5 Ιουλ 2011

Μικρές νίκες, μεγάλοι στόχοι



Με αφορμή την αναδημοσίευση στο redfly planet του άρθρου του Ριζοσπάστη για την καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενες στο DIA Ιωαννίνων (και την παραίνεση του συνblogger MARKO από το επίσης αδερφο blog http://tasosnastos.blogspot.com ) δεν μπορούμε παρά να μην υπογραμμίσουμε τη σημασία των μικρών αυτών “κατακτήσεων” και νικών.
Υπάρχουν πότε πότε μικρές και σημαντικές νίκες στο πραγματικό πεδίο της ταξικής πάλης, στους χώρους δουλειάς, νίκες που ειδησεογραφικά μιλώντας, σύμφωνα με τα κριτήρια της τηλεόρασης, δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κούνια που τους κούναγε!

Επαναπροσλήψεις απολυμένων, καταβολές δεδουλευμένων, εφαρμογή των εργασιακών νόμων, έστω και έτσι όπως είναι σήμερα, πετσοκομμένοι κι άδικοι, αυτά τα καταφέρνουν οι κομμουνιστές μέσα από τη δράση τους στα συνδικάτα, μέσα από αλληλεγγύη που διδαχτήκαμε να δείχνουμε σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, θρησκεία, εθνικότητα, ειδικότητα, πολιτική ταυτότητα. Οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ έχουν κύρος μέσα στην κοινωνία μεγαλύτερο απ' το εκλογικό ποσοστό επειδή ανιδιοτελώς βοηθάν όλους τους εργαζόμενους με όποιες δυνάμεις διαθέτουν μέσα στα συνδικάτα, μέσω του ΠΑΜΕ. Εδώ είναι μια άλλη όψη του “ακομμάτιστου”: είμαστε ταξικά αλληλέγγυοι με όλους εκείνους για τα συμφέροντα των οποίων αγωνιζόμαστε και δεν τους παίρνουμε απ' το λαιμό να γίνουν ντε και καλά κομμουνιστές. Ωστόσο κάνουμε εξ αρχής γνωστό σε όλους ότι είμαστε κομμουνιστές, δεν κρύβουμε την κομματική ταυτότητα απ' την αρχή, γι' αυτό έχουμε και το θάρρος να τους ζητάμε να ακούσουν, να διαβάσουν τις θέσεις και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Δηλαδή με λίγα λόγια, πολιτικοποιούμε την κουβέντα. Ε, και φυσικά επειδή δεν γίνεται πολιτική δουλειά χωρίς πολιτικό φορέα, ναι, απ' την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κουκουέδες. 
Τέτοια μικρά περιστατικά πρόσκαιρης ταξικής νίκης ενάντια στ' αφεντικά συμβαίνουν συχνά. Αυτές είναι οι λεγόμενες μικρές νίκες. Μέχρι να επιτευχθούν (δεν επιτυγχάνονται πάντα) είναι οι μικροί στόχοι, οι ταπεινοί άμεσοι στόχοι που βοηθάν τον συνάδελφο να αλλάξει η συνείδησή του, να καταλάβει τη σημασία της αλληλεγγύης, να καταλάβει τη δύναμη των πολλών, τη δύναμη της τάξης του. Από κει και πέρα, κι εδώ χρειάζεται μαεστρία από μας τους κομμουνιστές, είναι να συνδέσεις τα μικρά αυτά επιτεύγματα γενικότερα με την πολιτική, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι έφτασαν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ασυδοσία των εργοδοτών, επειδή συγκεκριμένα κόμματα κυβερνάν, επειδή συγκεκριμένα συμφέροντα κυβερνάν, επειδή μια συγκεκριμένη τάξη έχει την εξουσία.
Το ΚΚΕ κατηγορείται ότι δεν έχει άμεσους στόχους πάλης, όλα τα ανάγει στη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού. Επειδή ουδέν αναληθέστερον, μπορείτε να κατεβάσετε τους άμεσους στόχους πάλης εδώ ---> http://uploading.com/files/3babe33a/stoxoi_palis2009.pdf/ ξανά μανά, τους σκανάραμε και τους διαθέσαμε και παλιότερα.
Απ' την άλλη, οι κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ που είναι υποχρεωμένα εκ του καταστατικού (άρθρο 4, παρ. 2) να συμμετέχουν σε μαζικές οργανώσεις και ιδιαίτερα στα συνδικάτα τους, ξέρουν καλύτερα απ' τον καθένα τι σημαίνει μικρός, μεμονωμένος στόχος, όπως π.χ καταβολή δεδουλευμένων, καταβολή δώρων κι επιδομάτων κλπ.
Οι μικρές νίκες, το ξέρουμε και το εξηγούμε καθαρά και ξάστερα στους συναδέλφους, είναι πρόσκαιρες. Είναι μικρές μάχες στον ένα Μεγάλο Πόλεμο, τον Ταξικό Πόλεμο. Ο Ταξικός Πόλεμος έχει κι αυτός τα στριφογυρίσματά του: τη μια χάνεις και κάνεις πίσω για να ανασυνταχτείς, την άλλη επιτίθεσαι, την παράλλη παίρνεις την εξουσία με την ορμή του λαού, την άλλη παίρνεις και τα όπλα και κάνεις επανάσταση. Η επανάσταση είναι η μαμή που θα ξεγεννήσει το σύστημα που το λεν Σοσιαλισμό, στο οποίο υπέρτατος νόμος είναι η αρχή: “ απ' τον καθένα ανάλογα με την εργασία του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του”. Ο εργάτης θα προσφέρει την εργασία του και θα παίρνει πίσω απ' την κοινωνία όλα όσα πραγματικά χρειάζεται αυτός κι η οικογένειά του, κι όχι όσα υπαγορεύουν το συμφέρον του αφεντικού. Και τότε ακόμα, δεν θα έχει τελειώσει ο Ταξικός Πόλεμος, θα συνεχίζεται, οι εργάτες όμως με τη συμμαχία κι άλλων λαϊκών στρωμάτων θα έχει το πάνω χέρι. Ο Ταξικός Πόλεμος θα τελειώσει όταν εξαλειφθούν οι τάξεις, όταν θα έχουμε κομμουνισμό, αταξική κοινωνία. Τότε θα αρχίσει να γράφεται η πραγματική ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, μέχρι σήμερα γράφουμε την προ-ιστορία της, την ιστορία των εκμεταλλευτικών κοινωνικών συστημάτων. Τότε υπέρτατος νόμος θα είναι η αρχή "απ' τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του".
Αυτό το σύστημα που το λέμε “σοσιαλισμό” (καμμιά σχέση με διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλίμονο), είναι ο μεγάλος στόχος μας. Ο σοσιαλισμός είναι η νίκη στον Ταξικό Πόλεμο με νικητές εμάς. Θα χάσουμε κι άλλες μάχες στο μέλλον, το ξέρουμε δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά πάντα θα ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και πάντα θα αντεπιτιθέμεθα γιατί έχουμε τους μεγάλους νόμους της ιστορικής εξέλιξης με το μέρος μας μέχρι τη νίκη για πάντα.

