1 Αυγ 2011

Crisis, what crisis? (Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι...)




(Μτφ απο Αrbetaren)

Περικοπες και δύσκολες στιγμές; 

Όχι βεβαια για τους πλουσιότερους του κόσμου, που εγιναν περισσότεροι και πιο πλούσιοι τη χρονια που περασε, και τώρα έχουν ηδη εισπραξει και με το παραπανω τη ζημιά από την οικονομική κρίση.
Η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch και η εταιρεια Οικονομικών συμβούλων Capgemini έχουν χαρτογραφησει την ανάπτυξη των πλουσιοτερων στον κόσμο. 
Απο την έκθεση "Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου 2011", που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, διαφαινεται ότι οι πλουσιότεροι εγιναν 8,3% περισσοτεροι και 9,7% πιο πλούσιοι τη χρονια που περασε.

Για να υπολογισθει κανεις στο πλαίσιο αυτης της μελέτης, πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια σε "επενδυσιμα περιουσιακα στοιχεια", τα οποία δεν περιλαμβάνουν τη κατοικια του (αλλά κάθε πρόσθετη ιδιοκτησια), ιδιωτικές εταιρείες, ή συνταξιοδοτικα κεφαλαια. Ήταν περίπου 11 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2010 και τους ανήκε από κοινού 41,7 τρισεκατομμυρια δολάρια, ποσον που ξεπερνα το προηγούμενο ανώτατο σημείο το 2007 που ηταν 40.7 τρισεκατομμυρια. 
Στη συνέχεια, αυξήθηκαν κι αλλο τα περιουσιακά τους στοιχεία με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι το 2009, ετσι έγιναν 17% πλουσιότεροι. Η εκθεση της συμβουλευτικη εταιρειας Boston Consulting Group, που κυκλοφόρησε το Μάιο, υπολογιζει τα στοιχεια καπως διαφορετικα και καταλήγει σε ενα συνολικο ποσο περιουσιων που φτανει τα 47,4 τρισεκατομμυρια δολαρια. 

Οι εκατομμυριούχοι δεν γινονται μόνο πιο πλούσιοι, αλλα απαιτουν ενα ολο και μεγαλυτερο κομματι της παγκοσμιας οικονομιας. Οι εκατομμυριούχοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού - αλλά ελέγχουν το 39% των περιουσιακών στοιχείων του κόσμου, σε ποσοστο 37% που ηταν πέρυσι. 

Η ομάδα που έχει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια, με τη σειρά τους, αντιπροσωπεύουν το 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμου και υπολογιζονται σε 22% του παγκόσμιου πλούτου, σε ποσοστο 20%  που ηταν περισυ.


Στις ΗΠΑ, λιγότερο από το 5% αυτων που υπολογίζονται ως εκατομμυριούχοι, κατέχουν το 53%του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, στη Λατινική Αμερική ανηκει μόνο 0,25% του πληθυσμού στην ίδια κατηγορία, αλλά εχουν μονοι τον έλεγχο του 36% του συνόλου των ακινήτων στην ήπειρο (τα υπολοιπα 2% ελέγχουν ένα επιπλέον 19%, αφήνοντας λιγότερο από το μισό για το υπόλοιπο 98% του πληθυσμού). Η Ιαπωνία ξεχωρίζει ως η σχετικά λιγότερο άνιση περιοχή του κόσμου, αλλά παρ 'όλα αυτά, 3,2% των εκατομμυριούχων κατεχουν το 24% των περιουσιακων στοιχειων.

"Τα νουμερα υποστηρίζουν την τάση που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια: Την άνοδο μιας παγκόσμιας τασης του τυπου "o νικητής-τα παίρνει-όλα" (ή σχεδόν όλα) οικονομίας," λέει ο Robert Frank, της Wall Street Journal. Ενώ οι πλούσιοι και οι σούπερ πλούσιοι απλωθηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Στην Ευρώπη, ανεβηκαν οι περιουσίες τους κατά 8,3%, και η τάση ήταν θετική σε όλες τις χώρες – συμπεριλαμβανομένων και αυτων που πτώχευσαν. Στο σύνολο του ενεργητικού τους, 10,2 τρισεκατομμύρια δολαρια, είναι σχεδόν 20 φορές το μέγεθος του συνδυασμένου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μαζι.… 

Η αύξηση ήταν ταχύτερη στην Ασία, που απεκτησε σχεδόν 10% περισσότερους εκατομμυριούχους πέρυσι και περασε την Ευρώπη σε αριθμούς, με 3,3 εκατομμυρια. Στην Κίνα η αύξηση ήταν 12% και στην Ινδία, 21%. "Η Ινδία μπορεί να έχει ακομα πολύ δρόμο για την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά η υψηλή οικονομική ανάπτυξη δημιουργει εκατομμυριούχους από τις χιλιάδες ...η χώρα, που υπολογιζεται στην 138η θέση στον κόσμο για το κατά κεφαλήν εισόδημα του ΔΝΤ και 119η στο  Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με βάση τους δείκτες προσδόκιμου ζωής και την εκπαίδευση, ενω τον αριθμό 12 στον κόσμο σε αριθμό των εκατομμυριούχων ... », οπως γραφουν οι Hindustan Times. 

