουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι βαριά και συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη, ιδίως στις μέρες μας. Και ευφυΐα, αφού η δημοσιολογία στο διαδίκτυο ενέχει πολλούς κινδύνους και οι καλές προθέσεις, όσο ειλικρινείς κι αν είναι, δε διασφαλίζουν ότι τελικά δε θα προκληθεί ζημιά στο Κόμμα και στο κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρώ ότι το παραπάνω σχόλιο, θίγει τουλάχιστον εμένα, χωρίς μάλιστα να με ξέρει ο σχολιαστής !

      Μπορεί ο καθένας φυσικά να λέει τη γνώμη του, ακόμα και να μας ... συμβουλεύει, αλλά επιτρέψτε με να έχω την άποψη ότι πρέπει να κριθεί η προσπάθεια που γίνεται εδώ και όχι να βγάλει ο καθένας τα απωθημένα του.

      Είπαμε, δεν γίνεται κανένας διαγωνισμός ποιος είναι πιο πιστός στο Κόμμα !

      Διαγραφή
  14. Σέβομαι την προσπάθεια αυτών που προσφέρουν χρόνο και κόπο για το κόμμα, συμμερίζομαι την βούλησή τους να το προφυλάσσουν από κακόβουλες πρακτικές, όμως επίσημος κόμβος του ΚΚΕ στο διαδίκτυο υπάρχει. Ένας ιστότοπος σαν το γλόμπινγκ δεν μπορεί κατά τη δική μου άποψη να υποκαθιστά το Ριζοσπάστη. Αντίθετα μπορεί να συμβάλει στην προσέγγιση και στη ζύμωση με αυτούς που ποτέ δεν θα έμπαιναν στο σάϊτ του Ριζοσπάστη και του ΚΚΕ. Αυτό κατ' εμέ είναι το ζητούμενο. Άλλως ποιο είναι; Επειδή λοιπόν κανείς δεν περισσεύει, κι επειδή πρέπει κάποτε να θεωρούμε τους άλλους ικανούς να διακρίνουν το κακόβουλο από το καλοπροαίρετο θεωρώ πως η μόνη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο κόμμα από ένα μπλογκ είναι αυτή από την αντιμετώπιση των αναγνωστών σαν έχοντες ανάγκη παιδονόμου.
    Κι επειδή θέλω να προλάβω τον αγαπητό Φάρο, πιστεύω πως το γλόμπινγκ ΠΟΛΥ ΟΡΘΩΣ μέχρι τώρα είναι ανοιχτό κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Και γι'αυτό βρίσκω άκομψη τη "διαγραφή" του Βραχόκηπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν διαγραψαμε κανενα βραχοκηπο, μονος του εφυγε οπως εφυγα τοτε και εγω και ο τρας και η ελβα(η οποια αποσο βλεπω ξαναγυρισε).
    Ελεος δηλαδη!
    Για τα υπολοιπα αναδημοσιευω το σχολιο που εκανα και στο προηγουμενο αρθρο

    Επειδη πολλα ειπωθηκαν και επειδη δεν νομιζω εχει νοημα να τοποθετηθω αναλυτικα, θα πω μονο μερικα πραγματα σε σχεση με εμενα.

    Εννοειται πως ο καθενας εχει το δικαιωμα να λεει οτι θελει(γιαυτο και ειμαι παντα καθετος εναντια σε σβησηματα και Moderate σχολιων), αλλα επισης βασει του τι λεει και που το λεει τον κρινουν οι αλλοι. Επισης το γλομπινγκ δεν φτιαχτηκε σαν κατι αφηρημενο αλλα ως κατι συγκεκριμενο, οποτε και εχει σημασια και το τι γραφουν οσοι αρθρογραφουν σε αυτο ή το ποια κειμενα αναδημοσιευονται.

    Εγω λοιπον, ειμαι πολυ ξεκαθαρος σε αυτο που λεω σχετικα με το αρθρο
    α)Οτι αδικει το κομμα και τα μελη του
    β)Οτι την κριτικη δεν πρεπει να την κανουμε στο ιντερνετ αλλα εσωκομματικα ή σε μελη του κομματος γιατι στο ιντερνετ δεν την βλεπουν μονο καλοπροαιρετοι
    γ)Αρθρα σαν και αυτο ποτίζουν γκαιμπελισμους σαν την "σπορα του ΚΚΕ" που θελει να δειξει οτι υπαρχουν εσωκομματικοι τριγμοι, και κυριως διχασμοι στο ΚΚΕ(κατι που δεν ισχύει οσο και αν θα το ήθελαν). Οχι οτι εχει αυτο το σκοπο το αρθρο, αλλα λειτουργει καθ αυτον τον τροπο.

    Οσον αφορα το γλομπινγκ, οσο εγω συμμετειχα τουλαχιστον, υπηρχαν καποιοι κανονες(τους ειχαμε και στο disclaimer) οι οποιοι θεωρησα οτι παραβιαστηκαν πανω απο μια φορα, και δεν εννοω το να σχολιασει καποιος χωρις nickname ή καποιο τέτοιο ψιλοπραγμα, αλλά δημοσιευση άρθρων οπως αυτο του βραχοκηπου που ειχε κανει τοτε και κατηγορουσε το κομμα για χιλια μυρια. Προσπαθησαμε να βρουμε ακρη, δεν δεσμευτηκαμε σε κατι και αποχωρησα γιατι δεν μπορουσα να ειμαι σε ενα μπλογκ που αναπαραγει τετοια αρθρα (επιλογη και δικαιωμα μου ειναι και μενα φανταζομαι) που ειναι εναντια στα οσα ειχαμε συμφωνησει(η νομιζα οτι ειχαμε συμφωνησει) και στα οσα εγραφε το disclaimer και που(κατα τη γνωμη μου παντα) εκανε και κακο στο κομμα.