19 σχόλια:

  1. Ας μου επιτραπεί μια μόνη φράση.

    - Ο μόνος αγώνας που πάει χαμένος είναι αυτός που ΔΕΝ γίνεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως λές μικρές νίκες, οι μεγάλες είναι στην πλατεία, που είστε απόντες γιατί σαμποτάρετε το αυθόρμητο επειδη δεν μπορείτε να το ελεγξετε.....
    Εκει γίνονται οι λαικοι αγώνες και οχι στα DIA, στα SIA, στα ΜΙΑ , στα LIDL, και σολα τα παραμάγαζα, εκεί ποιός σας βλέπει, βλέπετε η πλατεία είναι μια και μοναδική και εκεί γίνονται οι αγώνες , αλλά εσάς σας έχει φτύσει και ζηλεύετε , γιαυτό ξεπέσατε να υποστηρίζετε τις ταμίες των DIA , ΤΟ "ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ" βιομηχανικό προλεταριάτο.
    Αλλά μέχρι εκεί φτάνετε, τα άλλα τα έχετε χάσει, το λαικό κίνημα σας έχει ξεβράσει....ΧΑ.ΧΑ.ΧΑ. ΧΑ... ΧΑ... τα DIA ,...ΧΑΧΑΧΑΧΑ.
    Είστε αφελείς ή έτσι θέλετε να φαίνεστε, ή μήπως μακάκες και μας δουλεύετε όλους ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΧΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ) , ΤΟ BLOG "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ" ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" , ΣΥΜΒΟΥΛΗ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤiΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ...
    ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου καλέ, πέρα από αθεράπευτα ΗΛΙΘΙΟΣ, προφανώς δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου και το παίζεις αγωνιστής με τα λιγοστά λεφτά του μπαμπά σου.
    Αν καμμιά φορά δουλέψεις και γίνει απεργία, εσύ θα είσαι το καλό παιδί και θα κάθεσαι στ' αβγά. Όταν θα σε κλέβει το αφεντικό και δεν θα σε πλερώνει, τότε θα κλαις δεν θα γελάς.
    Αει πάνε παίξε τώρα στην πλατεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 1:24 το ξανάγραψες σε άλλο σημείο, εντάξει φτάνει τώρα. Ούτως ή άλλως είμαστε επιφυλακτικοί με τους πάντες, ιδιαίτερα τους ανώνυμους σχολιαστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος 1.15 πμ: Ε ρε ξεφτιλισμένα υποκείμενα που είστε! Άχρηστοι βουτυρομπεμπέδες του μπαμπά και της μαμάς σας, που θα μιλήσετε και απαξιωτικά για τις ταμίες! Ούτε τα πόδια τους δεν κάνετε για να φιλάτε ρεεεεεεε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν τα συγχαρητήρια μου για το πολύ ωραίο άρθρο(αν και όταν νευριάζεις ALEXD ταίζεις το Τρολλ, αυτό θελει απο σενα, δες και εδω http://to-adifago-kitos.gr/)

