12 Απρ 2012

ΚΟΥΒΑ: Η ζωή μέσα από τη κουλτούρα



Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρησε την εξουσία στον 80χρονο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο που έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ομως συμβιβασμούς σχετικά με το μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία. 

Η λογοκρισια παραμενει αμετάβλητη. Η εκπομπη Kobra συναντα εργαζομενους στον πολιτιστικό τομέα της Κούβας και μιλαει μ αυτους για να καταλάβει πως ειναι να ζεις και να εργαζεσαι στη μεγαλύτερη πολη της Καραϊβικής.

Ο βιβλιοπώλης Guivei Reina Francia είναι ένα παράδειγμα του νέου τύπου των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που γίνονται ολο πιο συνηθισμενες, δεδομένου ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν. 
Το καθεστώς έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις. Ο Francia λεει ότι ο ίδιος είναι ένας από τους λίγους που έχει μια πρωτόγονη μορφη διαδικτύου, επειδη η πληροφορηση εξακολουθει να ελέγχεται αυστηρά.  
Δεν υπάρχει το Google, ή άλλες μηχανές αναζήτησης και οι κουβανικες σελιδες κυριαρχουν, εχουν π.χ το Red Social, μια μορφη facebook για την Κουβα, αλλα το διαστημα που συνεβει η λεγομενη Αραβικη Ανοιξη, αν και τα ΜΜΕ της χώρας δεν την αναφεραν, μπορουσε κανεις να εχει προσβαση στα γεγονοτα, οπως ειπε ο Guivei, μεσω της Wikipedia, που τη χρησιμοποιησε σαν ειδησεογραφικό κανάλι.

Ο Alfonso X, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς και εργατες του πολιτισμου ειναι και διοργανωτης του φεστιβαλ Peace & Love Havana, που εγινε τον Μαρτιο, για δευτερη συνεχη χρονια και λεει οτι σε αντιθεση με ο τι ισως κανεις πιστευει, οι Κουβανοι ειναι απο τους καλυτερα ενημερωμενους λαους, οσον αφορα τα μουσικα πραγματα. 

Alfonso X
Υπαρχουν πολλα ειδη μουσικης στη σημερινη Κουβα, punk, rock, techno, hiphop, fusion κ.α. Εκτος απο τους Κουβανους καλλιτεχνες ηρθε φετος ενας απο τη Νορβηγια και αρκετοι Σουηδοι, οπως οι δημοφιλεις Veronica Maggio, οι Maskinen και ο Timbuktu που οπως δηλωσε στην εκπομπη ερχεται για δευτερη συνεχη φορα στο φεστιβαλ, εχοντας τις καλυτερες εντυπωσεις. 

Η Κουβα, λεει ο Timbuktu, ειναι μια μοναδικη χωρα που η μουσικη και η κουλτουρα ειναι σε μεγαλη εκτιμηση, [μαθαμε οτι περισυ 2,5 εκατομμυρια επισκεπτες πηγαν σε εκθεση βιβλιων που διοργανωνεται καθε χρονο στον ιδιο χωρο] και δηλωνει οτι η Αβανα ειναι μια απο τις πιο ρομαντικες πρωτευουσες στο κοσμο, χωρις διαφημιστικες επιγραφες, που προσπαθουν να τραβηξουν τη προσοχη του κοσμου.

To φρουριο El Morro
Οι καλλιτεχνες εμφανισθηκαν μπροστά από δέκα χιλιάδες Κουβανους στη σκηνή, στο πανεμορφο κλασσικό φρούριο, El Morro που βρισκεται στην είσοδο του λιμανιού της Αβάνας.

Η εκπομπη μιλησε επισης με καλλιτέχνες οπως τον K´cho, τον El Sexto και τη συγγραφεα Wendy Guerra για το τι σημαίνει να είσαι εργατης της κουλτουρας στη Κουβα. Τα βιβλία της Wendy Guerra, δημοσιεύονται μόνο στο εξωτερικό. Την άνοιξη, το πρώτο της μυθιστόρημα θα εκδοθει στα Σουηδικά. Ο Εl Sexto είναι αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης γκράφιτι που συχνά αντιμετωπιζει προβληματα λόγω της δουλειας του. 

Ο διεθνούς φήμης εικαστικος K´cho πιστεύει ότι η τέχνη πρεπει να είναι πάντα δωρεάν, και λεει οτι δεν έχει καμία δυσκολία στο να εκφραστει ελεύθερα και ετσι πρεπει να ειναι παντου, λεει. 

K´cho
Λεει επισης, στην εκπομπη, οτι, οταν για πρωτη φορα ταξιδεψε εκτος Κουβας, στα 21 του, οσο περισσοτερο εβλεπε πως ειναι οι αλλες χωρες, τοσο πιο πολυ αγαπουσε τη Κουβα. Εκτος Κουβας παντως, τον θεωρουν σαν κριτικο του καθεστωτος, αλλα οπως ο ιδιος λεει, γνωριζει και στηριζει τους αδερφους Καστρο.

Το site του του διεθνους οργανισμου για τη προστασια των απανταχου δημοσιογραφων, CPJ, ισχυριζεται οτι φετος ειναι η πρωτη φορα μετα απο 50 χρονια που δεν υπαρχουν πια φυλακισμενοι δημοσιογραφοι στη Κουβα.

Οι Inti Herrera και Claudia Calvino, παραγωγοι της πρωτης κινηματογραφικης κουβανικης ταινίας ζόμπι «Juan de los Muertos» (ο Χουάν των νεκρων), η οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης, αρνουνται παντως να διαλεξουν πλευρα. "Kαποιοι δημοσιογραφοι που μας πηραν συνεντευξη, λενε, ηθελαν οπωσδηποτε να διαλεξουμε πλευρα". Υπαρχουν ίχνη κοινωνικής κριτικής στην ταινία, αλλα θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα παράγονται στο εξης χωρίς παρεμβολές από τις κουβανικές αρχές.



