30 Μαΐ 2014

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «εάν επαναπροσδιοριστεί»

«Επειδή πράγματι πρέπει κάποιος να μιλάει στη βάση αρχών και προγράμματος, νομίζω ότι δεν υπάρχουν σε μια τέτοια βάση περιθώρια συνεργασίας ούτε με το πρόσωπο, ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ». 
Αυτήν την όχι και τόσο κατηγορηματική δήλωση έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης (ρ/σ «Βήμα»), απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Προχωρώντας παραπέρα, απέκλεισε την περίπτωση συνεργασίας με τον Γ. Παπανδρέου που «είναι από τους δύο, τρεις.. τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», όπως είπε, αθωώνοντας την αστική τάξη της χώρας και δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη δήλωση Τσίπρα ότι η συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει αν αποκηρύξουν τις σημερινές τους ηγεσίες.

Αλλωστε, ερωτηθείς επ' αυτού ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε:  
«Κοιτάξτε να δείτε, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας πάντοτε ήταν συνομιλητής με την αριστερά. 
Βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες επέλεξε να υπηρετήσει από κοινού με την συντηρητική παράταξη - και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα, εννοώ και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο - να υπηρετήσουν τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού (...) 
Οσο λοιπόν το ΠΑΣΟΚ είναι προσδεδεμένο σ΄ αυτήν τη στρατηγική, θα έλεγα, προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή. 
Εάν αυτή τη στιγμή, μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως».

Σε ποια κατεύθυνση; 

Απαντά ο Π. Σκουρλέτης:  
«Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, απέναντι στο πώς αντιλαμβάνονται τα όρια και τη λειτουργία της αγοράς, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά». 
Αν, δηλαδή, προστρέξουν σε υποστήριξη ενός άλλου μείγματος διαχείρισης ικανού να στηρίξει απ' τον κρατικό κορβανά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως διεκδικούν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου σε κράτη - μέλη της ΕΕ, αξιώσεις που αντανακλώνται στο λόγο που αρθρώνουν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στα διαβούλια της λυκοσυμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε, επίσης, το αίτημα των βιομηχάνων για φτηνότερη Ενέργεια, λέγοντας πως «όποιος έχει μια γνώση του κόστους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών διαπιστώνει το εξής. 
Οτι το μεν μισθολογικό έχει πέσει πάρα πολύ και το βασικό κόστος που καθιστά ακριβή την παραγωγή τους είναι το ενεργειακό»
 Ταυτόχρονα, νομιμοποίησε δηλαδή και τους μισθούς πείνας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε «να μπορούν να σταθούν μέσα στον ευρωπαϊκό οικονομικό καταμερισμό με ένα τόσο ακριβό κόστος Ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ. 
Οπως είπε ο Π. Σκουρλέτης «μπορεί να το κάνει αυτό μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ; Εγώ λέω όχι. Μπορεί όμως να το κάνει μια ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο».

Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Π. Σκουρλέτης επιστράτευσε αστειότητες όπως ότι «αυτή η παροχή, η έμμεση παροχή εν πάση περιπτώσει απέναντι στη βιομηχανία πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα πράγματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας, όπου κι αυτοί θα δεσμευθούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μια επανατοποθέτηση απέναντι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων»! 

Λέει, δηλαδή, στο κεφάλαιο να δώσει μερικά ψίχουλα απ' τα κέρδη με ουρά που του εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ για να «εξαγοράσει» την υποταγή του λαού στη στρατηγική που τον γονατίζει.

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κρατείστε την παραπάνω φωτό, πολύ σύντομα θα χρειαστεί ...
 

4 σχόλια:

  1. Δεν το πιστεύω ρε παιδιά...
    Θα συνεργαστούν ο Κοτσακάς και ο Μητρόπουλος με το ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRASH: Να το πιστέψεις !

    Ποια ακριβώς η διαφορά μεταξύ Κοτσακά και Μητρόπουλου ;;;;

    Δεν είναι και οι δύο στην ίδια πλευρά ;

    Με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ;

    Με τον ΣΕΒ ;

    υ.γ.: Ρητορικά τα ερωτήματα. Για τους άλλους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Ή μήπως δεν ήταν και οι δύο στο "Εθνικό συμβούλιο" του ΠΑΣΟΚ πριν γίνουν "αριστεροί";

      Διαγραφή
    2. TRASH: Σωστά ! Πολύ σωστά !

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...