27 Μαΐ 2011

Πάταξον μεν άκουσον δε

Καλό σαν πρώτη αντίδραση το "κίνημα πλατείας" αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και παραπέρα

Παρατηρώντας τις εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, να «αναπτύσσεται» δηλαδή αυτό το κίνημα πλατείας, θεωρώ ως χρέος μου να τοποθετηθώ στο ζήτημα. Πολλά έχουν ειπωθεί από διάφορες πλευρές, για τις συγκεντρώσεις τις αχρωμάτιστες, του κόσμου του αγανακτισμένου, που ζητά η φωνή του να ακουστεί από κάπου…
Να ξέρει αυτός ο κόσμος, ότι αυτό το κάπου, δεν μπορεί να είναι ούτε η πολιτική ηγεσία
(σαν σύνολο), ούτε η οικονομική ηγεσία, αφενός επειδή αυτοί τους έφεραν σε αυτό το επίπεδο, και αφετέρου επειδή οι συγκεκριμένοι, χρόνια τώρα κωφεύουν απέναντι στα προβλήματα του λαού. Παρόλα αυτά, έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά τα άτομα που μαζεύτηκαν στις πλατείες, δεν το έχουν πιάσει το νόημα, και με την συγκεκριμένη τους στάση καλούν κάποιον σωτήρα, να βγει σαν τον Άγιο Γιώργη και να παλέψει με το τέρας του «κακού καπιταλισμού». Καλός και κακός καπιταλισμός βέβαια δεν υπάρχει, απλά ανάλογα με τις εποχές, τις ιστορικές συγκυρίες και τον τόπο, ο καπιταλισμός φοράει την ανάλογη μάσκα. Ούτε όμως και Άγιος Γιώργης υπάρχει(άσε που έχει διασυρθεί και το όνομα από μερικούς μερικούς), γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Και θα ρωτήσει κάποιος, «μα αφού δεν υπάρχει Άγιος Γιώργης και δεν υπάρχει και καλός καπιταλισμός, τι πρέπει να γίνει;». Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να σταματήσει να ελπίζει στον από μηχανής θεό και να πάρει την μοίρα του στα χέρια του, αυτός και οι άλλοι, όλοι μαζί, για να υπάρχουν πιθανότητες να τα καταφέρουν. Προσωπικά πιστεύω ότι η κοινωνία θα περάσει από μερικά στάδια αργά ή γρήγορα(ανάλογα και με τις εξελίξεις), και κάποια στιγμή θα κατανοήσει, ότι στο χέρι της και μόνο στο χέρι της είναι να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Την στιγμή εκείνη, της συνειδητοποίησης, θα πρέπει να τους γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα κατανοητό, ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από τον λάκκο με τα φίδια, είναι μέσα από την οργανωμένη ταξική πάλη, την πάλη που προτείνει δηλαδή το ΚΚΕ.
Εκεί εντείνεται και η δική μας ευθύνη, πρέπει εμείς οι κομμουνιστές, να προσελκύσουμε τον κόσμο, με την στάση μας και την ορθότητα του λόγου μας, να έρθει να παλέψει μαζί μας. Θεωρώ δε, πως την περίοδο αυτή, το κόμμα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αρχίσει να περνάει ο λόγος του στην συνείδηση του κόσμου, τώρα που πολλοί από τους συμπολίτες μας, βλέποντας παντού αδιέξοδα, είναι περισσότερο ανοιχτοί σε προτάσσεις. Και θα πει κάποιος, «ναι μα αυτοί πάνε σε πλατείες και μαζεύονται και λένε είμαστε ακομμάτιστοι και δεν θέλουμε καπέλωμα», αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, πόσο όμως, και πόσοι από τους παρευρισκόμενους στις πλατείες πιστεύουν απόλυτα σε αυτό; Γιατί ναι μεν κάποια κέντρα(όπως τα ΜΜΕ) προβάλουν και ενισχύουν τέτοια συνθήματα, αλλά ο κόσμος δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι έτσι δεν πάει πουθενά. Προσωπικά εγώ, ακόμα και απέναντι σε αυτούς που επειδή πήγαν σε μια συγκέντρωση νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον πάπα από τα αρχίδια και γίνονται προκλητικοί, προτείνω εμείς οι κομμουνιστές να αντιδράσουμε με ψυχραιμία και να βασιστούμε στην εμπειρία και στην γνώση μας, ώστε να μην παρασυρθούμε από ποδοσφαιρικού τύπου αντιπαραθέσεις. Καλώς ή κακώς, αυτόν τον κόσμο θέλουμε να φέρουμε κοντά μας, αυτόν που σήμερα χωρίς να γνωρίζει πολλά πολλά, βγήκε αγανακτισμένος και μπερδεμένος να πει τον πόνο του.
Εμείς έχουμε υποχρέωση να τους ανοίγουμε τα μάτια, ακόμα και αν τώρα μας μοιάζει ότι η φωνή μας πάει χαμένη, ακόμα και αν αυτό το αντιμετωπίζουν κάποιοι εχθρικά. Θα φτάσει η στιγμή, που όλα αυτά που έχουμε πει στον κόσμο(και λέμε τόσα χρόνια), θα ζυμωθούν μέσα στην συνείδηση του καθ ενός, και πολλοί από τους σημερινούς αγανακτισμένους, αύριο θα ενσωματωθούν και θα ενδυναμώσουν το εργατικό κίνημα. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το ρητό «πάταξον μεν άκουσον δε», και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε τους κόπους μας να καρποφορούν.
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

11 σχόλια:

  1. Προς "Αγανακτισμένους":

    "Όταν ο εχθρός σου σε επαινεί, ψάξε να βρεις που έχεις κάνει λάθος"
    Β.Ι. Λένιν

    και για την αντιγραφή:
    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι Σπιραλ, δεν αλλάζει ο λύκος σε πρόβατο, προβιά φοράει για να μην τον πετάξουν εξω απο το μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελα ντε, άσε που κλείνουν και τους δρόμους και τα (βρωμο)παπαγαλάκια τύπου Πορτοσάλτε, Παπαδημητρίου και ΣΙΑ (Κοσιώνη) δεν αγανακτούν!!!!

