21 Αυγ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Απαλλοτρίωση & μοίρασμα τρoφίμων από συνδικαλιστές



Mε ποσοστό ανεργίας σχεδόν 25% και ουρές στα συσσίτια. Για τον πληθυσμό της Ισπανίας η πολιτική ανυπακοή εχει γίνει τρόπος διαμαρτυριας ενάντια στα πακέτα λιτότητας της κυβέρνησης. Επτά μελη ενος συνδικατου συνελήφθησαν επειδη μετά απο προτροπή του Sánchez Gordillo, ηγέτη συνδικαλιστικης ενωσης, εκλεψαν τρόφιμα για να  τα δώσουν σε ανθρωπους που τα χρειαζονταν.

Τα οικονομικά μέτρα λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης έχουν πλήξει σκληρά τους ανθρώπους. Για να δείξουν οτι η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, ειναι αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας και των περικοπων των μισθών, ο  Juan Manuel Sanchez Gordillo, δημάρχος της πόλης Marinaledas και ηγέτης της Ανδαλουσιανής Ένωσης Εργατών (SAT), (Sindicato Andaluz de Trabajadores), προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη να κλέψoυν τρόφιμα για να τα δώσουν στους φτωχούς και τους ανέργους. 

Περίπου 400 συνδικαλιστες επίσκεφθηκαν στις 7 Αυγούστου δύο καταστηματα τροφιμων στη νότια Ισπανία που ανήκουν στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετς Carrefour και Mercadona, ενω δεκα απ αυτους πήγαν μέσα και γεμιζαν πολλα καροτσάκια με βασικα τροφιμα, όπως ρύζι, αλεύρι, λάδι, φασόλια και ζυμαρικά και στη συνέχεια περασαν απο τα ταμεία χωρίς να πληρώσουν. Τα τρόφιμα συσκευάστηκαν σε πολλά φορτηγά και στη συνέχεια τα δώρισαν σε 26 οικογένειες στη Σεβίλλη και εγιναν τρία συσσίτια στην περιοχή του Κάντιθ (Cádiz). 

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 7 από τους συνδικαλιστες που συμμετείχαν στην εκστρατεία στα σούπερ μάρκετ. Τουλάχιστον δύο από τους συνδικαλιστες, οι οποίοι είναι τώρα ελεύθεροι με εγγύηση, θα κατηγορηθουν για ληστεία και διατάραξη της δημόσιας τάξης. 
Οι συλληφθέντες είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικο χωρο 1.200 στρεμμάτων που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας της χωρας. Το στρατιωτικό πεδίο καταληφθηκε από την SAT πριν από μερικές εβδομάδες και δόθηκε  η ευκαιρία  σε άνεργους αγρότες να δουλέψουν στη γη εκεί. Ο Sánchez Gordillo, ο οποίος απολαμβάνει ασυλία από ποινικες διωξεις, ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου, εκδιώχτηκε από τον χωρο. Ωστόσο, πληροφοριες απο τα ισπανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ακόμη και ο ίδιος θα μπορούσε να δικαστει, εφοσον έλαβε κλήση να εμφανισθεί ενώπιον δικαστή. 

O Gordillo δεν πήγε ο ίδιος στα καταστηματα τροφιμων, αλλά οργανωσε τις ενεργειες τους μέσω τηλεβόα απ έξω. Υπερασπίζεται τετοιες  ενέργειες λέγοντας ότι τα τρόφιμα που απαλλοτριώθηκαν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% που πετανε καθημερινα τα καταστηματα τροφιμων, λογω ληγμενων ημερομηνιων. Τα μεγάλα κόμματα στο ισπανικό Κοινοβούλιο καταδίκασαν τις ενεργειες του Gordillos. Ακόμα και το δικό του κόμμα Izquierda Unida, IU, αποστασιοποιηθηκε από την εκστρατεία αυτη. 

Ο Sánchez Gordillo φαίνεται ομως να μη δινει σημασια. Ο πολιτικός στόχος του είναι να ξεκινησει ενας διάλογος και μεταξυ αλλων να ψηφιστει ενα νομοσχεδιο που θα εξασφαλιζει ότι κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να ζει κάτω από 600 ευρώ το μήνα. 
-Αν πάω στη φυλακή για το οτι εκανα κατι γι αυτή τη κρίση, είναι τιμή μου, είπε σε δήλωσή του τη Δευτέρα. Ο Gordillo ανακοινωσε επισης ότι περισσοτερες δράσεις πολιτικής ανυπακοής πρέπει να αναμένονται από το συνδικαλιστικο οργανο SAT.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas Internationalis 350.000 οικογένειες στην Ανδαλουσία υποσιτιζονται και 1,25 εκατομμύριακατοικοι της Ανδαλουσίας είναι άνεργοι, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 35% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.  
Ενα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανών αναμένεται στο αμεσο μέλλον να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας τους. 