Ακόμα πιο γρήγορη ήταν η αύξηση στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ με περίπου 25%. Η εφημεριδα Arabian Business παρατηρει ότι ο λαός του Μπαχρέιν κατα "μέσο όρο" εξοικονομεί 54% των εσόδων του και στη Σαουδική Αραβία 40%, ενώ ενας κανονικο ποσοστο είναι μεταξύ 0 και 10%. Στη πραγματικότητα είναι, φυσικά, μια σχετικά μικρή ομάδα προνομιούχων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αυτη τη πυραμιδα ταχείας συσσώρευσης πλούτου. Οι 400.000 εκατομμυριούχοι της Μέσης Ανατολής εχουν μαζί 1,7 τρισεκατομ. δολαρια.

Η αγορά ποδοσφαιρικων ομαδων και άλλων αθλητικων συλλόγων, τα διαμάντια και η κινεζική τέχνη είναι τάσεις που συνηθιζονται, μεταξύ της ελιτ των παγκόσμιων πλουσιων, σύμφωνα με τις Merrill Lynch / Capgemini. 

Ο Brett Arendt απο τη Market Watch μελετα το πώς οι πλούσιοι επενδύουν τα χρήματά τους, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πια μυστικά για να μάθουμε, αντιθέτως και αυτοι επαναλαμβανουν ορισμένα λάθη που κάνουν όλοι οι επενδυτές, κατά μέσο όρο. "Οι πλούσιοι δεν φαίνεται να διαχειρίζονται τα χρήματά τους πιο έξυπνα από ο τι εμεις οι αλλοι, απλα εχουν περισσότερα» λεει.


9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετα απο αυτα, διαβαστε και τι λεει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Προβοπουλος, ο οποιος θεωρεί ότι με ..σκληρή δουλειά μπορούμε όχι απλά να πετύχουμε αλλά να υπερβούμε τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου!

    http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4645467

    ενω ο Ρoμπαι λεει:
    Αν εφαρμοστούν τα μέτρα η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

    http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4646360

    και η μανταμ Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα σωθεί, αλλά μπορεί... ν' αργήσει

    http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4646542

    Ποια..δηλωση σας αρεσει; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειγοντως σχολια στο: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8134

    salot sor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλιο στον διαδικτυακό τόπο του link που παραθέτει πιο πάνω ο salot sor. Έπαθα σοκ!!!
    Elva να με συγχωρείς για το παταγώδες off-topic.

    "Ο/Η Andreas έγραψε: (πριν 13 λεπτά)

    Κρίμα πραγματικά άνθρωποι που αγαπούν τόσο την Ελλάδα να μην τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρξει προκοπή και πρόοδος στη χώρα μας. Άνθρωποι που αναγκάζονται να πάρουν τα κεφάλαιά τους όπως ο Λαναράς, οι εφοπλιστάδες, ο Κόκκαλης, οι εταιρείες ένδυσης όπως η Lapin και τόσοι άλλοι δεκάδες πατριώτες. Και πάνε και δίνουν τα λεφτά τους στους γύφτους τους Βούλγαρους και τους βρωμοκινέζους, τους ελεεινούς Ινδούς και άλλους ξυπόλητους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί αντί να τα δίνουν στους Έλληνες. Αλλά εμείς φταίμε. Είμαστε τόσο αχάριστοι που αντί να τους πούμε και ευχαριστώ τολμάμε τα καθάρματα και συνδικαλιζόμαστε! Αντί να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε αυτό το Σάββατο δεν θα πάω εκδρομή! Θα δουλέψω τζάμπα για τα παλικάρια της Internet Q που θέλουν να προκόψει η χώρα και τα παιδιά της! Άντε γιατί αρκετά με την πάρτι μας. Τόσα χρόνια μονό την καλοπέρασή μας κοιτάζαμε. Καιρός να κοιτάξουμε και την καλοπέραση των άλλων μπας και δούμε άσπρη μέρα."



    Ό,τι να ναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός και αν δεν τα λέει σοβαρά και κάνει πλάκα. Αλλά δεν ξέρεις πώς σκέφτονται μερικοί μερικοί. Τέλος πάντων αυτός ή τους τα χώνει ή είναι μ@λ@κ@ς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @a.d.
    Φυσικά και το σχόλιό μου βρίθει ειρωνείας γιατί δεν θα μας τρελάνουν τα σκυλιά και οι μάνατζερ της κάθε επιχείρησης παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Θα τους τρελάνουμε εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επι του κειμένου: με λίγα λόγια Elva η μετάφρασή σου περιγράφει τι θα πει συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. (δεν είμαι 100% σίγουρος τι θα πει "συγκεντροποίηση" θα το κοιτάξω)
    Είναι άραγε φυσικό φαινόμενο; Είναι άραγε αυτή η μοίρα των ανθρώπων; Έτσι ήταν και έτσι θα είναι πάντα; ερωτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΚΕ ΤΩΡΑ.ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ.ΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ,ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...