4 Αυγ 2011

Τεχνολογική ανεργία στον Καπιταλισμό - Πρόοδος της ανθρωπότητας στον Σοσιαλισμό.

Και να, που το ίδιο το Καπιταλιστικό σύστημα, όχι μόνο αποκαλύπτει τα δικά του ιστορικά όρια αλλά προσφέρει παράλληλα και την διέξοδο για την υπέρβασή του !  

Τη «μαγική λύση» φαίνεται πως βρήκε η «Foxconn», εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και κατασκευάζει τα «iPhone» και «iPad» για λογαριασμό της «Apple», αλλά και εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Nokia», η «Sony», η «Dell», η HP και η «Microsoft», η οποία όμως αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της που συνεχίζουν να δουλεύουν ως δούλοι. Μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να αντικαταστήσει σταδιακά τους εργαζόμενους με ένα εκατομμύριο ρομπότ! Το σκεπτικό είναι απλό: Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, δεν κάνουν απεργίες, δε διεκδικούν... (Ριζοσπάστης 3-8-2011)

Ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Καπιταλισμού και του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, είναι ο κύκλος της αέναης παραγωγής και κατανάλωσης. Στο στάδιο της παραγωγής, η ανθρώπινη εργασία παράγει ένα πλεόνασμα πλούτου *, πέρα δηλαδή από τα αναγκαία για την επιβίωση του εργαζόμενου και της οικογένειας του, μια υπεραξία όπως λέμε εμείς. Στον Καπιταλισμό τα μέσα παραγωγής αποτελούν ιδιοκτησία των αστών, οι οποίοι και αποτελούν, τους μόνους δικαιούχους αυτού του πλεονάσματος ... της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Για να ολοκληρωθεί όμως αυτός ο κύκλος και να ιδιοποιηθούν οι αστοί την υπεραξία, να βγάλουν δηλαδή κέρδος, πρέπει και η παραγωγή να καταναλωθεί. Χωρίς το στάδιο της κατανάλωσης, δεν είναι δυνατόν να καρπωθούν αυτήν την υπεραξία.

Με λίγα λόγια οι καταναλωτές, που στην πλειοψηφία τους είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να έχουν ένα εισόδημα ώστε να καταναλώνουν τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν και να καρπωθεί ο ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής την υπεραξία που έχει παραχθεί ! Ολόκληρο δηλαδή το σύστημα είναι βασισμένο στην μισθωτή εργασία, που αφήνει στους ανθρώπους μια και μόνο επιλογή ... να πωλούν την εργασία τους, ώστε ύστερα να μπορούν να καταναλώνουν !!!

Εάν κάποτε οι άνθρωποι έπαυαν να δουλεύουν, δηλαδη σταματούσαν να παράγουν για τον εαυτό τους εισόδημα (αξία) και κέρδος για τους εργοδότες τους (υπεραξία), τότε το Καπιταλιστικό σύστημα απλά δεν θα λειτουργούσε ...

Και εδώ ερχόμαστε να συμπληρώσουμε δυο ακόμα στοιχεία τα οποία συνδέονται με την πρόθεση της Foxconn να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους με ρομπότ. Πρόκειται για την ανάγκη των επιχειρήσεων να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, και για την επίδραση της τεχνολογικής πρόοδου στους οικονομικούς κανόνες του συστήματος. 

Η στροφή προς την χρήση μηχανημάτων και την αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας, είναι μια πολύ λογική συνέχεια της βιομηχανικής εξέλιξης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας ... και φυσικά είναι απόλυτα θεμιτή η συνεχής τεχνολογική αναβάθμιση της ανθρώπινης κοινωνίας. Το ερώτημα όμως παραμένει ... ποιός θα καρπωθεί την τεχνολογική εξέλιξη η οποία στο κάτω κάτω, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης εφυίας και εφευρητικότητας ?