(Aπο μια συναυλια του Κουβανου Αlfonso X, περισυ στη Στοκχολμη, στο Mosebacke, 5/07/ 2011)

52 σχόλια:

  1. "Ο Φιντέλ Κάστρο ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ την εξουσία στον 80χρονο αδελφό του" ;;;
    Νόμιζα ότι αυτή είναι η εκδοχή του αστικού τύπου.. το globbing συμφωνεί με αυτή την εκδοχή δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. t

      Eγω απλως μετεφρασα το κειμενο απο το site της εκπομπης. Tι σχεση εχει με τη μεταφραση αυτη το globbing; Μηπως μας μπερδευεις, δεν ειμαστε κομμα και δεν εχουμε...''γραμμη''; :-)

      Τον Ραουλ, απ ο τι ξερω εγω, τουλαχιστον, τον εξελεξε Προεδρο, η Εθνοσυνέλευση (614 βουλευτές της Λαϊκής Εξουσίας) της Κούβας που ψήφισαν ομόφωνα τον Ραούλ Κάστρο ως Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους για πέντε χρόνια, εφ οσον ο Φιντελ λογω ασθενειας δεν μπορουσε να μεινει στην εξουσια.

      Διαγραφή
    2. Ε ναι ρε συ ελβα αλλα αυτα πρεπει να τα τονιζουμε κατα τη γνωμη μυο, δεν πρεπει να δινουμε και εμεις λαβες για αντικομμουνισμο.

      Θεωρω οτι τετοια αρθρα δεν πρεπει να μενουν ασχολιαστα απο αυτον πυο τα ανεβαζει

      Διαγραφή
    3. Poe

      Γι αυτο υπαρχουν και τα σχολια, για να γραφουμε τη γνωμη μας και να διαφωνουμε! :)
      Δεν νομιζω οτι ειναι λογικο να παρεμβω σε ενα..κειμενο που απλα μεταφρασα! Αν δεν αντεχουμε ουτε να..διαβαζουμε τι γραφουν αλλοι, τοτε κατι δεν κανουμε καλα, κατα τη γνωμη μου.

      Διαγραφή
    4. Δεν ειναι ετσι κατα τη γνωμη τη δικη μου
      γιατι εδω δεν ειμαστε blog γενικα και αοριστα
      αλλα, παρολο που δεν εκπροσωπουμε επισημα καποιο κομμα, ειμαστε μπλογκ φιλικα προσκειμενο στο ΚΚΕ.

      Οποτε τετοιου ειδους αρθρα οταν μπαινουν ασχολιαστα δημιουργουν λανθασμενες εντυπωσεις.
      Αλλο τα απο κατω σχολια και αλλο τα σχολια μεσα στο αρθρο
      εγω τουλαχιστον οταν καποιος ποσταρει κατι οπως ειναι θεωρω οτι τον αντιπροσωπευει, το ιδιο και πολοι αλλοι.

      Αν εγω ποσταρω πχ κατι και ειναι αναδημοσιευση, οπου διαφωνω θα το τονισω, εκτος και αν ειναι τριτευουσας σημασιας. Τωρα στο συγκεκριμενο το γενικο πνευμα ολου του αρθρου ειναι αστα να πανε οποτε θα το ανεβαζα μονο με σκοπο να το κριτικαρω απο πανω ως κατω.

      Διαγραφή
    5. Και θα το κριτικαρα απευθειας στο αρθρο προς αποφυγη παρεξηγησεων οπως εγινε και εδω

      Διαγραφή
    6. poe

      Eγω πιστευω, παντως, οτι πρεπει ν ανεβαζουμε ΚΑΙ κειμενα που τυχαινει να εχουν σημεια που διαφωνουμε! Αλλιως δεν γινεται συζητηση. Δεν το βλεπετε κι εσεις οτι δεν γινεται μονο να χαïδευουμε τ αυτια του κοσμου, αλλα να γινεται και μια συζητηση οπου κατι νεο θα μαθουμε ολοι;

      Διαγραφή
    7. Elva θα συμφωνήσω και εγω με τον Poe, καλύτερα να τα κριτικάρετε τέτοια άρθρα και οχι να τα αφήνετε στην κρίση του καθενός γιατί δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ιδιαίτερα σε άτομα που δεν είναι προσκείμενα στην δική μας ιδεολογία και ίσως νομίζουν οτι και εμείς υιοθετούμε άλλες αντιλήψεις!

      Διαγραφή
    8. stelth

      Ok, αλλα αν κανει το κοπο ο καθενας που ..βγαζει ευκολα συμπερασματα και διαβασει τα σχολια, φαινεται ξεκαθαρα οτι δεν δεχομαστε τις αποψεις του καθε κειμενογραφου, εφ οσον πεφτει κριτικη!

      Αν μαλιστα θελουν ας τολμησουν να αφησουν και σχολια, ετσι μονο γινεται συζητηση, οχι να βγαζει ο..καθενας ο τι συμπερασμα θελει επειδη βλεπει ενα κειμενο που δεν το εχουμε γραψει εμεις οι ιδιοι αλλα το θετουμε υπ οψιν για κριτικη και για σχολια!

      Επιτελους πως αλλιως θα γινει διαλογος αν αναδημοσιευει κανεις μονο κειμενα, που οπως ειπα και πριν,..χαïδευουν τ αυτια μας;
      Μερικες φορες προκαλω, για να δημιουργειται και μια συζητηση, αλλιως τι τα θελουμε τα blogs; Δε συμφωνεις; :)

      Διαγραφή
    9. το συγκεκριμένο μπλογκ νομίζω οτι πρέπει να είναι διαφωτιστικό ως προς τις απόψεις και τις θέσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας και οχι σκέτης αναπαραγωγής αστικών θέσεων και αντιλήψεων(φαντάζομαι αυτο είχαν-έχουν υπόψιν τους οι δημιουργοί του συγκεκριμένου ιστότοπου).

      Διαγραφή
    10. stelth

      Για να μη ξαναλεμε τα ιδια, σε παραπεμπω στο σχολιο του RED FAITH, oπως και στην απαντηση μου εκει.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως η αναδημοσίευση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του συγκεκριμένου άρθρου (και μάλιστα ως έχει) ήταν μία ατυχής επιλογή.
    Εξηγούμαι:
    1)Το σημείο που ήδη επισήμανε ο πρώτος σχολιαστής t
    2)"έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ομως συμβιβασμούς σχετικά με το μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία. "
    Δηλαδή και εκεί καπιταλισμό έχουνε, χωρίς καν αστική δημοκρατία, το μόνο εύλογο συμπέρασμα, και μάλιστα σε σχέση με το (1)
    3)"Η λογοκρισια παραμενει αμετάβλητη."
    Όχι λοιπόν μόνο πολυκομματισμό, αλλά ούτε καν ελευθερία έκφρασης δεν τους αφήνει ο παλιοδικτάτορας... (βέβαια ποια είναι αυτή η "λογοκρισία" και σε τι ακριβώς αφορά, δεν μας διαφωτίζει κανείς)
    4)"Το καθεστώς έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς..."
    Και μόνο η χρήση της λέξης "καθεστώς" για το πολιτικό-οικονομικό σύστημα της Κούβας, έχει το νόημα να κάνει να φανεί απεχθές το τελευταίο...
    5)"...η πληροφορηση εξακολουθει να ελέγχεται αυστηρά.
    Δεν υπάρχει το Google, ή άλλες μηχανές αναζήτησης και οι κουβανικες σελιδες κυριαρχουν..."
    Εδώ θα τρελλαθούμε εντελώς! Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει πως οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα τις ΕΠΑ δραστηριοποιηθεί στην Κούβα θα έχει κυρώσεις λόγω του εμπάργκο;
    Δηλαδή φταίει το "ανελεύθερο" και "λογοκριτικό" "καθεστώς", για το εμπάργκο που τους επέβαλαν οι αμερικάνοι;;;;;;;!!!!!!!!

