20 Μαΐ 2011

Από πότε εγκαταλείψαμε τη ..ψυχή μας;




Σημερα διαβαζα την ειδηση για τη καθειρξη 23 ετων που έριξε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης σε ενα κτηνος απο το Ηρακλειο Κρητης που θεωρητικα αποκαλειται.."πατερας" ενω επι δυο δύο χρόνια ξυλοκοπούσε και βίαζε τον 7χρονο γιο του! 

Ειναι η πρωτη φορα, θα πει κανεις που διαβαζουμε αποτροπαιες πραξεις... "γονιων" σαν κι αυτον; Δυστυχως οχι,εφ οσον ο κοσμος που ζουμε καθε αλλο παρα αγγελικα πλασμενος ειναι. Ομως περα απο το μαρτυριο αυτου του μικρου παιδιου που τιποτα δεν εφταιξε στην 7χρονη ζωη του, υπαρχουν και αλλοι εκτος απο τον πατερα που για μενα επρεπε να δικαστουν επειδη ειναι εξ ισου  ενοχοι!

Οταν στο ιδιο οικογενειακο περιβαλλον, ή και στον περιγυρο της μικρης αυτης κοινωνιας, οπου θεωρητικα ολοι γνωριζουν ολους ακουει κανεις ενα παιδι να κλαιει μερα-νυχτα και δεν αντιδρα, δεν ειδοποιει καν την αστυνομια να δει τι συμβαινει, τοτε σιγουρα κατι δεν παει καλα με τη κοινωνια αυτη!

Ποτε αραγε αρχισε η αδιαφορια να εξαπλωνεται σαν ασθενεια γυρω μας και ποτε ακομα και η δυστυχια μικρων, ανυπερασπιστων παιδιων, δεν μας λεει τιποτα; 

Απο ποτε εγκαταλειψαμε την ψυχη μας και αρχισαμε να σκεφτομαστε με τη ...τσεπη και τη σκληρη λογικη του "δεν κερδιζω τιποτα", "Εγω θα σωσω το κοσμο";  Οταν ομως σωσει κανεις εστω και ενα παιδι απο τη μαρτυρικη ζωη του ειναι σαν να σωζει λιγο απο τον κοσμο! 

Τα παιδια για οσους ακομα δεν εχουν αποκτησει και για οσους δεν πιστευουν στα λογια μου ειναι πραγματικα ο κοσμος μας και οσο δεν ενδιαφερομαστε για αυτα τοσο εγκαταλειπουμε και ''βρωμιζουμε'' ακομα περισσοτερο τη ζωη μας, το μελλον μας, την ιδια την υπαρξη μας και ολους τους λογους που μας κανουν να λεγομαστε - ακομα - ανθρωποι. 










19 σχόλια:

  1. Το οτι ενας παιδεραστης εφαγε μια αυστηρη ποινη φυλακισης δε μου λεει και πολλα.
    Οι παιδεραστες ειναι αρρωστοι και με το να τους βαζουμε φυλακη (η οποια στο παρον συστημα δε σωφρονιζει αλλα το αντιθετο) δεν καταφερνουμε και πολλα ως κοινωνια. Φυσικα και πρεπει να απομακρυνθει απο το παιδι του (αυτο ειναι προφανες) αλλα χρηζει ψυχιατρικης παρακολουθισης και οχι ποινικης καταδικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μanny

    Eξυπακουεται οτι ενα τετοιο αρρωστο ατομο χρειαζεται ψυχιατρικη παρακολουθηση και ελπιζω να την εχει παραλληλα με την φυλακιση του, ομως το ενα δεν αποκλειει το αλλο!