Mτφ απο Αrbetaren

9 σχόλια:

  1. Θέλω ευθύς αμέσως, να τονίσω, ότι παρά το εντυπωσιακό του ρεπορτάζ της Σουηδικής εφημερίδας Arbetaren, ότι ΔΕΝ συμφωνώ με τέτοιες αντιδράσεις ...

    Οι συνδικαλιστές δεν είναι ... Ρομπέν των Δασών, ούτο και ο ρόλος ενός Δημάρχου είναι να προτρέπει σε ακτιβίστικες ενέργειες που αν θέλεις μόνο προσωρινά και μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία θα ανακουφήσουν !

    Βέβαια, από την άλλη, μπορεί να πει κάποιος, ότι τέτοιες ενέργειες ίσως ξεσηκώσουν ... ίσως ριζοσπαστικοποιήσουν ... ίσως δείξουν τον δρόμο της επανάστασης !

    Η προσωπική μου γνώμη και την βασίζω και στο τι έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή που τελικά κατευθύνθηκε η αγανάκτιση του κόσμου, είναι ότι τέτοιες ενέργειες στην τελική ρίχνουν νερό στον μύλο της αντίδρασης, αφήνουν στο απυρόβλητο τον πυρήνα της κρίσης που είναι ο καπιταλισμός, δίνουν και το δικαίωμα για συκοφαντίες ακόμα και προβοκάτσιες.

    Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε και στην Ισπανία και αλλού, οι συνδικαλιστές και οι εκλεγμένοι αιρετοί άρχοντες, να προσανατολίσουν τον λαό σε Ταξική Εξέγερση, για να αλλάξη Τάξη η Εξουσία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Gordillo ανακοινωσε επισης ότι περισσοτερες δράσεις πολιτικής ανυπακοής πρέπει να αναμένονται από το συνδικαλιστικο οργανο SAT

      Διαγραφή
    2. Ih: Το θέμα είναι τι κάνει το SAT, όταν στη χώρα γίνονται εκλογές ...

      Διαγραφή
  2. Και εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Φάρο. Είναι όμως και φυσιολογικό, η εφημερίδα αυτή που είναι όργανο των αναρχοσυνδικαλιστών στην Σουηδία, να υποστηρίζει τέτοιες απόψεις. Τα ίδια υποστήριζε και για την Ελλάδα με τα άρθρα που έγραφε για τις πλατείες κα βέβαια δεν έγραψε τίποτα για την απεργία των Χαλυβουργών, αν και είχαν πληροφόρηση για το τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννης: Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση σχετικών άρθρων στον γλομπινγκ, μας δίνει την δυνατότητα να μαθαίνουμε τι γίνεται στο εξωτερικό, ώστε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας !

      Και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα της Ελλάδας ...

      Διαγραφή
  3. Ο τρόπος αυτός συνδικαλισμού είναι ένα τίποτα. Μάλιστα ενισχύει την ατομικιστική δράση και την προσωρινή υποχώρηση πολύ πιο εύκολα από τον συνδικαλισμό των ξεπουλημένων. Π.χ. πρώτα υπογραφή ατομικής σύμβασης και μετά απεργία στην ΑΤΕ από συριζα. Δεν ενισχύεται η ενότητα των συναδέλφων και δε δίνεται λύση με προοπτική. Για ταξική συνείδηση δεν υπάρχει κουβέντα.

    Όπως και με τις πατάτες μια στάχτη στα μάτια του κόσμου.
    Βέβαια, αν οι πατάτες και άλλα βασικά ήδη...το "κίνημα" αυτό... γινόταν ένας σταθερός θεσμός στον οποίο οι δήμοι θα μοίραζαν πατάτες στο κόστος αγοράς αυτών ενώ οι παραγωγοί πουλούσαν σταθερά σε πολύ χαμηλές τιμές ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου, τότε ίσως δινόταν μία λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού ορισμένων οικογενειών που είναι στο όριο της φτώχιας.

    Σε καμία όμως περίπτωση κάτω από τον καπιταλισμό δε μιλάμε για τέτοιες σταθερές ούτε λύνεται έτσι το πρόβλημα της φτώχιας ή της ανεργίας. Τέλος πάντων. Για τα ΜΜΕ και τους σκοπούς τους είναι ό,τι πρέπει αυτές οι κινήσεις, τα "κινήματα" και οι πατατομάχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mpenoVgeno: Οι ακτιβίστικες ενέργειες μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα ... αλλά είναι προσωρινό και δεν δίνουν οριστική λύση.

    Μόνο με Οργανωμένη Μαζική Ταξική Δράση που θα έχει ως στόχο την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης θα έχουμε οριστική λύση.

    Και, αυτό είναι που χρειάζεται, παντού !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα. Ουσιαστικά πρόκειται για λύσεις εκτόνωσης. Κι αν επεκτεινόταν οι "πατάτες" μέσω των δήμων όπως περιέγραψα θα έβρισκε τρόπο το κεφάλαιο να αναιρέσει αυτές τις ανταλλαγές δήμων-πολιτών.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...