20 Αυγ 2011

Μερικά διόλου ευχάριστα καθήκοντα


Πιάνοντας το νήμα που ξεκίνησε ο Poe, θα κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο σαν λαϊκό κίνημα αλλά και σαν ανθρωπότητα συνολικά. Εύκολα να λες “ναι, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες κλπ” και να έχεις επαναστατική αισιοδοξία αλλά πρέπει ορισμένα πράματα να τα δούμε κατάμουτρα. Θα ξεκινήσουμε απ' την εξής παραδοχή: σοσιαλισμός θα γίνει, είτε τον κάνουμε εμείς είτε τον κάνει ο φούφουτος. Παραφράζοντας γνωστή φράση, η κοινωνία απεχθάνεται τα κενά. Επειδή πάντα εξελίσσεται προς τα πάνω, άσχετα αν καμμια φορά έχει πισωγυρίσματα και ζιγκ-ζαγκ, η γενική τάση είναι πάντα προς τα πάνω, δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να ξαναγυρίσεις στην προϊστορική εποχή. Υπάρχει όμως και το εξής στοιχείο: όσο δεν γίνεται σοσιαλισμός, τόσο δυσκολεύει το πράμα για να γίνει τελικά, κι όταν γίνει θα έχει πολύ περισσότερη δουλειά. Όχι πως τρομάζει την ανθρωπότητα η δουλειά, αλλά όσο καταστρέφονται οι πόροι της ανθρωπότητας, τίθεται γενικά σε αμφισβήτηση ο ίδιος ο πολιτισμός. Ο σοσιαλισμός πρέπει να ανατρέψει αυτήν την προοπτική, κυρίως πρέπει να ανατρέψει αυτή την απογοήτευση. Γι αυτό ας δούμε ορισμένα θέματα ψυχρά.

