4 Ιουλ 2011

Από το Gay League μέχρι τη Ν. Αφρική

Άρθρο του Manny Calavera

Είναι προφανές ότι οι έννοιες «ισότητα», «ελευθερία» κτλ από μόνες τους δεν λένε και πολλά. ( Όπως δηλαδή και οι έννοιες «δημοκρατία» ή «δικτατορία»). Συνδέονται άμεσα με τις εξωτερικές συνθήκες (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές) αλλά και με τις επικρατούσες σε κάθε εποχή αντιλήψεις (οι οποίες είναι απόρροια των προηγουμένων).

Στο πνεύμα αυτό, διαβάζω με ενδιαφέρον, για την ύπαρξη gay πρωταθλημάτων σε διάφορα αθλήματα (από σόφτμπολ μέχρι και αμερικάνικο ποδόσφαιρο). Και συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο των New York Times, όπου διαβάζουμε ότι 5 παίχτες του σοφτμπολ οδηγήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή με την κατηγορία ότι είναι ετεροφυλόφιλοι (!). Σε ένα μικρό δωμάτιο, λοιπόν, περιτριγυρισμένοι από τα μέλη της επιτροπής, ερωτήθηκαν για την σεξουαλική τους ταυτότητα και επικράτησε σύγχυση, διότι ο ένας αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι παντρεμένος με γυναίκα, ο άλλος είπε ότι είναι και ομοφυλόφιλος και ετεροφυλόφιλος, και ο τρίτος ρώτησε αν το να είσαι αμφιφυλόφιλος είναι αποδεκτό, για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Εδώ είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομοφυλόφιλων και ουχί των Αμφιφυλόφιλων». (υπάρχει και τέτοιο?!?).

Τελικά όπως μας πληροφορεί το άρθρο, η επιτροπή απεφάνθη ότι οι 3 εκ των 5 αθλητές δεν είναι ομοφυλόφιλοι, οπότε και αφαίρεσε από την ομάδα τους την 2η θέση.

Στην συνέχεια διαβάζουμε για τις διάφορες μηνύσεις που έγιναν στην Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση Ομοφυλόφιλων Βόρειας Αμερικής και ότι γενικά σε αυτές τις ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των gay επιτρέπεται και ένα ποσοστό ετεροφυλόφιλων, αλλά το ύψος αυτού του ποσοστού αποτελούσε και αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης.

Ελπίζω να, αντιλαμβάνεστε την σύνδεση με τον μίνι πρόλογο στην αρχή του άρθρου και να συμμερίζεστε την απορία μου, πως οι ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι είναι κατά των διακρίσεων σε ότι αφορά την σεξουαλική ταυτότητα των ατόμων ... δεν εξανίστανται με την προφανή διάκριση που προκύπτει όταν δημιουργείς ολόκληρο παγκόσμιο πρωτάθλημα του οποίου οι συμμετέχοντες όχι μόνο πρέπει να δηλώσουν την σεξουαλική τους προτίμηση, αλλά και η όλη συμμετοχή τους έχει άμεσα να κάνει με το γεγονός ότι η σεξουαλική τους αυτή προτίμηση είναι συγκεκριμένη!! Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ισότητα, αλλά μάλλον τους διαχωρίζει από τον υπόλοιπο πληθυσμό και μάλιστα με τη θέλησή τους αυτή τη φορά.

Έχει ουσία να αγωνιστεί κανείς για να εξαλείψει τις ανισότητες που προκύπτουν εις βάρος αυτών των ανθρώπων, έχει ουσία να αγωνιστεί κανείς για να εξαλειφθεί η ομοφοβία (η οποία στην χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένη), αλλά αυτό πρέπει να γίνει συνολικά, μέσω της προσπάθειας ανοικοδόμησης μιας άλλης πιο δίκαιης κοινωνίας για όλους.

Και διαβάζοντας το επόμενο άρθρο, αυτή τη φορά από το BBC, συνειδητοποιώ για μία ακόμη φορά, ότι η ανθρωπότητα έχει πάρα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρις ότου αποδεχτεί την διαφορετικότητα.

Διαβάζουμε λοιπόν για τους «διορθωτικούς βιασμούς», με θύματα λεσβίες της νοτίου Αφρικής, που έχουν ως σκοπό να «βοηθήσουν» τις ομοφυλόφιλες γυναίκες να…ξαναγίνουν γυναίκες. Για να γίνει αντιληπτό: άντρες βιάζουν ομαδικά και ξυλοφορτώνουν ανυπεράσπιστες ομοφυλόφιλες γυναίκες προκειμένου να τους διορθώσουν το σεξουαλικό προσανατολισμό!!!

