29 Μαΐ 2011

Συγκεντρώσεις "αγανακτισμένων" update 29/5


Μερικά συμπεράσματα που βγαίνουν από ψυχρή, όσο το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση της εξέλιξης του κινήματος των αγανακτισμένων.

  1. Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα φαίνεται να μεγαλώνει σε πλήθος, ενώ στη Σαλονίκη βαίνει μειούμενο. Για τις άλλες πόλεις, αν αφαιρέσουμε τον ενθουσιασμό και την ψυχική ανάταση από τον κόσμο, φαίνεται να είναι συναθροίσεις μερικών εκατοντάδων χωρίς παλμό.
  2. Κάποιοι γνωστοί χρήστες του twitter , περίπου 15-20 τον αριθμό, ίσως περισσότεροι, έχουν αναλάβει άτυπα τον συντονισμό (στην Αθήνα) του εγχειρήματος και ήδη, δείχνουν να αναγορεύονται – πάντα άτυπα – σε “ηγέτες” της κατάστασης. Φαίνονται να πρωτοστατούν κάποιοι συντελεστές του γνωστού διαδικτυακού ραδιοφώνου radiobubble.
  3. Βλέποντας κανείς στο twitter αλλά και στο site real-democracy.gr (το οποίο δεν λειτουργεί λόγω υπερφόρτωσης) παρατηρεί τρεις τάσεις: αυτή του συγκρατημένου ενθουσιασμού για τη μορφή που τείνει να πάρει το πράμα (τάση που τείνει να εμφανίσει τις υπαρκτές αδυναμίες ως κατώτερες της “ιστορικής” συγκυρίας), την τάση που βλέπει καχύποπτα το πράγμα, χωρίς συνοχή, χωρίς προσανατολισμό, κάτι που απλά μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων και την τάση που θεωρεί ότι, έστω και μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι κάτι καινούριο, ότι κατέβηκε ο κόσμος, σηκώθηκε απ' τον καναπέ, ξύπνησε.
  4. Η κινητοποιήσεις καλύπτονται επιμελώς από τα ΜΜΕ τα οποία εστιάζουν στα εξωγενή χαρακτηριστικά (κατσαρόλες, συνθήματα, ομάδες εργασίας), τονίζουν κυρίως τον α-κομματικό χαρακτήρα. Φαίνεται ότι, εξ αφορμής των αγανακτισμένων, έγινε κάποια σχετική αναφορά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο, κάτι που παλιότερα δεν γινόταν σε τέτοια έκταση (ρεπορτάζ στα ιδιωτικά κανάλια κλπ).
  5. Στις διεργασίες που γίνονται με τις συνελεύσεις, μέσα από την άθροιση μονολόγων είναι εμφανείς επιρροές από διάφορες ιδεολογικές πλατφόρμες: από την εξωκοινοβουλευτική αντικαπιταλιστική αριστερά, από την πάλαι ποτέ κεντρώα “βενιζελική” τάση (κάτι σαν την Ένωση Κέντρου του “γερου” Παπανδρέου, δεξιά του ΠΑΣΟΚ, αριστερά της ΝΔ), τον συγκαλυμμένο εθνικισμό, τον συγκαλυμμένο αναρχισμό. Φαίνεται να διαμορφώνονται δύο, εντελώς αχνές, ιδεολογικές τάσεις: ένας αφελής λαϊκός πατριωτισμός και μια αόριστη αριστερή διαμαρτυρία που δεν αμφισβητεί ευθέως τον καπιταλισμό.