    Αυτό που είδα εγώ χτες και προχθές στο Σύνταγμα ήταν κόσμος ο οποίος δεν στρεφόταν κατά των κομμάτων αλλά κυρίως κατά των αριστερών κομμάτων. Ο οποίος στην πράξη είχε συγκροτήσει ένα συντηρητικό κόμμα.

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος και του δώσαν μια κατεύθυνση με μικρό προσωπικό κόστος, δεν εκατσε να το πολυσκεφθει.

    Πολλοί απο αυτούς, ξέρουν ότι απο αλλού δεν μπορούν να πειρμένουν τίποτα, για αυτό στρέφονται ενάντια στην αριστερά. Σε στύλ, "εσυ τι κάνεις ρεεε";. Βέβαια εμείς οι του ΚΚΕ, ουδέποτε του τάξαμε εύκολη σωτηρία και λαγούς με πετραχίλια, εμείς του λεμε "να κάνω εγω αλλά να κάνεις και εσύ".

    Συμβουλή μου προς όσους στρέφονται στο ΚΚΕ ειδικά και λένε "και εσύ τι κάνεις ρε;" να ρωτήσουν πρώτα τον εαυτό τους "εμείς τι κάναμε ρε;" να θυμηθούν τι ψήφισαν, και ύστερα ας ζητήσουν και ευθύνες απο εμάς, εμείς την κριτική μας την κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελα ρε Φραγκισκο μεχρι και log in εκανα για παρτυ σου : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχας καλησπερα.
    Παιδια εμενα αυτο που με καιει δεν ειναι οι αγανακτισμενοι αυτοι καθεαυτοι.Μοδα ειναι και θα περασει νομιζω.Αυτο που με καιει ειναι οτι μεσω αυτης της μοδας εχουν αρχισει και γινονται τρομερα επιθετικοι ως προς το ΚΚΕ και πλεον πολυ αποκαλυπτα.Κανοντας συζητησεις μεχρι και "σταματηστε να καπηλευεστε τον ορο "επανασταση" " μου ειπαν!!Εχουν ξεφυγει ρε οι ανρθωποι.Το θεμα ειναι πως θα τους προσεγγισουμε ομως.Ναι μεν ειναι ευκαιρια διοτι πολλοι επιτελους βγαινουν απ'το καβουκι τους και εχουμε εδαφος για αντιπαραθεση,αλλα το ζητημα ειναι τι ειδους θα ειναι και πως θα προσπαθησουμε να πεισουμε τον κοσμο οτι αυτο που γινεται τωρα ειναι περα για περα λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα τους πείσεις με επιχειρήματα, όσοι μιλούν επιθετικά και χωρίς, δεν ασχολείσαι καν μαζί τους.
    Εμείς εδω το αναλύουμε το πράγμα, και ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις, πρώτα για τους εαυτούς μας, και ύστερα για το τι μπορεί να γίνει. Το ΚΚΕ κρατά ορθά την στάση που κρατά επίσημα.

    Το πράγμα αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου περα για πέρα λάθος, εγω το βλέπω ως ευκαιρία, όχι ευκαιρία για επανάσταση βέβαια(δεν έχει τέτοια στοιχεία το πράμα, και υπο τέτοιες συνθήκες καλύτερα ναμην αποκτήσει), αλλά ευκαιρία να ειπωθούν κάποια πράγματα έξω απο τα δόντια, τα οποία εκτιμώ ότι δεν θα πάνε χαμένα.

    Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο τις διαστάσεις του όλου ζητήματος, της κατάστασης που ζει, που ωφείλεται, ποιος κερδίζει, ποιος χάνει, ποιός είναι ο ρόλος του καθ ενός. Να θέτουμε ερωτήματα, με υπομονή και να ξέρουμε ότι μεγάλο μέρος αυτών που τέθηκαν τα ερωτήματα, κάποια στιγμή θα τα επεξεργαστούν. Οι συνειδήσεις, μπορεί κάποια στιγμή να φανεί ότι άλλαξαν απότομα, αλλά η ζύμωση ξεκινάει απο πολύ πιο πρίν. Ε αυτή τη ζύμωση καλούμαστε να πυροδοτήσουμε, τι λες και εσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όσοι μιλούν επιθετικά και χωρίς...πρόθεση να συζητήσουν αλλα να τσακωθούν ήθελα να γράψω αλλα το ξέχασα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω η Εlisabeth έπιασε το νήμα της αλήθειας. Μέσα απ' το "κινημα" γίνεται μια έμμεση αμφισβήτηση του ΚΚΕ που αντικειμενικά, είναι υπολογίσιμη αντισυστημική δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα εκεί το πάνε με νύχια και με δόντια τα ΜΜΕ, ενω έχουν ζεστάνει το έδαφος λαζόπουλοι, ραδιοαρβύλες και λοιποί.

    Δυστυχώς "εχουμε" μικρά μνήμη, ξεχνάμε γρήγορα ποιός είναι ο πραγματικός ρόλος των ΜΜΕ και ότι όταν τα βλέπουμε να δίνουν βραβεία, πρέπει να ψάχνουμε που έχει τον λάκο η φάβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...