    Νομίζω πως η εισαγωγή (περίπου το μισό κείμενο δηλαδή) είναι εμετική προπαγάνδα, που και δεν προσφέρει και κάτι στο θέμα, και σίγουρα δεν κάθεται καλά η αναπαραγωγή της από το μπλογκ.
    Εντάξει, να αφήνουμε απόψεις "εκτός γραμμής" να περνάνε, και να τις σχολιάζουμε μετά, αλλά εδώ νομίζω πως το πράγμα ξέφυγε κάπως...

    Με αυτά και αυτά, θα διαβάσω το θέμα του κειμένου για την κουλτούρα στην Κούβα, ...μόλις ηρεμήσω!

    Υ.Γ.
    Σκέψου να μην είμουν από τους ανθρώπους που είχα πάντα τις αντιρρήσεις μου, στο ζήτημα του εάν και κατά πόσο υπάρχει στην Κούβα κάποιου είδους "σοσιαλισμός".
    Διαβάζοντας την εισαγωγή όμως, ένιωσα φανατικός οπαδός του Φιντέλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εάν και κατά πόσο υπάρχει στην Κούβα κάποιου είδους "σοσιαλισμός".Ήμαρτον έχουν απέναντί τους το μεγαλύτερο εχθρό του σοσιαλισμού και εμείς αναρωτιόμαστε αν η Κούβα έχει σοσιαλισμό;

      Διαγραφή
    2. @stelth:
      Και οι Κορεάτες τον ίδιο ακριβώς εχθρό έχουν απέναντι τους (τα σύνορα της Ν.Κορέας, αμερικάνικος στρατός τα φυλάει),και όχι μόνο αναρωτιόμαστε, αλλά κάποιοι έχουν αποφανθεί κιόλας!
      Σε κάθε περίπτωση, τις δικές μου αντιρρήσεις σε σχέση με την ό,ποια "σοσιαλιστική οικοδόμηση" στην Κούβα, ούτε τις έκανα ποτέ ζήτημα, ούτε σε αντιπαραβολή με την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε όλοι στον πραγματικά ηρωικό κουβάνικο λαό τις έβαλα ποτέ...

      Διαγραφή
    3. ακόμη και τη Βόρεια Κορέα- αλήθεια στο λέω- τη βλέπω(;) με πολύ συμπάθεια αν σκεφτείς τι στραπάτσα έχουν πάθει στο παρελθόν απ αυτούς(Αμερικάνους-Νότιοκορεάτες-Ιάπωνες).Στο κάτω κάτω έχουμε μονόπλευρη ενημέρωση και δεν ξέρουμε πραγματικά τι συμβαίνει.

      Διαγραφή
    4. @stelth:
      Τυπίκά (και ουσιαστικά) η Λ.Δ.(και όχι "βόρεια")Κορέας συγκεντρώνει πολύ περισσότερα στοιχεία που θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν σοσιαλιστική από ότι η Δημοκρατία της Κούβας.

      Διαγραφή
    5. TRASH

      Για το πρωτο σου σχολιο να πω οτι ισχυουν αυτα που ειπα και στον poe. Δεν συμφωνω οτι πρεπει να κοβεται ενα κειμενο που μεταφραζει κανεις, επειδη δεν αρεσει σε μερικους. Αυτο δεν ειναι λογοκρισια;
      Κατα τη γνωμη μου το τι ειναι ''ατυχης επιλογη'' ειναι πολυ υποκειμενικο. Eγω εχω μαθει να διαβαζω κατι, κι ας μη συμφωνω απολυτα μ αυτα που λεει, αλλα θελω να εχω το δικαιωμα να το διαβασω, γιατι αν αρχισουμε και λογοκρινουμε κειμενα πριν καν αφησουμε κανενα να τα διαβασει, τοτε ποιος ο λογος και πως θα γινεται συζητηση, αν ολα παρουσιαζονται οπως τα θελουμε;
      Δεν απαντω στα πεντε ζητηματα που βαζεις γιατι δεν μπαινω στη λογικη του να...απολογηθω για ενα κειμενο που δεν εγραψα εγω!

      Σκοπος ηταν να φανει τι λενε οι καλλιτεχνες, οποτε τα υπολοιπα εφ οσον ειναι γνωστα, δεν χρειαζεται ν ανησυχει κανεις οτι μπορει να παρεξηγηθουν!
      Αλλωστε τα διευκρινησες εσυ καλυτερα κι απο Κουβανο! :)

