25 Ιουλ 2013

[ 70 χρόνια μετά ] – To κυνήγι των Ναζί !



Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που ο B´Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, το κυνήγι για τους Ναζί του πολεμου βρισκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στη Γερμανία, λανσαρεται αυτή την εβδομάδα η αφίσα της εκστρατείας για να βρουν και τους τελευταίους ζωντανους Γερμανους που συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα. 

Η εβραϊκή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal Center, που βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία προσφέρει μέχρι € 25.000 για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη, τη δίωξη και την καταδίκη τους στη Γερμανία.

Περιπου δυο χιλιάδες αφίσσες έχουν αναρτηθεί στο Βερολίνο, το Αμβούργο και την Κολωνία, στη "Επιχειρηση Τελευταια ευκαιρια". Στο προσκήνιο: Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη περίφημη είσοδο του στρατοπέδου εξόντωσης Auschwitz-Birkenau (Άουσβιτς-Μπίρκεναου) - πόρτα που ονομάζεται: H πυλη του θανάτου. 

Δίπλα στην εικόνα είναι το κείμενο: "Αργά, αλλά οχι πολύ αργά. Εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους εγκληματιες πολέμου ναζί. Μερικοί από τους δράστες είναι ελεύθεροι και ζωντανοί. Βοηθήστε μας να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, διαβαζει κανεις στην αφισσα. "Πιο κατω, ένας αριθμός τηλεφώνου για εκείνους που πιστεύουν ότι έχουν πληροφορίες για τους κυνηγους Ναζί  του κεντρου Wiesenthal. 

Μέλη οικογενειων καταδίδει ο ένας τον άλλο 

- Στη Γερμανία, υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση των εγκλημάτων των Ναζί, δήλωσε ο Εφραίμ Zuroff, επικεφαλής του γραφείου Wiesenthal στο Ισραήλ. Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου τα μέλη της οικογένειας παρέχουν πληροφορίες ο ενας για τον άλλο. 

Είναι σχεδόν 70 χρόνια από τη ληξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολεμου και τα τελευταία εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Οι Γερμανοί που έφεραν την κύρια ευθύνη για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν έχουν προ πολλού έχουν τιμωρηθεί, ή όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Heinrich Himmler, αφαιρεσαν οι ιδιοι τη ζωή τους.

Σήμερα εκτιμά το με έδρα τις ΗΠΑ, κεντρο Simon Wiesenthal, ότι υπάρχουν 60 ναζί εγκληματιες  ζωντανοι, αρκετά υγιεις για να δικαστουν. Όλοι πολύ γέροι.

- Έχουμε το πολύ δύο, ή τρία χρόνια, λέει ο Εφραίμ Zuroff. Φαντάζομαι δεν θα είναι 60 τα άτομα που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά κάθε ενα απο αυτα είναι μια νίκη.

Αναζητουνται τα...πρωτοπαλικαρα 

Δεν είναι εχει πλέον να κανει με τους παραβάτες στα υψηλότερα επίπεδα του μηχανισμου του ναζιστικού Ολοκαυτώματος που με ...βιομηχανική αποτελεσματικοτητα δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. Σήμερα διώκονται τα τσιράκια, εκείνοι που στηριξαν τη μηχανή του θανάτου, και με τις υπηρεσίες των οποίων κατέστη δυνατή η γενοκτονία και η εξόντωση.

Φρουροί στα στρατόπεδα θανάτου, όπως στο Auschwitz-Birkenau, τη Treblinka και το Chelmno. Στρατιώτες και αξιωματικους του Einsatzgruppen (Μονάδες Ειδικής Δράσης, τα λεγομενα Τάγματα θανάτου) στο Ανατολικό Μέτωπο, που εκτελουσαν μαζικα Εβραίους, στη σκιά της Βέρμαχτ.

-Κάθε κατηγορητήριο αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος μπορουν ακόμα να διεκδικησουν τα δικαιώματά τους, λέει ο Εφραίμ Zuroff. Το πέρασμα του χρόνου δεν κάνει τα εγκλήματα μικροτερα. 

Αρκετες πρόσφατες υποθεσεις 

Αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ενθαρρυνει κυνηγους Ναζί οπως π.χ τον Εφραίμ Zuroff να συνεχίσει το έργο του. Η πιο σημαντικη, που επέστησε την προσοχή πολλων ηταν η περίπτωση του John Demjanjuk, ενος Ουκρανου-γεννημένου συνταξιούχου μηχανικου από το Οχάιο, ο οποίος το 2012 καταδικάστηκε από Γερμανικό δικαστήριο για το γεγονός ότι υπηρέτησε ως φρουρός στο στρατόπεδο εξόντωσης Sobibor στην κατεχόμενη Πολωνία.

O Demjanjuk έγινε o πρώτoς ναζι εγκληματιας πολέμου που καταδικάστηκε σε Γερμανικό δικαστήριο αποκλειστικά απο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπηρέτησε ως φρουρος του στρατοπέδου, χωρίς δηλαδή την καταδίκη του για συγκεκριμένα εγκλήματα. Ο Demjanjuk πέθανε τον περασμένο χρόνο, 91 ετών.

Άλλες περιπτώσεις ειναι ο 98χρονος Csatary Laszlo, ο οποίος πέρυσι είχε καταδικαστει στην Ουγγαρία, υποπτος ότι βοήθησε τους Ναζί με τις απελάσεις των Εβραίων στο Άουσβιτς, οπως και η σύλληψή του Hans Lipschis, στη Γερμανία, που πιστεύεται ότι ειχε εργαστεί ως φύλακας στο ιδιο στρατόπεδο.

Από τους 60 Γερμανους που το Κέντρο Wiesenthal αναζητα υπαρχει και ο 92χρονος Gerhard Sommer, ένας πρώην SS ύποπτος για εμπλοκή σε μια σφαγή 560 αμάχων, το 1944, στο χωριό Sant'Anna di Stazzema, στην Ιταλία. 

Στη λιστα, επίσης, υπαρχει o Søren Kam, ένας Δανος που ζει στη Γερμανια, εθελοντης στη μοναδα τανκς SS-Panzer-Division Wiking. Σύμφωνα με τον Εφραίμ Zuroff πρέπει o Kam, μεταξύ άλλων, να ειχε διευκολύνει την απέλαση των Εβραίων της Δανίας σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Kam είναι τώρα 91 ετων. 

Οι Γερμανοί θέλουν να τραβηξουν μια γραμμή 

Η Γερμανία χωρίζεται σε δυο στρατοπεδα σχετικα με το παρελθόν της. Πολλοί Γερμανοί εχουν κουραστεί με το οτι η χώρα τους συνδέται με ναζιστικές θηριωδίες, και θελουν να τραβηξουν δια παντος μια γραμμή στην ιστορική κληρονομιά τους. Ειδικά μεταξύ των νέων σήμερα είναι πολλοί που πιστεύουν ότι δεν αξιζει να κυνηγα κανεις άρρωστους γέροντες μεχρι τον ταφο τους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εδώ και πολύ καιρό.

Άλλοι ομως πιστεύουν, όπως ο Εφραίμ Zuroff, οτι τα σοβαρά εγκλήματα δεν μειώνονται με το χρόνο, καθώς και ότι η δίωξη των ναζί εγκληματιών είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση των αρνητων του Ολοκαυτώματος και τους παραχαρακτες της Ιστοριας!

-Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που χρειαστηκε να πληρώσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν, λέει o Zuroff.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...