31 Αυγ 2011

Σύμπνοια, όπως λέμε συναίνεση...


Διαβάζω στο in.gr(http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231126097) πως στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, όλες οι παρατάξεις «συμπνέουν» και αντιτίθενται στο νέο καθεστώς για την παιδεία.  Το άρθρο, αν και στον τίτλο του κάνει λόγο για όλες τις παρατάξεις, το περιεχόμενο του αναφέρεται μόνο στην ΠΑΣΠ και στην ΔΑΠ.
Δεν ξέρω πως σας φαίνεται εσάς όλο αυτό, εμένα πάντως μου μοιάζει να είναι το λιγότερο υποκριτικό, όχι όμως τυχαία υποκριτικό, αλλά με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω πως οι συγκεκριμένες παρατάξεις απότομα εναντιώνονται στις επιλογές των κομμάτων που τόσα χρόνια εκπροσωπούν. Θεωρώ δε, ότι η συγκεκριμένη στάση τους είναι ένας ακόμα τρόπος να τα υπηρετήσουν, τόσο αυτά τα κόμματα, όσο και το μεγάλο κεφάλαιο χάριν του οποίου ξαναέρχονται τα πάνω κάτω στον χώρο της παιδείας.
Δεν αμφιβάλω φυσικά, ότι μερικά απλά μέλη των παρατάξεων αυτών, ίσως πραγματικά να πιστεύουν ότι εναντιώνονται στις επιλογές της κυβέρνησης, όμως πίσω από κάθε πολιτική επιλογή, γιατί περί πολιτικής επιλογής πρόκειται, κρύβονται πάντα συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Ποιες είναι η σκοπιμότητες την συγκεκριμένη στιγμή;
Τα δυο μεγάλα κόμματα και οι παρατάξεις τους, γνωρίζουν ότι τα πρωτοφανή και βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν στην παιδεία, θα οδηγήσουν τους νέους στο να αρχίσουν να αμφισβητούν, τόσο το εκπαιδευτικό, όσο και το πολιτικό σύστημα της χώρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που το σύστημα δεν θα μπορεί να ελέγξει ή να διαχειριστεί. Η φαινομενική λοιπόν εναντίωση(γιατί ουσιαστική δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει) των δυο μεγάλων παρατάξεων στο νέο πλαίσιο για την παιδεία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να τσουβαλιαστούν οι συνειδήσεις των φοιτητών σε στείρα συνθηματολογία σε έναν μάταιο και χωρίς στόχους τζέρτζελο μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα για να γυρίσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και το νέο πλαίσιο να γίνει καθεστώς.
Η σύμπνοια αυτή λοιπόν των δυο μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την συναίνεση που έδειξαν απέναντι στο μακέλεμα της παιδείας τα δυο μεγάλα κόμματα(και μερικά μικρότερα) τα οποία κόμματα οι παρατάξεις αυτές εκπροσωπούν.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι συγκεκριμένες παρατάξεις στρεφόταν εναντίον των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων που έτσι και αλλιώς θα γινόταν, θα περιθωριοποιούνταν αυτομάτως από την πλειονότητα των φοιτητών, οι οποίοι θα στρεφόταν σε άλλες επικίνδυνες για το σύστημα παρατάξεις(και ονόματα δεν λέμε).
Οι ίδιοι οι φοιτητές, πρέπει να μην πέσουν στην παγίδα του πανεπιστημιακού δικομματισμού και να ακολουθήσουν το δρόμο εκείνο που οδηγεί στην πραγματική ρήξη με το σύστημα και με τα όσα σκοτεινά αυτό επιφυλάσσει για το μέλλον τους, την ρήξη εκείνη που δεν θα έχει ως στόχο τον συμβιβασμό και την συνθηκολόγηση αλλά την οριστική ανατροπή.
Τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φοιτητές, αλλά και η ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από μια παιδεία χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά, δωρεάν, εστιασμένη στην μόρφωση και όχι μόνο στην εξιδείκευση η οποία θα υπηρετεί την κοινωνία και θα είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες αυτής και όχι στις ανάγκες του ιμπεριαλισμού των πολυεθνικών που έρχονται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

12 σχόλια:

  1. Καλά, διαβάζεις το ... Λαμπρακιστάν, και έχεις απορίες του τύπου γιατί μιλάει μόνο για τις παρατάξεις του ΠΑ"ΣΟ"Κ και της ΝΔ ;;;
    Μα, δεν το ξέρεις ότι δεν ... διαθέτει άλλους δημοσιογράφους ;;;
    Μόνο "γαλάζιους" και "πράσινους" διαθέτει το ... κατάστημα !!!