    Η αυστηρη καταδικη του και ο εγκλεισμος του σε φυλακη εγινε επειδη προφανως ειναι επικινδυνος και για το παιδι του, αλλα και για την υπολοιπη κοινωνια, με την αποτροπαια πραξη του και μαλιστα μεσα στο οικογενειακο του περιβαλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ οσο ξερω αυτους τους ανθρωπους απλα σους βαζουν σε μια φυλακη μαζι με τους υπολοιπους ποινικους κρατουμενος και δεν εχουν καμια παρακολουθηση. Δεν υπαρχει τετοιος διαχωρισμος. Και ειναι θλιβερο (οσο και αποτροπαιο και αν ειναι το εγκλημα τους γιατι αυτα τα ατομα δεν εχουν επιλεξει να ειναι τερατα). Θα επρεπε να υπαρχουν ειδικες φυλακες και να δοθουν λεφτα για ερευνα γυρω απο αυτα τα πραγματα (wishful thinking)και οχι να τους πεταμε στα σκουπιδια οπως το ιδιο ισχυει και για τους σειριακους που στην αμερικη τους κανουν την ενεση! Μου θυμισες την περιπτωση ενος βιαστη παλαιοτερα στη χωρα μας ο οποιος επασχε απο σατυριαση και παρακαλουσε τους δικαστες να τον ευνουχισουν γιατι θα ξαναεκανε τα ιδια απο την αρχη.
    Οταν μια κοινωνια σκουπιζει τη σκονη κατω απο το χαλι και δεν την αντιμετωπιζει οπως θα επρεπε υπαρχει θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A επισης ξεχασα να πω οτι εχεις δικιο που επιρριπτεις ευθυνες στον κοινωνικο περιγυρο της οικογενειας. Αυτοι λοιπον οι φυσιολογιξοι ανθρωποι γιατι σιωπησαν? Και επισης σε αυτες τις περιπτωσεις ο Manny εχει την εξης απορια:
    Η μανα του παιδιου που ηταν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα παιδιά, είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο που φτιάξαμε γι΄αυτά !
    Υπεύθυνοι και υπόλογοι !

    Άρα, όποιος βιοπραγεί σε βάρος τους, είναι ο χειρότερος εγκληματίας !

    Στην περίπτωση δε, όπως περιγράφεται στο άρθρο, εχτός από την διαπίστωση που μπορεί να κάνει κανείς για την σαπίλα που επικρατεί πλέον στο καπιταλιστικό σύστημα, θα γίνω κακός - και επιτρέψτε μου - δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία, δεν είναι άνθρωπος αυτός, θέλει σκότωμα !
    Είναι από τις περιπτώσεις (όπως για τους εμπόρους ναρκωτικών και λευκής σάρκας) που ΠΡΕΠΕΙ να επανέλθει η θανατική καταδίκη !

    Για μένα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν σηκώνει επιείκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουτε κι εγω γνωριζω τι γινεται εφ οσον μπουν στη φυλακη, αλλα φυσικα δεν πιστευω (και ειδικα σε εποχες που τα παντα περικοπτονται!) οτι θα δινοντουσαν κονδυλια, στην Ελλαδα, για.. ψυχιατρικη παρακολουθηση καταδικασθεντων εγκληματιων!
    Ισως πιστευουν και ελπιζουν οτι το συστημα μεσα απο τη φυλακη θα δωσει τη ..."λυση" που συνηθως δινoυν σε τετοιες περιπτωσεις, οποτε.. γλυτωνουν και τα χρηματα για ψυχιατρους κλπ.

    Φυσικα σε κοινωνιες οπου υπαρχει μεριμνα, που φανταζουν ιδεατες, πια, φυσικα και δινονται κονδυλια για ερευνα πανω στο φαινομενο αυτο οπως και στις αιτιες που δημιουργουν τετοια φαινομενα.

