29 Απρ 2012

Τα..''Ups and downs'' του παγκ. εργατικού κινήματος (2011-2012)


 


Η αληθεια ειναι οτι ..βαρεθηκαμε φοβερα να ακουμε τους γελοιους μονομαχους παρελθοντικων κομματων, στην Ελλαδα, οπως και τους διαφορους υπεραισιοδοξους ηγετισκους να απευθυνονται στον λαο με σλογκανς...χαμηλης σταθμης, σαν να απευθυνονται σε πολιτες καποιου αλλου ...πλανητη! 
Αν ζουσαμε σε νορμαλ κοινωνιες κατι τετοιοι θα επρεπε να τα ειχαν μαζεψει και να ειχαν ηδη φυγει απο τη χωρα σε χρονο dt, oπως λεγαμε στο σχολειο...Ομως, ας ελπισουμε οτι δε θα περιμενουμε πολυ, ακομη...

Μεχρι, τοτε, ας δουμε και τι γινεται στον υπολοιπο κοσμο. Πως πανε οι αγωνες για τα δικαιωματα των εργαζομενων;   
Ταυτοχρονα ξυπναει και η αντίσταση και σε πολλες περιπτωσεις δεν λειπουν και οι νίκες. Ομως μετα απο αγωνες και απεργιες. Η εφημεριδα Arbetaren έχει συγκεντρώσει μερικά από τα ..σκαμπανεβάσματα της χρονιας .


 Downs- Οπισθοδρομήσεις

Ισπανία. Τον Φεβρουάριο του 2011, έγινε φθηνότερo και ευκολότερo, για τις επιχειρήσεις, να απολύουν τους εργαζόμενους χαρις στο πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης. Στις 29 Μαρτίου έγινε μια γενική απεργία κατά της μεταρρύθμισης.


Ελλάδα. Στις 12 Μαρτίου 2012, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της εξοικονόμησης ενα πακέτο που θα περιλαμβάνει μεταξυ αλλων και τη μείωση του ελάχιστου μισθού και 150 000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Η απόφαση οδήγησε σε διαδηλώσεις και ταραχές.

Χιλή. Το Μάρτιο του 2012 συνελήφθησαν 14 ηγέτες των συνδικάτων στη Χιλή, όταν προσπάθησαν να παραδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Η επιστολή αφορούσε τις κοινωνικές διαφορές της χώρας και τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα διάφορα μέρη της χώρας.

Τουρκία. Το Δεκέμβριο του 2011, καταδικάστηκε σε 25 εκπροσώποι της τουρκικής ένωσης KESK έως 6 έτη και 3 μήνες φυλάκιση ο καθένας για "τρομοκρατικές δραστηριότητες". Μόλις δύο μήνες αργότερα συνελήφθησαν 15 ακτιβιστριες σε σχέση με τις προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,στις 8 Μαρτίου. Ειναι μονο το νουμερο δύο στη σειρά των επιθέσεων σε τουρκικά συνδικάτα.

Ουγγαρία. Τον Ιούλιο του 2011 ξεκινησε το «ουγγρικό σχέδιο εργασίας». Το σχέδιο σήμαινε ότι η περίοδος της ανεργίας κόντυνε απο 270 σε 90 ημέρες. Για να συνεχίσει κανεις να λαμβάνει παροχές μετά από 30 ημέρες, θα πρεπει οι ανεργοι να συμμετέχουν σε καταναγκαστική εργασία, η οποία περιλαμβάνει κατασκευες φραγματων, ή επισκευή κτιρίων και δρόμων και εκσκαφή τάφρων αποστράγγισης. Πολλά θύματα είναι Ρομά, και οι κριτικοί συγκρινουν το σχεδιο αυτο με τα στρατόπεδα εργασίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Κίνα. Η κρατική ένωση ACFTU στην Κίνα έλαβε τον Αύγουστο μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών της ΔΟΕ, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αυτό προκύπτει από τις συστάσεις της Διεθνούς Ένωσης IFS και τον Γραμματέα Sharan Burrow. Η Σουηδική LO και TCO αντιτάχθηκαν στην πρόταση, συμπεριλαμβανομένων των ιταλικων συνομοσπονδιων και το μόνο ελεύθερο συνδικάτο στην Κίνα, το CTU. Αυτό συμβαίνει επειδή η ACFTU δεν λειτουργεί για να κανει την κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις βασικές συμβάσεις της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Σουηδία. Το συνδικάτο LO εξακολουθει να χάνει μέλη. Κατά την τελευταία σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 το συνδικάτo LO είχαν χάσει συνολικά 25 647 μέλη σε σύγκριση με την ίδια ημερομηνία πέρυσι. Ωστόσο, είναι η μικρότερη μείωση σε διάστημα πέντε ετών.