    Σοβαρά τώρα.
    Οι φοιτητές και οι σπουδαστές ξέρουν πολύ καλά πόσο υποκριτές είναι οι ηγεσίες των παρατάξεων των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αλλά και των οπορτουνιστικών παρατάξεων.
    Το θέμα είναι αυτή η γνώση να μετατραπεί σε συσπείρωση με το ΜΑΣ για να μπορέσουν να αγωνιστούν για την παιδεία που τους αξίζει !
    Για να δούμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το ήξεραν δεν θα ήταν έρμαια τους τόσα χρόνια.
    Όσο για τις απορίες, μην φοβάσαι δεν έχω καμία, ξέρω πολύ καλά τι ρόλο παίζουν, απλά τα σχολιάζω για να μην νομίζουν οτι ολα αυτα που μας λενε τα καταπίνουμε αμάσητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ?
    Πολυ ενδιαφερον blog, πολυ ενδιαφερουσες αναρτησεις, προβληματισμοι, θεματικες ενοτητες, συζητησεις, κ.τ.λ. .
    Ελπιζω γι αυτη την απουσια σας να μην φταιει η απαγοητευση...., ή το διαιρει και βασιλευε.....
    Γενικα η απουσια σας ειναι πολυ εντονη στον χωρο του διαδικτυου....
    ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον ανώνυμο 12:07
    Λυπούμεθα που αισθάνεσαι έτσι, αλλά οφείλουμε να εξηγήσουμε, εγώ προσωπικά και εκ μέρους όλων των συν-γλόμπερς τα εξής:
    - το ιστολόγιο αυτό βασίζεται αποκλειστικά στον πατριωτισμό των ελλήνων, την προσωπική διάθεση για προσφορά του καθενός μας ξεχωριστά. Πολλές φορές αυτό γίνεται σε βάρος του προσωπικού χρόνου, του ύπνου, άλλων ασχολιών του καθενός μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται όπως καταλαβαίνεις συνέχεια. Ιδιαίτερα δε τώρα, που οι υποχρεώσεις ορισμένων απο μας αυξάνονται, αλλά και δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις ζωής (εγώ π.χ μερικές φορές δυσκολεύομαι να πληρώσω το λογαριασμό του ίντερνετ) η συνεχής και αδιάλειπτη ενημέρωση του blog δυσκολεύει
    - για να γράψεις άρθρα που να έχουν ενδιαφέρον και να μπει να διαβάσει κόσμος και να μάθει είναι πολύ δύσκολο, θέλει να κάτσεις να ασχοληθείς ώρες πολλές. Αμα θέλεις βρίσκεις χρόνο βεβαίως, αλλά και οι υποχρεώσεις στον "έξω" κόσμο μεγαλώνουν τώρα αυτή την περίοδο
    - το γλόμπινγκ δεν είναι πολιτική οργάνωση για να διαιρείται, να διασπάται κλπ, στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή του οποιουδήποτε συμφωνεί με πέντε πράματα στα οποία βασίζεται η ύπαρξή του. Η πραγματική δουλειά, που βοηθάει περισσότερο (και το blogging βοηθάει επικουρικά κι αυτό, δεν το μηδενίζουμε, αλλιώς δεν θα το κάναμαε) είναι έξω και σ' αυτό βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας.
    - Απ' την άλλη, αφού λες ότι η απουσία μας είναι έντονη, αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση, ότι κάτι προσφέρουμε κι εμείς ρε αδερφέ. Άρα λοιπόν, επειδή δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ελεύθερο χρόνο, καλούμε κι άλλους να μπουν και να συνεισφέρουν, με μοναδική προϋπόθεση φυσικά να συμφωνούν με τους όρους/κανόνες που βλέπετε πάνω-πάνω στην τρίτη καρτελίτσα.
    Το γλόμπινγκ είναι βήμα για να μιλήσω εγώ, ο Φάρος, ο Πόε, η Έλβα, ο Redfly κι ο Bookhunter, και το ίδιο καλά μπορούν να μιλήσουν όλοι όσοι συμφωνούν στο μίνιμουμ πλαίσιο που βάλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκληρή αντιπολίτευση απ' τη ΝΔ!!! Ψηφίζει και το σημερινό νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου

    Όχι. Aύριο δεν θα ψηφίσει μιας και Παρασκευή δεν θα έρθει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Από βδομάδα πάλι

    Με τέσσερις εκκρεμότητες εισέρχεται σήμερα =στην Ολομέλεια της Bουλής η ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση, που μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί και από τη ΝΔ.