      Διαγραφή
  3. Υ.Γ.
    "Το site του του διεθνους οργανισμου για τη προστασια των απανταχου δημοσιογραφων, CPJ, ισχυριζεται οτι φετος ειναι η πρωτη φορα μετα απο 50 χρονια που δεν υπαρχουν πια φυλακισμενοι δημοσιογραφοι στη Κουβα..."
    Ασχολίαστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υ.Γ.3
    Σχετικά με το "μονοπώλειο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία" στην Κούβα, και με δεδομένο πως το ανώτατο κρατικό όργανο είναι η εθνοσυνέλευση (Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας), ας δούμε πως εκλέγονται τα μέλη της, από την κάθε άλλο παρά κομμουνιστική wikipedia:
    "Το νομοθετικό σώμα, η Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (Asamblea Nacional de Poder Popular) έχει 609 μέλη που υπηρετούν πενταετή θητεία. Οι υποψήφιοι για τη Συνέλευση εγκρίνονται με δημοψήφισμα. Όλοι οι Κουβανοί πολίτες άνω των δεκαέξι ετών που δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα μπορούν να ψηφίσουν. Το Άρθρο 131 του Συντάγματος δηλώνει ότι η ψηφοφορία θα γίνεται "μέσα από ελεύθερη, ίση και μυστική ψήφο". Το Άρθρο 136 δηλώνει: "Για να εκλεγούν, οι αντιπρόσωποι πρέπει να λάβουν περισσότερες από τις μισές έγκυρες ψήφους των εκλογικών επαρχιών". Οι ψήφοι ρίχνονται σε κάλπες και καταμετρούνται δημοσίως. Οι σταυροί που λαμβάνει ο κάθε υποψήφιος επαληθεύονται από μη κομματικά, ανεξάρτητα, μη κρατικά όργανα και παρατηρητές. Οι υποψήφιοι για διεκδίκηση θέσης στην Εθνική Συνέλευση επιλέγονται σε τοπικές συγκεντρώσεις και κατόπιν τυγχάνουν έγκρισης από εκλογικές επιτροπές. Στην τελική εκλογή υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για κάθε θέση, ο οποίος πρέπει να έχει πλειοψηφία για να εκλεγεί."
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ασχετο με την υποθεση κουλτουρα στην κουβα.μηπως ειδε κανης την ταινια του μαικλ μουρ μετους αρωστους πυροσβεστες που δουλευαν στους δυδιμους πυργους και τους πηγε ομουρ στην αβανα για εξετασης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @polis:
      Κάτι είχε πάρει κάποια στιγμή το μάτι μου, δεν θυμάμαι τον τίτλο...

      Διαγραφή
    2. Εγω το εχω δει
      πολυ πλακα!
      η ταινια πληροφοριακα λεγοτανε sicko

      Διαγραφή
  6. Παιδια εγω απορω τοσα που λεγονται για την λογοκρισια στην κουβα, πως γινεται και οι μεγαλυτεροι επικριτες του Καστρο ζουν και αρθρογραφουν στην κουβα.
    Απλα απορω...

    Και επισης απορω γιατι το μεγαλυτερο μερος του λαου τον εχει σαν ηρωα

    μαλλον επειδη αντιθετα με αλλες χωρες τις λατινικης αμερικης
    δεν πεθαινουν σε συμοριτοπολεμους
    δεν ψοφανε απο τα ναρκωτικα
    δεν πεθαινουν απο αθλιες συνθηκες ζωης
    και δεν μενουν αμορφωτοι και αγραμματοι
    παρολο που τους πολεμανε απο καθε μπαντα εδω και δεκαετιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μεγαλο λοιπον προβλημα για αυτους στην κουβα
    δενε ιναι η ελευθερια του λαου που κατα τη γνωμη τους δεν υπαρχει
    αλλα η ελευθερια των αγορων πυο δεν υπαρχει και που προσπαθουν να την πετυχουν, αναγκαζοντας την να κανει υποχωρησεις(ειχα κανει και ενα αρθρο παλιοτερα)

    Μαζι με αυτο, καταφερνουν να βρουνε και υποστηρικτες μιας νεοφιλελευθερης στροφης μεταξυ του κουβανικου λαου, ατομα φιλοδοξα ισως, οι οποιοι ελπιζουν οτι το ανοιγμα της κουβας στις αγορες θα τους προσφερει κονομα γεροι, πολλοι απο αυτους σιγουρα θα παιρνουν και απευθειας μπιλιετακια απο το αμερικα για την προσφορα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτη η "ελευθερια" που θελουν να επιβαλουν στην κουβα
    ειναι οι ελευερια τους 3 ζουν και 1000 πεθαινουν.

    Οσο για την ελευθερια του γκουγκλε

    εμενα για να κανω λογαρισαμο μου ζηταει το κινητο μου και ποσταρει απο μονο του απο εδω και απο εκει τα αρθρα που διαβαζω
    και με ρουφιανευει

    αυτη ειναι η ελευθερια του γκουγκλε;
    γιατι εμενα το γκουγκλε δεν μου δινει την ελευθερια να μην καταγραφονται τα στοιχεια μου;

    τι ρωταω τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Poe

      Σιγουρα ετσι ειναι που τα λες, για το Google και οποιος εχει μυαλο καταλαβαινει τι ρολο παιζουν τετοιες εταρειες-κολοσσοι! Ομως οταν καποιοι δεν εχουν μετρο συγκρισης γιατι δεν εχουν δυνατοτητα, οπως εμεις, να δουν και να συγκρινουν τι σημαινει ''η τακτικη του ρουφιανου'' που ακολουθει τωρα η Gooogle, τεινουν να ...ωραιοποιουν τις καταστασεις, oπως καταλαβαινεις! Aυτη ειναι η διαφορα!

      Διαγραφή
  9. Παιδιά, τι είναι αυτό το Kobra ;;;;;;

    Πότε γράφτηκε αυτό το άρθρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Eιναι εκπομπη της Σουηδικης ΤV για τη κουλτουρα και απλα εκφραζει τη γνωμη του συγκεκριμενου δημοσιογραφου που την παρουσιαζει, οπως και οσων συμμετεχουν σ αυτη. Η εκπομπη αυτη ειναι προσφατη, συγκεκριμενα χθες προβληθηκε, εγω απλα μεταφρασα το κειμενο στο site.

      Διαγραφή
  10. Α, και για να μην τπάρχει η απορία που τέθηκε από το πρώτο κιόλας σχόλιο του "t", στο μπλογκ δεν λειτουργούμε με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, παρέα είμαστε εξάλλου και όχι ΚΟΒ. Αν έχουμε αντιρρήσεις σε σχέση με την αρχική ανάρτηση, τις εκφράζουμε δημόσια στον σχολιασμό, όπως εγώ εδώ, καλή ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά η Elva τώρα τελευταία πολλά "περίεργα" άρθρα ανεβάζει, αλλά αυτό θα μπορούσε άνετα να είναι στο Βήμα και στο ΣΚΑΙ.

    Και στο ιστολόγιο της ανεβαίνουν πολύ χειρότερα, για αυταπάτες για ανθρώπινο καπιταλισμό κλπ.

    Απλά έλεος

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμε Γιωργο

      Βρηκες ευκαιρια ετσι; Ευχαριστω πολυ, για τα ...''καλα λογια''! Να μη ξερω τοσο καιρο απο μονη μου, να τα στελνω κατευθειαν εκει που λες; :O
      Ευτυχως που υπαρχουν ..ανοιχτομυαλα ατομα σαν κι εσενα, που ειναι ετοιμα να ...καταβροχθισουν τον αλλο οταν μεταφρασει κατι που δεν τους αρεσει!

