3 Φεβ 2014

KEΦΑΛΟΝΙΑ: Στο έλεος του Εγκέλαδου και του καιρού οι σεισμοπαθείς!

Στο έλεος της τύχης τους παραμένουν οι σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς, 12 και πλέον ώρες μετά την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε σήμερα  στις 05.08 το πρωί. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ έχουν γίνει και άλλοι μετασεισμοί.

Νέες ζημιές - ανάστατοι οι κάτοικοι

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει τη διέλευση των οχημάτων. Νέες ζημιές έγιναν στο λιμάνι του Ληξουρίου καθώς φέρεται να αποκολλήθηκε ο προβλήτας, καταστροφές έχουν υποστεί τα περισσότερα σπίτια, ενώ έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων, που είχαν εγκλωβιστεί από πτώση οικιακών συσκευών και επίπλων.

Οπως είπε στο «902.gr» ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, μεταφέρθηκαν  16 τραυματίες. Οι 15 φέρουν ελαφριά τραύματα και ένας έχει διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα. 

Το Ληξούρι και ολόκληρη η Παλική, παραμένουν αποκλεισμένα από το υπόλοιπο νησί από ξηρά και από θάλασσα, καθώς λόγω της κακοκαιρίας δεν εκτελείται το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου, Οι κάτοικοι της πόλης, παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο.

Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι  οι εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι έχουν εκκενωθεί με τα συνεργεία της ΔΕΗ να προχωρούν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των διαμερισμάτων. Στην Αγία Θέκλη, κάτοικοι του χωριού, έχουν καταφύγει σε ένα ελαιοτριβείο χωρίς νερό και ρεύμα, προκειμένου να προστατευτούν από τον καιρό. Στο Αργοστόλι παραμένει το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που στεγάζει μέχρι σήμερα τους σεισμοπαθείς των προηγούμενων ημερών. Ανοιχτά του λιμανιού του Ληξουρίου είναι αγκυροβολημένα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των ζημιών στο λιμάνι, δεν μπορούν να προσεγγίσουν και οι κάτοικοι μεταβαίνουν σε αυτά με βάρκες.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης από την Επιτροπή Αγώνα

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ, της Επιτροπής Αγώνα Φορέων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής, καταγράφοντας τις ζημιές και τα προβλήματα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αντιμετώπισή τους.

Ενδεικτικά στο Ληξούρι, η Επιτροπή Αγώνα, ανέλαβε πρωτοβουλία, μοιράζοντας κλινοσκεπάσματα σε όσους κατέφυγαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου (κυρίως ηλικιωμένοι). Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, έστησαν καζάνια για την προετοιμασία φαγητού, καθώς παρά τις εξαγγελίες, οι σεισμοπαθείς που βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο, δεν είχαν ούτε καν πόσιμο νερό, ενώ μέχρι το απόγευμα που διανεμήθηκε το φαγητό που ετοιμάστηκε από την πρωτοβουλία, δεν είχε μοιραστεί ούτε μια μερίδα φαγητού. 

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτός από τις πρωτοβουλίες οργάνωσης, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών έχουν απαιτήσει από το Δήμο και την Περιφέρεια την εξεύρεση άμεσων, ασφαλών λύσεων για την στέγαση των σεισμοπλήκτων. Ήδη η Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση στο διοικητήριο και παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, καλεί σε πανκεφαληνιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, έξω από την πρώην Νομαρχία

Επιφυλακή και ετοιμότητα συστήνουν οι σεισμολόγοι

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή». 

Η διευθύντρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Παπαζάχο, «δεν πρόκειται για νέο σεισμό αλλά κομμάτι της ίδιας σεισμικής δραστηριότητας» και ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Κεφαλονιά». Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα, μέτρα προστασίας των πολιτών, τα οποία μέτρα, να είναι εβδομάδων και μηνών».

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, μίλησε στο «902.gr», ο δόκτωρ Σεισμολογίας, Σταύρος Τάσσος συνιστώντας στους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές, «να μην μπουν μέσα σε αυτά, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και αποκατασταθούν οι ζημιές τους».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί στην Κεφαλονιά για 2 με 3 μήνες, με σεισμούς της τάξης των 4, 5 και παραπάνω βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, η συχνότητα των οποίων θα μειώνεται με το χρόνο, αλλά το μέσο μέγεθός τους θα παραμένει σταθερό» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Στην Κεφαλονιά ο Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπαςθα επισκεφτεί την Πέμπτη 6 Φλεβάρη τις σεισμόπληκτες περιοχές, της Κεφαλονιάς.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ

To Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του, στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, το λαό της Κεφαλονιάς στις δύσκολες ώρες που περνάει από τα χτυπήματα του σεισμού στην περιοχή. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής για να παρέχει ότι βοήθεια χρειαστεί. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Κυβερνητικά κλιμάκια στην Κεφαλονιά

Το επικοινωνιακό σου της κυβέρνησης που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, συνεχίστηκε και σήμερα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια να μεταβαίνει στο νησί και να δίνει εντολή για... άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον νέο ισχυρό σεισμό στο νησί.

Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι και επισκέφτηκε σημεία στα οποία σημειώθηκαν ζημιές, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτήρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, αν και κλήθηκε ο Υπουργός δεν πήγε στο Κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου, προκειμένου να αποφύγει τις διαμαρτυρίες των σεισμοπλήκτων.

Σε δηλώσεις του μετά την επιθεώρηση ανέφερε ότι το Ληξούρι «έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή».

«Υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί». Όπως είπε, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετέβη στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης.

Το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά, το οποίο προβλέπει συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εντός της ημέρας αεροσκάφη C-130 και C-27, ένα ελικόπτερο Σινούκ και ένα αρματαγωγό πλοίο θα μεταφέρουν στο νησί είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...