Ένα νέο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν απ' όσους παρακολουθούμε με έντονο σκεπτικισμό αυτό το γεγονός είναι το εξής: ο Πάγκαλος αναφέρθηκε απαξιωτικά στην κινητοποίηση προκαλώντας αυτόματα, αντανακλαστικά τη συμπάθεια προς τους συγκεντρωμένους ενώ από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε με τον Πάγκαλο, “χαϊδεύοντας” με συγκρατημένο τρόπο τους αγανακτισμένους αλλά κάνοντας και ύπουλη αναφορά στο ΚΚΕ.
Επειδή πάντα είμαι καχύποπτος μ' αυτά, μου φαίνεται εντελώς στημένο το σκηνικό της αντίθεσης των δύο δηλώσεων από υψηλά κυβερνητικά στελέχη. Ο Πάγκαλος από τη μια γνωστός για τον ρόλο του να προκαλεί θόρυβο με δηλώσεις του τύπου “μαζί τα φάγαμε”, “τα εκβιαστικά blogs”, με διαχρονικό μέτωπο κατά του ΚΚΕ με ψεύτικες κι αναπόδεικτες κατηγορίες περί Γερμανού κλπ. Από την άλλη ο Πεταλωτής που φέρεται να διαφωνεί με τον Πάγκαλο και να “σέβεται” τις φωνές διαμαρτυρίας ρίχνοντας χολή για το ΚΚΕ. Προκαλούν σκόπιμη σύγχιση στον κόσμο σχετικά με τις διαθέσεις της πολιτικής ελίτ, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν λάσπη στο ΚΚΕ, όλ' αυτά στον απόηχο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αλλά και εν όψει νέων μέτρων που θα επιβληθούν στις επόμενες μέρες.
Πάντα το ΚΚΕ βλέπει με προσοχή τέτοιες μαζικές διεργασίες, η επαναστατική και αγωνιστική του παράδοση όμως δεν του επιτρέπουν να παρασέρνεται σε εύκολο ενθουσιασμό. Τη στάση αυτή πολλές φορές ο κόσμος την παρεξηγεί και τη θεωρεί σαν “ανασχετική” του μαζικού κινήματος. Δεν είναι έτσι.
Πολλά tweets λεν για ενδιαφέρουσες πολιτικά, στρατηγικά τοποθετήσεις στη “συνέλευση”. Αν κρίνουμε από την αναγνωσιμότητα των αναρτήσεων των γλόμπερς σχετικά με τους αγανακτισμένους, θεωρώ βέβαιο γεγονός ότι η κριτική που γίνεται (ανεπίσημα, ανεξάρτητα από το ΚΚΕ) από τους κομμουνιστές μέσω των blogs αλλά και μέσω της ίδιας της φυσικής παρουσίας κομμουνιστών στα πλήθη γενικά επιδρά μάλλον θετικά στις διεργασίες που γίνονται, είτε επειδή ακούν κάποιοι, είτε από “πείσμα”.
Τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που παίρνει το πράγμα εξακολουθεί να τρέφει τον σκεπτικισμό μας, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.  

9 σχόλια:

  1. Μεταφέρω ενα σχόλιο μου απο το blog, για να μην κάθομαι να τα ξαναγράφω.

    πιστεύω ότι το μόνο που μπορουμε να κάνουμε, απέναντι σε αυτόν τον κόσμο, είναι όπως κάναμε πάντα, να του λέμε την αλήθεια. Μεσα στους αγανακτισμένους υπάρχει και κόσμος πρόθυμος να μας ακούσει, καλό θα είναι να του μιλήσουμε.

    Εμείς ούτε να καπελώσουμε τίποτα θέλουμε, ούτε υπάρχει και τέτοια περίπτωση, σε αυτήν την φάση ο κόσμος δεν είναι ώριμος για τον αγώνα που προτείνουμε εμεις. Ούτε να τον καθοδηγήσουμε αυτόν τον κόσμο μπορούμε στην προκειμένη φάση, ούτε και αυτός να μας ακολουθήσει. Για αυτό λέω, να μας ακούσει, για να μείνει κάτι απο όλη αυτήν την κατάσταση, η οποία αργά η γρήγορα θα εκτονωνόταν, έστω και έτσι σε πρώτη φάση. Καλό είναι αυτό διότι δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά ακόμα.

    Τα αντανακλαστικά βέβαια δεν αρκούν, γιατί χωρίς λογική, χωρίς συγκεκριμνους στόχους και οργάνωση, δεν φέρνουν αλλαγές προς το καλύτερο, πόσο μάλλον ριζικές αλλαγές, τις οποίες οι αγανακτισμένοι σε αυτή τη φάση, δεν δείχνουν καν να θέλουν.