    Η επιτυχία του νομοθετήματος Παπακωνσταντίνου θα κριθεί πάντως από την απήχηση που θα έχει στους πολίτες αλλά και από τις διαθέσεις του ΣτΕ που φαίνεται να έχει διατυπώσει τις πρώτες ενστάσεις του για την λογική της τακτοποίησης αλά ημιυπαίθριους, καθιστώντας ευάλωτο σε προσφυγές το πείραμα του εισπρακτικού μέτρου στο μέλλον.


    Με βελτιώσεις και πιο προσεχτικές διατυπώσεις, κάτω από το άγχος της άμεσης είσπραξης των εσόδων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού υποδοχής αιτήσεων ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να πάνε στα ταμεία -όπως έχει υπολογίσει - 600 έως 700 εκ. ευρώ από τα παράβολα.


    -Με ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση από το «γράψε σβήσε» σε σχέση με το χρόνο τακτοποίησης (20 ή 40 χρόνια για τα εντός ή εκτός σχεδίου). Το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να απαλείψει κάθε χρονικό προσδιορισμό υπό το φόβο του ΣτΕ. Δείγμα των επικείμενων αλλαγών είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή, για αντικατάσταση του όρου «διατήρηση αυθαιρέτου» με τον όρο «αναστολή κυρώσεων» καθώς για πρώτη φορά ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός.


    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνδέσει την διάρκεια αναστολής κυρώσεων με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για ένταξη στην ρύθμιση καθώς δεν θα υπάρχει το κίνητρο για το συγχωροχάρτι των 20 ή 40 ετών που είναι ένα ικανό διάστημα για να βάλλει τους πολίτες στην λογική της πληρωμής των προστίμων ενώ κάποια σκόρπια αυθαίρετα σε «βουνά και ραχούλες» θα μείνουν εκ των πραγμάτων εκτός ρύθμισης.


    -Το δεύτερο σημείο που θα χρειαστεί να διευκρινιστεί μέσα από τη ρύθμιση είναι η οριστικοποίηση των προστίμων σε ότι αφορά τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες αλλά και τους χαμηλόμισθους. Από τις αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας προκύπτει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες σχεδιάζεται να πληρώσουν το 50% των προστίμων, εφόσον έχουν ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ και οικογενειακό 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει όμως καμία άλλη πρόβλεψη για άλλες κατηγορίες πολιτών.


    -Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποσαφηνίσει το θέμα του χρόνου που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση. Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι για να κάνει κάποιος χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ως τον Απρίλιο του 2010. Στις τελευταίες αλλαγές το σχέδιο τροποποιήθηκε με την διόρθωση ότι αρκεί ως το προαναφερόμενο διάστημα να έχει ανεγερθεί ο σκελετός της οικοδομής. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν τους βουλευτές ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.


    -Τέλος τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ) θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μερίδιο που θα εκχωρήσουν από τα έσοδα που θα μαζέψουν από τα αυθαίρετα στο ΙΚΑ. Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 10 έως 15% των εσόδων αλλά το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.


    protothema.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασχετο αλλα απο σήμερα αλλάζουν πάλι οι συντελεστές του ΦΠΑ, για δυο μήνες λεει, για να δούμε...