    Ανώνυμο τρόλ 1.15

    Μαλλον το χεις για χόμπυ να γίνεσαι τρόλ.

    Θα απαντήσω σοβαρά, όχι για σενα, αλλά για άλλα άτομα που διαβάζουν το μπλόγκ και περιμένουν απο εμας μια ξεκάθαρη άποψη.

    Η πλατεία φίλε τρολ αρχίζει και σταματά στην πλατεία. Η εργατική τάξη υπερβαίνει την πλατεια.

    Όσο η "δράση" της πλατείας θα είναι παγιδευμένη σε λαικές συνελεύσεις με φιλοσοφικό περιεχόμενο και κουβέντα χωρίς τέλος, όχι με σκοπό την δράση αλλά την ψηλάφιση της κατάστασης στην καλύτερη περίπτωση.

    Όσο η πλατεία θα κοιτά να μεταρρυθμίσει το σύστημα έτσι ώστε να έρθουν πίσω οι "παλιές καλές εποχές" και όχι να το ανατρέψει.

    Όσο η πλατεία θα επιμένει στον ατομικισμό, ελα σε μας με τις προσωπικές σου αντιλήψεις και μην ανήκεις σε κανένα χώρο. Δηλαδή άφησε το συλλογικό και αποδέξου το ατομικό. Ασχετα που στην πράξη κάτι τέτοιο δεν γίνεται και η πλατεία έχει καπελωθεί απο διάφορους φορείς χωρίς να το καταλάβει.

    Όσο η πλατεία δεν θα προτείνει την ανθεκτικού τύπου δράση, δηλαδή την οργάνωση σε σωματεία με άξονα την εργασία, την αλληλεγγύη μέσα απο χώρους δουλειάς και μέσα απο κοινή δράση, αχτιδωτή και συντονισμένη.

    Όσο η πλατεία θα πολεμά το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

    Μην περιμένει ο ελληνικός καμιά σοβαρή αλλαγή, καθώς το αυτί της άρχουσας τάξης αμα δεν γίνουν όλα τα παραπάνω δεν ιδρώνει. Όσο δυνατα και να φωνάξεις ότι εισαι αγανακτησμένος και στην ουσία, να παρακαλέσεις για έλεος, δεν έχει καμία σημασία, το γνωρίζουν ότι είσαι αγανακτησμένος, αυτοί σε έφτασαν ως εδώ.

    Και για να τελειώνουν τα παραμυθάκια, όσο οι αγανακτισμένοι αρέσκονται στον όρο "αγανακτισμένοι", πάει να πει ότι έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να συνειδητοποιηθούν.


    Αυτα τα ολίγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kAPOIA APO TA PAIDIA TOY "VATHY KOKKINO" TA GNWRIZW PROSWPIKA. mALISTA MOU EXOUN PROTEINEI NA SYMMETEXW. eINAI KATI EVRYTERO POU DEN EKFRAZEI EMENA, ALLA DEN EINAI ANTARSYA MONO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πλειονότητα των απλών πολιτών που διαμαρτύρονται με τους αγανακτισμένους πιθανώς έχουν αρκετό δρόμο ακόμα για να συνειδητοποιηθούν, αλλά τουλάχιστον είναι humans και όχι trolls. Αλίμονο αν όλοι αυτοί σκέφτονταν όπως τούτος εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανωνυμε 1:15

    αφου σε συγχαρω για την σοβαροτητα των επιχειρηματων σου (μας μπουκωσες ολους) να σου υπενθυμισω τι λεει ο λαος

