13 Ιουλ 2011

Καλοκαιρινολόγιο

Δεν είναι εύκολο να μην σε πιάσει το καλοκαίρι εδώ στα Χανιά, λίγο η αφόρητη ζέστη, λίγο η διέξοδος που βρίσκεται δίπλα σου και ακούει στο όνομα παραλία, λίγο η πίεση των προηγούμενων μηνών, σου αδειάζουν το μυαλό από όλα τα υπόλοιπα, και γίνεται δύσκολο να μείνεις συντονισμένος στα της επικαιρότητας, με αποτέλεσμα κάποια να σου διαφεύγουν.

Η αλήθεια είναι ότι τις μέρες αυτές γίνανε ουκ ολίγες καταστροφές, τα εκρηκτικά στην Κύπρο με όλο το παρασκήνιο, το ποταμόπλοιο στο Βόλγα από την εποχή του Στάλιν, το τρένο στην Ινδία και ένα αεροπλάνο πριν από μερικές μέρες που συνετρίβη στην Τουρκία νομίζω, αλλά ίσως και να κάνω λάθος.
Παράλληλα οι οίκοι αξιολόγησης, συνεχίζουν να ξεκουφίζουν την Ευρώπη από άκρη σε άκρη και να οργώνουν το έδαφος για την μεγαλύτερη επέλαση που έχουμε δει ποτέ από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα.

Και ο λαός…


Ο λαός μοιάζει αβοήθητος, μερικοί απλά περιμένουν αποσβολωμένοι το μοιραίο, κάποιοι χορεύουν το χορό της βροχής ελπίζοντας να βρέξει, άλλοι, με την τσίμπλα στο μάτι, φωνάζουν στους υπόλοιπους να ξυπνήσουν, και πάει λέγοντας.

Και εμείς, έχουμε στο μυαλό μας το μεγάλο σχέδιο, το οποίο όμως δεν δείχνει να μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη, είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Μερικοί ελπίζουν ότι αυτό το πισωγύρισμα πιέζει το ελατήριο εκείνο που οδηγεί στις κοινωνικές επαναστάσεις και ότι σπρώξε σπρώξε κάτι θα βγει, άλλοι πάλι είναι πιο απαισιόδοξοι. Εγώ δεν ξέρω τι να πιστέψω, η στεριά είναι ακόμη μακριά και το κιάλι των γνώσεων και των εμπειριών μου δεν φτάνει σε τέτοιες αποστάσεις, οπότε κάθομαι, περιμένω, αναλύω, συγκρίνω, διακρίνω, απογοητεύομαι, ενθουσιάζομαι, βλέπω το ποτήρι μισοάδειο, μετά μισογεμάτο, ύστερα ξεχειλισμένο…

…κοντεύει και το 2012, και τα φαινόμενα επιβεβαιώνουν τις προφητείες των Μάγιας.

Θα ήθελα να είχα μια χρονομηχανή, πρώτα να πάω το χρόνο 10 χρόνια μπροστά, να δω άμα θα έχει αλλάξει κάτι, ύστερα 20, ύστερα 30. Να πάω να επισκεφθώ το μελλοντικό μου εγώ, αν υπάρχω, να τον κεράσω ένα καφέ, εκτός και αν μέχρι τότε έχω αγαπήσει το ποτό, να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά και να γελάμε.
 
Όνειρα θερινής νυκτός θα πει κανείς, και θα έχει δίκιο, όμως χρειάζονται και αυτά για να την παλέψουμε, διότι η σκληρή πραγματικότητα απογοητεύει, συντρίβει, αδιαφορεί για τις επιθυμίες μας και τις επιδιώξεις μας, τις ατομικές, τις συλλογικές. Μόνο προσωρινό καταφύγιο η φαντασία και η ελπίδα, ίσως βέβαια άμα δεν τις είχαμε έμφυτες αυτές τις δυο ξελογιάστρες θεές, να αποδεχόμασταν τον κόσμο όπως τον βρίσκαμε και τίποτα να μην μας έμοιαζε καλό, κακό ή αναγκαίο, μιας και χωρίς την «γνώση» του καλύτερου δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις.

Αμπελοφιλοσοφώ λιγάκι παραπάνω σήμερα, ένεκα το καλοκαίρι, η έλλειψη βαθύτερης ενημέρωσης και η ανικανότητα μου να συλλογιστώ πραγματιστικά.