Τελευταίο θύμα μία 23χρονη κοπέλα, η οποία δέχτηκε επίθεση από δύο άντρες, ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της μαζί με την σύντροφό της.

Πολλές από τις κοπέλες δεν τολμούν να καταγγείλουν καν τα περιστατικά, διότι φοβούνται, αλλά και επειδή δεν τους είναι και τόσο εύκολο να παραδεχτούν στους αστυνομικούς ότι είναι λεσβίες. Πολλοί αστυνομικοί κατά την διάρκεια της κατάθεσης τις χλευάζουν ρωτώντας τες πως είναι δυνατόν να έπεσαν θύματα βιασμού από άντρες από την στιγμή που δεν τους αρέσουν οι άντρες και άλλα τέτοια ομοφοβικά (τελικά αυτή η αστυνομία πρέπει να έχει πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, καπιταλισμός γαρ).

Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι στις πατριαρχικές κοινωνίες της Αφρικής, η ομοφυλοφιλία και ιδιαίτερα στις γυναίκες, θεωρείται ως κάτι το απαράδεκτο και ότι μάλιστα οι άντρες αισθάνονται να απειλούνται από τις λεσβίες, διότι θεωρούν ότι θα τους κλέψουν τις γυναίκες τους (!!) και ότι γενικά αισθάνονται ότι απειλείται ο ανδρισμός τους (!!).

Στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ δεν είναι δύσκολο, συνεχίζει το άρθρο, να βρεις άντρες οι οποίοι υποστηρίζουν τους «διορθωτικούς βιασμούς» ομοφυλόφιλων γυναικών. «Όταν κάποια είναι λεσβία, είναι σαν να λέει ότι εμείς οι άντρες δεν είμαστε αρκετά καλοί», λέει στο BBC ένας 35χρονος νεαρός άνδρας.

Κανένας δεν ξέρει, καταλήγει το άρθρο, πόσες από τις 50.000 υποθέσεις βιασμού που καταγράφονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην Νότιο Αφρική έχουν ως θύματα λεσβίες.

13 σχόλια:

  1. Βρηκα την λύση, οι λεσβίες θα διαδώσουν κρυφα πως όσοι αντρες τις βιάζουν γίνονται γκέι.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Edgar ευτελιζεις το θεμα : p
    (και αυτο ειναι συνηθως δουλεια του Manny)

    : ]]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το πρωτο σκελος της αναρτησης ειναι προφανες οτι δεν χρειαζεται και επιπλεον περιθωριοποιηση των gay και δεν το βρισκω και τοσο καλη ιδεα, ειδικα για οσους και οσες δεν ''εχουν βγει απο το ντουλαπι'' οπως λεγεται!

    Σχετικα με τη περιπτωση βιασμων στη Ν. Αφρικη εχει παραγινει το κακο και πρεπει να τιμωρουνται ολοι οσοι ειτε βιαζουν με σκοπο να διορθωσουν τις λεσβιες, ειτε να..γιατρευτουν απο το ΑIDS (το εχουμε ακουσει κι αυτο!), ειτε σαν στρατιωτικη τακτικη υποταγης μιας εθν. μειονοτητας σε αλλη.
    Στην Αφρικη, οπως και σε αλλες χωρες με χαμηλο μορφωτικο επιπεδο, οι βιασμοι εχουν, εκτος των αλλων, να κανουν και με δοξασιες και προληψεις και ειναι δυσκολο να καταπολεμηθουν, γιατι η κοινωνια εκτος του οτι στιγματοποιει τη γυναικα-θυμα, ''σεβεται'' και φοβαται τον ανδρα!

    Ριξε μια ματια και εδω http://articles.cnn.com/2011-06-24/world/congo.rape_1_democratic-republic-congolese-rapes?_s=PM:WORLD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η άσκηση βίας, δείχνει μια τάση κυριαρχίας ...

    Ο βιασμός (ανδρική ... υπόθεση, βάσει τουλάχιστον ... στατιστικής) έχει να κάνει με την δια της βίας κυριαρχία πάνω στην (είπαμε, συνήθως) αδύναμη γυναίκα.
    Για μένα (κι αλλή φορά το έγραψα και δέχτηκα πολλές πολλές διαφωνίες, αλλά δεν ... βάζω μυαλό) ο βιασμός θα έπρεπε να επισύρει την ποινή του θανάτου και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες !

    Για τους ομοφυλόφιλους (ή όπως αλλιώς θέλουν να λέγονται) μια κουβέντα: Είναι στο χέρι τους να σταματήσουν οι σε βάρος τους διακρίσεις, αλλά κάποιες φορές δείχνουν να μην θέλουν κάτι τέτοιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Για το πρωτο σκελος της αναρτησης ειναι προφανες οτι δεν χρειαζεται και επιπλεον περιθωριοποιηση των gay και δεν το βρισκω και τοσο καλη ιδεα, ειδικα για οσους και οσες δεν ''εχουν βγει απο το ντουλαπι'' οπως λεγεται!"

    Ωχ, παω να ελέγξω το ντουλάπι μου, μην βγει κανεις και μου τονε φερμάρει εκει που θα κοιμάμαι το βράδυ!!!

    Πέρα απο την πλάκα, ο καπιταλισμός έχει καταφέρει να ζουν στον μισό κόσμο σε συνθήκες μεσαίωνα, σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν, οι αφορισμοί του κακού πνευματος της ομοφυλοφιλίας, οι τιμωρίες των μαγισσων και ολα αυτά εχουν εξέχουσα θέση. Στον "πολιτισμένο" δυτικό κόσμο τώρα, αντί να ασχολούνται με την ουσία, ασχολούνται με βλακειούλες για να περνάει η ώρα. Συχνά, και πιστεύω είανι ψυχολογική αντίδραση στην καταπίεση αυτή, οι ομοφιλόφιλοι κάνουν την ομοφυλοφυλία τους σημαία και γίνονται γραφικοί.

    Το θέμα είναι όμως τεραστιο και ευαίσθητο και δεν ξέρω πως μπορεί να προσεγγιστεί, καθώς προκύπτουν διάφορα ερωτήματα.

    Όσο για το πρωτάθλημα γκει τώρα, ανήκει και αυτό στην ίδια κατηγορία αντίδρασης, "κάνω την ιδιαιτερότητα μου σημαια" η οποία αντίδραση πιστεύω είναι λανθασμένη, μιας και η ομοφυλοφιλία δεν είναι καμια ειδική ικανότητα ή κάποιο ταλέντο.

    Μου θυμίζει τις φεμινίστριες, που έφταναν στα άκρα προκειμένου να αποδείξουν πόσο εξ ίσου ικανές με τους άντρες είναι και αντί να κοιτούν να επιτύχουν την ισότητα παλεύαν για εξίσωση δουλεύοντας στα γιαπιά και στις νταλικες.

    Οι δυο περιπτώσεις δεν ομοιάζουν, έχουν όμως ως κοινό σημείο ότι αφήνουν το δάσος και ασχολούνται με το δέντρο.


    ερώτηση: Υπάρχει ντουλάπι που μέσα να κρύβονται λεσβίες αντί για γκει;
    και αν ναι που θα βρω ενα τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδια μη δινετε σημασια για το τι γινεται στην αμερικη.Σε καμια περιπτωση δεν εκφραζουν καθολικα τους ομοφυλοφιλους η υπαρξη τετοιου ειδους σοου.Για το χρημα γινονται ως συνηθως και για τιποτα αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Elva thanks για το λινκ..το εχω υποψιν μου αυτο που λεει. απο αλλου ομως. Αυτο που παρουσιαζω στο αρθρο μου φαινεται πολυ χειροτερο, απο την αποψη οτι ΔΕΝ συμβαινει εν καιρω πολεμου..και μαλιστα συμβαινει σε μια χωρα της Αφρικης "αρκουντως δυτικη"

    @Φαρε ακριβως αυτο ειναι ο βιασμος! Ασκηση εξουσιας/ κυριαρχιας, επιβολη θελησης πανω σε εναν αδυναμο (συνηθως γυναικα)..δεν εχει να κανει με σεξουαλικη στερηση οπως πολλοι πιστευουν..το σεξ ειναι δευτερευον.
    Χαχαχα τα εχουμε ξαναπει για την θανατικη ποινη..εδω δεν μπορω να πεισω μερικους - μερικους που τους βλεπω καθε μερα!

