14 Φεβ 2014

Σέρρες - Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα


Σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίτερα πραγματοποίησε περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.Το πρωί επισκέφθηκε την ΕΛΒΟ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «COCA - COLA» και απηύθυνε χαιρετισμό στους απεργούς. Επισκέφθηκε επίσης την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη, συναντήθηκε με τη Λαϊκή Επιτροπή Μεσολακκιάς, καθώς και με τους αγρότες στο μπλόκο του Δραβίσκου (αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω). Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θόδωρος Ιγνατιάδης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, Θέρμης Φάνης Καρκατζούνης, Πυλαίας - Χορτιάτη Οδυσσέας Μαάιτα, Αμφίπολης Αννα Σιρλατζή και Σερρών Φιλιώ Σαραντίδη.

Στην ομιλία του στις Σέρρες ο Δ. Κουτσούμπας είπε μεταξύ άλλων:

«Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αποτυπώνει τη λαϊκή αποδοκιμασία και καταδίκη απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί κι αυτό μπορεί πραγματικά να εκφραστεί μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είτε οι εκλογές γίνουν με σταυρό είτε γίνουν με λίστα. Η αλλαγή από την κυβέρνηση του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, δεν γίνεται για λόγους διεύρυνσης της δημοκρατίας, κι ας αφήσει αυτά που ξέρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν η κυβέρνηση είχε τέτοιες ανησυχίες θα μετέθετε την ημερομηνία του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα να πάνε να ψηφίσουν κι όχι να μετακινούνται αναγκαστικά 2 φορές ακόμα και εκεί που θα έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Κι αυτό εκμεταλλεύεται για να υποβαθμίσει τις ευρωεκλογές, για να μην εισπράξει σύσσωμη τη λαϊκή καταδίκη στην πολιτική της, στην πολιτική της ΕΕ.

Πρόκειται για επίπλαστη δημοκρατία. Ούτε οι πιο ικανοί βγαίνουν με σταυρό, ούτε οι πιο συνεπείς με τα λαϊκά συμφέροντα. Ας πάψουν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Μήπως με σταυρό δεν έβγαιναν τόσα χρόνια οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις τους; Γι’ αυτό μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν. Όσοι έχουν προσβάσεις περισσότερες σε χορηγούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, την πραγματική εξουσία του τόπου δηλαδή, είναι αυτοί που σπονσονάρονται από τις διαφημιστικές, που χρηματοδοτείται η καμπάνια τους. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια. Το ζήτημα είναι ότι είτε με σταυρό, είτε με λίστα, οι υποψήφιοι είναι εκπρόσωποι συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, έχουν μια γραμμή, ένα πρόγραμμα, υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και έτσι πρέπει να κριθούν από τους εργαζόμενους και στην κάλπη.

Έτσι και αλλιώς όμως, σε κάθε περίπτωση, θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια που δημιουργούν τα τρομοκρατικά διλήμματα, να προσπεράσουμε τις τρικλοποδιές που βάζουν οι ψεύτικες ελπίδες και οι αυταπάτες ώστε περισσότεροι να απεγκλωβιστούν, περισσότεροι εργάτες άνεργοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να συναντηθούν με τη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη μόνη φιλολαϊκή, να επιλέξουν το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και για την Ευρωβουλή και για το Δήμο και για την Περιφέρεια.

Όσοι εκ του πονηρού διακινούν και ανακυκλώνουν σενάρια δεύτερου γύρου για τη Χρυσή Αυγή, γίνονται σπόνσορες και διαφημιστές της. Γιατί ο λαός μπορεί και πρέπει να απομονώσει από σήμερα αποφασιστικά τη ΧΑ και από τον πρώτο γύρο να μην ψηφίσει κανένα φασίστα υποψήφιο.
Ο λαός έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του για το χαρακτήρα των ναζιστών και της εγκληματικής τους δράσης, ότι είναι τσιράκια του συστήματος και μεγαλοσυμφερόντων, είναι εχθροί του λαού. Χρειάζεται λοιπόν να τους απομονώσει ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει το σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει τους φασίστες. Συνεπώς η επιμονή σε αυτό το ερώτημα και η προβολή της ΧΑ – έστω και η αρνητική – το μόνο που κάνει είναι να δίνει πόντους στη ΧΑ, να τους φουσκώνουν τα πανιά θεωρώντας ως πιθανό κάτι που κατά τη γνώμη μας ο λαός μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει.