ΗΠΑ. Το Μάρτιο του 2011 περασαν oι Ρεπουμλικανοι στο Wisconsin ένα νόμο που περιορίζει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διαπραγματεύονται συλλογικά. Ο Ρεπουμπλικανος κυβερνήτης Scott Walker υποστηρίζει ότι ειναι ένας τρόπος για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Εκπρόσωποι σωματειων οπως καθώς και ο ιδιος ο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζουν απο τη την πλευρά τους ότι είναι ένας τρόπος που προσπαθεί να σπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ιδια μεταρρύθμιση έχει προγραμματιστεί και σε άλλες πολιτειες. Στο  ¼ των πολιτειων στις ΗΠΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά.

ΕΕ. Η Επιτροπή εξέδωσε το 2011, μια πρόταση που ενδέχεται να περιορίσει το δικαιωμα του νόμου σύγκρουσης. Μέρος της πρότασης είναι να καθιερωθεί η αρχή της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να αντισταθμιστει σε σχέση με το ποιες μπορει να ειναι οι συνέπειες της απεργίας. Η πρόταση συναντησε έντονη κριτική από τα συνδικατα της Ένωσης.

Αγγλία. Το 2011 η κυβέρνηση πρότεινε σύνταξη επιδεινούμενες συνταξιοδοτικες συνθήκες, με μεγαλύτερη ηλικία συνταξιοδότησης, αύξηση των διδάκτρων και χαμηλότερους μισθους.



Ups - Επιτυχίες

ΗΠΑ. H προταση σχετικά με τη μείωση του δικαιώματος των εργαζομενων στο δημόσιο τομέα να διαπραγματεύονται συλλογικά πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ohio.  Η πρόταση, όμως, καταργήθηκε με δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011. Το 62% των ψηφοφόρων ψήφισε υπερ της καταργησης του νόμου.

Σιγκαπούρη. Τον Μάρτιο του 2012 αποφασίστηκε ότι οι οικιακοί βοηθοί στη Σιγκαπούρη θα έχουν μια μέρα ελεύθερη την εβδομάδα. Προηγουμένως, οι οικιακοί βοηθοί στη Σιγκαπούρη ειχαν αναγκαστεί να εργάζονται 7 ημερες την εβδομάδα και σε διαστημα μεχρι για δύο χρόνια.

Ινδονησία. Μετά από έντεκα μήνες διαπραγματεύσεων συμφώνησε τελικα η Nike, τον Ιανουάριο του 2012, να καταβάλει τη απώλεια δύο χρονων απο την υπερωριακή αμοιβή των 4.500 εργαζομένων της Ινδονησίας.  Το τελικό κόστος ήταν $ 1 εκατομμύριο δολλαρια.
 
Αραβικός κόσμος. 1. Κατά την αραβική άνοιξη τα συνδικάτα έπαιξαν κεντρικό ρόλο μεταξυ αλλων στο Μπαχρέιν και την Τυνησία. Στην Ιορδανία, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μια νέα συνδικαλιστική οργάνωση συνεργασίας, η ADTUF, με εργατικά συνδικάτα από 10 χώρες.

Αραβικος Κόσμος. 2. Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ξεκίνησε στην Τυνησία, ένα συνφικαλιστικο δίκτυο γυναικών στον αραβικό κόσμο. Το δίκτυο αποτελείται από 20 αντιπροσώπους των γυναικών από τα συνδικάτα σε 8 χώρες και ιδρύθηκε από τον παγκοσμιο σωματειο IFS.

Ινδία. Τον Φεβρουάριο, συμφωνησαν και τα 11 από τα μεγαλυτερα συνδικάτα της Ινδίας μαζί με το 5000 μικρες ενωσεις σε μονοήμερη απεργία για να διαμαρτυρηθούν μεταξυ αλλων για τις συνθηκες για τους εργαζόμενους απο υπηρεσιες στελεχωσης οπως επισης και για τις αντισυνδικαλιστικες πολιτικές της κυβέρνησης.

ΗΠΑ. Τη περασμένη χρονια, δύο χώροι εργασίας της ΙΚΕΑ απεκτησαν συνδικαλιστική εκπροσώπηση απο την αμερικανικής βιομηχανική ένωση IAMAW. Πρώτη ήταν η υπεργολάβος της Ikea Swedwood στο Danville, η οποία στα τέλη του 2011 υπέγραψε συλλογική σύμβαση με την IAMAW. Λίγο αργότερα, ψήφισαν ΝΑΙ το 61% των εργαζομένων στην IKEA σε αποθήκη στο Perryville να επιτρεψου στην ένωση IAMAW να τους εκπροσωπούν. Και στους δυο χώρους εργασίας, οι εργοδότες έχουν αντιταχθεί ενεργά την ίδρυση του σωματείου.

Ισραήλ. 450 000 Ισραηλινοί έδειξαν στο Τελ Αβίβ, τον Σεπτέμβριο του 2011 για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Οι διαδηλωτές απαίτησαν μείωση των δαπανών μεταξυ αλλων και των τροφίμων, της στέγασης, για εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.