Το σκεπτικό της Foxconn είναι γνωστό ... μια μηχανή, δεν κουράζεται , δεν κάνει λάθη, δεν γεννάει , δεν ζητάει μισθό, ούτε αύξηση, ούτε ασφάλιση, ούτε βεβαίως απεργεί !!! Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θεωρεί πως αυξάνεται η παραγωγή και συνεπώς η κερδοφορία της ! Και βραχυπρόθεσμα έχει δίκιο ... μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την λειτουργία συνολικά ενός συστήματος όπου η δυνατότητα της παραγωγής και της συνεχούς επέκτασής της, συνδέονται απόλυτα με την δυνατότητα κατανάλωσης εκ μέρους των ανθρώπων. Τι θα γίνει λοιπόν από την στιγμή που τα ρομπότ θα συντελέσουν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων (και καταναλωτών) και την απότομη συρρίκνωση και εκμηδένιση του εισοδήματός τους ? Και για να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο το ερώτημα, τι θα γίνει εαν φυσιολογικά ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και άλλες εταιρείες του κλάδου (και ύστερα εκτός του κλάδου) ώστε να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό ?

Πολύ απλά δεν θα ξεμείνουμε μονάχα απο εργαζόμενους αλλά και από καταναλωτές. Και όπως περιγράψαμε παραπάνω, χωρίς κατανάλωση δεν μπορεί να καρπωθεί ο ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής καμία υπεραξία, κανένα κέρδος. Δηλαδή στο τέλος χαμένοι θα είναι όλοι.

Από το 1995 μέχρι σήμερα, έχουν χαθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 35 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, και συνεχίζονται καθημερινά να χάνονται εξαιτίας της αυτοματοποίησης σε διάφορες βιομηχανίες, των ATM, των μηχανών αυτοεξυπηρέτησης , των αυτόματων τηλεφωνικών κέντρων, των ηλεκτρονικών "περιπτέρων" και των αγορών μέσω ιντερνετ, ακόμα και λόγω των μπλογκς ή των σελίδων ενημέρωσης που βρίσκουμε στο διαδίκτυο !!!

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη η οποία όμως στο παρόν κοινωνικό σύστημα, προκαλεί αρχικά ανέργους, φτώχεια και πείνα, ύστερα οικονομικές κρίσεις λόγω μη αποδοτικότητας των επενδύσεων !

Η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης, δίνει πλέον την δυνατότητα η ανθρώπινη εργασία να αντικατασταθεί (αν όχι εξ’ολοκλήρου, τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό) από τις μηχανές, τους υπολογιστές και τα ρομπότ. Το κοινωνικό μας σύστημα αποτελεί στην ουσία το μοναδικό εμπόδιο στο να πραγματοποιηθεί αυτό προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας και όχι προς όφελος κάποιας βραχυχρόνιας κερδοφορίας ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων.

* Πλεόνασμα πλούτου : Αυτό το πλεόνασμα πάντα παραγόταν και πάντα θα παράγεται. Η προσπάθεια για ιδιοποιήση αυτού του πλεονάσματος, αποτελεί στην ουσία την ιστορία των ταξικών αγώνων, που κινούν τα γρανάζια της κοινωνικής εξέλιξης και της ανθρώπινης ιστορίας. Ο στόχος για τους κομμουνιστές αποτελεί η οικοδόμηση μιας κοινωνίας, όπου το κοινωνικό πλεόνασμα θα ιδιοποιείται από όλη την κοινωνία και θα διανέμεται σε όλη την κοινωνία.

14 σχόλια:

  1. 3 ώρες δουλειά την ημέρα.

    αυτή είναι η σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάς για άμεσα φυσικά,
    με τα σημερινά δεδομένα !

    Διότι στο κομμουνιστικό μέλλον ακόμα και το 3ωρο θα είναι κατάχρηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά απορώ δεν τους πέφτει το ποσοστό κέρδους από την άνοδο της οργανικής σςύνθεσης του κεφαλαίου με τέτοιες κινήσεις; Μπορεί να χτυπήσουν τους ανατγωνιστές αλλά τέτοια συσσώρευση κεφαλαίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση...