Αυτό το ερώτημα έχει τεθεί σε άλλες χώρες και υπάρχει πλέον πείρα. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, το ΚΚ άλλοτε ψήφιζε τους σοσιαλιστές για να μη βγουν οι δεξιοί, άλλοτε τους δεξιούς, για να μη βγουν οι ακροδεξιοί του Λεπέν. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αντιμετωπίστηκαν; Όχι. Το αποτέλεσμα ήταν εκφυλισμός για το λαϊκό κίνημα και το ΚΚ, που έγινε ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, και την ίδια στιγμή οι ακροδεξιοί να φιγουράρουν με τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, παγιδεύοντας λαϊκό κόσμο που έχει απογοητευτεί από όλους τους υπόλοιπους, μαζί και το μεταλλαγμένο ΚΚ. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι ο φασισμός. Ο λαός να κλείσει τα αυτιά του σε τέτοια σενάρια και να απομονώσει, να στείλει τη ΧΑ και τους υποψηφίους του στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, όπου και ανήκουν. Οι θιασώτες του Χίτλερ και του Μουσολίνι δεν έχουν θέση στην Ελλάδα που πλήρωσε με αίμα και συντρίμμια τη φασιστική κατοχή.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Κινούνται στις ίδιες σταθερές και αμετακίνητες ράγες της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και αν στη διαδρομή ακολουθούν και καμιά διαφορετική παράκαμψη, ο προορισμός τους είναι κοινός, είναι η στρατηγική της ΕΕ, των μονοπωλίων. Σ’ αυτή την στρατηγική δεν χωρά το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία, στην υγεία, στην περίθαλψη, την πρόνοια. Στη στρατηγική της ΕΕ, χωράνε μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι δικαιώματα για το λαό και κέρδη για τα μονοπώλια, όχι μόνο δεν συμβιβάζονται, αλλά προϋπόθεση για τα κέρδη είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, του λαού.

Γι’ αυτό, ούτε ανακούφιση, ούτε επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα θα οδηγήσει το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: ένα ακόμα μοντέλο, μια ακόμα συνταγή διαχείρισης της κρίσης εντός των τειχών των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Τι λέει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο κ. Τσίπρας; «Η κρίση χρέους είναι αποτέλεσμα ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά»!!! Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι κάνει ο κ. Τσίπρας; Υιοθετεί κατά γράμμα όλη τη συντηρητική αστική προπαγάνδα για την κρίση. Μιλάει δηλαδή για κρίση χρέους για να αθωώσει το σύστημα που δημιούργησε την κρίση, βγάζει λάδι το σύστημα που γεννά κρίσεις, ακριβώς γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Και μάλιστα με τα περί «υπερκατανάλωσης με δανεικά», που λέει, θέλει να κάνει και το λαό συνένοχο. Τι διαφορά έχει το ανεκδιήγητο εκείνο του Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» από το «όλοι μαζί υπερκαταναλώσαμε με δανεικά» του Τσίπρα; Καμιά απολύτως. Είναι δυνατόν να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τον Τσοχατζόπουλο, τον Λιάπη ή όποιο άλλο πολιτικό προσωπικό ή λαμόγιο των μονοπωλίων, τον α ή β εφοπλιστή, μεγαλοβιομήχανο της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, με τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον επαγγελματία, τον αγρότη των Σερρών και να του λες ότι κατανάλωσε υπερβολικά με δανεικά και αγύριστα; Είναι το ίδιο να παίρνεις δανεικά με τοκογλυφικούς όρους μάλιστα από τις τράπεζες για να φτιάξεις ένα σπιτάκι και το ίδιο να χρηματοδοτείσαι από τον κρατικό κορβανά, από τις τράπεζες για να μεταφέρεις τα κέρδη και τα κεφάλαιά σου, από το ξεζούμισμα των μεροκαματιάρηδων, όπου σε συμφέρει; Από τις ελβετικές τράπεζες, μέχρι τις επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες, «ανά τας Ευρώπας», ή στην Αμερική;

Τα δε υπόλοιπα που λέει, για «ρύθμιση οριστικά της βιωσιμότητας του χρέους» μόνο ως «μαύρο ανέκδοτο» μπορεί να ακουστεί.

