10 Ιουν 2013

Τα ..14 χαρακτηριστικά ενός ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ έθνους!




Προχθες ετυχε να δω ενα site οπου αναφεροταν το αρθρο ενος πολιτικου επιστήμονα, του Dr Lawrence Britt, ο οποιος στα 2003 έγραψε ενα άρθρο για τον φασισμό («"Fascism Anyone?," Free Inquiry, Άνοιξη 2003, σελ. 20) και ελεγε οτι μελετώντας τα φασιστικά καθεστώτα του Χίτλερ (Γερμανία) Μουσολίνι (Ιταλία), Φράνκο (Ισπανία), Σουχάρτο (Ινδονησία), και του Πινοσέτ (Χιλή), ο Lawrence Britt βρήκε ότι όλα είχαν 14 κοινά σημεια
Αν και ισως οχι ολα τα σημεια που παραθετει, συμπιπτουν με αυτο που πολλοι απο εμας εχουμε στο νου για σημερινες καταστασεις, θα ελεγα οτι εχει ενδιαφερον και προσφερεται για να κανει κανεις μερικες συγκρισεις...


 Τα 14 χαρακτηριστικά είναι: 
  1. Ισχυρός και συνεχής εθνικισμός: Tα φασιστικά καθεστώτα τείνουν να κάνουν συνεχή χρήση των πατριωτικων συνθηματων, συμβολων, τραγουδιων και άλλων συνεργων. Σημαίες παντού, ή και σύμβολα της σημαίας στα ρούχα και στις δημόσιες επιδείξεις.
  2. Περιφρόνηση για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Λόγω του φόβου των εχθρών και της ανάγκης για ασφάλεια, οι άνθρωποι σε φασιστικά καθεστώτα πείθονται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αγνοηθουν, λόγω της «ανάγκης». Οι άνθρωποι τείνουν να τα παραβλεπουν, ή ακόμη και να εγκρίνουν τα βασανιστήρια, τις συνοπτικές εκτελέσεις, τις δολοφονίες, τις μεγαλες σε χρονικο διαστημα φυλακίσεις κρατουμένων, κλπ.
  3. Προσδιορισμός των εχθρών / εξιλαστήρια θύματα ως ενοποιητικος σκοπος: Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ενα ενωτικο πατριωτικό παροξυσμό πάνω από την ανάγκη να εξαλειφθεί μια αντιληπτη «κοινή απειλή», ή «εχθρός»: Φυλετικές, εθνοτικές, ή θρησκευτικές μειονότητες, Φιλελεύθεροι, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, τρομοκράτες, κλπ.
  4.  Υπεροχή του Στρατού: Ακόμη και όταν υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα εσωτερικά προβλήματα, δίνεται στον στρατό ένα δυσανάλογο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης, και η εγχώρια ατζέντα παραμελειται. Στρατιώτες και στρατιωτικες υπηρεσίες αναγορευονται σε αντικειμενα θαυμασμου.
  5. Ανεξέλεγκτος σεξισμός: Οι κυβερνήσεις φασιστικών εθνων τείνουν να είναι σχεδόν αποκλειστικά ανδροκρατούμενες. Κατω απο φασιστικά καθεστώτα, οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων γίνονται πιο άκαμπτοι. Η αντίθεσή τους στις αμβλώσεις είναι υψηλη, οπως και προς την ομοφοβία, τις αντι-gay νομοθεσίες και την εθνική πολιτική.
  6. Ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Μερικές φορές τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελέγχονται έμμεσα από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, απο συμπαθουντες εκπροσωπους των μέσων ενημέρωσης και των στελεχών τους. Η λογοκρισία, ιδίως σε καιρό πολέμου, είναι πολύ συχνη.
