14 Νοε 2011

Η ουσία πίσω απο τα λόγια



Τι να γράψει και τι να πει κανείς, πραγματικά αυτές τις μέρες έχω βαρεθεί αυτό το θέατρο σκιών, που το λένε κυβέρνηση, και όλους εκείνους που σέρνει ή την σέρνουν για τις ανάγκες της εμποροπανήγυρης ή αλλιώς της χρεωκοπίας.

Μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα, πατάει η μια μερίδα του κεφαλαίου πάνω στην άλλη, προσπαθώντας είτε να μην εξαφανιστεί, είτε να ισχυροποιήσει την θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Πατάει το ξένο κεφάλαιο πάνω στο ντόπιο, αλλά και συνεργάζεται μαζί του, πατάει μια μερίδα του ντόπιου κεφαλαίου πάνω στην άλλη και όλοι αυτοί μαζί καταπατάνε  τις πλάτες του λαού.
Μπροστά στη σκηνή διαπράττουν το έγκλημα του παραλόγου, εκβιάζουν, πιέζουν, κοροϊδεύουν. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η ευημερία του ταυτίζεται με την ευημερία του κεφαλαίου, των αγορών λένε αυτοί. Γίνεται λένε υπερπροσπάθεια να μην πτωχεύσουμε, να μην βγούμε από το ευρώ, προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσουν τους ενόχους, σε ένα προαποφασισμένο φόνο που όσο και αν «παρφουμάρουν» το πτώμα έχει αρχίσει πλέον να βρωμά και να ζέχνει.

Έτσι όμως είναι η δικαιοσύνη στην αστική δημοκρατία, οι ένοχοι την σκαπουλάρουν και τα θύματα κατηγορούνται για το έγκλημα και τιμωρούνται βάναυσα και χωρίς δίκη για το υπέρτατο παράπτωμα ότι προσαρμόστηκαν στις επιταγές του συστήματος. Τιμωρούνται επειδή όταν τους έλεγαν 100 φορές την μέρα «αγόρασε», «δανείσου», «παίξε χρηματιστήριο», εκείνοι το έκαναν σπαταλώντας τον πετσοκομμένο μισθό τους για να γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών και των πολυεθνικών. Τιμωρούνται και εκείνοι για να μην νιώθουν ανασφάλεια έβαλαν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, που για να πηγαίνουν στην δουλειά τους αγόρασαν ένα αυτοκίνητο.

Όμως σε αυτό το σύστημα κανείς δεν επιτρέπεται να νιώθει εξασφαλισμένος για πολύ, όχι ο λαουτζίκος τουλάχιστον, γιατί, σύμφωνα και με τα νεοφιλελεύθερα ιδεώδη, το να αισθάνεσαι εξασφαλισμένος σε κάνει να μην θέλεις να προσπαθείς.
Αλήθεια να προσπαθείς για ποιόν; Για τον εργοδότη σου, για το κέρδος του, για την αγία εταιρία του; Και γιατί να πρέπει να το κάνεις αυτό; Εκείνος ναι, έχει κίνητρο την κερδοφορία, ο εργάτης τι κέρδος έχει από μικρότερο μισθό, περισσότερη δουλειά για χειρότερες συνθήκες εργασίας;

Μήπως λοιπόν δεν θέλουν να αισθανόμαστε εξασφαλισμένοι για να αισθανόμαστε εξαρτημένοι, υποχρεωμένοι, εύθραυστοι, υποδουλωμένοι; Για να είμαστε υπάκουοι, εύπλαστοι, φρόνιμοι, συγκαταβατικοί.

Και καθώς το σύστημα τους απειλεί, ακόμα και τους ίδιους παίρνουν μάταια μέτρα, και κόντρα μέτρα και ξανά μέτρα, και όταν λέμε μέτρα εννοούμε φόρους, αντεργατικές ρυθμίσεις, περικοπές, ξεπούλημα, διάλυση των ήδη σαθρών υποδομών κ.α.

Πραγματικά στεναχωριέμαι για τον καθένα συμπολίτη μου ξεχωριστά, που δεν μπορεί να απεγκλωβίσει το μυαλό του από  τις παγίδες του συστήματος, που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, που έχει καταθέσει τα όπλα περιμένοντας να πάει στον πάτο μαζί με το σαπιοκάραβο τραβώντας κουπί ως και την τελευταία στιγμή.

Τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν, ή κάθε δόση που θα μας «χορηγούν» θα μας πηγαίνει όλο και πιο βαθιά στην κόλαση, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, να ανοίξουμε και το μυαλό μας, να αντισταθούμε. Εκείνοι όσο και να εναλλάσσονται στην εξουσία ο ένας λίγο ως πολύ θα συνεχίζει το έργο του άλλου μέχρι είτε να τους σταματήσουμε είτε να έρθει το τέλος των ημερών.

Είναι χρέος του κάθε εργάτη, απέναντι στην κοινωνία, στον εαυτό του, στα παιδιά του, στην ιστορία, στην χώρα του, στο μέλλον και στο παρελθόν, να τους αντισταθεί με όλες τους τις δυνάμεις. Δεν είναι μόνος του, το μέτωπο με την συνδρομή όλων μας κάθε μέρα θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο δυνατό, θα γίνεται πιο ανθεκτικό, είναι υπόθεση δική μας να βάλουμε τις βάσεις, όχι αύριο, ΤΩΡΑ!

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

11 σχόλια:

  1. Σόρυ παίδες αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το μπλόγκ αυτό να παραπέμπει στο εξής άρθρο:

    Η αριστερά μπροστά στο "κούρεμα" (δεξιά στο πλάι)
    Που μας πληροφορεί ότι:

    Ο εκβιασμός του δημοψηφίσματος και οι μετέπειτα εξελίξεις ανέδειξαν τα όρια της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων της Αριστεράς: του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Πιο καθαρά το ΚΚΕ και με αντιφάσεις ο ΣΥΝ, δεν σήκωσαν το γάντι του δημοψηφίσματος, έκαναν σαφές ότι «προτιμούν» τις εκλογές και έμειναν στη γωνία των εξελίξεων περιμένοντας να δουν ποια κάλπη θα στηθεί… Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν πείθουν πως εννοούν να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την εξουσία – όχι απλώς τον «καλό εκλογικό αγώνα» όταν η αστική τάξη δεήσει να κάνει εκλογές.

    Νόμιζα ότι άλλος είναι ο σκοπός του μπλόγκ, όχι οι παραπομπές σε επιφανειακές αναλύσεις που τσουβαλιάζουν το Κόμμα με τον ΣΥΝ.

    r_d

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Αλήθεια να προσπαθείς για ποιόν; Για τον εργοδότη σου, για το κέρδος του, για την αγία εταιρία του; Και γιατί να πρέπει να το κάνεις αυτό; Εκείνος ναι, έχει κίνητρο την κερδοφορία, ο εργάτης τι κέρδος έχει από μικρότερο μισθό, περισσότερη δουλειά για χειρότερες συνθήκες εργασίας'';

    Aν μπορουσε ο κοσμος, φιλε Poe,να ξεχωρισει αυτα τα ουσιωδη θα ηταν καλα. Δυστυχως ομως πολλοι παραμενουν εγλωβισμενοι μεσα σε αδιεξοδα που δεν εχουν να κανουν ουτε με τη ταξη τους ουτε με τα συμφεροντα τους και πιστευουν οτι αν υπερασπιστουν τα συμφεροντα των αφεντικων τους και κανουν ολες αυτες τις θυσιες που τους ζητουν, η ..κριση θα ...περασει και ''θα ειμαστε ωραια και καλα''! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @r-d:
    Το μπλογκ του ciaoant1 υπάρχει στο μπλογκρολ για τις συνεχείς και γεμάτες από χρησιμότατα στοιχεία αναλύσεις (οικονομικές κυρίως) που προσφέρει.
    Πιστεύουμε πως το επίπεδο των αναγνωστών του γλόμπινγκ τους επιτρέπει να δυιλίζουν την χρήσιμη πληροφορία από την διαφορετική από την δική μας άποψη.
    Η παραπομπή σε κάποια μπλογκ, δεν σημαίνει και ταύτιση με το σύνολο των απόψεων που εκφράζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαδώστε τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στην Λιβυή...
    Ο ΓΑΠοπούτανος και η σοσιαΛΗΣΤΕΣ είχαν δώσει την Σούδα για να δολοφονεί το ΚΑΤΑΡ και η ΕΕ...
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ...ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ...ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ.
    ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΥΓΥΡΙΖΕ Ο ΓΛΟΙΩΔΗΣ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
    ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

    http://libyasos.blogspot.com/2011/11/rape-of-libya.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το τι είπε ένας ακόμη "δικός μας" λαϊκός καλλιτέχνης, κανείς δεν το είδε?
    Τόσες μέρες έχει κυκλοφορήσει, μήπως τυγχάνει "ασυλίας" ο "Μανωλάκης"
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63537782

    lathranagnostis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι ρε φιλε λαθραναγνωστη μη μας το κανεις αυτο