    Τέλος κριτικη, αναλυτικη και επιμονη, για διαφορα ζητηματα κανω και εγω στο κομμα και πολλοι άλλοι μελη και φιλοι. Το κάνουμε ομως με σεβασμο και εκει που πρεπει. Ούτε πουριτανος πρέπει να ειναι κάποιος ούτε κολλημένος για να μετριάσει λίγο το εγω του υπερ μιας συλλογικοτητας με την οποια υποτιθεται οτι συμφωνει στα βασικα.

    Και αυτα οπως το βλεπω εγω δεν τα υποδυκνειει ουτε ο Λενιν ουτε ο Μαρξ αλλα η λογική.

    Γιατι ο Λενιν σε αυτου του ειδους την κριτικη, σε δυσκολους καιρους για το κομμα, να βγαινει ο καθενας να λεει τα δικα του οπουδήποτε και οποτεδηποτε, αντι να το κανει μέσα απο της υπαρχουσες προβλεπομενες διαδικασιες, ήταν πολυ αυστηρος.
    Αν και δεν εχω διαβασει φαντάζομαι τοσο πολυ οσο λεει οτι εχει διαβασει ο Βραχοκηπος αλλα θα την πω και εγω ταπεινα την αποψη μου...

    Λαγωνικάκης Φραγκισκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τον Βραχόκηπο τον έβγαλα εγώ με δική μου ευθύνη απ' το blog roll.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΟΜΗ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΠΑΘΑΤΕ) ΑΥΤΗ Η ΣΗΖΗΤΙΣΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ.ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΑΧΘΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΤΙ ΙΔΙΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΑΝ ΤΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΤΟΥ ΜΑΟ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΨΑΧΝΑΜΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΑΙ ΝΑ ΨΥΣΟΥΜΑΙ.ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΛΕΤΕ (ΩΡΑΙΑ) ΔΕΝ ΑΦΙΝΕΤΕΙ ΤΑ ΒΛΟΚΣ (ΞΕΡΓΩ ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ) ΚΑΙ ΝΑ ΨΥΣΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΙΒΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΚΣ ΤΑ ΤΡΟΛΙΝ ΚΑΙΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλης:
      το συμπέρασμα πως όλοι εμείς, δεν κάνουμε δουλειά στα σωματεία μας ή στις λαϊκές επιτροπές, από που ακριβώς το έβγαλες;
      Πρώτιστα αυτά κάνουμε, αλλά και κάτι παραπάνω. Χρησιμοποιούμε και τον χρόνο που είμαστε σπίτια μας για να προπαγανδίσουμε ή να συζητήσουμε τις απόψεις μας. αυτήν την δυνατότητα προσφέρει το ιντερνετ.

      Διαγραφή
  18. ρε σφια ... το διαδικτυο εχει κατακλυστει απο ενα σωρο blogs με αντιΚΚΕ περιεχομενο. Εχουμε κι εμεις μερικα ... οσα ... τα δαχτυλα μας για να διαβαζουμε ειτε να σχολιαζουμε ορισμενα πραγματακια εστω και μ' αυτο τον τροπο υπερ του κομματος.Τι διαολο ... Βαλαμε τα χερακια μας και βγαλαμε τα ματακια μας? Ελεος.Ανεβηκε καλως η κακως ενα αρθρο. Αλλοι συμφωνουμε αλλοι διαφωνουμε. Τα σχολια γι αυτο τον λογο υπαρχουν. Παντα τουλαχιστον στα τοσα χρονια κομματικης ζωης μου ειμασταν υπερ του διαλογου. Τι παθαμε ξαφνικα? Στο φιναλε δεν ειμαστε και ΚΟΒα να υπαρχει δημοκρατικος συγκεντρωτισμος. Ενα blog που υποστηριζει απλα το ΚΚΕ και προσπαθει να περασει τις θεσεις και την γραμμη του. Τελος παντων ... δεν κανω μαθημα σε κανενα. Προσπαθω απλα να πω οτι το blog πρεπει να συνεχισει την παρουσια του με ΟΛΟΥΣ τους διαχειριστες του. Η καθε γνωμη η τοποθετηση ολο και κατι προσθετει ωστε το κομμα να ξαναπαρει τα πανω του. Εχουμε περασει τοσα και τοσα μια μικρη καμψη δεν θα μας πτοησει. Συνεχιζουμε και ψηλα το κεφαλι. Και μια παρατηρηση. Αλ. Δελαρζ βγαλε αυτη την ... ψηφοφορια απο πανω. Κριμα ειναι. Και μια στον οικοδομο (θα την διαβασει ειμαι σιγουρος)Την γνωμη μας και την αποψη μας πρωτιστα την εκφραζουμε στην ΚΟΒα μας αν ειμαστε μελη αλλα καποιες σκεψεις μας τις εκφραζουμε και προς τα εξω αν ειναι επικοδομητικες. Συγγνωμη για την παρατηρηση μου αυτη.Αφορα το αρθρο σου ''Δεν θα εκφράσω δημόσια την άποψή μου για το εκλογικό αποτέλεσμα''Ελπιζω και ευχομαι πρωτον να μην σας κουρασα και δευτερον οτι ολα αυτα σε λιγο καιρο θα ειναι μια ασχημη παρενθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...