Το ζήτημα δεν είναι ότι ζητάει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, ώστε να διαγραφεί ένα σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του χρέους και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης.
Το ζήτημα είναι ότι βάζει το λαό στη λογική να αποδεχτεί το χρέος, να επωμιστεί δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «βιωσιμότητας και αποπληρωμής». Λέει μάλιστα ότι σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, δηλαδή Ευρωπαϊκή Ένωση - Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μα αυτή αν δεν κάνουμε λάθος, είναι αυτοπροσώπως η τρόικα. Τότε τι σκούζει να φύγει η τρόικα; Για να μας την ξαναβάλει αυτός από το παράθυρο;

Η διέξοδος από την κρίση για το κεφάλαιο με επιμήκυνση του χρέους, ένα νέο δάνειο που παζαρεύει η ΝΔ ή με νέο κούρεμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδο για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί εγκλωβίζει το λαό στη λογική αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο ίδιος, εγκλωβίζει το λαό στη λογική αποδοχής της μονιμότητας σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς τρόικα. Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από όλους εκείνους που έχουν αναγορεύσει το ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του σε προστάτες των λαών της Ευρώπης. Η κριτική που κάνουν αυτές οι επιτροπές - πριν λίγο καιρό η επιτροπή οικονομικών, τώρα η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων - προς την τρόικα είναι άσφαιρη, γιατί επί της ουσίας έχουν ψηφίσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Κρύβουν ότι τρόικα ίσον ΕΕ και ΔΝΤ, δεν είναι απλά κάποιοι υπάλληλοι.

Δεν ήταν ο ευρωβουλευτής Σέρκας και οι άλλοι, που πρωτοστάτησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην οδηγία Μπολκενστάιν για μεταφορά φτηνού εργατικού δυναμικού από χώρα σε χώρα, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας; Όταν επομένως μιλάνε για χασάπηδες, να βάλουν και τον εαυτό τους μέσα. Τα πορίσματα αυτών των επιτροπών και όσοι τα κάνουν σημαία τους, το μόνο που θέλουν είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ, να σπείρουν αυταπάτες ότι μπορεί να επανιδρυθεί, να εξανθρωπισθεί. Εκφράζουν τις επιδιώξεις όσων επιδιώκουν ένα άλλο μείγμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, καλλιεργούν το έδαφος για νέους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, που μπορεί να μη λέγονται τρόικες, όμως θα υπηρετούν τους ίδιους στόχους με αυτόματες ρήτρες επιβολής αντιλαϊκών μέτρων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. 

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι υπόλοιποι κρύβουν ότι με συνθήκες, κανονισμούς που έχουν ήδη ψηφίσει έχουν φτιάξει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς ότι: Με τη συνθήκη γνωστή ως «δημοσιονομικό σύμφωνο» και τον κανονισμό «472, της 21ης Μαΐου 2013» η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή ασφυκτική επιτήρηση και εποπτεία από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ενώ υπάρχουν ρήτρες και αυτόματα μέτρα και περικοπές!

Με το «σύμφωνο για το ευρώ» τη στρατηγική για την «Ευρώπη 2020» έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τη μείωση μισθών, την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών – ασφαλιστικών κατακτήσεων γιατί αυτό χρειάζεται το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για να νικήσει τους ανταγωνιστές του. Γι’ αυτό ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού αλλά ποια τμήματα του κεφαλαίου θα χάσουν και ποια θα ωφεληθούν περισσότερο. 

Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας μετά το Θεσσαλικό. Εδώ σ’ αυτή τη γη μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Εδώ βρίσκεται η απόδειξη σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της. Καλλιεργούνται βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, τεύτλα καπνός και οπωροκηπευτικά. Εδώ φαίνονται καθαρά οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί της ΕΕ που αναγκάζει ένα λαό να εισάγει αυτά που θα μπορούσε και να παράγει και να εξάγει. Γιατί κλείνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις Σέρρες, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια; Γιατί αυτός είναι ο στόχος της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ. Γιατί αυτό επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η Ελλάδα να εισάγει προϊόντα που μπορεί να παράγει και να κάνει και εξαγωγές.

Γιατί την ίδια στιγμή που οι Βιομηχανίες Ζάχαρης οδηγούνται στο κλείσιμο, το νέο φορολογικό και οι νέες μειωμένες τιμές φέρνουν σε δυσπραγία τους τευτλοπαραγωγούς, η Ελλάδα εισήγαγε, μόνο το 2011, 334 τόνους ζάχαρης από Σερβία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαυρίκιο. Με όχημα την απαξίωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες προχωρούν και οι διαδικασίες πώλησής της, αφού για να λειτουργήσει το εργοστάσιο απαιτούνται να καλλιεργηθούν 30.000 στρέμματα και πέρυσι για παράδειγμα καλλιεργήθηκαν μόλις 16.000 στρέμματα.

Αυτή την πείρα πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι στις Σέρρες, Και να σκεφτούν: Γιατί σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος του λαού, δυνατότητες που έχει και ο νομός των Σερρών, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν αναγκαία έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή;

Για παράδειγμα είναι αναγκαία η άμεση αποπεράτωση του οδικού άξονα Αμφίπολης - Μεσοράχης, η οποία ταλανίζει εδώ και δεκάδες χρόνια την περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της ανασκαφής και η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην είσοδο του χωριού Μεσολακκιά που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους και το έργο της ανασκαφής.

Γιατί δεν αξιοποιείται προς όφελος της αγροτικής οικονομίας ότι στο νομό Σερρών υπάρχει τόξο γεωθερμικού πεδίου που διασχίζει κάθετα την περιοχή από την Λίμνη Κερκίνη μέχρι και την Νιγρίτα, που από ότι φαίνεται κι αυτό θα παραδοθεί για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο;

Το ίδιο επιδιώκουν και με το χρυσό αλλά και τα άλλα μεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφος από το Σιδηρόκαστρο, την Νιγρίτα μέχρι το Παγγαίο. Εδώ και 4 χρόνια έχει δεσμευτεί έκταση 9800 στρ. στο όρος Άγκιστρο Σιντικής και μάλιστα τότε είχαν αναθέσει στο ΙΓΜΕ την έρευνα για αξιοποιήσιμο χρυσό. Κι αφού έχουν ήδη απαξιώσει το ΙΓΜΕ που διαθέτει έμπειρο επιστημονικό δυναμικό έρχονται ελληνικές και ξένες εταιρείες και ζητάνε να τους χορηγηθούν άδειες για μεταλλευτικές έρευνες.

Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι αγρότες της περιοχής μπορούν να καταλάβουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα διάφορα μεγάλα έργα που διαφημίζουν.

Αυτή είναι η ανάπτυξη εντός των τειχών της ΕΕ, αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».
Συνάντηση με αγρότες στο μπλόκο του Δαραβίσκου

Νωρίς το απόγευμα, ο  Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το μπλόκο στο Δαραβίσκο Σερρών όπου συνομίλησε με τους αγρότες, οι οποίοι τόνισαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως με το μεγάλο κόστος της παραγωγής και σημείωσαν τη θέληση τους να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν κάτι όμως που δεν το επιτρέπει η κυβερνητική πολιτική.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα τους, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας ότι είναι αιτήματα επιβίωσης ενώ τόνισε ότι ο αγώνας για να μείνει ο αγρότης στο χωράφι του και να καλλιεργεί πρέπει να γίνει αγώνας όλου του λαού. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΚΑΠ 2014 - 2020 έχει πληρωθεί ακριβά και θα σημάνει το ξεκλήρισμα τις μικρομεσαίας αγροτιάς. Κάλεσε επίσης τους αγρότες να ενισχύσουν τους αγώνες και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν προηγηθεί τα μπλόκα και οι αγροτικοί αγώνες τα προηγούμενα να χρόνια