    Αυτό το μέτρο εμάς τους ταβερνιάρηδες πάντως μας ξετινάζει, δεν είχε που δεν είχε ο κόσμος λεφτά, αυξάνονται τώρα και οι τιμές να φας εξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δυστυχως φάρε θα σου χαλάσω λίγο το όνειρο... οι φοιτητές δεν ξέρουν (τουλάχιστον οι πιο μικροι) τίποτα για παρατάξεις κλπ και με το που μπαινει ένας 18ρης στο πανεπ για εγγραφη, σκαει ένας δαπίτης να του πει για τον αγώνα που κάνει η παράταξή του και που εχουν και κατι κνιτες εδω μεσα που ολο λενε οχι κι οχι και χανονται οι εξεταστικές... δηλ. εμετός... έχω πτυχίο και τώρα κάνω δεύτερο για χομπυ παράλληλα με δουλεια (τεσπα βιτσια) πάω λοιπον στη 2η σχολή μου να πάρω κάτι βεβαιώσεις και να δηλώσω και με το που μπαίνω βλέπω όλο το κτήριο καλυμμένο με μπλε αφίσες... στη γραμματεία οι υπάλληλοι πίνανε καφέ και στα γραφεία καθόντουσαν οι δαπίτες με ύφος "πες μου πες μου εγώ θα το κανονίσω.." σε 2 λεπτά σκάει και ο αρχιδαπιτης να μου πει για τη δραση τους και την κόντρα που έχουν με τα εαακ - η 2η σχολή μου δεν έχει καν ΠΚΣ για να καταλάβεις... (ο δε δαπίτης μάλλον δεν μπορεί να ξεχωρίσει το 18ρη από τον 25άρη για να ξέρει ποιον να πάει να πρήξει αλλά οκ το δεχόμαστε... άμα είχε εγκέφαλο θα ταν αλλού τώρα...) το καλό είναι ότι κάπου στο 3ο έτος τα παιδάκια ξυπνάνε αν δεν έχουν κάνει το λάθος να μπλέξουν με δαπ/πασπ... τέλος πάντων! ενδεικτικά πάντως στη λίστα της πρώτης μου σχολής που είναι πολύ υψηλόβαθμο αει (δηλ μπαίνουν πολύ διαβαστεροί και αρκετά αποφασισμένοι -γι αυτό αναφέρω τη βάση - δεν είμαι κανένα ψώνιο μ αυτά) οι πιο πολλοί φωνάζουν "να μη χάσουμε την εξεταστική" γιατί λόγω κρίσης δεν μπορουν πλέον να πληρώσουν άλλα νοίκια... οπότε για να μην πάνε με τη δαπ και την πασπ δηλώνουν "αγανακτισμένοι" που δε θέλουν όμως να χάσουν την εξεταστική... σαν μικρογραφία των απολιτίκ αγανακτισμένων είναι... επιπλέον οι καθηγητές (μισοί πασοκ μισοί νδ - άλλους δεν έχουμε) έχουν βαλθεί να τους πάνε εντελώς κόντρα και βγαίνουν και δηλώνουν ότι την κατάληψη ψήφισαν κάτι αριστεροί που δεν τους έχουν ξαναδεί στη σχολή και συχνάζουν σε κάτι αριστερά στέκια μες στο πανεπιστήμιο (παρεπιπτόντως αυτοί οι φοιτητές χρωστάνε όλοι τα ίδια και είναι στην ηλικία μου + τακτικοί + με καλούς βαθμούς οπότε έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κόβονται επίτηδες πλέον...) αν καταφέρετε να πείσετε τους αγανακτισμένους ότι ειρηνικά και χωρίς πολιτική οργάνωση δε γίνεται τίποτα... ίσως δούμε και τίποτα να αλλάζει (πχ κανένα διπλάσιο ποσοστό στο κκε... λέμε τώρα.. :P)

    ανώνυμος, κκε-εα
    (κκε-εα = κκε εξ ανάγκης γιατί όλα τα άλλα λένε ψέματα ας δούμε τι θα κάνουν αυτοί που θεωρώ *ως τώρα* ότι λένε κυρίως αλήθεια)

    αυτά! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα Φίλε Ανώνυμε,
    Δεν ξέρω αν μου ... χάλασες το όνειρο, αλλά σίγουρα συμμερίζουμε απόλυτα τις εχτιμήσεις σου !

    Δεν είμαι φοιτητής (ούτε ήμουν ποτέ) φυσικά, ξέρω τι γίνεται στα πανεπιστήμια από περιγραφές του γιου μου, όμως δεν μπορώ να μην πω ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά (εγώ σαν κοντά στα 60 - είμαι και ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να το πω), ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθεί τι παίζεται και θα ξυπνήσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παρεπιπτόντως η Πληροφορική ΑΠΘ έληξε την κατάληψη.
    Από mail στη λίστα:

    "μολις το 'μαθα, καταληψη τελος.

    Suntonistikh ep... 88
    Epitroph agwna 5
    Dap-ane3 (oxi katal) 106
    Leuka 4"


    (Από το αποτέλεσμα δε νομίζω η ΔΑΠ να ήθελε κατάληψη και να "συμπνέει" με το φοιτητικό κίνημα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...