22 Ιουλ 2013

The Purge: Μια μικρή ταινία για το ταξικό μίσος!






Ένας άστεγος μαύρος τρικλίζει σ ένα έρημο δρόμο σε μια εύπορη Αμερικανικη περιοχή με βιλες. Οι απεγνωσμένες κραυγές του για βοήθεια συναντιουνται με τη σιωπή. Προστατευμένοι πίσω από τα συστήματα συναγερμού και τα αλεξίσφαιρα ρολά οι κατοικοι της περιχης τον βλεπουν μεσα απο τις οθόνες των συστηματων ασφαλειας. 

Ο άνδρας, ο οποίος παραμένει ανώνυμος σε όλη την ταινία, κυνηγημένος από μια συμμορία βαριά οπλισμένων γιάπηδων με κομψα βραδινά ρούχα και γκροτέσκ μάσκες. Θα μπορούσαν να ειχαν βγεί κατ 'ευθείαν από τη ταινια American Psycho, αλλά σε αντίθεση με τον Patrick Bateman αυτοι δεν χρειάζεται να φοβουνται την αστυνομία.  

Είναι οι καλά προσαρμοσμένοι νέοι πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ετήσια πραδοση του "clean-up", «της εκκαθαρισης», he Purge). «Η εκκαθαριση», είναι μια παραλλαγή της ταινιας The Hunger Games (Αγώνες Πείνας), ή της ιαπωνικης ταινιας Battle Royale (Βασιλικη Μαχη). Εiναι ενα τακτικα διοργανωμενο, επικυρωμένο από το κράτος όργιο βίας που στηρίζει την κοινωνική σταθερότητα. Αλλά στο φιλμ του James DeMonaco η ταινία εξελισσεται στον εθνικο τοπο και όλοι οι πολίτες ειναι εν δυνάμει συμμετέχοντες. Επιπλέον, δεν είμαστε, όπως και στην ταινια The Hunger Games, σ ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, αλλά μάλλον στο πολύ εγγύς μέλλον και στο πολυ αναγνωρίσιμο ετος 2022.



Μια κυβέρνηση συνασπισμού. ''Οι νεοι ιδρυτές της Αμερικής'', έχoυν αναλαβει το έθνος για να το σώσουν από την οικονομική και κοινωνική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Η εκκαθαριση» είναι η πανάκεια τους. Δώδεκα ώρες, οπου τα πάντα επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας! Τα ανθρώπινα όντα είναι βίαια από τη φύση, λέει η επίσημη ιδεολογία, η οποία αναμιγνύει τον κοινωνικό δαρβινισμό με τη θρησκευτική χροιά, αλλά αν έχουμε το δικαιωμα για λίγες ώρες το χρόνο, χωρίς ελεγχο με τη σφοδρή επιθυμία για βία μπορούμε να καταφερουμε να ειμαστε πολιτισμένοι τον υπόλοιπο  χρόνο. Αυτη ειναι η λογικη της τακτικης. Είναι οι εσωτερικοι δαίμονες μας που θα καθαριστούν.

Αλλά η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από την «εκκαθαριση» είναι  οικονομικοι. Είναι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι άστεγοι που είναι τα πιο εύκολα θύματα. Οι ανώτερες τάξεις μπορούν να κρύβονται πίσω από αλεξίσφαιρα παραθυρόφυλλα. Αλλά τι κάνουν; Οι ακαδημαϊκοι εμπειρογνώμονες των μηντια συμφωνούν: Η τακτικη αυτη λειτουργεί. Η βίαιη εγκληματικότητα πέφτει τον υπόλοιπο χρονο, το ποσοστό ανεργίας είναι στο 1%. Το χρηματιστηριο εκτινασσεται στα ύψη στην εκδήλωση που ξεπερασε καθε προσδοκια, τη χρονια αυτη, από τον μεγαλο αριθμο συμμετεχοντων. «Η εκκαθαριση» είναι η τελική συνέπεια του δικού μας χρόνου- συναίνεσης σ εναν οικονομικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και την παρενόχληση των ΜΜΕ εις βάρος των φτωχών. Είναι το αποτέλεσμα της παραμορφωμένης εικόνας, όπως π.χ  με τους Βρετανούς που πιστεύουν ότι το "όφελος της απάτης" επιδοματων κοινωνικής βοήθειας ειναι στα 24% του προϋπολογισμού, όταν το πραγματικό ποσοστό είναι μονο 0,7%.

 
 «Η εκκαθαριση» είναι μια ταινία για το ταξικό μίσος. Για το διαταραγμενο μίσος της ανώτερης τάξης εναντια στη ταξη των φτωχών. Αλλά και για το μίσος και τη καχυποψία που μεγαλώνει, γενικότερα στην κοινωνία, ταυτοχρονα με τις ταξικες διαφορες. 