 Επίσκεψη στην ΕΛΒΟ

Το πρωί επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ όπου συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου που του εξέθεσε την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι μετά την απόφαση για εκκαθάριση της εταιρείας, στην οποία αντιδρούν. Από το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, εδώ στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα - αφού πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές - για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις. Μιλάμε κυρίως για την άμυνα. Και από αυτή την άποψη, όχι μόνο δεν έπρεπε να συρρικνωθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έπρεπε να αναπτυχθεί.

Ζήσαμε από τη μια, τη λογική που οδηγεί σε ιδιώτες, όπως πριν στον όμιλο Μυτιληναίο την επιχείρηση αυτή και άρχισε η συρρίκνωσή της για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ο κάθε ιδιώτης, καπιταλιστής όποιος κι αν είναι αυτός, παίρνει τα κεφάλαιά του και τα επενδύει σε άλλους κλάδους, κερδοφόρους ή τα πάει στο εξωτερικό. Ακριβώς γιατί έχει σκοπό την κερδοφορία του και δεν ενδιαφέρεται ούτε για την άμυνα της χώρας, ούτε για τους εργαζόμενους και το λαό ούτε για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Όπως κι από την άλλη μεριά, η πολιτική της ΕΕ με την ενιαία αμυντική πολιτική και την ενιαία αμυντική βιομηχανία, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε συρρίκνωση βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ, και γενικότερα τα αμυντικά συστήματα στην Ελλάδα. Κι αυτό, για να στηριχθεί η γερμανική, η ολλανδική και η γαλλική βιομηχανία όπλων και μετά να έρχονται και να κάνουμε εισαγωγές, για να μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη άμυνα της χώρας.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο γενικά από τις κυβερνήσεις ή από αυτούς που έχουν την εξουσία, γιατί αυτοί ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Αλλά συνολικά από το λαϊκό κίνημα, από τους εργαζόμενους με μια λαϊκή συμμαχία που θα απαιτήσουν και άλλη εξουσία. Με λαϊκή εξουσία, όπου θα γίνει πραγματικά ένας ενιαίος κρατικός φορέας αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας, για να μπορεί να λύνει και προβλήματα άμυνας της χώρας και να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να μπορούν να πληρώνονται κανονικά, να υπάρχει σταθερή μόνιμη εργασία, να γίνονται και προσλήψεις, γιατί χρειάζονται. Δεν μπορεί από τα 1.200 άτομα, που δούλευαν εδώ, να έχουμε φτάσει σήμερα στην ΕΛΒΟ να δουλεύουν 360 εργαζόμενοι, απλήρωτοι πολλούς μήνες και όσοι φεύγουν δεν έχουν λύσει τα προβλήματα με το εφάπαξ, με τις αποζημιώσεις. Δεν μπορεί εργαζόμενος να μην πληρώνεται τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό. Γιατί μια επιχείρηση μπορεί να έχει δυσκολίες μια στιγμή, αλλά θα πρέπει να λύνονται αυτά τα προβλήματα με ευθύνη κι από κει και πέρα βεβαίως να γίνονται προσλήψεις. Αυτά τα ζητήματα θα τα παλέψουμε και στη βουλή.

