6 Απρ 2012

Τρόμαζω...


...Τρομάζω με το τι θα γίνει όταν όλες αυτές οι χιλιάδες, που αυτοκτονούν με την μαζικότητα των Ιαπώνων στρατιωτών μετά την ήττα  της Ιβοζίμα, αποφασίσουν να μην πάνε μόνοι τους. Τρομάζω στην σκέψη πως αυτός που έφτασε να μισεί την ίδια την δική του ζωή, μπορεί αύριο να ζωστεί με δυναμίτη για να πάρει μαζί του όσους μπορεί. Τρομάζω στην σκέψη πως ο απελπισμένος δεν μπορεί να ξεχωρίσει δικαίους από άδικους. Μα πιο πολύ με τρομάζει η σκέψη πως ούτε στην κατοχή δεν αυτοκτονούσε ο κόσμος. Ακόμη και τότε η ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο ήταν υπαρκτή.
-Και όχι, το παραπάνω σημείωμα δεν αναφέροταν στον Δημήτρη Χριστούλα που αποφάσισε να κάνει το τέλος της ζωής του, μία πολιτική πράξη. Mιλάει για τα ανατριχιαστικά νούμερα  που αναφέρονται στο τέλος του παρακάτω άρθρου που αναδημοσιεύεται από την «ζούγκλα»...

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών

Ρεπορτάζ: Μίλλη Σιδέρη

Η αυτοχειρία του Δημήτρη Χριστούλα άλλα και εκατοντάδων συνανθρώπων μας που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που βίωναν, καθώς και η ραγδαία αύξηση εισαγωγών σε ψυχιατρικά καταστήματα, συνθέτουν τη σκληρή εικόνα της Ελλάδος του 2012.
Η κίνηση του 77χρονου συνταξιούχου να βάλει τέλος στη ζωή του έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο μοιάζει περισσότερο με θυσία στον βωμό του Μνημονίου και της οικονομικής ανέχειας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οι «εκπρόσωποί» τους εντός της Βουλής.

Ο Δημήτρης Χριστούλας, υποστηρικτής του «Δεν Πληρώνω», ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος και εξίσου υπερήφανος. Δεν μπορούσε να σκεφτεί άλλο τρόπο αντίδρασης, όπως και ο ίδιος επεσήμανε στο ματωμένο αποχαιρετιστήριο σημείωμα. Ήθελε να περάσει ένα μήνυμα. Και το πέρασε, προσθέτοντας το όνομά του σε μια λίστα η οποία δεν έχει τελειωμό…
  • Η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα έφεραν σε απόγνωση ακόμη έναν συμπολίτη μας, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του χθες, πέφτοντας από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου του διαμερίσματός του, στην Ιεράπετρα. Ήταν ο «άλλος Δημήτρης», ένας 38χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και παρέμενε άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Άλμα στο κενό από γέφυρα της Εθνικής Οδού, στο ύψος των Χανακίων Ηλείας, έκανε επίσης μια 36χρονη γυναίκα. Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείου Πύργου. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση δεν έχουν γίνει γνωστοί, αν και εικάζεται ότι είναι οικονομικοί.
  • Άλλα δύο περιστατικά με απόπειρες αυτοκτονίας σημειώθηκαν χθες από δύο νέους ανθρώπους στη Χίο και στην Ηλεία, ενώ πριν από λίγες ημέρες ένας 55χρονος και ένας 28χρονος από τη Χαλκίδα έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

2.000 αυτοκτονίες και απόπειρες


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την τελευταία τριετία, 2.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ενδεικτικά στην Αττική τα θύματα ανήλθαν το 2009 σε 158, το 2010 σε 178 και το 2011 σε 198. Στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 2009 οι αυτόχειρες ήταν 55, το 2010 ήταν 98 και το 2011 ήταν 97. Στις υπόλοιπες περιφέρειες παρατηρούνται μικρότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έχει διαταράξει την ψυχική υγεία τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή ραγδαία αύξηση παρουσιάζει και η χορηγία ηρεμιστικών χαπιών.

Τι λένε οι ειδικοί

Η
zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Δρομοκαΐτιου, κ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των ψυχικά ασθενών ένεκα της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας διαχείρισής της. Παράλληλα, ο κ. Φωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον μέσο όρο της ηλικίας των πολιτών που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλου είδους ψυχικές διαταραχές, επισημαίνοντας ότι αγγίζει τις νεαρότερες ηλικίες.