    Για μενα ειναι ξεκαθαρο οτι και ο περιγυρος εχει μεγαλο μεριδιο ευθυνης και ντρεπομαι για λογαριασμο τους! Ομως αν το αναλυσεις λιγο περισσοτερο θα δεις οτι καπου ολοι ειμαστε ενοχοι για καποια πραγματα που δεν καταγγελουμε οσο πρεπει και μιλαω και για τη πολιτικη. Ποσοι π.χ βγαινουν να καταγγειλουν τις δολοφονιες αμαχων στη Γαζα, ποσοι αγανακτουν για τις σφαγες και τους βιασμους γυναικων και παιδιων στο Κογκο, Ιρακ, Αφγανισταν και σε πολλα αλλα μερη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Faro

    Η τιμωρια τετοιων εγκληματιων φυσικα και πρεπει να ειναι τουλαχιστον παραδειγματικη, γι αυτο πιστευω οτι και τα 23 χρονια που του εριξαν καλα ειναι, αν και για μενα, ως γονιος, η θανατικη ποινη ειναι το μονο που αξιζει σε βιαστες και μαλιστα παιδιων(!), κι ας ακουγεται ''βαρυ'' και ας ''παρεξηγηθει''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου φαίνεται ότι έχετε πιάσει λίγο επιφανειακά το θέμα και δεν μιλώ μόνο απο σωφρονιστικής άποψης (μιας και το ζήτημα αυτό, του σωφρονισμού, σηκώνει μεγάλη κουβέντα), αλλά και απο την γωνία της αντιμετώπισης φαινομένων που έχουν φυσικά και κοινωνικά αίτια !

    Πως θα λυθεί ένα πρόβλημα, όταν δεν έχουμε σκαλίσει την αιτία της εμφάνισής του ?

    Η άποψη περι εκτέλεσης αυτών των ανθρώπων, είναι για το θέσω ευγενικά, ακραία, και σιγουρα δεν προσθέτει ούτε γραμμάριο στην καταπολέμηση των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς σε πράξεις τέτοιου είδους. Σκοτώνοντας έναν βιαστή, δεν αποτρέπεις την γέννηση και άλλων βιαστών.

    Ούτε φυσικά και η φυλάκιση τους, προσφέρει κάποια διέξοδο ως προς τις γενεσιουργές αιτίες της βίας και του βιασμου. Και τι θα κάνουμε, θα τους αφήνουμε ελεύθερους ? Όχι φυσικά, αλλά οι λύσεις στα ζητήματα βίας και αντικοινωνικών συμπεριφορών, δεν προέρχονται ουτε απο τεχνητές ενστικτώδης αντιδράσεις (οι οποίες προέρχονται απο το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο όλοι μεγαλώσαμε και το οποίο υποτίθεται πως αντιπαλευομαστε), αλλά ούτε και απο αντιεπιστημονικές μεθόδους πασαλείμματος του προβλήματος και αδιαφορίας για τις γενεσιουργές αιτίες του, όπως είναι το συγχρονο σωφρονιστικό μοντέλο.

    Θα επανέλθω αργοτερα ωστε να συμπληρώσω την σκεψη μου αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν διαβασεις ολα τα σχολια απο την αρχη θα δεις οτι ειχαμε συμφωνησει οτι οι ανθρωποι αυτοι χρειαζονται θεραπεια, οπως φυσικα απαραιτητη ειναι και η διερευνηση των αιτιων που φτανει κανεις σε αυτο το μεγεθος ..ψυχασθενειας, γιατι μονο ενας ψυχικα αρρωστος θα βιαιοπραγουσε ετσι πανω στο παιδι του.

    Ομως οσοι ειναι και γονεις εμπλεκονται και συναισθηματικα σε τετοιες περιπτωσεις και με τη λογικη αυτη και εγω οπως και ο φαρος εκφραζουμε τον αποτροπιασμο μας, ως γονεις και μονο!

    Φυσικα και γνωριζω οτι το να εκτελει κανεις εναν βιαστή, δεν αποτρέπει και την γέννηση άλλων!
    Ομως το ιδιο συμβαινει και με την εκτελεση των δικτατορων, το ιδιο συμβαινει και με την εκτελεση επαναστατων, κλπ. Θελω να πω οτι πολλες φορες συμβαινουν πραγματα που ισως δεν ακολουθουν παντα τη ψυχρη λογικη αλλα το συναισθημα, εστω κι αν δεν ειναι παντα αποτελεσματικα.