    Όσο για τα κανάλια τώρα, και θα γράψω και άρθρο αυτές τις μέρες, πιστεύω ότι πολλοί ανυσηχούν, μήπως και αυτό το πράγμα ξεφύγει, για αυτό κοιτούν, καλοπιάνοντας τους απο τα κανάλια, και δείνοντας εμέσως πλήν σαφώς “κατευθυντήριες γραμμές” για να το πάνε εκει που θέλουν.

    Κατά τη γνώμη μου θα κλιμακωθει ο αγώνας, και δεν εννοώ το “κινημα πλατειας”, αυτό που εννοώ είναι ότι θα δούμε αντίστοιχα πράγματα διάφορα τις προσεχείς μέρες, μήνες χρόνια. Το στοίχημα είναι, σταδιακά, μέσα και απο την δική μας παρουσια, των κομμουνιστών, να μάθει ο λαός τον ρόλο του στην παραγωγική διαδικασία, που στην ουσία καθορίζει και την θέση του στην κοινωνία. Μόνο αν χωνέψει αυτό το βασικό πράγμα, θα αρχίσει να οργανώνεται όπως θέλουμε εμείς να οργανωθεί. Το πότε και το αν θα γίνει κάτι τέτοιο σε εύλογο χρονικό διάστημα, ή αν περάσουμε πρώτα απο φασιστοκαταστάσεις με μεγάλους ηγέτες και εκδηλωσεις μίσσους και βιαιοπραγίες κατά μεταναστών κλπ, δεν μπορώ να στο απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις πριν λίγα λεπτά, ο Κώστας Βαξεβάνης έδωσε το παρακάτω λινκ με μια ενδιαφέρουσα άποψη που προσεγγίζει αυτό που σκεφτόμαστε τόσες μέρες. http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=6191
    Την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το σχόλιο, γίνονται επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες στην Ομόνοια, και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να εμφανιστούν και τους συγκεντρωμένους στο σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Πάτρα πάντως έχει καταντήσει εντελώς καραναβάλι η ιστορία. Μάλλον φταίει η πόλη (???). Σήμερα είχε 2-3 χιλιάδες κατα τις 21.00 - 22.00 !

    Απο αύριο περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέφτηκα και εγώ το ίδιο περί Πάγκαλου, αγνωόντας τις δηλώσεις Πεταλωτή. Μάλλον δημιουργούν επιπλέον θόρυβο...

    Εδώ πως σχολιάζεται στο σημερινό Ριζοσπάστη:

    Καθόλου δεν ενοχλούν τον Θ. Πάγκαλο οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στις πλατείες. Το πρόβλημά του είναι οι διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και ιδού πώς το εξήγησε μιλώντας στο «Φλας»: «Οι αυτοοργανωνόμενοι δεν κάνουν συγκέντρωση την ώρα της δουλειάς. Οι αυτοοργανωνόμενοι, όπως είδα εχθές και προχθές, κάνανε διαδήλωση το βράδυ. Είναι άνθρωποι που εργάζονται (;) την ημέρα και το βράδυ συγκεντρώθηκαν να εκδηλώσουν τα προβλήματά τους, δεν ενοχλούν κανέναν με τη συγκέντρωση το βράδυ και σε συγκεκριμένο σημείο». Αντίθετα, εμφανίστηκε έξω φρενών με τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ γιατί «οι διαδηλώσεις που οργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι 500 διαδηλώσεις που οργανώνει το χρόνο, είναι διαδηλώσεις οι οποίες ξεπερνάνε αν θέλετε το στόχο της επίδειξης φρονημάτων. Εχουν σκοπό να τιμωρήσουν, έχουν σκοπό να ενοχλήσουν, να δείξουν ότι αυτό που διεκδικούν οι διαδηλούντες πρέπει να γίνει διότι αλλιώς θα υφιστάμεθα αυτά που υφιστάμεθα». Αμέσως μετά αποκάλυψε, όμως, τι είναι αυτό που τον καίει: «Είναι μια πράξη διεκδίκησης εξουσίας μέσα από τη δράση πολύ μικρού αριθμού ανθρώπων. Δεν ξέρω αν είναι τελείως παραδεκτό», είπε, επιβεβαιώνοντας το αβυσσαλέο μίσος του για τους ταξικούς αγώνες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι ολοφάνερο ότι αυτό που μετράνε οι πολιτικοί του κεφαλαίου δεν είναι βέβαια η ώρα, ο τόπος και η χρονική διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά αν έχουν στο στόχαστρο την εξουσία τους, δηλαδή την εξουσία των μονοπωλίων.