To ρεπορτάζ από την "ζούγκλα"

11 σχόλια:

  1. Ένα ζήτημα που πρέπει κάποτε να συζητηθεί με γενναιότητα είναι το τι ευθύνες έχουμε κι εμείς γι'αυτή την έλλειψη ελπίδας.. Και τι τέλος πάντων μπορούμε να κάνουμε ως ελάχιστο γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ένας στρατολάτη:
      -Για το πρώτο κομμάτι, θεωρώ πως μία τέτοια κουβέντα δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση με αυτούς που έχουν την εξουσία, άρα και τις πραγματικές και υλικότατες ευθήνες. Δεν κυβερνάμε εμείς την χώρα, 200 χρόνια τώρα, ούτε καν την προπαγάνδα μας δεν μπορέσαμε να κάνουμε ποτέ απρόσκοπτα, για να έχουμε από επάνω και "ευθήνες"!
      -Για το δεύτερο που λες, είμαστε 200% σύμφωνοι!

      Διαγραφή
    2. Τρας, δεδομένες οι ευθύνες αυτού που εγκληματεί κατ'εξακολούθηση λόγω της εγκληματικής φύσης του. Ευθύνες όμως έχει και το θύμα. Όταν, μ'όλους τους εκβιασμούς και τη χειραγώγηση, επιτρέπει στο θύτη του να τον κυβερνά. Δεν είναι εγκληματική ευθύνη αλλά αυτοκαταστροφική συναυτουργία. Όμως, ευθύνες έχει κι αυτός που δείχνει στο θύμα τον εναλλακτικό δρόμο, το δρόμο της χειραφέτησής του, αλλά λόγω αστοχιών, έλλειψης πειθούς ή δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν καταφέρνει να δώσει την ελπίδα που θα ήταν το πρώτο βήμα για τη χειραφέτηση του θύματος. Δεν έχει νόημα να τις ζυγίσει κανείς τις ευθύνες αυτές. Οφείλει όμως να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για να δώσει την ελπίδα.

      Διαγραφή
    3. Απόλυτα έτσι είναι τα πράγματα στρατολάτη, ακριβώς όπως τα είπες! Με το βάρος να πέφτει στον τρίτο υπεύθυνο, αυτός που είναι η λύση αλλά ούτε το έχει καταλάβει, ούτε θέλει να το καταλάβει.

      Διαγραφή
    4. @βραχόκηπος:
      Αυτά είναι! Αφού απαλάξαμε από την ευθήνη τον βιαστή, αφού το θύμα απαλλάσεται κάθε ευθήνης που φοβήθηκε να βάλει καν τις φωνές, ο βασικός υπεύθηνος είναι ο δάσκαλος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης....
      Υποκλείνομαι...

      Διαγραφή
    5. ...δεν απαλλάξαμε ούτε τον βιαστή, ούτε το θύμα, φίλε τρας! Γράφω "με το βάρος να πέφτει στον τρίτο υπεύθυνο..." όπως μπορείς να διαβάσεις. Δες, ο θύτης είναι θύτης, αυτός είναι ο ρόλος του, ή αν θες η ταξική του αποστολή. Δουλειά του δηλαδή. Το θύμα είναι πάντα ο αδύναμος κρίκος (όσο δεν έχει καταλάβει ότι χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά), άρα και σχετικά μικρό το μερίδιο της ευθύνης του. Αλλά να είσαι λιοντάρι και να μη δαγκώνεις, να είσαι τσουνάμι και να αρκείσαι στη δύναμη του...φλοίσβου, να είσαι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ και να στέκεσαι στην δεύτερη σειρά, δεν κατεβαίνει κάτω με τίποτα φίλε μου!

      Διαγραφή
    6. ...τι λέω με άλλα λόγια; Πρέπει να κάνουμε ΠΟΛΛΑ περισσότερα από ότι έχουμε κάνει, πρέπει να "γαρνίρουμε" με περισσότερη φαντασία την επαναστατικότητά μας, να βάλουμε περισσότερο τα δυνατά μας, να κόψουμε το κεφάλι μας να πλησιάσουμε ή να μας πλησιάσει ο κόσμος, να πατήσουμε γκάζι και να περάσουμε επιτέλους στην αντεπίθεση. Γιατί, κακά τα ψέμματα, έχουν βάλει τον λαό κάτω και του δίνουν εδώ και 2 χρόνια να καταλάβει! Από ήττα σε ήττα βαδίζει το λαϊκό κίνημα φίλε σύντροφε τρας, θέλουμε δε θέλουμε! Και αυτό είναι που με σιχτιρίζει αφάνταστα...