    Οι γενεσιουργές αιτίες της βίας ειναι ενα μεγαλο θεμα οπως και οι προεκτασεις της βιας πανω στην κοινωνια και φυσικα δεν θα το λυσουμε εδω.
    Περιγραφουμε μονο τις αντιδρασεις μας ως ανθρωποι που ενα τετοιο γεγονος μας αγγιξε, ειτε σαν γονεις, ειτε και σαν μελη μιας κοινωνιας που "πνεει τα λοισθια" οταν διαπιστωνονται σχεδον καθημερινα αρρωστημενα περιστατικα βιας με οποιαδηποτε μορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elva,
    Όταν το κοινωνικό κράτος το θεωρούν άσκοπο έξοδο τι περιμένεις ?
    Και για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη...
    1)Κάθε περιοχή-πόλη έχει κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να γνωρίζουν τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής και να δίνουν λύσεις. Είναι όμως τόσο υποβαθμισμένες που απορώ αν κανείς ξέρει που είναι για να αναφέρει αυτά που βλέπει. Βάζω στοίχημα ότι κανείς (ή έστω ένας δυο) ξέρουν που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου τους και τι μπορούν να προσφέρουν. Φυσικά και εδώ οι προσλήψεις έγιναν με το γνωστό δόντι.
    2) Η αστυνομία-ασφάλεια είμαι σίγουρος ότι ξέρουν ιδιαίτερα στην επαρχία τι είναι ο κάθε ένας. Όταν είχαν κλέψει την μάνα μου (και βρήκαν στην τσάντα μια μπανάνα, κόκαλα για τον σκύλο και 2 ευρώ) αμέσως μετά πήγανε σε ένα μαγαζί (μήπως και βγάλουν κάτι). Σε πληροφορώ ότι όταν πήγε η μάνα μου στην αστυνομία για να δηλώσει ότι έχασε-έκλεψαν την ταυτότητα της είπαν off the record "Γνωρίζουμε τους δράστες απλά είναι θέμα χρόνου να τους πιάσουμε". Και σε πληροφορώ ότι δεν ήταν λόγια του αέρα γιατί όντως ήξεραν(το έχω διασταυρώσει) ότι ήταν 2 τοξικομανείς (Έλληνες) που θέλανε χρήματα για την δόση τους. Συνεπώς όσο αφορά το γιατί η αστυνομία δεν κάνει ενώ έχει ενδείξεις είναι πολιτική επιλογή.
    3)Από διεθνείς στατιστικές πριν πεθάνει κάποιο παιδί έχει επισκεφτεί αρκετές φορές (αυτό ή τα αδέρφια του ή η μητέρα του) το νοσοκομείο για παράξενα κτυπήματα. Όμως στα ελληνικά νοσοκομεία δεν υπάρχει η έννοια του εφημερεύοντα κοινωνικού λειτουργού ούτε φυσικά υπάρχει ένας αστυνομικό όργανο για να κινήσει τις διαδικασίες. Και μαι που έχω εμπειρία στο εξωτερικό η παρουσία αυτώ των δύο λύνει άπειρα προβλήματα ...από το ότι ο ασθενής δεν έχει στοιχεία (στα ΤΕΠ των ελληνικών νοσοκομείων είναι συχνό-καθημερινό φαινόμενο να βλέπεις αγνώστων στοιχείων παπούδες με εγκεφαλικά) μέχρι να ενημερώσεις την οικογένεια ότι έχει ανάγκη από συνοδούς.
    Ακόμα....
    Αν και μπορώ να καταλάβω την απέχθεια σου προς τον παιδοκτόνο πατέρα είναι λάθος η αναγωγή σε κτήνος. Είναι πιθανά ένα άτομο με κάποια ψυχολογική διαταραχή που χρήζει -ναι χρήζει- θεραπείας. Αν όλοι γίνουν ξαφνικά "κτήνη" (ακόμα και αν είναι) δεν θα έχουμε ως κοινωνία καμία διαφορά από την άγρια δύση. Η δύναμη αν θες διαφορετικά ενός συστήματος είναι να προστατεύει ακόμα και τα "παραστρατημένα" μέλη της. Συνεπώς άστο....
    Είναι ακόμα αλήθεια ότι γενεσιουργές αιτίες της βίας είναι ένα μεγάλο θέμα όπως και οι προεκτάσεις/εκφάνσεις της βίας στην κοινωνία είναι τεράστιο θέμα. Όμως όσο δημιουργούμε χαρακώματα και αντιπαλότητες και δεν κοιτάζουμε (ως άνθρωποι) τι μας ενώνει αλλά εστιάζουμε στο τι μας χωρίζει τελεολογικά θα καταλήξουμε στην βία.
    Και τέλος....
    Όσο η κυβέρνηση αυτή (και οι άλλες φυσικά) θεωρούν ότι το κοινωνικό κράτος είναι μια καλή προεκλογική παπάτζα τόσο θα θρηνούμε παιδιά.
    Γ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιωργο B.