    κατι τετοιοι ειναι ο λογος που αυτες τις μερες δεν παρακολουθω καθολου την επικαιροτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς αποδεικνύεται "λαθραναγνώστη" για άλλη μια φορά ότι οι καλλιτέχνες μόνο πρωτοπορία δεν είναι από μόνοι τους. Οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται πολύ εύκολα Θλιβεροί ακόλουθοι της κυρίαρχης αντίληψης, αφού το σύστημα έχει τους μηχανισμούς να τους "εγκολπώσει" με διάφορα δολώματα, όχι μόνο χρηματικά.

    Απλά πάντα η κοινωνική πρωτοπορία βρίσκει κάποια στιγμή και την καλλιτεχνική της έκφραση. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελβα, το κακο ειναι οτι δεν ειναι επιστήμη...

    και η ασχημη εμπειρια υπάρχει, απο την οποια θα επρεπε να ειχαν καταλαβει πολλα
    και χωρος που τα λεει και τα ξαναλεει υπαρχει

    Εστω αυτα τα βασικα θα επρεπε να τα ειχε καταλαβει ο κοσμος

    και να μην χαιρεται με την χαρα της πλουτοκρατιας

    ας ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε τέτοιες περιόδους κρίσεις, δίνουν εξετάσεις οι αντοχές του καθένα !

    Ξεχωρίζει η ήρα απ΄ το στάρι !

    Φαίνονται ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί.

    Στην αποψινή ψηφοφορία θα δούμε ποιοι είναι με το λαό και ποιοι με το κεφάλαιο.

    Και, μια ... αιρετική άποψη.
    Καιρός ήταν να δείξουν τι καπνό φουμάρουν αρκετοί δήθεν προοδευτικοί και να γίνει πλήρως κατανοητό γιατί το ΚΚΕ δεν σαλπίζει επανάσταση.
    (όπως σπεύδουν μερικοί να το κατηγροσήσουν ότι δεν)

    Με ποιους ρε παιδιά, με τους ... Μανώληδες, τους ... Απόστολους ή τους ... Μίμηδες ;;;

    Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες, ο κόσμος είναι που θα δώσει τη λύση.
    Τουλάχιστον με όσους μιλάω εγώ, βλέπω μια πλήρη αντιστροφή των απόψεων πολλών ανθρώπων.
    Θα δούμε πολλά !

    Ας είμαστε έτοιμοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λογικό είναι οι βολεμένη "διανόηση" να μην θελει "αναταραχές", αφου ειναι ικανες να την ρίξουν απο το θρόνο της αναγνώρισης και της επιτυχιας, αρα αυτο που τη συμφέρει ειναι η διατηρηση του συστηματος εκεινου που τους ταίζει.

    Να δουμε ομως και αυτους για ποσο ακομα θα τους ταιζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι μόνο χρηματικό το θέμα Poe. Η πορεία του Μητσιά δεν δείχνει ένα άνθρωπο που ακολουθεί το χρήμα.

    Δυστυχώς το σύστημα έχει πολλούς τρόπους ενσωμάτωσης για κάποιον που έχει λύσει με ένα τρόπο το βιοποριστικό του ζήτημα. Έχω δει ανθρώπους που με ένα απλό λογικό μισθό αρχίζουν να ξεχνάνε, πόσο μάλλον ένας καλλιτέχνης που παίρνει και αναγνώριση, περιστοιχίζεται από κόλακες (ή απλά κολακεία) κλπ.

    Οι καιροί όμως αλλάζουν, όπως έλεγε κάποτε και ο Dylan (που σήμερα απ' όσο ξέρω είναι από τα πιο ενσωματωμένα ρετάλια).
    Κάποιοι το νιώθουν ήδη, κάποιοι θα το νοιώσουν στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...