    Red Fly-Θυμάμαι που ο Λαφάργκ στο "Δικαίωμα στη Τεμπελιά" ελεγε η τρίωρη το πολύ εργασία θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της τεμπελιάς χαχαχαχαχα Στην παραγματικότηατ πρόκειται για σταμάτημα της καταναγκαστικής αλλοτριωμένης εργασίας και ανάπτυξη της πραγματικής σχέσης ανταλλαγής ύλης μεταξύ ανθρώπου-φύσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ βλέπω κάτι άλλο: ο διεθνής καταμερισμός εργασίας ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (σε περίοπτη θέση και η "κομμουνιστική" κίνα ασφαλώς) έχει εναποθέσει ένα τεράστιο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής όλων σχεδών των βιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα, ενώ το δυτικό ιμπεριαλιστικό λόμπι (ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς) έχουν υπερβολικά διογκωμένο τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, δηλαδή χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που είναι σε κατάσταση μεγάλης ύφεσης.
    Η Κίνα νομίζω παίρνει σιγά-σιγά τα ηνία από τις ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Το χειρότερο απ' όλα φυσικά είναι ότι έχουν για σύμβολο το σφυροδρέπανο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μην ανησυχείς σύντομα θα το αλλάξουν... άσε που στη σημαία τους έχουν και αστεράκι για την "εθνική αστική τάξη"... χαχααχχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοοκ

    φυσικά και θα πέσει η αποδοτικότητα των επενδύσεων μακροπρόθεσμα, καθώς το κέρδος μιας επιχείρησης αντλείται αποκλειστικά απο την ανθρώπινη εργασία και συνδέεται με την κατανάλωση όσο αφορά την πραγμάτωσή της.

    Υπεραξία δεν έχει η εργασία των ρομπότ, διότι τα ρομπότ δεν θα πάνε να ψωνίσουν ύστερα τα προϊόντα που παράγουν !!!

    Η Foxconn βασίζεται στο ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει άμεσα να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, αδιαφορώντας για τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της κίνησης. Καθώς και η καταναλωτική δύναμη των Κινέζων θα πέσει (μιας και η ανεργία θα τους θερίσει) και η επιλογή των ρομπότ έναντι των ανθρώπων, θα γενικευτεί σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ανταγωνισμός απλά, είναι αδίστακτος και αναγκάζονται να σπάσουν ακόμα και τους πιο βασικούς κανόνες του παιχνιδιού ... όπως για παράδειγμα τον νόμο "Χωρίς εργάτη, εργοστάσιο δεν υπάρχει" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα πολύ σωστό.Πρέπει να γίνει μείωση τουλάχιστον σε 6ώρο.Δυστυχώς όμως ο εργοδότης όταν υπάρχει υπερπληθώρα εργατικών χεριών βλέπε λαθρομετανάστες δεν κάνει καμία επένδυση στην τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ρομποτ κατ αρχην καταργουν την κλασικη εργατικη ταξη και οχι κανεναν αλλο.Μετα βλεπουμε.
    Καποτε η μεγαλη πλειοψηφια του πληθυσμου ησαν αγροτες και η πολιτικη βασιζοταν σε αυτους.Τωρα ειναι μονοψηφιο ποσοστο λογω της μηχανοποιησης.Η περαιτερω μηχανοποιηση απλως μεταφερει θεσεις εργασιας στον τριτογενη τομεα που διογκωνεται.
    Δεν ξερω αν αυτο φερνει πιο κοντα το σοσιαλισμο - ειχα την εντυπωση οτι οι σοσιαλιστικες ιδεες εχουν μεγαλυτερη περαση σε τορναδορους και οικοδομους παρα σε κομμωτριες και διαφημιστες των οποιων ο αριθμος αυξανει με την αυτοματοποιηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκει που οι σύμαχοι μας οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι είχαμε σωθεί, εννοώντας στην πραγματικότητα ότι με τις θυσίες που επέβαλαν στον λαό είχε σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψέυσει.