      Διαγραφή
    2. elva καλό το σαρκαστικό σχόλιο σου απο πάνω αλλά πρέπει να μάθεις να δέχεσαι και την κριτική,τι πάει να πει εσύ απλά έβαλες την μετάφραση;
      Δηλαδή αν αύριο παραθέσεις ενα κομμάτι απο την "μαύρη βίβλο του κομμουνισμού" ξέρω εγω, δεν τρέχει τίποτα απλά και μόνο επειδή εσύ "μια μετάφραση έβαλες";
      Τι σχέση έχει το παρακάτω που αναγράφεται απο σας εδω με το αντικομμουνιστικό δημοσίευμα του οποίου την "μετάφραση" έβαλες;

      "Το γλόμπινγκ υποστηρίζει και προωθεί την κομμουνιστική ιδεολογία, οι συντάκτες του συμφωνούν με τις θέσεις και την πολιτική ανάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
      Δεν εκφράζει επίσημα το ΚΚΕ ή άλλες οργανώσεις που συνδέονται σε οποιοδήποτε βαθμό μ' αυτό και ως εκ τούτου, το ΚΚΕ (ή οι φίλιες οργανώσεις) δεν φέρει καμμία ευθύνη για απόψεις που εκφράζονται εδώ."

      Τι σχέση έχει με την πολιτική ανάλυση και τις θέσεις του ΚΚΕ με τις οποίες συμφωνείς;
      Χαίρομαι που δεν είμαι τόσο.... ανοιχτόμυαλος ώστε να αναπαράγω ο ίδιος τον αντικομμουνισμό και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
      Βουτάμε λίγο την γλώσσα (ή το πληκτρολόγιο στην προκειμένη) στο μυαλό μας πριν γράψουμε κάτι...

      Σπύρος

      Διαγραφή
    3. Σπυρο, Γιωργο, ή οπως...αλλιως σε λενε, κατ´ αρχην επειδη παραμενεις ...ανωνυμος και δεν εχεις το θαρρος να δειξεις ποιος εισαι, δεν θα επρεπε να σου απαντησω και να σου πω οτι δεν δεχομαι κριτικη επ ουδενι απο καποιον που δεν ειναι μελος του γλομπινγκ!

      Τις συμβουλες σου θα σε παρακαλουσα να τις κρατησεις για τον εαυτο σου, εγω δεν δεχομαι ''οδηγιες'' για το τι θα αναρτησω, οταν δεν ειναι δικο μου κειμενο, αλλα ειχα τη προθεση να ακουστουν σχολια πανω σ αυτα που λεει καποιος που πηγε εκει.
      Ποιο ειναι το προβλημα; Αφησε τοτε ενα σχολιο πανω στα λεγομενα του τυπου, οχι σ ΕΜΕΝΑ, αφου δεν το εγραψα εγω, τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβουμε;
      Αλλα καποιοι δεν θελουν ν απαντησουν, θελουν μονο να ...πυροβολουν το..πιανο και οχι τον πιανιστα!
      Δεν εχω τιποτα αλλο να πω, εκτος απο...περαστικα!

      Διαγραφή
  12. Ελβα κατα τη γνωμη μου ως φιλο-κκε μπλογκ, και οχι αριστερο οπως πλασαριζονται καποια αλλα, ωφειλουμε θεωρω να εχουμε και καποια ορια.
    Δεν ειναι αν χαιδευουμε αυτια, ομως εκτος και αν συμφωνεις με το πνευμα του συγκεκριμενου αρθρου, που για εμενα ειναι γκαιμπελιστικο κανονικα. Δεν μπορουμε να αναπαραγουμε ττην προπαγανδα του εχθρου ασχολιαστη, και μαλλιστα την πιο ανηθηκη, αυτη πυο και καλα συμπαθει τον κουβανικο λαο, αλλα ο φασιστας δικτατορας και αλλα πολλα καστρο και το καθεστως τον καταπιεζει. Τι να κανουμε, εχουμε διαλεξει πλευρα και ωφειλουμε να ειμαστε συννεπεις στην ιδεολογια/κοσμοθεωρια μας.

    Δεν ειμαστε ελευθεροτυπια(την εφημεριδα εννοω)
    Δεν ειναι λογοκρισια το να κοιτας ποιο ειναι το γενικο νοημα και η στοχευση μιας δημοσιευσης και αναλογα με το αν συμφωνεις η οχι να την δημοσιευεις. Ε και δεν μπορει καποιος που ειναι φιλος του κκε να συμφωνει με την παραπανω δημοσιευση πως να το κανουμε. Και για αυτο κατα τη γνωμη μου δεν μπορει να τη βαλει ασχολιαστη.

    Γιατι μετα ειναι λογικο να υπαρχουν δυσσαρεστημενοι φιλοι του μπλογκ, πως να το κανουμε;

    Ετσι τουλαχιστον το βλεπω εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α Και δεν ειναι σωστω να παρουσιαζουμε κατι οπως το θελουμε, δεν νομιζω καποιος στο μπλογκ εσκεμμενα να εχει πει ψεματα σε κατι(λαθη γινονται φυσικα), απλα αλλη η αληθεια του καπιταλιστη και αλλη η αληθεια του εργατη, εμεις πρεπει να υπηρετουμε τη δευτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. poe

      Δεκτη η ενσταση σου και τη λαμβανω υπ οψιν, επειδη ξερω τι ανθρωπος εισαι και με ποια εννοια το λες.

      Ομως δες και τι ειπα πιο πανω, στον δηθεν..Γιωργο, Σπυρο, ή οπως ...αλλιως λενε τον ..Ανωνυμο που βρηκε ευκαιρια μαλλον να βγαλει τα απωθημενα του και να με στειλει στο ..Βημα, ή τον ΣΚΑΙ! H αληθεια ειναι οτι δεν χρειαζομαστε τετοιες νοοτροπιες,οπου βλεπουμε..φαντασματα, χωρις να υπαρχουν! Το εχουμε, αραγε, σκεφτει μερικες φορες;