  • Ο καπιταλισμός έφτασε σε τέτοιο βαθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας που έχει ολάκερα εργοστάσια να παράγουν π.χ μπιφτέκια για τα βρωμοχάμπουργκερ πήχτρα στο e-coli, παράγει γάλατα για παιδιά γεμάτα διοξίνες, παράγει μεταλλαγμένα καλαμπόκια μολύνοντας όλη την χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη, παράγει εκατομμύρια τόνους κρέατα, κοτόπουλα, μοσχάρια μεγαλωμένα με εντελώς αφύσικο κι ανθυγιεινό τρόπο, παράγει εντομοκτόνα και χημικά που τα ρίχνει όλα στη γη για να παράγει όλο και περισσότερο για να γεμίσει τα ράφια, που σημειωτέον το 40% των τροφίμων στα σουπερμαρκετ λήγουν και πετιούνται, ή απλώς τους αλλάζουν ετικέτες, με άλλη ημερομηνία λήξης και τα ξαναπουλάν. Όλ' αυτά τα μηχανήματα, εργοστάσια, εργαλειομηχανές, που φτιάχτηκαν ειδικά για να παράγουν ποσότητες κι όχι ποιοτικά προϊόντα είναι μεγάλος βραχνάς. Επενδύθηκαν ένα σωρό λεφτά, δηλαδή, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια εργατοώρες για να φτιαχτούν τέτοια μηχανήματα που να παράγουν τελικά εμπορεύματα κι όχι πραγματικά χρήσιμα πράγματα. Στο σοσιαλισμό θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με όλα τα μήχανήματα αυτά; θα τα μετατρέψουμε; θα τα βάλουμε στο κλίβανο να τα λιώσουμε να φτιάξουμε άλλα πιο χρήσιμα; κάποια θα τα καταστρέψουμε; Λέγαμε η τεχνολογία δεν έχει ηθική, δεν είναι δηλαδή καλή ή κακή. Σημασία έχει πώς τη χρησιμοποιείς. Αν όμως η καπιταλιστική λογική του κέρδους έχει ενσωματωθεί μέσα στην ίδια τη δομή της μηχανής, τι γίνεται τότε; Να ένα ερώτημα ενδιαφέρον.
  • Ακόμα η γη είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο και τους λιθάνθρακες, δεν προχωράν σημαντικά οι τεχνολογίες που θα τα αντικαθιστούν. Τα φουγάρα καπνίζουν ασταμάτητα, τα ποτάμια ζέχνουν σαπίλα απ' τα απόβλητα, τα χώματα είναι ποτισμένα όχι μόνο με ιδρώτα αλλά και με αζωτούχα λιπάσματα. Εκτός του ότι η συνεχής χρήση καύσιμων πρώτων υλών φορτώνει με χιλιάδες τόνους CO2 την ατμόσφαιρα, εκτός του ότι επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνει τη μέση θερμοκρασία της γης ώστε να λιώνουν οι πάγοι κλπ κλπ, οι καύσιμες ύλες όσο πάει και σώνονται, όσο πάει και πιο δύσκολα εξορύσσονται, ενώ η απαίτηση για περισσότερη ενέργεια όσο πάει αυξάνεται. Ο σοσιαλισμός πρέπει να το λύσει αυτό το ζήτημα και σχετικά γρήγορα γιατί και η γη, απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, δεν έχει και πολλά-πολλά περιθώρια.
  • Οι μεγαλουπόλεις της γης, το Μέξικο Σίτυ, η Σαγκάη, το Τόκιο, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Λάγκος, Η Κωσταντινούπολη μετατρέπονται σε πολεοδομικά τέρατα, σε τσιμεντένιους εφιάλτες με εγκλωβισμένα εκατομμύρια ανθρώπους εκεί μέσα σαν τα ποντίκια που τρέχουν πέρα-δώθε για ένα βρωμομεροκάματο της πλάκας, ασφυκτιώντας για δυο μέτρα ελεύθερου χώρου, με σκαμμένες και κατάχλωμες φάτσες απ' τα βάσανα και την τρέλα, που στο τέλος αρχίζουν και σκοτώνονται αναμεταξύ τους. Στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού θα ξεπερνιέται σταδιακά η αντίθεση ανάμεσα στην πόλη και το χωριό, αλλά όλη αυτή η χαβούζα, οι παράγκες, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι, τα εκατομμύρια σπίτια και διαμερίσματα που είναι φτιαγμένα ουσιαστικά πρόχειρα, στοιβαγμένα το ένα δίπλα στ' άλλο, όλ' αυτά δεν θα είναι δα και παράδεισος ακόμα κι αν μοιραστούν ακριβοδίκαια στο λαό. Εδώ ο σοσιαλισμός θα πρέπει να κάνει ένα ευρύτατο, γιγάντιο σχέδιο ανασχεδιασμού των κατοικημένων περιοχών έτσι που να γίνουν ανθρώπινες, να χαίρεσαι να ζεις εκεί μέρα. Με πάρκα, με παιδικές χαρές, με γήπεδα για το λαό.
  • Μέσα στο 2011 λέει ο πληθυσμός θα φτάσει τα 7 δις, μέχρι το 2100 λέει θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 10 δις και η Αφρική λέει θα τριπλασιάσει τον πληθυσμό της. Για να μη γίνουμε μαλθουσιανοί κλπ, λέτε, αν δεν γίνει κάτι θετικό για την ανθρωπότητα, λέμε “αν”, λέτε να φτάσουμε στο φαινόμενο bottleneck (“στενωπός”) http://goo.gl/k0U7O ; Στο σοσιαλισμό, σε συνδυασμό με τις πρώτες παραγράφους, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Λέμε ότι αυτά που παράγουμε φτάνουν για να θρέψουν διπλάσιο πληθυσμό. Πλην όμως δεν θα γίνει ταυτόχρονα σοσιαλισμός σ' όλο τον κόσμο, ένα τεράστιο μέρος αυτών των τροφίμων που παράγονται δεν προάγουν τη δημόσια υγεία, είναι βλαβερά, το λιώσιμο των πάγων και οι πλημμύρες θα δημιουργήσουν πλήθη περιβαλλοντικών μεταναστών, άστα να παν.
  • Σε πρόσφατη συνέντευξή του (http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6388267), o Κουτσούμπας, μέλος του πγ της κετουκέ (= ΚΕ του ΚΚΕ, που λέει και το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα) λέει χρειάζεται διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, πλην όμως αυτό δεν υπάρχει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε διεθνές επίπεδο, ό,τι περνάει απ' το χέρι μας κλπ κλπ, αλλά ακόμα όπως δείχνουν τα πράματα είμαστε πολύ πίσω. Δεν αποκλείουμε τις εκπλήξεις που μας κρύβει η ιστορία, το τι μπορεί να συμβεί δηλαδή για να δώσει ώθηση στα ριζοσπαστικά κινήματα, δεν μπορούμε όμως και να περιμένουμε πότε η ιστορία θα μας εκπλήξει ευχάριστα.
Βάλτε κι εσείς κι άλλους προβληματισμούς, όσο πιο ψυχρά και ωμά γίνεται. Ας δούμε τα προβλήματα κατάμουτρα. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.