Η αλληλεγγύη του ΚΚΕ είναι δεδομένη προς τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη να πούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για δεύτερη φορά υπουργοί της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Οικονομικών δεν παραβρέθηκαν χθες σε Επίκαιρη Ερώτηση που έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης εκ μέρους του ΚΚΕ, ειδικά για την ΕΛΒΟ. Και είναι πρόκληση το γεγονός αυτό. Θα έπρεπε να πάνε, να δεσμευτούν για μια σειρά ζητήματα, γιατί δεν μπορούν να μένουν ξεκρέμαστοι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να μένει ξεκρέμαστη η άμυνα της χώρας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έκθεση της κοινωνικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«H τρόικα, – το ξαναλέμε γιατί κάποιοι από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις το ξεχνάνε – η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, το μόνο στόχο που είχαν, δεν ήταν να λύσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, αλλά πώς θα κάνουν πιο κερδοφόρα τα μονοπώλια, τους μονοπωλιακούς ομίλους τους, τις τράπεζές τους και τα δικά τους συμφέροντα και οπωσδήποτε τα συμφέροντα τμήματος της ελληνικής πλουτοκρατίας της χώρας μας. Άρα, ας αφήσουν η συγκυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις από την αντιπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση, τα μεγάλα λόγια κι ας δουν το πραγματικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθήσαμε τόσα χρόνια με ευθύνη των κυβερνώντων και όσων στήριζαν τον ευρωμονόδρομο και φτάσαμε σε αυτό το χάλι. Δηλαδή στην οικονομική κρίση, στα μεγάλα προβλήματα, με το 28% της ανεργίας να έχει χτυπήσει κόκκινο και με μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως αυτό εδώ που συζητάμε σήμερα στην ΕΛΒΟ, να κλείνει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθεί και να μπορέσει να ζήσει ο λαός, οι εργαζόμενοι εδώ πολύ καλύτερα».

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της COCA COLA 

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της COCA COLA, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία. Σε δήλωσή του αμέσως μετά επεσήμανε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων, των απεργών στην COCA COLA. Είναι μια δίκαιη μάχη που πρέπει να τη δώσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και από άλλους κλάδους και άλλες βιομηχανίες, μαζί με την αγροτιά, με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες και της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και στη Βουλή και ευρύτερα μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, για να δυναμώσει η συμπαράσταση και να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων». 

Επίσκεψη στον Τύμβο Κάστα
 
Στη διαδρομή προς τις Σέρρες το μεσημέρι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στον Τύμβο Καστά, στον αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης. Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του, εξαιρετικής σημασίας μνημείο, των ελληνιστικών χρόνων (325 - 300 π.Χ.).

Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο από λευκό μάρμαρο Θάσου ύψους 3 μέτρων και διάμετρο περίπου 500 μέτρων. Ο εντυπωσιακός αυτός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που πιθανά ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του Τύμβου. Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο του τύμβου, που όπως λένε οι αρχαιολόγοι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Όπως σημείωσε σχετικά με το μνημείο ο Δ. Κουτσούμπας, η ανασκαφή αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τόνισε την ανάγκη με γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Τέλος υπογράμμισε πως το θέμα δεν είναι μόνο ότι τα ευρήματα θα φέρουν τουρισμό, αλλά θα αποτελέσουν ένα ζωντανό μάθημα της ιστορίας, του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. (Δείτε εδώ δήλωση του Δ. Κουτσούμπα)

Συνάντηση με την Λαική Επιτροπή Μεσολακκιάς

O Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Λαϊκή Επιτροπή της Μεσολακκιάς, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τα οδικά έργα που κατασκευάζονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι καθυστερεί η κατασκευή του δρόμου Αμφίπολης – Μεσοράχης και στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται κατασκευή ανισόπεδου κόμβου για τη Μεσολακκιά, γεγονός που όπως είπαν θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του χωριού.

Επίσης τέθηκε το αίτημα να κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος, επίσης να σχεδιασθεί και να κατασκευαστεί και δρόμος που να συνδέει το χωριό τους με τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τα νέα ευρήματα στη θέση Καστά.

Τέλος τέθηκε και το ζήτημα της αξιοποίησης των νερών του ποταμού Στρυμώνα για την άρδευση των καλλιεργειών, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής καθώς η άρδευση με γεωτρήσεις τους κοστίζει ακριβά.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις τους δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...