    Κατά τη γνώμη μου το πράγμα είναι φανερό. Προς το παρόν μεγάλο μέρος του κόσμου συμμετέχει αυθόρμητα. Οι αστοί χαϊδεύουν αυτιά με στόχο να μην αλλάξει προσανατολισμό, είναι ακόμα ένα ανάχωμα. Πολύ πιθανό από την φάση να προκύψει ακόμα και νέος πολιτικός φορέας. Θυμίζω ότι στην Τουρκία, με όλες τις ιδαιτερότητες, ο Ερντογάν κάπως έτσι εμφανίστηκε. Το 2000 εν μέσω κρίσης, επιτήρησης από το ΔΝΤ, τα παλιά αστικά κόμματα εξαφανίστηκαν εκτός των Κεμαλικών (ρεπουμπλικάνικο κόμμα), που ακόμα είναι σχετικά πεθαμένοι. Τότε ήρωας εμφανίστηκε ο Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πολιτικοί ελιγμοί της αστικής τάξης λαμβάνουν υπόψη πολύ την ιστορική και εθνική ιδιομορφία.

    Αλλού προβάλεται το μετριοπαθές Ισλάμ (και από ότι φαίνεται και στην Αίγυπτο, Συρία, Τυνησία, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας κομμάτων τύπου Ερντογάν, έχοντας και το ίδιο όνομα μάλιστα, που μάλλον θα κερδίσουν τις εκλογές, στην Αίγυπτο βιαζότανε να γίνουν γρήγορα εκλογές γιατί ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας στηρίζεται από τους αδελφούς μουσουλμάνους, που έχουν μεγάλη επιρροή), αλλού με τη μορφή "καλύτερης" δημοκρατίας, αλλού ανοιχτού φασισμού, αλλού με Περονίστικα λαϊκίστικα καθεστώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια μικρή παρατήρηση επί των διαδικαστικών του μπλογκ σας.
    Μου φαίνεται ότι ο ρυθμός των ποστ είναι φρενήρης και δεν επιτρέπει αφομοίωση. Είναι κρίμα γιατί έχετε ωραία θέματα και καλές πένες.
    Στο περιεχόμενο θα σχολιάσω κάποια άλλη στιγμή.
    Προπ-Αγκιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλετε καθημερινά. Θα ήθελα απλά να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό στην παρατήρηση που έκανε ο Poe στην αρχή. Ο κόσμος αυτός του αυθόρμητου (γιατί υπάρχουν και εκατοντάδες με συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό εκεί μέσα) πρέπει να καταλάβει το εξής πολύ απλό, που όμως τόσα χρόνια αγώνων και παρότι η γλώσσα μας έχει βγάλει μαλλιά, δεν μπορεί να το αντιληφθεί ακόμα. Η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική, το κράτος και την κοινωνία. Είναι αυτή που καθορίζει σχεδόν τα πάντα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μόνο έτσι θα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι αυτός που ελέγχει τα μέσα παραγωγής ελέγχει την οικονομία και ότι αυτό συνεπάγεται όπως προανέφερα. Έτσι θα ξεφύγει και από την γελοιότητα των δήθεν αριστερών, των βρωμερών οπορτουνιστών, ότι μπορεί να υπάρξει κράτος που να πράττει υπέρ των εργαζομένων ενώ τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές. Τέρμα πια στις αυταπάτες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή δίπλα στην απεργία των εργαζόμενων στα τρόφιμα ποτά και στις επιχειρήσεις χάρτου. Τετάρτη βράδυ και πέμπτη πρωί έξω από τα εργοστάσια και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την επομένη. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Συνέχεια και με συνέπεια στο δρόμο. Μέχρι τη νίκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δικη μου αποψη...Θεωρει σπουδαιοτερη ολων στη φαση αυτη...Την καταλυτικη επιδραση,αν ειναι δυνατον να υπαρξει,των εκλογικων διαδικασιων...!!
    Αν οι αγανακτημενοι...Μεταφρασουν σε ψηφο...Ολη αυτη την αγανακτηση τους...Ειναι δυνατον κατι να γινει...
    Αν το δουν σαν ψυχαγωγια...
    Και η αποχη μεγαλωσει...
    Οι οργανωμενες συμμωριες των διωρισμενων θα προχωρησουν...Σε συνεργασια,ευκολης και γρηγορης πωλησης των περιουσιακων στοιχειων του λαου...