    Συμφωνω με το σκεπτικο σου. Οπως ειναι οι συνθηκες σε τετοια καθεστωτα και κατω απο τη δικαιολογικα της κρισης (για τους πολλους, αλλα της …ευκαιριας για τους λιγους!) κατι τετοια θεματα θεωρουνται "ψιλα γραμματα" και δεν ασχολουνται, εφ οσον το κυριο μελημα τους δεν ειναι τα παιδια, αλλα να μη δυσαρεστησουν τους ...λογιστες της Τροικας!

    1. Φυσικα και υπαρχουν κοινωνικες υπηρεσιες παντου και ειδικα σε μικρες πολεις, οπου λιγο-πολυ ισχυει το ρητο "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον", επομενως η μονη δικαιολογια ειναι και οι λαθος προσληψεις, αλλα και υποβαθμιση των υπηρεσιων αυτων που οπως και σε αλλες χωρες πχ. Αγγλια και ετσι ερχομαι πρωτα στο

    3. Η καταρρευση του κρατους προνοιας ευθυνεται για πολλους θανατους βρεφονηπιων τα οποια θα μπορουσαν να σωθουν αν υπηρχαν τα κονδυλια και το καταλληλα εκπαιδευμενο προσωπικο. Ισως εχεις διαβασει για τη περιπτωση του Βaby P., που συγκλονισε οχι μονο την Αγγλια αλλα και ολο τον κοσμο. Ειχα αναφερθει σ αυτο το τραγικο περιστατικο σε ενα αλλο blog.

    2. Οσο για την αστυνομία-ασφάλεια εχει μαλλον ...."σοβαροτερες" δουλειες απο το να ...σωζει παιδακια απο…."γονεις"-τερατα και σαφως ειναι μια πολιτικη επιλογη, δεν ειναι θεμα παραλειψης, ετσι πιστευω κι εγω.

    Για τον χαρακτηρισμο "κτηνος" θα μου επιτρεψεις να πω οτι ειναι ισως και επιεικης, αν σκεφτει κανεις οτι λιγα ...ζωα φερονται ετσι στα παιδια τους και δεν θα διαφωνησω με την αναγκη θεραπειας του ψυχασθενους!

    Ξαναλεω ομως οτι σαν μητερα αγανακτω ισως περισσοτερο για τον κοινωνικο περιγυρο και τις υπηρεσιες που δεν ανταποκριθηκαν στα καλεσματα για βοηθεια του παιδιου αυτου, το οποιο ζει και ισως θα πρεπει κανεις να σκεφθει τι ζωη θα εχει αργοτερα εχοντας βιωσει μια τοσο τραυματικη εμπειρια στη ζωη του.

