3 Ιουν 2013

Να, για κάτι τέτοια αξίζει η Σουηδία!


Προχθες ειδαμε απο τη κρατικη τιβη το πρωτο soloshow του ταλαντουχου Κουρδου κωμικου Özz Nûjen, για τη Σουηδία του χθες και του σήμερα. Οπως δηλωνει ο κωμικος η παρασταση αυτη είναι «για εσάς, εμένα, για τους καινουργιους  Σουηδούς πολιτες, αλλα και για τους παλιους. Είναι για την αγάπη και την αδιαφορία, το θάρρος και τη δειλία, και ότι είμαστε όλοι υποκριτές κατα κάποιο τρόπο»

Η παράσταση εχει βιντεοσκοπηθει με ζωντανο ακροατήριο στο «Rival» στη Στοκχόλμη. Ο Ozz Nûjen είναι ένας από τους πιο διάσημους και πολύπλευρους κωμικους της Σουηδίας. Μετά από έντεκα χρόνια στην κωμικη σκηνή δίνει τη πρωτη σόλο περιοδεία του, με τη παρασταση του, που εχει τον τιτλο "Κακή διάθεση". 

O Ozz Nûjen είναι ένας γενναίος άνθρωπος. Ο ίδιος λέει ότι πάσχει από ADHD - και απο πολλα περισσότερα. Απλά δεν μπορεί να μεινει με κλειστο στομα. Μιλά για τη πορεια του μέσα από τη Σουηδικοτητα, βλέπει τα πραγματα μέσα από τη σιωπηρή συμφωνία μας με μια ειλικρίνεια που ενοχλεί σχεδόν όλους. Λέει αλήθειες, οταν σαν θεατες πολλοι θέλουμε να περναμε καλα και μονο. Είναι, λέει, από την παιδική του ηλικία ειδικός στη δημιουργία ...αρνητικής ατμόσφαιρας, ισως γι αυτο ονομασε και τη παρασταση του ..."Κακή διάθεση"! 

Είναι ενας 90 λεπτος μονόλογος για την τέχνη του να λες λάθος πράγματα. Η παράσταση αρχίζει με ενα σχεδόν 7λεπτο video που δειχνει τον βασιλιά της Σουηδιας, ο οποίος μιλάει για κυνήγι ταρανδων σε ένα γιγαντιαίο σώμα  Τύπου που θέλουν πραγματικά να γνωρίζουν τα πάντα για τις ...περιστασιακες γνωριμιες του βασιλια, πραγμα που δεν εχει αρνηθει και ο ιδιος.

Ο Ozz Nûjen επαναλαμβάνει πόσο ευχαριστημένος είναι να είναι Σουηδος, να σκεφτεται και να κανει ό, τι θέλει, αυτο δεν σημαινει για ολους η εκφραση «να εισαι ο εαυτος σου», (att få vara sig själv), αναρρωτιεται; Ξανά και ξανά επιστρέφει στο μήνυμά του: ο καθένας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ειναι ο εαυτος του, να εχει δικαιωμα στη γλώσσα του, το φύλο του, και την αξιοπρέπεια του.

O Ozz Nûjen δεν είναι ενας συνηθισμένος κωμικός. Έχει παίξει Dario Fo και υπηρξε ενας υπεροχος Puck στο θεατρο της Uppsala. Δεν ειχε προβλημα να πει οτι κατουριοταν επανω του καθε βράδυ μέχρι την ηλικία των 15, ενα μερος του τραύματος οταν  περίπου στην ηλικία των πέντε ετών ο πατέρας του ήρθε στο σπίτι ως ..σκελετός, αφού κρατούνταν στη φυλακη χρονια, ως ύποπτος αγωνιζομενος για ένα ελεύθερο Κουρδιστάν. 

Μιλά πολύ για τη μετανάστευση, σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές, την ελευθερία και την προσαρμογη σε μια νεα κοινωνια. Νουθετεί το γυναικείο κοινό να μην χάνουν βάρος, υπερασπίζεται τους ομοφυλόφιλους και πιστεύει ότι το φύλο και ο σεξουαλικος προσανατολισμός δεν πρέπει να καθορίζει τι σκέφτονται οι αλλοι για ενα ατομο. 

Προκαλει με τα γεγονότα που παραθέτει. Λεει για τη Σουηδική βιομηχανία όπλων οτι είναι η μεγαλύτερη ανά κάτοικο. Όπου γινεται πολεμος υπαρχουν Σουηδικες ναρκες, έτοιμες να ακρωτηριάσουν αμάχους. 

Ο Ozz Nûjen τολμα να είναι προσωπικος, τολμα να μιλήσει για τους αγώνες των Κουρδων. Μιλά για το ξυλο, που εχει φαει απο τον πατέρα του και το παιδικό του όνειρο να γίνει ο πρώτος Κούρδος στο φεγγάρι! 
Πιστευω ομως οτι τα εχει καταφερει εξ ισου καλα και εδω στη ...γη προσπαθωντας να ...ανοιξει τα ματια οσων επιμενουν οτι ''ειναι πολλοι οι μεταναστες στη Σουηδια, δεν θα ηταν καλυτερα να ηταν...λιγοτεροι;'' Εχουμε αναγκη τη διαφορετικοτητα και αυτο ειναι το μηνυμα του...κατι που οπωσδηποτε χρειαζεται και αλλου, γιατι οχι και στην Ελλαδα; 

Οι καναλαρχες, ομως, στην Ελλαδα αντι να ασχολουνται με το να προβαλλουν αληθινα προτυπα, να ριξουν εστω και λιγο φως στο ποιους θεωρει σημερα ο μεσος καφρος ως...«εχθρο», αυτοι παιζουν επαξια το ρολο του συστηματος προτιμοντας να προβαλλουν με συνεντευξεις και video γνωστες και...αμετανόητες χρυσαυγίτισσες που εκτος απο ...προκλητικα σχολια, οπως π.χ «ο Κασιδιαρης εκφραζει τον απλο πολιτη» (!!),  ακουμε και το εξης αναχρονιστικο: «Αν προκαλείς έναν άντρα να είσαι έτοιμη για την απάντηση»!

Αυτοι που ελεγαν οτι οι κυβερνησεις αυτες θελουν να μας ριξουν στο μεσαιωνα, ειχαν δικιο..ή σε κοινωνιες τυπου «ταλιμπαν», δεν εχει και μεγαλη διαφορα απ αυτα που κατα καιρους ακουμε.... 

Περαστικα, Ελλαδα!



2 σχόλια:

  1. Kρίμα που δεν υπάρχει video με υποτιτλισμό, έστω σε Αγγλικά, θα άξιζε τον κόπο να ακούσει κανείς όσα λέει.


    Μ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. M.K

    Δυστυχως δεν υπαρχει καποιο αλλο υποτιτλισμενο video του συμπαθους Özz, αλλα προσπαθησα να αναφερθω στα κυριοτερα σημεια του, αν και ειναι απολαυση να τον ακους και να βλεπεις τις εκφρασεις του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...