16 Μαΐ 2011

Περικλή Παυλίδη "Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην ΕΣΣΔ"


Ο Περικλής Παυλίδης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Ρωσίας. Το βιβλίο του “Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην ΕΣΣΔ”  (εκδόσεις Προσκήνιο, 2001) είναι μια εξαιρετική προσέγγιση και κριτική του φαινομένου της γραφειοκρατίας στη Σοβιετική Ένωση που ήταν υπαρκτό και αποτέλεσε δυνατό “πάτημα” για αντισοβιετική και αντικομμουνιστική γενικά πολεμική.
Ο Π. Παυλίδης προσεγγίζει και αναλύει το ζήτημα υπό το πρίσμα του μαρξισμού-λενινισμού, ερευνώντας εξαντλητικά τις διάφορες θεωρίες σχετικά με το χαρακτήρα του σοσιαλισμού κατά την οικοδόμησή του στην ΕΣΣΔ.

Το βιβλίο αποκτά εξαιρετική σημασία στο σήμερα, που το ΚΚΕ έχει ανοίξει από το 95 τη συζήτηση διεθνώς για τις αιτίες της αντεπανάστασης και διάλυσης της ΕΣΣΔ, σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπερασπιστεί αντικειμενικά και χωρίς συναισθηματισμούς το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.
Ο Παυλίδης μέσα από την προσήλωσή του στη διαλεκτική μέθοδο έρευνας, ξεσκεπάζει τις αντιφάσεις των αστικών ιδεολογημάτων περί “κρατικού καπιταλισμού”, ασκεί έντονη κριτική και τελικά καταρρίπτει την τροτσκιστική ερμηνεία περί “εργατικού κράτους με γραφειοκρατικές παραμορφώσεις” και μ΄αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύει και την ορθή χρήση του μαρξισμού-λενινισμού ως μεθοδολογικού εργαλείου κριτικής μέσα από μια σφιχτή δομή του κειμένου, χωρίς κενά και ανακολουθίες. Δεν αρνείται ο συγγραφέας την γραφειοκρατία, ίσα ίσα που τη θεωρεί ως ένα βαθμό ιστορικά αναπόφευκτη και τονίζει την ανάγκη εξέλιξης των παραγωγικών δυνάμεων και σχέσεων ώστε να ξεπεραστεί το παραπροϊόν της γραφειοκρατίας κατά τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού και απονέκρωσης του κράτους. Δεν υπερασπίζεται άγαρμπα και μονολιθικά το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τον υπερασπίζεται ψύχραιμα και κριτικά, όπως αρμόζει σε έναν μαρξιστή επιστήμονα που κάνει καλά τη δουλειά του.
Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει στο ΚΚΕ κατα καιρούς ο Παυλίδης, η συμβολή του στη μελέτη των αιτιών της αντεπανάστασης είναι σημαντικότατη, όχι μόνο από την πλευρά της απόκτησης ιστορικής πείρας, αλλά και από την πλευρά της ανάπτυξης της κοσμοθεωρίας που είναι εξίσου σημαντικό καθήκον για τους μαρξιστές επιστήμονες.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε μορφή .djvu στη διεύθυνση http://vivlio2ebook.blogspot.com/2009/12/blog-post_903.html

1 σχόλιο:

  1. Είχα ασχοληθεί πριν μερικούς μήνες με μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Περικλή Παυλίδη (ή σοβιετικού κυριούλη, όπως τον αποκαλεί το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα) με θέμα «Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα. Επιτεύξεις – αντιφάσεις – προοπτικές».

    http://redflyplanet.blogspot.com/2010/12/20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...