    Το θεμα ειναι σιγουρα πολυπλοκο και κανεις εδω δεν ειναι ...δικαστης, ουτε ειδικος σε θεματα κακοποιησης παιδιων. Απλα εκφραζουμε αποψεις που ισως αντανακλουν και αυτες πολλων αλλων εξω στη κοινωνια.

    Οσο για "κοινωνικο κρατος", στην Ελλαδα, ειναι ανεκδοτο και αναλογο του αλλου που λεει για..."σοσιαλιστικη κυβερνηση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οπως ειπα και πριν ειναι κατανοητος ο αποτροπιασμος και η οποια τετοια αυθορμητη εκφραση συναισθηματος. Ο Manny δεν ειναι γονιος, αλλα εχει ξαδερφακια και ανιψια σε μικρες ηλικιες τα οποια λατρευει και αν καποιος πειραζε εστω και μια τριχα απο το κεφαλι τους, θα ξυπναγε σιγουρα στο σφακιανο αιμα που εχει ο στις φλεβες του και θα επιανε τη μαχαιρα!

    Βεβαια αυτο δεν θα ηταν σωστο και ειναι καλυτερο να αποστασιοποιουμαστε λιγο απο τα γεγονοτα για να μπορουμε να βγαζουμε σωστα συμπερασματα. Ειναι κακο να εχουμε τα αισθηματα στα μανικια μας (κατι που ο Manny δεν καταφερνει να το αποφυγει πολλες φορες..δασκαλε Manny που διδασκες δλδ)

    Φαρε ο καπιταλισμος και η παιδεραστια δε συνδεονται (ως φαινομενο -δεν αναφερομαι στο εμποριο ηλεκτρονικο και μη παιδικης πορνογραφιας, ουτε στο εμποριο σαρκος). Η παιδεραστια ειναι πολυ παλια υποθεση, απο την αρχαιοτητα κι ολας. Μονο που τοτε δεν χαρακτηριζοταν ως παραβατικη συμπεριφορα, ουτε αντιμετωπιζονταν οι παιδεραστες ως εγκληματιες.
    (και για να μη δυσαρεστησω καποιους θα αναφερω σαν παραδειγμα την Ιαπωνια των Σαμουραι και δε θα παω πιο πισω στο χρονο).

    Πολυ αργοτερα -στον καπιταλισμο λοιπον-και ενω ειχε λαβει χωρα σημαντικη προοδος στις διαφορες επιστημες -ιατρικη, ψυχολογια κτλ- δηλαδη οταν αρχισε να αλλαζει η αντιληψη της ανθρωποτητας για τα παιδια (οτι δεν αρκει το οτι η φυση τους εχει δωσει αναπαραγωγικη δυνατοτητα απο πολυ μικρη ηλικια, αλλα πρεπει να επελθει και μια ψυχολογικη ωριμανση ετσι ωστε τα παιδια να μπορουν να διαχειριστουν τη σεξουαλικη πραξη και να ειναι ετοιμα γι αυτη) πολυ αργοτερα λοιπον αρχισε να γινεται λογος για τη λεγομενη ηλικια συγκαταθεσης (ηλικια κατα την οποια ενα ατομο θεωρειται οτι μπορει να δωσει τη συγκαταθεση του για να συνευρεθει σεξουαλικα με αλλα ατομα). Η οποια να τονισω οτι απο χωρα σε χωρα διαφερει κατα πολυ. Στην Ευρωπη ειναι συνηθως τα 16 χρονια (με την Τουρκια να εχει το μεγαλυτερο οριο -18 και την Ισπανια το μικροτερο -μολις 13!! ενω σε παρα πολλες χωρες της Ευρωπης ειναι τα 14 ή τα 15 χρονια)
    Δηλαδη ο καπιταλισμος ως απαραιτητο και νομοτελειακο βημα της ανθρωπινης εξελιξης, ειχε και τα καλα του, μην τα ριχνουμε ολα στη σαπιλα του καπιταλισμου. Στη σαπιλα του καπιταλισμου εγκειται η οικονομικη εκμεταλευση απο ορισμενους επιτηδειους της ψυχικης αρρωστιας καποιον ετσι ωστε να κερδοσκοπισουν διακινοντας πορνογραφικο υλικο κλτ

    http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_consent
    (περιττο να πω οτι η ηλικια συγκαταθεσης σε μερικες χωρις της Αφρικης ειναι τα 9 χρονια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια, ας την πούμε απάντηση, παρατήρηση παρακαλώ να μου επιτρέψετε με αφορμή την άποψη του redfly, ότι βλέπουμε το θέμα επιφανειακά !

