20 Ιουλ 2013

''Πως τα βλέπεις τα πράγματα;'' ρώτησα



-Πως τα βλεπεις τα πραγματα; ρωτησα. Ο Μανωλης ηταν ανθρωπος που ειχε «πάρε δώσε» με πολυ κοσμο, Ελληνες και ξενους, αν και στο νησι του ερχοντουσαν περισσοτεροι ξενοι, κυριως μεγαλοι σε ηλικια και πολλοι απ αυτους ηταν τακτικοι θαμωνες καθε χρονο. Μερικοι, μου ειπε, περνουσαν ολο το καλοκαιρι εκει.

«Βλεπεις, αυτοι ειναι που εχουν συνταξεις ακομα», ειπε. Οι νεοι, ουτε μισθους καλους εχουν, οσο για συνταξη, οι τωρινοι νεοι οταν γερασουν, στο λεω, ουτε στην Ευρωπη δεν θα δουνε συνταξη, ετσι που πανε τα πραγματα παντου, ειπε ο Μανωλης.

-Μερικοι απ τους ξενους, ειναι ..«ενταξει», ειπε. Να για παραδειγμα η παρεα σ εκεινο το τραπεζι, ειναι Γερμανοι και μερικοι απ αυτους ερχονται καθε χρονο, καλοι, δε λεω, αλλα ωρες ωρες τους πιανει και η τρελλα τους και λενε και καμμια βρισια για την Ελλαδα,..Mας λενε «κλεφτες», κλπ. Τα ακουω,  αλλες φορες τους απαντω, αμα εχω ορεξη και χρονο, αλλες φορες κανω το κοροιδο, λεω πελατης ειναι, μπορει να εχει μεθυσει, δε βαριεσαι... Παντως δεν μ αρεσει οταν καποιοι ερχονται εδω, τρωνε και πινουν, ολο το καλοκαιρι και μας βριζουν κι απο πανω, οταν μεθυσουν! Οι καλυτεροι πελατες μας παντως ηταν παλιοτερα οι Ελληνες, ειπε. Ηξεραν να παραγγειλουν, επαιρναν παντα το ακριβοτερο ψαρι, οχι μια χωριατικη σαλατα οπως οι ξενοι, που πινουν και τρωνε λιγοτερο απο τους Ελληνες.  

-Πηγατε στο νοτο του νησιου, μηπως; με ρωτησε. Εκει υπαρχει ενα παραθαλασσιο χωριο, που θυμιζει λιγο …Ταυλανδη ειπε. Αν αυτο εννοει ο Σαμαρας με την «αναπτυξη», εγω παω πασο. Παντως δεν στελνω εκει τα παιδια μου ουτε για βολτα! Εχουν παει βεβαια εκει απο μονα τους και εφυγαν! «Δεν μας αρεσει αυτο το μερος, πατερα», μου ειπαν. Τι να σου πω; Θυμιζει κακοφημη περιοχη, λιγο απο ...Τρουμπα. Ενας δρομος ειναι ολος κι ολος που οδηγει στη παραλια και απο τις δυο πλευρες εχει μπαρ, κλαμπς και μαγαζια για μασαζ, κλπ. Δεν ξερω αν εχουν και στριπτιζαδικα, δεν εχω δει, δει, οποτε....Καποιοι εχουν φτιαξει μεχρι και μικρες πισινες μπροστα στα διαμερισματα που νοικιαζουν και τις αλλες το πρωι βρηκαν εναν Αγγλο, νεαρο μεθυσμενο να επιπλεει στη πισινα, νεκρος. Δεν ειναι πρωτη φορα που εχουν φασαριες εκει. Τι εγινε, πως πνιγηκε, επεσε μονος του, τον εσπρωξαν, αντε να βρεις ακρη.. Η αστυνομια ειναι συνεχεια εκει. Μεθυσμενοι ξενοι, Αγγλοπουλα κυριως, σπανε τα δωματια οταν μεθανε..

Η γυναικα μου ειναι καθαριστρια και μου ειπε «Μανωλη, ανεργη μενω, αλλα εκει δεν παταω ξανα! Φοβαμαι!» Το τι ειδα τα ματια της να μη στα λεω...Κατουρημενα στρωματα, ακαθαρσιες στα δωματια, σπασμενους καθρεφτες, καυγαδες και μαχαιρωματα. Δεν χρειαζομαστε μια τετοια ζωη. Αλλιως ειμασταν μαθημενοι. Εχουμε παιδια εδω και ανησυχουμε για το που πηγαινει η κατασταση....Οι αλλοι εκει πανω μαζευουν φορους, ειπε. Και φορους για ποιο πραγμα; Δεν υπαρχει τιποτα πια....Ουτε νοσοκομεια να πας, αμα πεσεις αρρωστος, ουτε σχολεια να πανε τα παιδια μας. Ο πεθερος μου πεθανε περισυ, καρκινος βλεπεις κι εμεις τον περιθαλψαμε μεχρι το τελος. Ουτε νοσοκομες, ουτε τιποτα. Η  γυναικα μου και η αδελφη της πηγαινοερχοντουσαν στο νοσοκομειο σε βαρδιες να φροντιζουν τον γερο.

Ασε που εφυγαν πολλα παιδια απο δω και δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναγυρισουν πια. Αιμοραγει η χωρα μας και αυτα τα κτηνη το μονο που ξερουν ειναι να ζητανε μεγαλυτερη φορολογια για μας τους μικρομεσαιους, ειπε. Αν με στραγγαλισεις εμενα ομως, ποιος θα προσλαβει κοσμο, ρε ατιμο κρατος ειπε, μιλωντας λες και ειχε τους...εθνοσωτηρες μπροστα του...


-Aμα φυγουν οι τουριστες το φθινοπωρο, σου λεω, θα γινει το ''ελα να δεις''..Να το θυμηθεις, μου ειπε και μπηκε παλι στη ταβερνα για να σερβιρει φαγητα στους πελατες, που μεσημεριατικα και μετα απο το θαλασσινο τους μπανιο πεινουσαν σαν λυκοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...