      Διαγραφή
  14. Εγω παντως συμφωνω με την Εlva με το σκεπτικο της να μπαινουν τετοια αρθρα με σκοπο την συζητηση τον σχολιασμο και την διαφωνια.Το γλομπινγκ πρεπει να ειναι ανοιχτο σε γενικες συζητησεις και εκτος γραμμης.Δεν ειναι ριζοσπαστης και ο σκοπος του δεν ειναι μονο η προωθηση απευθειας των θεσεων του κομματος και γενικα της κομμουνιστικης ιδεολογιας.Πολλες φορες με τετοιες αναρτησεις και με τη συζητηση που γινεται μπορουν να αγγιχτουν και ατομα πιο απομακρυσμενα απο το κομμα που απο τα σχολια που απαντουν στην κριτικη η ακομα και πολεμικη στην θεωρια μας μπορει να καταλαβουν πιο ευκολα καποια πραγματα.Εξαλου εδω δεν ειναι ΚΟΒ και δεν εχουμε την ιδιοτητα του μελους,και το βασικοτερο δεν απευθεινομαστε μονο σε μελη αλλα και σε ανθρωπους που κανουν το βημα να ρθουν σε επαφη με την θεωρια μας.Η δικια μου ενσταση στο γλομπιγκ γενικα ειναι οτι δεν αναφαιρεται οσο πρεπει σε αγωνες που δινει το ΠΑΜΕ σε τοπους δουλειας σε ολη την Ελλαδα στις δυσκολιες που αντιμετωπιζει απο την εργοδοσια στην εξελιξη τους σε αρκετες νικες που καταφερε μεσα στον ορυμαγδο της εποχης ωστε να συμβαλει στην αλληλεγγυη και στην δημιουργια της συνειδησης του να σηκωσεις κεφαλι και να αγωνιστεις.Μεσα απο την συζητηση να βλεπουμε τις αδυναμιες μας και τα σωστα μας και να γινομαστε καλυτεροι.Μην ξεχναμε οτι ειμαστε σε μια προεκλογικη περιοδο με απιστευτη αποσιωπιση και κατασυκοφαντηση και του ΚΚΕ και των εργατικων αγωνων απο τα ΜΜΕ.Ας μπει ενα λιθαρακι και απο δω για ενημερωση και σε κοσμο που δεν θα επαιρνε το ριζο γιατι ακομα δεν αισθανεται τοσο κοντα σε μας.Και προς θεου δεν ζηταμε και την απολυτη ταυτιση αυτο δεν εγινε ποτε και πουθενα,θελουμε και τον κοσμο που δεν συμφωνει σε ολα μαζι μας.Εγω πχ διαφωνω με την θεση του κομματος για το μη διαχωρισμο την σκληρων και μαλακων ναρκωτικων(δεν θελω να ανοιξω το θεμα εννοειται το φερνω για παραδειγμα)αλλα αυτο δεν με εμποδιζει να παλευω και να υπερασπιζομαι καθημερινα το κομμα και το ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ρεντ φειθ
      και εγω μεσα ειμαι στο να μπαινει οτιδηποτε για κουβεντα
      αλλα οχι ξερο και ασχολιαστο
      εκει εχω την ενσταση μου
      δηλαδη οταν ο αλλος που οπως λες και εσυ δεν ξερει και πολλα πολλα
      βλεπει το συγκεκριμμενο αρθρο τι συμπερασματα θα βγαλει;
      Αν δεν γινοταν σχολιασμος;
      αν το κανει καποιος αναδημοσιευση καπου και γραψει Πηγη: Γλομπινγκ;

      Ειναι ευαισθητη η θεση μας κατα τη γνωμη μου, αν και ανεπιστημα, ως ενα βαθμο εκπροσωπουμε το κομμα, ο αλλος θα βγει και θα πει "μωρε κοιτα τα λενει και οι ιδιοι αυτα εναντιον στην κουβα", δεν ειναι ολοι καλοπροαιρετοι.

      Για τις υπολοιπες παρατηρησεις σου σχετικα με τους αγωνες του παμε μαλλον εχεις ενα δικιο, θα το εχω στα υποψιν μου και εγω(και πιστευω και τα υπολοιπα παιδια).

      Διαγραφή
    2. RED FAITH

      Χαιρομαι που συμφωνουμε! Επιτελους να κι ενας ανθρωπος, που καταλαβε το σκεπτικο της υποθεσης και δεν..πυροβολει πριν διαβασει και καταλαβει, γιατι χρειαζεται, μερικες φορες, να ανεβαζουμε και κειμενα που αναπαραγουν την νοοτροπια και τα επιχειρηματα της αστικης ταξης,κατι που φαινεται αρκετα δυσκολο να καταλαβει η πλειοψηφια των υπολοιπων σχολιαστων!

      Να πω επισης οτι παρ ολη το ...στολισμα που μου εγινε, εδω, σχεδον απ ολους, εγω επιμενω να ταραζω τα ...λιμναζοντα νερα που υπαρχουν και που αν δεν τα ..ταραζουμε δεν προκειται να καταλαβουμε ΤΙΠΟΤΑ απο τους λογους που οδηγουν αρκετο κοσμο, που ενω θα επρεπε να ειναι στη δικη μας πλευρα, αυτοι πανε και ψηφιζουν τα εξης ...2 κομματα και τα...αναχωματα τους και φυσικα δεν φταιει οτι στο γλομπινγκ καποιοι αναρτουν κειμενα με τα επιχειρηματα της αστικης ταξης, αλλα επειδη ακριβως ΕΜΕΙΣ δεν ασχολουμαστε με το να αντιπαραθετουμε επιχειρηματα και να απανταμε ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ τετοιων αστικων κειμενων, αλλα εμεις προτιμουμε να...πυροβολουμε τον μεταφραστη, λες κι ο μεταφραστης τα ...αποδεχεται! Ακουσα και κατι τετοιες...εξυπναδες, πιο πανω (!!) oποτε τωρα λεω να στειλω ενα βιογραφικο στον...ΣΚΑÏ! :0

      Να προσθεσω επισης οτι συμφωνω με την ενσταση σου για το οτι το γλομπινγκ ΔΕΝ αναφερεται οσο πρεπει σε αγωνες που δινει το ΠΑΜΕ σε τοπους δουλειας, οπως και με το οτι ΜΟΝΟ με τη συζητηση γινομαστε καλυτεροι. Γι αυτο προτεινω σε περιπτωση που βλεπετε καποιοι οτι κατι μας εχει διαφυγει να μας στελνετε, αν θελετε, προτασεις για αναρτησεις.
      Εγω τουλαχιστον θα το προσπαθησω απο δω και περα και πιστευω οτι ΜΟΝΟ με τον διαλογο, οπως καλη ωρα αυτον που εχουμε εμεις εδω, γινεται κατι. Αλλιως, ευλογουμε τα..γενια μας και δεν αλλαζει τιποτα!