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231122898

    Ενας ειναι ο εχθρος ο ιμπεριαλισμός

    μια ειναι η λύση ο σοσιαλισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "...Το σκεπτικό της Foxconn είναι γνωστό ... μια μηχανή, δεν κουράζεται , δεν κάνει λάθη, δεν γεννάει , δεν ζητάει μισθό, ούτε αύξηση, ούτε ασφάλιση, ούτε βεβαίως απεργεί !!! Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θεωρεί πως αυξάνεται η παραγωγή και συνεπώς η κερδοφορία της ! Και βραχυπρόθεσμα έχει δίκιο ... μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την λειτουργία συνολικά ενός συστήματος όπου η δυνατότητα της παραγωγής και της συνεχούς επέκτασής της, συνδέονται απόλυτα με την δυνατότητα κατανάλωσης εκ μέρους των ανθρώπων. Τι θα γίνει λοιπόν από την στιγμή που τα ρομπότ θα συντελέσουν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων (και καταναλωτών) και την απότομη συρρίκνωση και εκμηδένιση του εισοδήματός τους ? Και για να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο το ερώτημα, τι θα γίνει εαν φυσιολογικά ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και άλλες εταιρείες του κλάδου (και ύστερα εκτός του κλάδου) ώστε να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό ?...."


    Αυτό είναι απόλυτα σωστό.
    Στην βιομηχανική επανάσταση που είχαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έκαναν κάτι πολύ απλό: αποικίες στις οποίες και προώθησαν τα προϊόντα τους...
    Σήμερα όμως ο πλανήτης δεν μπορεί να σηκώσει αποικίες.
    Το δοκίμασαν αυτό οι Γιαπωνέζοι το 90 με τις επενδυτικές έδρες - ουσιαστικά κάνουμε οικονομικά προτεκτοράτα κάποιες χώρες.
    Το σύστημα λειτούργησε μέχρι ενός σημείου - σε μερικά όμως χρόνια θα είναι και αυτό άχρηστο, λόγω της επέλασης του αυτοματισμού...


    POE έγραψε:
    "..Ενας ειναι ο εχθρος ο ιμπεριαλισμός

    μια ειναι η λύση ο σοσιαλισμος!..."

    Ναι μην φας, γιατί θα έχουμε γλαρόσουπα...
    Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι τον κομουνισμό δεν τον θέλει κανένας στον πλανήτη;;;
    Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι (εκτός από κάποιους σαν εσένα φυσικά) κομουνισμός = δικτατορία;;;
    Και πάει στο διάολο να το δεχτεί κάνα κράτος, όπως το Κονγκό... ΟΙ άλλες χώρες όπως η Σουηδία ή η Ιαπωνία;;;
    Με λίγα λόγια οι άνθρωποι θα προτιμήσουν τον πόλεμο και τον αλληλοσκοτωμό, παρά να έχουν κομουνιστικά καθεστώτα...
    Αλήθεια, στον πόλεμο που έρχεται, εσύ θα πάρεις το όπλο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι μηχανές δεν παράγουν υπεραξία, αυτή παράγεται μόνο από τον άνθρωπο-εργάτη. Οι μηχανές αυτό που προσφέρουν στο προϊόν είναι η απαξίωση τους, που στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής πρέπει να αναπληρωθούν. Το σύστημα της μισθωτής εργασίας βασίζεται στην άντληση της υπεραξίας, λιγότεροι εργαζόμενοι δεν σημαίνει απαραίτητα και μικρότερη άντληση υπεραξίας, αντίθετα αυξάνει πάρα πολύ η άντληση της σχετικής υπεραξίας, δηλαδή αυτής που προκαλείται από την ένταση της παραγωγής και τη χρήση πολύ καλύτερων μέσων σε αυτή. Το θέμα είναι ότι στο συνολικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύετε όλο και λιγότερο το μεταβλητό κεφάλαιο δηλαδή αυτό που δίνεται για μισθούς και η σχετική αύξηση της υπεραξίας, στην πραγματικότητα πέφτει σε σχέση με την άνοδο του συνολικού κεφαλαίου, κάνει δηλαδή μη συμφέρουσα την επένδυση... Μια λύση είναι το άνοιγμα νέων αγορών ή νέων χώρων για επενδύσεις,όμως και αυτό γίνεται πιο αργά από την συνεχώς νέα επέκταση του κεφαλαίου, άλλη λύση είναι η επέκταση της πίστης σε αστρονομικά ύψη όπως αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι ότι καλύτερη τεχνολογία εξοντώνει τους ανταγωνιστές αλλά και αυξάνει την παραγωγή σε επίπεδα τέτοια που μπλοκάρουν την αγορά, όλα αυτά σε σχέση με την αύξηση της στρατιάς των ανέργων που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την πραγμάτωση της υπεραξίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση. Για αυτό μετά καταστρέφουν κεφάλαιο και γυρνάν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής προκειμένου να γίνεται η κίνηση του κεφαλαίου, ή ψάχνουν χώρους επενδύσεων με ένταση εργατικής δύναμης (ή δημιουργώντας αυτή την ένταση με την πολιτική)... Αυτή είναι η πραγματικότηατ μόνοι τους δεν πεθαίνουν...