      Διαγραφή
  2. Δύσκολα τα πράγματα ...

    Και οι ευθύνες γνωστές.
    Και οι υπεύθυνοι.

    Και, κυρίως τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε.
    Ε, ας το κάνουμε το λοιπόν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφερον το θεμα και συμφωνω με τον @ένα στρατολάτη, στο σημειο που λεει οτι ευθυνες εχει και η αλλη πλευρα του θυματος που επιτρεπει στον θυτη να τον κυβερνα με ενα τροπο που τον εξωθει στην απελπισια!

    Νομιζω οτι οι κυβερνησεις αυτες εχουν ευθυνες γιατι ''εμαθαν'' ενα μεγαλο μερος του λαου να ζει μεσα σε στενα πελατειακα πλαισια, οπου oλα ηταν ρυθμισμενα και συμφωνημενα απο τα δυο κομματα ωστε να μη μπορει ευκολα ο ψηφοφορος να ξεφυγει και τωρα που πεφτουν αυτα τα στεγανα, νοιωθει ο κοσμος μια απελπισια, μπροστα στις νεες και τρομαχτικες εξελιξεις του συστηματος που καταρρεει, παιρνοντας ομως μαζι του και πολλους αλλους που δεν αντεξαν...

    Η δικη μας μεριδα ευθυνης εγκειται στο οτι το κομμα πρεπει για το καλο της πλειοψηφιας του κοσμου να προσπαθησει να βρει μια ικανοποιητικη λυση ωστε να ξεφυγουμε απ αυτον τον εφιαλτη οσο πιο γρηγορα γινεται, χωρις μεγαλυτερες απωλειες πληθυσμου!
    Το οφειλουμε στον εαυτο μας και σε οσους πιστευουν σε ενα καλυτερο μελλον για τη χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Η κουβέντα περί ευθηνών του θύματος, μου θυμίζει το περίφημο "ήταν και αυτή ντυμένη προκλητικά" στις υποθέσεις βιασμών, και ως εκ τούτου αρνούμαι να την συζητήσω από λόγους αρχής.
      -Ακόμη ο φίλος ο Στρατολάτης λέει: "Όμως, ευθύνες έχει κι αυτός που δείχνει στο θύμα τον εναλλακτικό δρόμο, το δρόμο της χειραφέτησής του, αλλά λόγω αστοχιών, έλλειψης πειθούς ή δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν καταφέρνει να δώσει την ελπίδα που θα ήταν το πρώτο βήμα για τη χειραφέτηση του θύματος."
      Το ενδεχόμενο οι υλικές δυνάμεις "αυτού που δείχνει τον δρόμο της χειραφέτησης" να μην του είναι επαρκείς για να καταφέρει κάτι καλύτερο, το εξετάζουμε καθόλου; Το λέω γιατί αυτού του τύπου τον προβληματισμό τον έχω συνατήσει σε αρκετό κόσμο τελευταία...

      Διαγραφή
  4. Μανώλης Αναγνωστάκης



    Φοβάμαι



    Φοβάμαι

    τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

    έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

    και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

    βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

    «Δώστε τη χούντα στο λαό».

    Φοβάμαι τους ανθρώπους

    που με καταλερωμένη τη φωλιά

    πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

    Φοβάμαι τους ανθρώπους

    που σου 'κλειναν την πόρτα

    μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

    και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

    να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

    Φοβάμαι τους ανθρώπους

    που γέμιζαν τις ταβέρνες

    και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

    κάθε βράδυ

    και τώρα τα ξανασπάζουν

    όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

    και έχουν και «απόψεις».

    Φοβάμαι τους ανθρώπους

    που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

    και τώρα σε λοιδορούν

    γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

    Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

    Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.

    ΥΓ
    Η ποίηση ειναι η καλύτερη απάντηση στους σκοτεινούς καιρούς του άγριου δολοφονικού
    Καπιταλισμού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...