Ο James Sandin ζει με την οικογένειά του σ ενα απο τα  πιο πολυτελή σπίτια σε μια περιοχή απο βίλες. Έχει κερδίσει τα χρήματά του απο το να εγκαταστει συστηματα  ασφάλειας για όλους τους γείτονές του, που τώρα κοιταζουν τα επιτευγματα του του με φθόνο. Είναι αυτοί που εχουν πληρώνονται για αυτα που εχει αποκτησει. Στην μακρά νύχτα της «εκκαθαρισης»  η οικογένεια Sandin θα μάθουν ότι κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλης σε μια αποκτηνωμένη κοινωνία.

Η ταινια «Η εκκαθαριση» διαθέτει επίσης μια μικρη αλλά λαμπρή ιστοσελίδα, που αξίζει μια επίσκεψη. Πειτε με συντηρητικο, αλλά συνήθως ενοχλουμαι περισσοτερο απο τις ταινίες που με προσελκύουν σε ένα δικτυακό τόπο όπου η ιστορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμπληρωνεται. Θέλω η ταινία να αρχίζει και να τελειώνει πάνω στον καμβά της οθονης. Αλλά εδω εχουμε μιαν εξαίρεση. Η σελίδα έχει σχεδιαστεί ως το επίσημο δικτυακό τόπο του Nεων Ιδρυτων της Αμερικής και προσφέρει μια πιο σε βάθος ιστορία και σατιρικα σχόλια. Διαβάστε, για παράδειγμα τις τουριστικές συμβουλές για όσους θέλουν να "καθαρισουν" αλλους μακριά από το σπίτι τους. Στη βαθμολογία των προορισμών για το Detroit  κατατάσσονται πέμπτοι.

Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά της πόλης αναλήφθηκαν από το κράτος το 2013 – στη πραγματικοτητα – η πολη εξακολουθεί να πάσχει από υψηλή εγκληματικότητα και ανεργία. Ως εκ τούτου, προσφέρει τώρα πολιτεία του Michigan $ 250 για κάθε θύμα, εφόσον ο κυνηγός έχει ενα πλήρες ωράριο εργασίας. Στην τέταρτη θέση έρχεται το Πόρτλαντ, ο ονειρικος προορισμός του καθε περιβαλλοντολογου εφ οσον η επιχείρηση μεταφορών της πόλης κινειται με ...βιομάζα από τα πτώματα των θυμάτων! Και στο San Diego, στη δευτερη θεση υπάρχουν πολλοι απλοι στοχοποιημενοι άστεγοι επειδή πολλοί απ αυτους έφυγαν από το Los Angeles, λόγω του παραδοσιακά υψηλού αριθμού κυνηγών της πολης.
 
Ξεχάστε την κακή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η εκκαθαριση» σαν ταινία και το site είναι ένα οργισμένο, έξυπνο και τολμηρο σε σκεψη έργο τέχνης. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα Αμερικανική ταινία της χρονιάς (2013) μέχρι στιγμής.

Mτφ απο Αrbetaren


4 σχόλια:

  1. Την έχω δει. Ακριβώς έτσι όπως λέει το άρθρο.

    Ο πατέρας απαντάει στον γιο του :
    You don't remember how bad it was, Charlie, the poverty, all the crime. This night saved our country...
    αντι country βάλε the system the capitalism και γενικά η κοσμοθεωρία μας.
    Ο μικρός Charlie όμως σε μια στιγμή συμπόνιας προς τον κυνηγυμένο θα βγάλει την οικογένεια απο την "ουδετερότητα" της ασφάλειας.

    Είναι τρέλα αν σκεφτεις ότι η άνθρωποι ίσως να είναι ικανοί να δεχτούν τέτοιες καταστάσεις στο όνομα της "υποτιθέμενης" ασφάλειας.
    Ηδη υπάρχουν πόλεις φρούρια των πλουσίων. Οταν όμως θα πέσουν τα τείχη απο την πολύ "πίεση" της φτώχιας, ποτέ δεν ξέρεις τί θα είναι ικανοί να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλη Νtina,

      Xαιρομαι που την εχεις δει και κατανοεις αυτο που πιστευω κι εγω οτι θελει να κριτικαρει η ταινια. Το οτι δλδ νομιμοποιειται η αδικια υπερ των φτωχων και αδυνατων στο ονομα της διασωσης ενος απανθρωπου συστηματος, με οποιεσδηποτε συνεπειες!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Elva

      Καλή ανάρτηση.
      Μέσα στην βιασύνη δεν πρόσεξα πιανού ήταν. Και πάλι μπράβο.
      Το The Hunger Games ανακατεύει μέσα και την θρησκεία και τα τιβι ρεαλιτη, και ίσως λόγο του post apocalyptic φαντασιακού hightech..και καλά δεν μας αφορά... να μην έχει την ίδια επίδραση. Κατα τ'άλλα κινειται στο ίδιο μήκος κύματος.

      Διαγραφή
    3. Καταλαβαινομαστε απολυτα, φιλη Ντινα :)

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...