    Ανώνυμε έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες για τον κομμουνισμό και τον πόλεμο, είναι πολύ πιθανό. Βέβαια μια τέτοια πορεία μπορεί να αφυπνίσει μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο, φυσικά και εμείς δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο παρότι όπως έδειξε η ιστορία του 20ου αι. αποτέλεσε ηλεκτροσόκ που έδωσε επαναστατικές διεργασίες. όπως φαντάζεσαι δεν θα επιθυμούσαμε να πάρουμε μέρος σε πόλεμο μεταξύ ληστών (πιθανώς να καταταχθούμε στο στράτευμα αλλά με άλλο ρόλο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έγραψα μια σύντομη απάντηση στο redfly για το θεμα, χωρίς να διαβάσω λεπτομερώς τα σχόλια, απλά έριξα μια ματιά.
    μια σύντομη (πρόχειρη)απάντηση.

    Πρόκειται για την -όπως την ανακάλυψε ο Μάρξ - τάση της πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, όπου η άνοδος της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου ρίχνει το ποσοστό κέρδους, αλλά όχι την μάζα της παραγόμενης υπεραξίας που παράγει η εργατικη τάξη.
    Οργανική σύνθεση του κεφαλαίου= σταθερό+μεταβλητό κεφάλαιο.
    Σταθερό= μηχανες κτηρια κ.λ.π
    Μεταβλητό = εργατικη δυναμη (εργαζόμενοι)
    Η αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου (αξιοποίηση της τεχνολογίας) = μείωση του ποσοστού κέρδους σύμφωνα με τον Μαθηματικό τύπο που ανακάλυψε ο Θείος Κάρολος
    Κ`= υ/σ+ μ.100%, (υ=υπεραξια. σ=σταθερο. μ=μεταβλητό.
    Ο νόμος που αποδεικνύει την τάση της πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, αποδεικνύει τα ΟΡΙΑ του καπιταλιστικού συστήματος.
    πολύ θα ήθελα να γραψω ένα αρθράκι για το ζητημα, αλλά δεν εχω χρόνο συντροφοι. 'οποιος όμως έχει "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ" ας διαβασει. Ο θείος Κάρολος τα λέει με την απόλυτη σαφήνεια που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
    Αυτά τα ολίγα.

    ειχα καιρό να μπω και θα ηθελα να δώσω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στους σ/φους του φόρουμ.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρηστο έτσι ακριβώς! ε αν είδες το έγραψα περιγραφικά παραπάνω... Βέβαια αυτό δεν σταματά τονκαπιταλισμό, υπάρχει η πίστη και το άνοιγμα αγορών και διεξόδων για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αν και αυτά δεν λειτουργήσουν τότε έχουμε κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...