Βραζιλία. Το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα για 20 χρόνια εγινε στη Βραζιλία το 2011. Ακριβώς τον Σεπτέμβριο εγιναν τρεις μεγάλες απεργίες απο 70 000 εργαζομενους μετάλλου, 40 000 εργαζόμενους στα ταχυδρομεία και εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικών υπαλλήλων. Όλοι απαιτούσαν μεταξυ αλλων και υψηλότερους μισθούς. Οι εργατες μεταλλου έλαβαν αργότερα 10% εκατό αυξήσεις στους μισθους τους.

Διεθνως. Τον Ιούνιο του 2011, η ΔΟΕ υιοθέτησε μια διεθνή σύμβαση που εξισώνει τους οικιακους βοηθους με άλλους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι στο παρελθόν σχεδόν χωρις κανένα δικαίωμα οικιακοι βοηθοι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον το δικαίωμα να σχηματίζουν ενώσεις και να διαπραγματεύονται τους μισθούς, τις ώρες τους και άλλα δικαιώματα. 183 από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν τη Σύμβαση.

Burma. Η κυβέρνηση της Burma έχει υποσχεθεί να νομοθετησει για ένα νέο εργατικό δίκαιο που θα επιτρέψει τις συνδικαλιστικες ενώσεις. Τώρα δεν μένει παρά να δούμε αν η υπόσχεση θα εκπληρωθει

Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο του 2011, κέρδισαν οι Ινδονησιοι ανθρακωρύχοι την Αμερικανική γιγαντιαία μεταλλευτική Freeport. Μετά από τρεις μήνες απεργίας συμφώνησε η Freeport να καταβάλει αποζημίωση για την περίοδο απεργίας, μια αύξηση του μισθού του 37% και βελτίωση των ορων υγείας οπως και δυναντοτητες για εκπαίδευση. Αρχικα η Ένωση Ινδονησιων εργαζομένων απαίτησε μια αύξηση μισθού 1000%.  

Αγγλία. Τον Νοέμβριο πηραν μερος 2.000.000 δημοσιοι υπαλληλοι στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 30 ετών. Ο λόγος ήταν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επιδείνωση του συνταξιοδοτικου πρόγραμματος. 



4 σχόλια:

  1. Καλά όλα αυτά (τα ... ups), όμως η οριστική λύση θα δωθεί όταν οι λαοί "ανακαλύψουν" την πραγματική τους δύναμη.

    Π.χ. εδώ στην Ελλάδα, έμειναν ελάχιστες μέρες για να κάνει ο ελληνικός λαός την μεγάλη ανατροπή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Mεχρι, τοτε, ομως, οπως ειδες, μας εχουν στη λιστα των ...downs (oπισθοδρομησεων)! :)

      Μακαρι να εχεις δικιο, faro, εγω ακουσα κοσμο (ηλιθιους) να λενε σε γνωστους τους οτι βαρεθηκαν τους πολιτικους στη Βουλη και ..(ακουσον ακουσον!) θα ψηφισουν, λεει.. Χ.Α αυτη τη φορα! :((

      Πως παλευεται τοση βλακεια;

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς κάτι τέτοιο ακούω κι΄εγώ τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα από στενούς μου συγγενείς και όχι από φασίστες! Για ένα είμαι σίγουρος: Μετά από τις εκλογές θα βρεθούμε πριν από τις εκλογές: Εδώ που βρισκόμαστε τώρα! Και θα πέσει πολύ δάκρυ, αλλά θάναι πιά αργά. Αλλά είπα και ξαναλέω, η ΠΕΙΝΑ είναι τόσο ΤΕΛΕΙΑ δασκάλα, θα μας τα μάθει δια της βίας, αυτά που δεν λέμε να καταλάβουμε τόσο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βραχοκηπε

      Κι εσυ...τυχερό παιδί! ;) ..Καλους συγγενείς,ετσι; (επίτηδες δε βάζω τόνο στο καλους, για να τον βάλεις εσύ στη ..σωστή συλλαβή! :)

      Kι εγω ωρες-ωρες κατι τετοια σκεφτομαι, με αυτα που ακουω...Κριμα ομως γιατι αν μαθαινει κανεις μονο δια του παθηματος τοτε εχει να υποφερει ολη η Ελλαδα και παλι επειδη καποιοι ειναι εντελως ανεγκεφαλοι και δεν ντρεπονται να ψηφιζουν ειτε κομματα που εχουν συμβαλλει στη σημερινη χαοτικη κατασταση της χωρας, εχοντας ξεδιαντροπα περικοψει μισθους και συνταξεις, ειτε και τους...νεοναζι με ο τι κι αν αυτο σημαινει για την κατασταση του μυαλου τετοιων ψηφοφορων! :((

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...