11 σχόλια:

  1. "Δεν αποκλείουμε τις εκπλήξεις που μας κρύβει η ιστορία, το τι μπορεί να συμβεί δηλαδή για να δώσει ώθηση στα ριζοσπαστικά κινήματα, δεν μπορούμε όμως και να περιμένουμε πότε η ιστορία θα μας εκπλήξει ευχάριστα. "

    Η ουσία κρύβεται σε αυτήν την φράση, ναι μεν οι συνθήκες πρέπει να ωριμάσουν, αλλά πρέπει και εμεις να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε εκτός απο το να είμαστε θεματοφύλακες μιας "παράδοσης" την οποία ασπαζόμαστε.

    Το κίνημα εχει μείνει τόσο πίσω, ή έστω μοιάζει να έχει μεινει τόσο πίσω που κάνει τον κάθε λογικό άνθρωπο/κομμουνιστη να απορεί αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να το αναζοωγονήσει, ειδικά στην υπόλοιπη ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα οι κομμουνιστές αντιμετωπίζουμε τεράστια εμπόδια.

    Παρόλα αυτά, βλέπω στην χώρα μας τουλάχιστον μια σταδιακή μεταστροφή του κόσμου, όχι θαύματα, όχι εκπλήξεις, αλλά σαν να λέμε ότι αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα Vibes. Επίσης στον υπόλοιπο κόσμο, και σε αρκετές χώρες τις ευρώπης, έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές οι εγγενείς αδυναμίες του καπιταλιστικού συστήματος. Βέβαια στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στο στάδιο που πολλοί "ψευδοπροφήτες" όπως το Zeitgeist movement, αλλά και πολλοί άλλοι, βγάζουν λύσεις απο το τσεπάκι τους με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος.

    Εμείς χρειάζεται να κάνουμε υπομονοί, να είμαστε επίμονοι, συννεπείς και να προσπαθούμε με κάθε μέσον, στο μέτρο του δυνατού(μιας και για εμας τα προβλήματα τα βιοποριστικά είναι έντονα), να προωθήσουμε τις ιδέες μας στον κόσμο(και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να τις μάθουμε σε βάθος και να τις συνδέσουμε με το σήμερα).

    Αυτα στα γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...πάντως πιστεύω πως το ζήτημα της χωροταξίας των πόλεων (γενικό γκρέμισμα και ανοικοδόμηση), ως προς το πρώτο μέρος της ισοπέδωσης θα μας το λύσει κατά πάσα πιθανότητα η USAF(UNITED STATES AIR FORCE) κατά τον πρώτο καιρό της επανάστασης, οπότε δεν θα μένει παρά να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την ανοικοδόμηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λολ.
    αν και τραγικό, ειναι και αστείο αυτό πυο είπες τρας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο, βάζει μερικούς προβληματισμούς, που φυσικά, δεν έχουν απάντηση.
    Απαντήσεις θα δώσει η ίδια η ζωή, η δράση του ταξικού κινήματος, κατά πόσο θα θελήσουν οι λαοί να δουν τα θέματα συλλογικά και προς το κοινό συμφέρον - ας μην ξεχνάμε ότι έχει πρυτανεύσει ο φιλοτομαρισμός, το "εγώ" !

    Να βάλω και γω μερικούς πιο απλούς:
    1. Τι θα γίνει με τις μικροϊδιοχτησίες - ένα σπιτάκι, ένα μικροεξοχικό, το αυτοκίνητο, οι μικροκαταθέσεις.

    2. Οι νοοτροπίες του τύπου "αυτό είναι δικό μου".

    3. Άντε να βάλεις τον γιατρό να δουλεύει στο κρατικό σύστημα υγείας - που έχει μάθει στο φακελλάκι και τη κονόμα.

    4. Πρέπει να πείσεις τον επιστήμονα ότι ο κοινωνικός μισθός του θα είναι ίδιος με αυτόν του οικοδόμου.

    5. Οι εκλεγμένοι, οι κυβερνώντες, οι συνδικαλιστές και λοιποί αιρετοί ΔΕΝ θα παίρνουν φράγκο για την προσφορά τους στην κοινωνία.

    6. Να αναδειχτεί η αλληλεγγύη, η βοήθεια στον διπλανό, εσύ "να προσφέρεις σύμφωνα με τις ικανότητές σου", άσχετα με το τι κάνει ο άλλος.

    7. Η ανάδειξη να έχει να κάνει με την αξία και όχι τις γνωριμίες ή τη συμμετοχή στο κόμμα.

    8. Ο διευθυντής, ο προϊστάμενος, ο υπεύθυνος τέλος πάντων να έχει την πλήρη συμπαράσταση των συνεργατών του και όχι να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ζήλεια - φυσικά οι θέσεις να καταλαμβάνονται με πλήρη αξιοκρατικά κριτήρα.