    Μου φαινεται απολυτα καθαρο...
    Οτι οι επομενη εκλογικη διαδικασια...
    Και κυριως η αποχη απ αυτην...
    Θα καθωρισει την πορεια ολων μας...!!!

    Αν ΔΕΝ γινει κατανοητο...Οτι ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ...
    ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ στον εκλεγμενο πολιτικο να υπογραφει...

    Και οτι η αποχη...ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ...[μετατρεπει το μολυβι σε στυλο και πεννα]...Την διαδικασια πωλησης των αγαθων αυτης της χωρας στις πολυεθνικες...
    Φοβαμαι...Οτι δεν θα εχουμε ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ πλεον σε λιγο...Ουτε να μιλησουμε...
    Γιατι εκ των πραγματων θα εχουμε "περασει"
    η στην παρανομια...
    Η στην απαξιωση...
    Η στην..διαλυση...
    Μια και ο κοσμος πλεον θα παλεει για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ...!!!
    Αδιαφορωντας πια για καθε πολιτικη σκεψη...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω, εγω απο τις συγκεντρώσεις αυτές και απο τον κόσμο δεν περιμένω πολλά. Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει τι παίζεται και νομίζουν οτι τους φταίει μόνο το πασοκ, το ΔΝΤ, οι Εβραιοι, οι κακές τράπεζες. Δεν έχουν κατανοήσει ότι το ζήτημα είναι συστημικό, και δεν έχουν δει την μεγάλη εικόνα. Ούτε και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα την δούν σύντομα, δεν είναι έτοιμοι για την μεγάλη αλλαγή ούτε κάν στο μυαλό τους, θέλουν απλά να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν 4-5 χρόνια.

    Υπάρχουν βέβαια διάφοροι μέσα στις τάξεις του "κινήματος πλατείεας", ίσως και μερικοί απο πολιτικούς χώρους που νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν όλον αυτόν τον κόσμο.

    Γνώμη μου είναι πως δεν μπορείς σε αυτήν την φάση και δεν πρέπει να ηγηθείς αυτών των ανθρώπων, όχι το κόμμα μας τουλάχιστον. Τους χαρακτηρίζει ο ενθουσιασμός, γιατί νομίζουν ότι κάνουν κάτι απίστευτα σπουδαίο επειδη κατάφεραν να μαζευτούν πολλοί μαζι και να ασχοληθούν τα κανάλια μαζί τους. Αυτός ο ενθουσιασμός όμως, οταν υποχωρήσει τι θα μείνει; Θα μείνει η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, ότι δεν έχει ωριμάσει η πολιτική τους σκέψη, ότι είναι οι ίδιοι ανθρωποι, που μέχρι χθές, και ίσως και αυριο, ψήφιζαν πασοκ νδ, παρασυρμένοι απο τα γνωστά τερτίπια των κομμάτων αυτών.

    Προς το παρόν παρατηρώ ότι το "κίνημα" παίρνει γραμμή απο το ΜΜΕ το οποίο τους χαιδεύει τα αυτιά και τους "σιγοντάρει", έτσι ώστε να τους έχει σε ελέγξιμη κατάσταση.

    Δεν ξέρω βέβαια πως ακριβώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, περιμένω και εγω να δω όπως όλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...