Την ίδια στιγμή όπου οι "διεθνείς αγορές" κόβουν βόλτες πάνω από τον τόπο μας, και όχι μόνο, σαν τα κοράκια, περιμένοντας τα σκουλήκια να κάνουν την δουλειά τους, να μαλακώσουν δηλαδή το κρέας, τόσο, ώστε να μην χρειάζεται να κοπιάσουν για να μπήξουν τα ράμφη τους στη σάρκα και να την ξεσκίσουν.

Δεν ξέρω πως θα είναι σε 5-10 χρόνια το καλοκαίρι, άμα θα μπορώ να ονειροπολώ και να βουτάω στην θάλασσα τους καημούς μου να δροσιστούν ή να κοινωνώ τις σκέψεις μου. Το μόνο αντίδοτο σε όλα αυτά, αληθινό αντίδοτο, μοιάζει να είναι η συνεχής προσπάθεια, η αντοχή απέναντι στον μεγαλύτερο εχθρό που είναι η απογοήτευση από την σύγκρουση με την καθημερινότητα και η υπομονή και κατανόηση που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους…

…διαφορετικά θα ρίξουμε τις ασπίδες μας και θα πάψουμε να πολεμάμε, θα περιμένουμε και εμείς το μοιραίο.

Συντροφικότητα αδέρφια!

Μια φωνή!

Μια γροθιά!

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

12 σχόλια:

  1. Λεγανε οι Μαγιας για υπερβολικη ζεστη? Δεν θυμαμαι..(ολα τα δυσαρεστα τα σβηνει η μνημη μου, κατι σαν ΜΑΤ του υποσυνειδητου, ειδικα οταν εχω πληρωσει 8 ευρω για να τα δω)

    τις τελευταιες μερες ολος ο εσωτερικος μου κοσμος αναβλυζει απο τους πορους μου(πριν εβγαινε μονο απο τη μυτη μου, αρα αυτο ειναι μια βελτιωση σε επιπεδο οπης.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτα όχι οτι πιστεύω σε αυτα.
    Αλλά βάλτα όλα μαζί και φαντάσου πως αισθάνεται αυτος που πιστεύει

    τον τελευταίο καιρό έχουν γινει πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές
    αιματηρά ατυχήματα
    το κλίμα δεν την παλευει στην χώρα μας
    Το ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί ρουφιάνοι ευρωπωλητές έχουν κάνει άγρια επίθεση στον λαο καταστέλοντας όλα τα δικαιώματα του.

    Θα είναι μαλακία να καταστραφεί ο κόσμος, ομολογουμένως, πριν φτάσουμε στο στάδιο του κομμουνισμού.

    Απο την άλλη, ίσως αν το σύμπαν περιμένει να φτάσουμε στο στάδιο του κομμουνισμού εδω στη γή, να μην καταστραφεί ποτέ ο κόσμος:)

    Δεν ξερω αν το σύμπαν είναι μαρξιστής και μας κάνει την χάρη...

    ...θεωρώ πάντως ότι το 2012 θα συνεχίσει να υπάρχει ανθρώπινο είδος, άσχετα με το πόσο σκλήρά προσπαθούν κάποιοι να μας μετατρέψουν σε υπάνθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μ αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι : ]]]]]]

    ο manny πιστευει ακραδαντα οτι αν υπαρχει ανωτερη (σε επιπεδο τεχνολογικης/ κοινωνικης αναπτυξης) φυλη ανθρωποειδων (και μη) καπου, αυτοι σιγουρα εχουν κομμουνισμο : ]]]]]]
    (υπαρχουν δυο επικρατουσες θεωριες..η μια λεει οτι υπαρχει πολυ ζωη και παντου στο συμπαν, η αλλη λεει οτι η γη ειναι μοναδικο φαινομενο..εγω επιλεγω το πρωτο ως πιο διαλλεκτικο, Imo)

    παντως ολα τα κακα και αποκαλυπτικα που συμβαινουν θα μπορουσαν να ειναι απλα η ελευση της δευτερας παρουσιας ή μια Good ole revenge απο τον επουρανιο μπαμπα (αναμεινατε στο ακουστικο σας για μια πλημμυρα ή βροχη βατραχων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι όμως το 2012 ειναι που πλησιάζει, το 2000, που φοριόταν η δευτέρα παρουσία πέρασε αλλά δεν έμεινε.