      Διαγραφή
    3. @RED FAITH:
      Δεν ξέρω εάν το πρόσεξες, αλλά προσθέσαμε τρία widgetάκια στο πάνω δεξιό μέρος της σελίδας, ακριβώς για να παρέχεται συνεχής και online ενημέρωση από τον "Ριζοσπάστη", το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.
      Η κεντρική ιδέα σε αυτό είναι, πως είναι καλύτερα έτσι, παρά να κάνουμε συνεχείς αναδημοσιεύσεις από εκεί και παίρνοντας σαν δεδομένο πως οι αναγνώστες μας λίγο έως πολύ ...τον ριζοσπάστη τον έχουν διαβάσει ήδη, οπότε είναι καλύτερο να δημοσιεύουμε πράγματα που δεν θα βρεθούν εκεί...

      Διαγραφή
  15. Οσο για τους φυλακισμενους στην Κουβα
    ναι υπαρχουν φυλακισμενοι του καθεστωτως στην κουβα
    αλλα οχι του κουβανικου "καθεστωτως"
    αλλα του αμερικανικου και το λενε Γκουανταναμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. poe

      Eιδες σε ποσα σημεια του κειμενου ειχες επιχειρηματα; Οποιος τωρα διαβασει τι εχει γραφει εδω απ οσους ..καλοπροαιρετα, βεβαια, αφησαν σχολια, οπως εσυ, διορθωνοντας τα κακως κειμενα του δημοσιογραφου, δεν νομιζεις οτι κατι θα αποκομισει;

      Αλλιως ειναι να λεμε εμεις τα πραγματα και αλλιως ειναι να τα αντικρουει κανεις σε κειμενα δημοσιογραφων που εχουν προφανως αλλη σκοπια, ή και δεν εχουν ακριβη γνωση των πραγματων και γραφουν ο τι τους αρεσει! Για τον συγκεκριμενο, που εγραψε το κειμενο, πιστευω παντως οτι ισχυουν και τα δυο, ξερω κι απο αλλες εκπομπες του τι πιστευει! :(

      Διαγραφή
    2. Εγω οπως ειπα και παραπανω θεωρω οτι ειναι μεγαλο λαθος να μπαινουν τετοια αρθρα ασχολιαστα, εξηγησα τους λογους που το υποστηριζω αυτο, οτι τα σχολια αυτου που ανεβαζει πρεπει να μπαινουν απευθειας στο αρθρο. Ετσι το εχω κανει και εγω πολλες φορες και ετσι ειναι το σωστο αλλιως ειναι ανοιχτο σε παρερμηνεες και γινεται ευκολο να χρησιμοποιηθει εναντιον μας(ειπα παραπανω 1-2 τροπους με τους οποιους μπορει να γυρισει μπουμεραγκ ολο αυτο).

      Μετα ας κανει και ο καθε σχολιαστης τις δικες του παρεναισεις, αλλα εμεις οφειλουμε να παιρνουμε σαφη θεση σε τετοια αμφιλεγομενα κειμενα και οχι να παιζουμε "παιχνιδια" ελπιζοντας οτι θα σχολιαστουν οπως πρεπει, γιατι μπορει και να μην σχολιαστουν οπως πρεπει.

      Διαγραφή
    3. poe

      Δεν νομιζω παντως οτι το συγκεκριμενο δεν σχολιαστηκε οπως πρεπει,εγω θα ελεγα παντως οτι μερικοι εδωσαν και...ρεστα με τα επιχειρηματα τους, τα οποια ηταν ξεκαθαρα και αρκετα κατατοπιστικα!

      Ασε που βρεθηκαν και ατομα που εχουν προτασεις για την επαγγελματικη μου αποκατασταση σε γνωστα media! Τετοια..επιτυχια το κειμενο! Μην ανησυχεις για αυτα, poe, γι αλλα θεματα πρεπει να ανησυχουμε, οπως καταλαβαινεις λογω εκλογων!

      Διαγραφή
    4. Ναι αλλα το γεγονος οτι τοσα ατομα παρεξηγησαν την προθεση σου σημαινει οτι υπαρχει προβλημα με αυτον τον τροπο, γιατι να χρειαζεται καθε φορα να απολογουμαστε;

      και ειπαμε
      τι θα γινει αν καποιος αναδημοσιευσει το συγκεκριμενο αρθρο και βαλει ως πηγη το γλομπινγκ, οτι το ειδε σε εμας; Στην αναδημοσιευση δεν μπαινουν και τα σχολια.

      Εγω θα ελεγα να τα εχουμε υποψη μας ολα αυτα
      τεσπα επειδη επαναλαμβανομαι δεν εχω κατι αλλο να προσθεσω απλα δες τα και απο την σκοπια που σου λεω τα πραγματα.

      Διαγραφή
  16. Με κάθε καλή διάθεση:
    διαβάζοντας το άρθρο μόλις δημοσιεύθηκε, απόρησα και παραξενεύτηκα. Βλέποντας σήμερα τα σχόλια, βεβαιώθηκα ότι είχα δίκιο που με παραξένεψε η δημοσίευση. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο, ο έστω και στο τέλος, μικρός σχολιασμός κάποιας ανάρτησης που δεν έχει απόψεις του μπλογκ αλλά τρίτων. Διαφορετικά δημιουργείται η εντύπωση ότι η ανάρτηση εκφράζει και το μπλογκ. Τουλάχιστον έτσι το εισέπραξα εγώ και απ' ότι φαίνεται και πολλοί άλλοι. Δεν είναι δύσκολο νομίζω μια μικρή σχετικά με την ανάρτηση αναφορά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όχι από κακοπροαίρετους αλλά και από καλοπροαίρετους φίλους, συναγωνιστές, συντρόφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cos

      Οκ, σ ευχαριστω για το σχολιο, αλλα θα μου επιτρεψεις κι εμενα να πω οτι ενας ανθρωπος που διαβαζει τι γραφεται σ αυτο το blog απο εμας, θα καταλαβει αν διαβασει και παρακατω (και δεν σταθει ΜΟΝΟ στο κειμενο!), οτι ειναι η μεταφραση ενος κειμενου και μονο και δεν εχει τη δικη μου υπογραφη, αλλα απλα το θετω υπ οψιν για σχολιασμο, για να δει κανεις τι πιστευει η αστικη ταξη σχετικα με τη Κουβα! Γιατι να μας παρεξηγησει κανεις, αν μας ξερει και μας διαβαζει καθε μερα απο εδω;

      Ας μην ειμαστε τοσο καχυποπτοι και ας δινουμε περισσοτερες ευκαιριες για συμμετοχη σε συζητησεις, αντι να ...εξοργιζομαστε με μια μεταφραση και μονο! Αυτο λεω!