    9. Να θέλει ο άλλος να πάει στο χωριό - γιατί αλλιώς πως θα αμβλυθούν οι ανισότητες με την πόλη.

    υ.γ.: είμαι σίγουρος ότι άλλοι φίλοι θα μπορούσαν να καταθέσουν ακόμη πιο πολλές περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς ή κακώς πιστεύω πως ένα παγκόσμιο κομμουνιστικό οικονομικό μοντέλο, θα επικρατήσει μόνο αν το θέλει μια μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Και αν το θέλουν οι πολλοί, τότε προβλήματα όπως αυτά που παρουσιάζει ο φίλος faros, νοοτροπίας και αντιμετώπισης της ζωής, θα έχουν εκλείψει σε ένα μεγάλο μέρος. Γιατί τον κομμουνισμό θα τον φέρει αυτός που θα έχει ένα σπιτάκι, ο γιατρός που έπαιρνε φακελάκια, ο επιστήμονας που θα παλέψει μαζί με τον οικοδόμο, οι συνδικαλιστές, οι διευθυντές, οι άνεργοι και οι απόκληροι. Γιατί θα έχουν αντιληφθεί τη σημασία της αλληλεγγύης και της ισότητας. Και πέρα απ όλα αυτά, το μόνο εμπόδιο που θα έχει ένα τέτοιο μελλοντικό σύστημα, θα είναι να παλέψει για να κρατήσει αυτό τον πλανήτη ζωντανό. Και αν δεν τα καταφέρουμε, είτε γιατί δεν προλάβαμε, είτε γιατί ποτέ δεν αλλάξαμε, τότε πολύ απλά σαν είδος δεν ήμαστε ποτέ έτοιμοι και ικανοί για ένα τέτοιο σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαρο ειμαι σίγουρος οτι ολα αυτα θα τα βρούμε μπροστά μας, δεν ξεριζώνεται εύκολα μια νοοτροπία με βάσεις δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα είχε επισημάνει κι ο Λένιν, η μικροαστική νοοτροπία που έχει ριζώσει, διαβρώνει βαθιά τα θεμέλια της κοινωνίας. Θα ξεριζωθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου.
    Αλλά να βάλω κι ένα άλλο θέμα: κατα πόσο είναι θέμα πειθούς, να πειστεί ο κόσμος δηλαδή ότι το σοσιαλιστικό σύστημα είναι ανώτερο, και κάτα πόσο είναι θέμα επιβολής; Να πιεστεί δηλαδή η κοινωνία να υποταχτεί στο σοσιαλιστικό σχέδιο; Πάντα με γνώμονα ότι μόνο έτσι θα εκτιναχθεί η ανθρώπινη πρόοδος, οποιοσδήποτε άλλος δρόμος σε πάει προς τα πίσω.
    Πάνω σ'αυτό είδα ορισμένα ενδιαφέροντα σχόλια στην ανάρτηση "περί αναστήλωσης του σταλινισμού".
    Καλώς τον φίλο Βραδύνοο (μα τι αυτο-υποτιμητικό ψευδώνυμο ρε παιδί μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε "Βραδύνοος",
    Αν ένα σύστημα, καταφέρει και βάλι πλάι πλάι (στην ίδια πλευρά εννοώ) όλους αυτούς που αναφέρεις, τότε εγώ τουλάχιστον είμαι πολύ αισιόδοξος για τον ... πλανήτη μας !
    Φυσικά και θα σωθεί !

    Καλά, Poe, AlexD, μην αμβιβάλλετε ότι θα βρεθούν οι τρόποι να την ξεριζώσουμε !
    Να ένα καλό στοίχημα:
    Να ... διαψεύσουμε σε κάτι τον Λένιν !

    Θα χρειαστεί ΚΑΙ πειθώ ΚΑΙ επιβολή !
    (απλά, η σειρά είναι πρώτα η πειθώ = η προσπάθεια δηλαδή να διαμορφώσουμε, να ενισχύσουμε, να αλλάξουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά ατομικά αλλά και συλλογικά των ανθρώπων κι αν δεν γίνει σε κάποιο βαθμό αυτό, να πάμε και στην επιβολή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σας βρήκα. Προκύπτει απ την ανικανότητά μου να κατανοήσω τα προτερήματα του κευνσιανού νεοφιλελευθερισμού σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Οπότε δε μπορεί, χαζός θα μαι :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον κενσυανισμό, μεταξύ άλλων, εδω.

    http://vimeo.com/24332712

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. xexe

    http://www.youtube.com/watch?v=EcwyOaYyu7Y

    (η αξίνα του Manny νικά το φτυάρι του Axl)
    : ]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...