  7. Εμμονή με την Εθνική Ασφάλεια:Ο φόβος χρησιμοποιείται ως κινητήριο εργαλείο από την κυβέρνηση για τις μάζες.
  8. Θρησκεία και κυβέρνηση είναι συνυφασμένες: Οι κυβερνήσεις σε φασιστικά έθνη τείνουν να χρησιμοποιούν την πιο κοινή θρησκεία στη χώρα ως εργαλείο για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Η θρησκευτική ρητορική και η ορολογία είναι συνηθισμενες τακτικες από τους ηγέτες της κυβέρνησης, ακόμα και όταν τα μεγάλα δόγματα της θρησκείας ειναι διαμετρικά αντίθετα με τις πολιτικές και τις δράσεις της κυβέρνησης.
  9. Η δυναμη των επιχειρησεων προστατεύεται: Η βιομηχανική και επιχειρηματική αριστοκρατία ενός φασιστικού έθνους συχνά είναι αυτοί που ανεβάζουν τους ηγέτες των κυβερνήσεων στην εξουσία, δημιουργωντας μια αμοιβαία επωφελούς επιχειρηματικη / κυβερνητικη σχέση και ελίτ εξουσίας.
  10. Η εργατική δύναμη καταστέλλεται: Επειδή η οργανωτική δύναμη της εργασίας είναι η μόνη πραγματική απειλή για μια φασιστική κυβέρνηση, τα εργατικά συνδικάτα είτε εξαλειφονται εντελώς, ή καταστέλλονται σοβαρά.
  11. Περιφρόνηση για τους διανοούμενους και τις Τέχνες: Τα φασιστικά έθνη τείνουν να προωθουν και να ανεχονται την ανοικτή εχθρότητα προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους καθηγητές και τους άλλους ακαδημαϊκους να λογοκρίνονται, ή ακόμα και να συλλαμβανονται. Η ελεύθερη έκφραση στις τέχνες δεχεται ανοιχτά επιθεση, και οι κυβερνήσεις συχνά αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις τέχνες.
  12. Εμμονή με το Έγκλημα και τη τιμωρία: Στα φασιστικά καθεστώτα, δινεται στην αστυνομία σχεδόν απεριόριστη εξουσία να επιβάλει νόμους. Οι άνθρωποι είναι συχνά πρόθυμοι να αγνοήσουν τις καταχρήσεις της αστυνομίας και ακόμη να  παραιτηθουν των πολιτικών ελευθεριών στο όνομα του πατριωτισμού. Υπάρχει συχνά μια εθνική αστυνομική δύναμη με σχεδόν απεριόριστη εξουσία στα φασιστικά έθνη.
  13. Ανεξέλεγκτη ευνοιοκρατία και διαφθορά: Τα φασιστικά καθεστώτα σχεδόν πάντα διέπονται από τις ομάδες των φίλων και συνεργατών οι οποίοι διορίζουν ο ένας τον άλλο σε κυβερνητικές θέσεις και χρησιμοποιουν την κυβερνητική εξουσία και την εξουσία να προστατεύσουν τους φίλους τους από τη λογοδοσία. Δεν είναι ασυνήθιστο σε φασιστικά καθεστώτα οι εθνικοι πόροι, ακόμη και θησαυροί να κατασχονται, ή ακόμα και ολοκληρωτικα να κλεβονται από τους ηγέτες της κυβέρνησης.
  14. Νοθεία στις εκλογές: Μερικές φορές οι εκλογές σε φασιστικά έθνη είναι σκετη απατη. Άλλες φορές οι εκλογές χειραγωγουνται από εκστρατείες σπίλωσης, ή ακόμη και δολοφονία των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, τη χρήση της νομοθεσίας για τον έλεγχο των αριθμών ψήφου, ή πολιτικων περιοχων, και τις πράξεις χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης. Στα φασιστικά έθνη, επίσης, χρησιμοποιούν συνήθως τους δικαστικους  για να χειραγωγήσουν, ή να ελέγξουν τις εκλογές.

1 σχόλιο:

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...