    Ίσως γιατί δεν γράψαμε ... πολλά !
    Ξέρετε, είμαι της άποψης, "το λακωνίζειν εστίν φιλοσοφείν" - ή κάπως έτσι, αν κάνω λάθος στα ... αρχαία !!!

    Όταν στην αρχή του σχολίου μου γράφω για τις ευθύνες ΟΛΩΝ μας, νόμιζα ότι τα έλεγα ΟΛΑ !

    Απ΄την άλλη, αν καθήσουμε να αναλύσουμε πως έφθασε μια κοινωνία σε τόσο χαμηλό επίπεδο, θα πρέπει να αναζητήσουμε συγκεκριμένες ευθύνες:
    1. Από την πολιτεία
    2. Από την εκπαιδευτική κοινότητα
    3. Από την εκκλησία
    4. Από το πως "αντρώθηκε" ο θεσμός της οικογένειας
    κλπ. κλπ.
    Με άλλα λόγια, θέλουμε μερικά ... βιβλία να γράψουμε !
    Είναι τόσο σοβαρό και πολυσύνθετο το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μanny

    Οσο και να μη θελω να πεσω στο ..''κλισε'' του "οποιος ειναι γονιος καταλαβαινει" δυστυχως μονο οταν καποιος ..γινει γονιος (και το λεω και για τη δικη μου περιπτωση, που παλιοτερα θα απαντουσα κι εγω θεωρητικα και μονο, χωρις να εχω ζησει απο κοντα την αγωνια του να μεγαλωνει κανεις ενα παιδι και να περναει απο πολλες και συνθετες φασεις, (ασθενειες,νοσοκομεια, κλπ) τοτε μονο μπορει ισως να κατανοησει καλυτερα τι πολυτιμο δωρο ειναι η ζωη ενος παιδιου.
    Και ναι, ειναι αλλιως οταν ξερεις οτι εσυ εισαι υπευθυνος για μια ζωη. Η αγαπη δεν εχει ''λογικη'' και οταν κανεις φερεται αποτροπαια σε ενα παιδι που θα μπορουσε να ειναι και το δικο μου/ σου, τοτε ασχετως αν δεν ειναι και "πολυ σωστο",oπως ακουσα εδω και απο αλλους, η λογικη καπου πηγαινει στην ακρη και το συναισθημα επικρατει σε ενα μεγαλυτερο βαθμο!

    Ετσι, (αν και απευθυνεσαι, μετα, στον @faro), για τις περιπτωσεις "συγκαταθεσης", οπως τις ονομαζει η wikipedia, νομιζω οτι ειναι λιγο "beside the point", επειδη εδω μιλαμε μονο για ...βιασμο απο ενα πατερα στο ιδιο του το παιδι και δεν ειναι το ιδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Faro

    Εγω, φιλε μου faro, δεν πιστευω ότι βλέπουμε το θέμα ... "επιφανειακά"!
    Aπλα οπως ειπα και πριν καποιοι απο εμας οντας γονεις ειναι πιο ...συναισθηματικα φορτισμενοι απο αλλους επειδη εχουμε διαφορετικες εμπειριες και δεν ειναι κατι κακο, απλα ειναι διαφορετικο.
    Ειναι σιγουρο οτι υπαρχουν ευθυνες πρωτα απο τη πολιτεια που κοιτα να τις αποσωβησει οπως και απο τον περιγυρο!