    @Ποε ακόμα και στην Αμερικη (και στον "πολιτισμενο δυτικο κοσμο" γενικα) οι gay, δεν εχουν βγει γενικως απο το ντουλαπι, αλλα μερικως (αλλο πραγμα η Νεα Υορκη, αλλο το Τεξας..αλλο πραγμα το Βερολινο, αλλο πραγμα τα βαυαρικα χωρια)
    Και εγω ετσι αισθανθηκα για το πρωταθλημα. Οτι δλδ ειναι κατα ενα μερος μορφη αντιδρασης, αλλα σε λαθος δρομο κατ εμε. Και οπως λεει και ο ανωνυμος φιλος τετοια σοου γινονται κυριως για το χρημα (διαφημισεις, χορηγοι)-->οπως εν γενει ο αθλητισμος ειναι για το χρημα πλεον και εχει χασει καθε ουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι γνωστές αμερικανιές και οι κοινωνικές ψυχώσεις που μεθοδεύονται με κάθε τρόπο με στόχο την προσβολή του ανθρώπινου προσώπου.
    «Θα ήθελα να τους πνίξω στον εμετό μου», που θα έλεγε ο Φλωμπέρ…
    Α ρε «ανθρωπιστική αναμόρφωση» που τους χρειάζεται!

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοιτα Φιλημων εγω παντα διαχωριζω τον αμερικανικο λαο απο τα μιντια, τις κυβερνησεις, τα σοου κτλ (φανταζομαι ετσι κανουν και οι περισσοτεροι).
    Πρεπει να ειμαι απο τους λιγους ανθρωπους που γνωριζω, που εχουν φιλοαμερικανικα αισθηματα. Εχοντας γνωρισει αρκετα μπορω να πω οτι τα αγαπαω τα αμερικανακια, τον απλο κοσμο, για διαφορους λογους. Και οσο πιο πολυ διαβαζω γι αυτους, για την ιστορια τους και το τι εχει γινει στην χωρα τους, τοσο πιο πολυ κατανοω (απο τα συνδικατα τους που ηταν καποτε μαχητικα--δες το θεμα του bookhunter--μεχρι το σαλονι του σπιτιου τους που επι Κενεντι και νωριτερα δεχτηκε τρομαχτικη επιθεση απο την τηλεοραση)
    Εν τελει να στο πω και αλλιως, δεν θεωρω οτι στις υπολοιπες χωρες οι ανθρωποι ειναι πολυ διαφορετικοι/καλυτεροι (ουτε η Ελλας εξαιρειται)
    Οι κυβερνησεις της αμερικης καταδυναστευουν τον κοσμο και ο λαος εχει το μεριδιο της ευθυνης που του αναλογει, αλλα στον καπιταλισμο ολες οι κυβερνησεις (το πολιτικο προσωπικο των αστων) θεωρω οτι κινουνται στο ιδιο πνευμα..απλα "παιζουν" απο διαφορετικη θεση ισχυος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Manny

    Το σχόλιό μου, αφοριστικό μεν, δεν προκύπτει από ανάλυση πολύ διαφορετική από τη δική σου. Στις ίδιες πληγές (θα ήθελε να) αναφέρεται! Και βέβαια το «ανθρωπιστική αναμόρφωση» δεν πάει στον λαό αλλά στις κοινωνικές μηχανικές που, εκτός από πλαστές «ταυτότητες», παράγουν τερατωδίες κάθε λογής…
    Καλώς μου δίνεις την ευκαιρία να το διευκρινίσω.

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ^^To φανταζομουν οτι κατι τετοιο εννοεις
    (εδω που τα λεμε οι λαοι μετα απο δεκαετιες προπαγανδας, ποσο μαλλον ο αμερικανικος που εχει και μερικες δεκαετιες παραπανω ιδιωτικης τιβι στην πλατη του, μια ανθρωπιστικη αναμορφωση την χρειαζονται : ]]]]Εννοωντας βεβαια παιδεια και ολα αυτα τα καλα και οχι βιαιη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μερικά συγκλονιστηκά στοιχεια για τις γυναίνες και την θέση τους στον κόσμο΄(απο οικονομικής πλευράς)

    "Όπως επισήμανε μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών το 1980:"Ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 50/100 του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτελούν τα 2/3 όλων των ωρών εργασίας, λαμβάνουν το 1/10 του παγκόσμιου εισοδήματος και κατέχουν λιγότερο απο το 1/100 της παγκόσμιας ιδιοκτησίας""(Andrew Heywood,Πολιτικές ιδεολογίες, εκδόσεις επίκεντρο 2007, σελ 148)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εκτελούν τα 2/3 όλων των ωρών εργασίας κτλ

    ^^ναι και σκεψου οτι δεν αμειβονται ακομα και σημερα, σε ενα σωρο χωρες, το ιδιο με τους αντρες
    χμμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...