      Διαγραφή
    2. Είναι φανερό ότι δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση χωρίς ουσιαστικά λόγο. Απόρησα ακριβώς γιατί ξέρω και διαβάζω το μπλογκ και περίμενα πριν κάνω κάποιο σχολιασμό, να δω αν και πόσο δημιούργησε ανάλογες απορίες η ανάρτηση και σε άλλους. Το ότι τελικά δημιούργησε, σημαίνει ότι ίσως πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα σχόλια, όχι γιατί πρέπει να απολογηθείς για κάτι, απλά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.Νομίζω είναι απλό.

      Διαγραφή
    3. @Elva:
      Λες σε αυτό το σχόλιο:
      "ειναι η μεταφραση ενος κειμενου και μονο και δεν εχει τη δικη μου υπογραφη, αλλα απλα το θετω υπ οψιν για σχολιασμο, για να δει κανεις τι πιστευει η αστικη ταξη σχετικα με τη Κουβα!"
      Αν αυτή η προτασούλα είχε μπει στην αρχή ή το τέλος της αρχικής ανάρτησης, θα είχαμε γλυτώσει το ό,τι ακολούθησε έπειτα.
      Ας έχουμε υπόψην πως δεν μας "διαβάζουν κάθε μέρα" όλοι οι πιθανοί αναγνώστες μας, για να πιάνουν τόσο πολύ "στον αέρα" το τι γίνεται, και ότι φυσικά απευθηνόμαστε και σε νέους αναγνώστες κάθε φορά, οι οποίοι μην παρακολουθόντας συστηματικά το μπλογκ, είναι λογικό να παρεξηγήσουν κάποια πράγματα εφόσον δεν μας γνωρίζουν και τόσο καλά.
      Ακόμη βλέπω, πως τελικά κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα της ανάρτησης που ήταν η κουλτούρα στην Κούβα, οπότε καλό θα ήταν να έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή, προκειμένου και να αναδειχτεί, αυτό που εξ' αρχής ήθελες να αναδείξεις.

      Διαγραφή
    4. TRASH

      Δηλαδη αυτο που λενε ''ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ''! Εγω οπως ειπα μερικες φορες προκαλω επιτηδες τους αναγνωστες και νομιζα οτι εχω να κανω με ανθρωπους που απ την αρχη θα ...καταλαβαιναν περι τινος προκειται, δλδ. για ενα μεταφρασμενο κειμενο που οπως δειχνει και το λινκ ειναι απο μια ξενη εκπομπη!

      Αν ειναι να βαλουμε και..φωτακια, που λεει ο λογος, γυρω γυρω απο μια επιγραφη που θα λεει οτι ''το παρον δεν μας εκφραζει'', νομιζω οτι υποτιμουμε τη νοημοσυνη του κοσμου που μας διαβαζει,τοσο καιρο, εφ οσον ολοι ξερουν τι ανεβαζουμε, ενω σκοπος μου ηταν μονο τα σχολια για τα λεγομενα του δημοσιογραφου,χωρις αναγκαστικα να ειναι για τη κουλτουρα στη Κουβα, που φυσικα δεν ειναι πολυ γνωστο θεμα, αλλα για μενα παντως ειναι δευτερευον. Το κειμενο το ανεβασα σαν αφορμη για γενικη συζητηση, οχι μονο για τη κουλτουρα!

      Για οσους, οπως λες, δεν μας γνωριζουν, ενα εχω να πω: Ας αφησουν ενα σχολιο ωστε να μας μαθουν, οσοι κανουν το κοπο και περνανε και ειναι αρκετοι απ ο τι βλεπω!

      Μονο για να...κατηγορησουν περνανε, δλδ, οχι για να αφησουν σχολιο πανω σε ενα θεμα, που ισως υπαρξουν και διαφωνιες; Παντως ΕΤΣΙ γινεται συζητηση και ΕΤΣΙ θα μαθουμε κι εμεις πως σκεφτονται αυτοι που ΜΟΝΟ ...εντυπωσεις θελουν να αποκομιζουν ενω τους φοβιζει ο ΔΙΛΛΟΓΟΣ!

      Το οτι καποιοι διαλεγουν να ειναι...ανωνυμοι (εχω μια ιδεα για το ποιοι ειναι,βεβαια) δειχνει οτι δεν εχουν το θαρρος της γνωμης τους, ποσω μαλλον να θελησουν να αφησουν και ενα σοβαρο σχολιο, αντι να...βγαζουν τ απωθημενα τους σε οσους δεν γνωριζουν και που η μονη τους σχεση με το κειμενο ειναι ...μεταφραστικη!

      Πρωτα βλεπουμε αν ο αλλος ειναι πραγματικα Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ και μετα..
      ''βαραμε''! Ετσι λεει τουλαχιστον η λογικη, αλλα οι ..ανωνυμοι κλπ ξερουν...μαλλον καλυτερα! :((

      Διαγραφή
  17. TRASH εγω αναφαιρομαι σε ατομα που ακομα δεν ειναι ετοιμα απο αποψη πολιτικης συνειδησης να διαβασουν ριζοσπαστη να δουνε 902 κλπ.Αυτους πρεπει να βρουμε τροπους να τους βοηθησουμε να μαθουν για τους αγωνες και να συζητησουμε για τους αγωνες ακομα και με αυτους που ενημερωνοντε απο κομματικα μεσα.Δυστηχως οι γνωσεις μου απο υπολογιστη ειναι νηπιακου επιπεδου και δεν μπορω να βοηθησω σε αναρτησεις κλπ παρα μονο να σχολιαζω καποιες φορες οταν εχω χρονο.Οπως βλεπουμε ειδικα σε αναρτησεις αμφιλογομενες γινεται πιο γονιμη και εντονη συζητηση για αυτο συμφωνω με την Elva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. RED FAITH

    ''Οπως βλεπουμε ειδικα σε αναρτησεις αμφιλογομενες γινεται πιο γονιμη και εντονη συζητηση''

    Δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο, αλλα ειμαστε...μειοψηφια! :) Ομως η πραγματικοτητα δειχνει οτι μεσα απο ...αμφιλεγομενες-οντως-αναρτησεις υπαρχει δυνατοτητα για διαλογο. Αν ολοι συμφωνουν παντα με ολους, τοτε τα πραγματα γινονται εξαιρετικα προβλεψιμα και βαρετα για πολλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...