    Ομως ολοι ξερουμε οτι δεν ζουμε σε κανενα.. ''κρατος προνοιας'' και αυτο μας απελπιζει ακομα περισσοτερο οτα εχουμε να κανουμε με ζωες ανυπερασπιστων παιδιων.

    Φυσικα και ενα πολυ σοβαρό και πολυσύνθετο θέμα οπως λες και εδω το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να συζητησει ο καθενας με βαση τις αποψεις του και τις εμπειριες του, που ειναι σεβαστες, αλλα δεν χρειαζεται και να συμφωνουμε με ολες τις γνωμες. Ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγω παιδια,αν και αργησα...Θα την πω τη γνωμη μου...
    Ειναι φασισμος η θανατικη ποινη...!!!
    Ειναι δικαιωση καιεξυψωση του εγκληματια σε θυμα..
    Ειναι η μεγαλυτερη αδυναμια, και ευκολια, για ολα τα κυβερνητικα συστηματα...Ιδιως τα κομμουνιστικα, που επρεπε κατι να ειχαν καταλαβει...Ομως αντιθετα,αυτα σκοτωνουν περισσοτερο..!!
    Δυστυχως...
    Ουτε το παιδακι θα σωσεις...Σκοτωνοντας τον πατερα...Ουτε την κοινωνια θα ωφελησεις..Ουτε βεβαια τον ιδιο τον πατερα...
    Λεφτα και φαρμακα, να βρεις...Δυσκολο, ως αδυνατο...Γιατροι και νοσοκομεια..ανυπαρκτα...
    Κοινωνικες υπηρεσιες, και εκκλησια;; Αργομισθιες...!!
    Πως λοιπον θα αντιμετωπισουμε το γεγονος..;;
    Μα ειναι τοσο απλο..!!Απορω πως δεν το σκεφτεται κανεις...!!!
    Κοινωνικη εργασια,υποχρεωτικη και με ποινη φυλακισης...Σε ολους οσους ΗΞΕΡΑΝ και δεν μιλαγαν...!!! 500 χιλιες η και δυο χιλιαδες ωρες...Και στη μητερα...Το διπλασιο...!!!
    Για τον ιερεα της ενοριας και τον επικεφαλης της κοινωνικης υπηρεσιας του Δημου...ΚΑΙ χρηματικο προστιμο...!!!
    Υποχρεωτικη κοινωνικη ιυοθεσια απο οικογενεια ΑΤΕΚΝΗ του κοινωνικου περιγυρου για το παιδακι...
    Και ισοβια καταναγκαστικα εργα για τον πατερα...
    Να γυαλιζει με ενα γυαλοπανο...Ολες τις ραγες του τραινου, Αθηνα Θεσαλονικη, φορωντας μια κοκκινη φορμα...!! Με μια μπαλα σιδερενια στο ποδι...!! Και να τον βλεπουν οι επιβατες του τραινου, σαν αξιοθεατο...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μαχαίρης: Αγαπητέ μου, αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες σου και εν πολλοίς έχεις και δίκιο !

    Αλλά, επίτρεψέ μου να κάνω μερικές ερωτήσεις, που χρήζουν απάντησης:
    1. Δεν είναι φασισμός (εξ ίσου ή και μεγαλύτρος) η βιοπραγία σε βάρος παιδιού, ο βιασμός ;
    2. Δεν είναι φασισμός ή έκδοση γυναικών και μάλιστα με το ζόρι ;
    3. Δεν είναι φασισμός το εμπόριο ναρκωτικών ;

    Ξαναυπογραμίζω, οι επισημάνσεις σου, σωστές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. σωστά τά γράφεις, αλλά ... είναι καί αυτονόητα τά όσα γράφεις .

    επομένως, επίτρεψέ μου νά σέ ρωτήσω, πού τό πάς ;

    στό αυτονόητο τής κοινωνικής σημασίας τών παιδιών ;

    δέν τό νομίζω .
    Sham Z

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...