    "του κακου τρολ οι τριχες του φταινε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...ρε παιδιά μπορεί το troll να είναι κανένας σύντροφος που ήθελε να μας δώσει πάτημα για να τα χώσουμε !!!!! το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο μαλάκες...........τόσο τυφλά αντικομμουνιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αφορμή τη συρρίκνωση των ΒΑΕ, στο σημερινό ριζοσπάστη οι στόχοι πάλης http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6335508

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. feddie, εξαρτάται ποιούς αποκαλείς σύντροφους,η λέξη σύντροφος είναι πολύ βαριά και δεν μπορείς να τη χαραμίζεις έτσι.... γιατί εγώ άτομα όπως ο ανώνυμος 1:15 π.μ., με νοοτροποία χουλιγκάνου που νομίζει ότι βρίσκεται σε γήπεδο ή συζητάμε για ποδοσφαιρικές ομάδες και βγάζει την αντι κκε χολή του,είτε λέγοντας ότι το ΚΚΕ περιμένει την δευτέρα παρουσία, είτε "σιγά μωρέ και τι πέτυχε στα DIA", μόνο σύντροφο δεν μπορώ να τον αποκαλέσω....
    Ας πάει στο Dia ο εν λόγω ανώνυμος αν έχει τα κότσια και του βαστάει να τα πεί στους εργαζομένους αυτά που εδώ λέει ως ανώνυμος....ας πάει να τους πεί όπως λέει "δεν πρέπει να διεκδικείτε τα δεδουλεμένα,και που δεν έχετε να φάτε,σιγά μωρε,πρέπει να σκύβετε το κεφάλι στον εργοδότη και μόνο στην πλατεία να πηγαίνετε",ας πάει και μετά να μας πεί αντιδράσεις, αν είναι σε θέση να μιλήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φίλε Μάρκο συμφωνώ με σένα απόλυτα και ήταν ειρωνικό αυτό που είπα...για τον ανεκδιήγητο, γελοίο τύπο. Προφάνώς πιο δύσκολο και ουσιαστικό είναι να δίνεις την μάχη στο χώρο εργασίας...από το να επαναστατείς απρόσωπα και όψιμα στην πλατεία μετά την δουλειά που έχεις λουφάξει μια χαρά. Άλλωστε στο διάβα της ιστορίας ανατροπές εξουσίας έχει να επιδείξει μόνο το οργανωμένο , ταξικό κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΕΕΛΕΕΕΟΟΟΣΣΣ ,τι λει ρε παιδια ο 1:15 ειναι τελειως χαζος;Ρε 1:15 το ΧΑ σημαινει χρυση αυγη(φτου φτου φτου την επιασα στο στομα μου);Σε πληροφορω πως δεν υπαρχει πιο τιμιος και καθαρος αγωνας απο τον αγωνα στους τοπου δουλειας.Βεβαια οπως ειπες και μονος σου εσεις εκει στηνμ πλατεια μαλλον το κανετε για να εντυπωσιασετε οπως ειπες και μονος σου αφου εσας σας βλεπουν και σας καμαρωνουν ενω εμας δεν μας βλεπουν.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://tasosnastos.blogspot.com/2011/07/dia_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ξεκαθαριζονταs οτι δεν ειμαι μελοs του κκε αλλα οπαδοs αλλα και οτι βρεθηκα εξω απο τα dia λιγα λογια για τον αγωνα εκει:
    1.στουs αγωνεs γεννιουνται συνειδησειs.γυναικεs που πολιτικα δεν ειχαν σχεση με το κκε μεσα σε μια εβδομαδα τα ειδαν ολα:το αληθινο προσωπο του εγοδοτη,το αληθινο προσωπο τηs αστυνομιαs και τηs δικαιοσυνηs,την ταξικη αλληλεγγυη του παμε,την συγκινητικη αλληλεγγυη των παρα πολλων πολιτων μπροστα στην πορτα του s/m,ακομη και ελαχιστουs(ευτυχωs) <> και απεργοσπαστεs.
    οι γυναικεs αυτεs μεσα σε μια εβδομαδα προβληματιστικαν,φοβηθηκαν,οργιστηκαν,αγωνιστικαν,νικησαν.
    ελπιζω να απεκτησαν και ταξικη συνειδηση.

    2.τα μετωπα ειναι παρα πολλα(εργοστασια,super-market,πολυκαταστηματα,λιμανια,γιαπια,...,) οι δυναμειs συγκεκριμενεs,αλλα ειναι ο μοναδικοs δρομοs για την αναπτυξη ταξικου κινηματοs μακρια απο ανωδυνεs,θολεs και μικροαστικεs πλατειεs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...