    Εκτός και αν ο θεός καθυστερεί στην δουλειά του επειδή θέλει να κοιμηθεί 5 λεπτά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μιλενιουμ ηταν false alarm : ]]]]]

    (ο επουρανιος μπαμπας δεν χρειαζεται υπνο..ο υπνος χρειαζεται επουρανιο μπαμπα..κατι σαν τον τσακ νωρις με θεο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωχ ωχ Μάννυ ήδη έχεις αρχίσει να εκδηλώνεσαι υπέρ του Ποσάδας (googleαρε να δεις) χαχαχαχαχαχα

    αχ αυτή η ζέστη! Δεν παλεύεται έξω, αλλά σύντομα θα πάρω τα βουνά...Βέβαια καμία σχέση με το περσυνό 46αρι που έφαγα στη μούρη και αναγκαστικά έξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. xaxaxa τους εχω ηδη υποψιν αγαπητε G

    (καπως ετσι εχω εμπνευστει το Πανγαλαξιακο Αγωνιστικο ΜΕτωπο : ]]]]]]]]])

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την καλησπέρα μου απο το καμίνι της Λευκωσίας
    @Poe Xania

    "..Το μόνο αντίδοτο σε όλα αυτά, αληθινό αντίδοτο, μοιάζει να είναι η συνεχής προσπάθεια, η αντοχή απέναντι στον μεγαλύτερο εχθρό που είναι η απογοήτευση από την σύγκρουση με την καθημερινότητα και η υπομονή και κατανόηση που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους…"
    Σύντροφε (και συντοπίτη), όντας αυτό το χρονικό διάστημα στο στρατό, δεν μπορεις να φανταστείς πόση κατανόηση και υπομονή πρέπει κανείς να επιστρατεύσει για να αντεπεξέλθει στην καθημερινή πάλη με τη βλακεία και τον παραλογισμό...Με τα μούτρα στο τζάμπα, μηδέν ομαδικό αίσθημα (που να μιλάμε τώρα για ταξική συνείδηση), ελλατωματικές προσωπικότητες (ελληνικός στρατός=το μέρος όπου ο κανένας μπορεί να γίνει κάποιος), ατέλειωτες ώρες κουβέντας για το γαύρο και το βάζελο αλλά μηδέν για πολιτική κλπ. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς την πίστη του στον άνθρωπο....
    @Giorgos bookhunter
    Έλα μια βόλτα απο εδώ να δεις τι σημαίνει ζέστη...42-43 C με 80-90% υγρασία. Αν και με αυτό που λες για το 46αρι έξω, μπορεί και να έχεις περάσει και απο τα λημέρια μας.
    Επίσης...Γνωρίζει κανείς πότε εκδίδεται το βιβλίο του Μπογιόπουλου?
    Συντροφικούς χαιρετισμούς απο Κύπρο.
    Άλεξ, Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλεξ, ακριβως με αυτά τα συναισθήματα παλεύω και εγω εδω,για αυτό και πολεμώ να αντλήσω υπομονή.

    Κουράγιο εκεί στην κύπρο, μόνιμος είσαι η έφεδρος φίλε Άλεξ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλεξ- Το 46αρι που λέω το έφαγα και εγώ στο νησί, στη Λευκωσία ήταν... Λες να μην ξέρω, κοντά στους 40 πάει μέχρι τον Νοέμβριο; Σου είχα γράψει και στο redfly, εκεί που είσαι ήμουνα... χαχαχα Σε ποια μονάδα της ΕΛΔΥΚ είσαι; Πεζικό; Γενικά είναι λίγο τραγικά τα πράγματα αν και στην εποχή μου είχε και πολλούς συντρόφους.
    Παρεπιπτόντως πως είναι το κλίμα σχετικά με αυτό που συνέβει στη βάση; Λέγεται τίποτα; Γιατί από ότι βλέπω κάτι φασισταριά κάνουν και ιστορίες εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @POE
    Ευτυχώς απλά υπηρετώ τη θητεία μου, χθες έσπασα 200άρα (ειναι πολλές κουνέλι...).
    @Giorgos Bookhunter
    Το φαντάστηκα οτι αναφερόσουν στο νησί! Είμαι 1ο Τάγμα (Μαλούντα). Ευτυχώς είμαστε όντως πολλοί συντρόφοι και κάνουμε πολύ καλή παρέμβαση και φυσικά πολύ καλή παρέα. Αυτό που έγινε στη βάση μας επηρέασε μόνο για δυο-τρεις μέρες με διακοπές νερού και ρεύματος, οπότε και αυξήθηκαν τα σκοπέτα και τα περίπολα για λόγους ασφαλείας. Όσον αφορά τα φασισταριά, δεν έχω υπόψη τπτ. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι?
    Δεν μου απαντήσατε για το βιβλίο του μπογιόπουλου...
    Άλεξ, Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...