12 Μαρ 2014

Η ομιλια της Αλ. Παπαρήγα για το νομοσχεδιο σχετικα με την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών!


Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο υπηρετεί τη στρατηγική επιλογή για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τη συρρίκνωση και την καταστροφή τομέων που ανήκουν στο κράτος γιατί είναι προσοδοφόροι τομείς για τους ιδιώτες, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις».

Υπογράμμισε ότι είναι πλαστό και αποπροσανατολιστικό το επιχείρημα που διακονείται από την κυβέρνηση και με άλλο τρόπο από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι πρέπει να μειωθεί ο κρατικός τομέας γιατί τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
)

«Τον ιδιωτικό τομέα ποιος τον πληρώνει; Τον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα δεν τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι;», αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια προπαγανδιστική επένδυση για αυτό που σήμερα γίνεται με ταχύτητα, να περάσουν τομείς κρατικής, διοικητικής ή κοινωνικής υπηρεσίας.
Όπως επισήμανε, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έπαιρναν υπόψιν αυτά που το ΚΚΕ έλεγε όταν ξεκινούσε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμα, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πόσο πλαστός και αποπροσανατολιστικός είναι ο διαχωρισμός σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, τονίζοντας ότι είναι θεωρίες που συγκαλύπτουν κυριολεκτικά το χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθείται και συγκαλύπτει το συγκεκριμένο σκοπό που υπηρετεί το κάθε νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «η φιλοσοφία και οι επιλογές του νομοσχεδίου δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο».

Παρέμβαση Θανάση Παφίλη

Οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο δεν θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας σήμερα στη συζήτηση, γιατί είναι αντιδραστικές αλλαγές που έχουν στόχο να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, τόνισε ότι αυτή έχει στόχο τις απολύσεις αλλά και τη δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας εκβιασμού και σιγής νεκροταφείου στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, επιφανειακό, ότι έχει στόχο μόνο τις απολύσεις.

«Είναι κριτική επιδερμική και κρύβει την ουσία των αλλαγών», υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι στρατηγική και στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα τέτοιο κράτος που να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες.

Απαντώντας τέλος στον Μάκη Βορίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ο οποίος έφτασε να υποστηρίξει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Σοβιετική Ένωση είχε αρχές ορθολογικής λειτουργίας ανάλογες με αυτές που προωθεί το νομοσχέδιο, ο Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ανάμεσα σε άλλα ότι στο Σοβιετικό κράτος είχε εξαλειφθεί η ανεργία, ενώ στην καπιταλιστική Ελλάδα οι άνεργοι έφτασαν στο 1,5 εκατομμύριο, δεκάδες εκατομμύρια στην ΕΕ όπου επιπλέον το 25% ζει σε συνθήκες φτώχειας. (Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβασή του)  

Νωρίτερα μιλώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμυνθήκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι « η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος» ενώ ξεκαθάρισε  ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα». Επιδυκνείωντας πυγμή στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο για μόνιμη και σταθερή δουλειά έκανε λόγο «για βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή».
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χτες, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε και ανέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοθετήματος, που είναι η παραπέρα προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και η ένταση της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε δύο σημαντικές τροπολογίες για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά και την απαγόρευση των κατασχέσεων σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολουμένων, στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Το νομοσχέδιο συνοπτικά προβλέπει:
  • Κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.
  • Από τους εργαζόμενους των φορέων, θα απολυθούν αυτοί που είναι σε ΝΠΙΔ και έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Όσοι είναι σε ΝΠΔΔ θα ενταχτούν στο πρόγραμμα της «κινητικότητας», αφού πρώτα ενταχτούν στη διαθεσιμότητα.

  • Ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9-10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7-8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα δει την πόρτα της εξόδου.
  • Επανεξέταση και επαναξιολόγηση συνολικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν αορίστου.
Πρώτη μέρα συζήτηση στη Βουλή 

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, επισήμανε χθες  ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αυξάνει τις στρατιές των ανέργων που έχει δημιουργήσει με το χτύπημα στο δημόσιο τομέα, απολύοντας χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους. Σημείωσε ότι η αγριότητα του νομοσχεδίου εκδηλώνεται και στις υπουργικές τροπολογίες, με τις οποίες «ποδοπατάτε ακόμα και ένα ελάχιστο δικαίωμα σε αυτές τις χιλιάδες ανθρώπων να παραμείνουν ένα-δύο μήνες στη δουλειά λόγω προεκλογικής περιόδου» και οδηγούνται μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία. (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών είναι αντισυνταγματικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικο τρόπο.

Ωστόσο, όπως είπε, το ΚΚΕ δεν παραιτείται από το να παλεύει να υλοποιούνται οι όποιες διακηρύξεις υπάρχουν που είναι προστατευτικές ή θετικές για το λαό στα αστικά συντάγματα. (Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβασή του).

Πού στοχεύει το νομοσχέδιο

Η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, «ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και κύρια των κατασκευαστικών και των μεγαλοεργολάβων». Όπως σημείωσε, πρόκειται για μέτρα που «δεν είναι προσωρινά ούτε τελευταία», γιατί οι στόχοι, όπως εκφράζονται και από αυτό το νομοσχέδιο, είναι:

Πρώτον, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, που συνδέεται με τη δραστική μείωση της αμοιβής της εργασίας.

Δεύτερον, ιδιωτικοποιούνται τομείς-φιλέτα, που ήταν κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου και παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί με τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ. Από πάνω, σε αυτούς τους επιχειρηματίες καταργείται κάθε έλεγχος που ήταν αντικείμενο και ευθύνη του δημοσίου μέσα από τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται, όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ). Οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν επειδή έχουν μεγάλη τεχνογνωσία, ενδέχεται να προσληφθούν από τους επιχειρηματίες με 400 ευρώ.

Τρίτον, η αξιολόγηση που προωθείται στις δομές και στους δημοσίους υπαλλήλους με τις ποσοστώσεις έχουν στόχο τις 15.000 απολύσεις μέσα στο 2014. «Ταυτόχρονα -τόνισε- θέλετε δομές και προσωπικό που να υπηρετούν το πιο αντιδραστικό κράτος που φτιάχνετε, για να είναι πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πιο αυταρχικό απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες. Θέλετε τη χειραγώγηση υπαλλήλων για να εφαρμόζουν την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική». Πογκρόμ απολύσεων ανοίγει και η επανεξέταση των συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο.

Τέταρτον, «θεσπίζετε όρους και προϋποθέσεις για δομές και υπαλλήλους που εξυπηρετούν τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και εκθέσεις του ΟΟΣΑ που επικαλείστε ως άλλοθι». Δηλαδή, όπως σημείωσε, πρόκειται για μέτρα που δεν είναι επιταγή του μνημονίου, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αποπροσανατολίζει και να βγάζει λάδι την πολιτική των μονοπωλίων, αλλά στρατηγικές επιλογές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πέμπτον, διαλύονται υπηρεσίες που είναι χρήσιμες και θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες, όπως είναι η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων. Αντί να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν, διαλύονται και συρρικνώνονται σύμφωνα με τα κελεύσματα του ΟΟΣΑ, της ΕΕ.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζουν μεν τις απολύσεις, όμως δε λένε κουβέντα για τα κέρδη που θα αντλήσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, αφού τους αποκαλούν «υγιείς επιχειρηματίες» και έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία μαζί τους. «Ζητάμε να μην απολυθεί κανείς», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυο τροπολογίες που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και σημείωσε: «Υπάρχει και ο δρόμος της μόνιμης, σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», ο οποίος όμως «απαιτεί άλλη εξουσία, πραγματικά του λαού και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τότε θα υπάρξει λαϊκή ευημερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...