30 Μαρ 2014

Για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο: Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής!


Με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» και τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τα «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε σήμερα στις 11.30 και με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ώρες, περιορίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των βουλευτών που μπορούν να πάρουν το λόγο.  


Σε παρέμβασή του στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε έστω και σε αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους βουλευτές να μιλήσουν.

Ν. Καραθανασόπουλος: Το νομοσχέδιο είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γυμνός, χωρίς φτιασιδώματα 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ,Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι τα άγρια μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι «είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, γυμνός, χωρίς φτιασιδώματα που έχει αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τον παραγόμενο πλούτο σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες και τους άμεσους παραγωγούς του πλούτου να τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση». 

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο μέτρα για να ικανοποιήσει τη φιλόδοξη επιδίωξή της που είναι η ταχύτερη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και γι' αυτό είναι βαθύτατα αντιλαϊκό και κυριαρχείται από τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών.

Όπως τόνισε το νομοσχέδιο αποτελείται από τρεις ενότητες:

- Η πρώτη αφορά μέτρα που εξασφαλίζουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για τους κεφαλαιοκράτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Εργατική δύναμη χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αυτό επιδιώκεται με τη σειρά ρυθμίσεων όπως τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων με τα οποία νομιμοποιείται η μαύρη, κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη εργασία, τις ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση των δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει οι καθηγητές στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Αυτό επιδιώκεται, με την κατάργηση των ΣΣΕ των ναυτεργατών και τη διαμόρφωση επιχειρησιακών συμβάσεων, στο όνομα της προάσπισης της τουριστικής ανάπτυξης. Στην ίδια ενότητα ανήκουν οι διατάξεις που προβλέπουν, ότι δήθεν στο όνομα της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων, την κατάργηση των επιδομάτων που προσαυξάνουν τον κατώτερο μισθό. Όλα αυτά τα μέτρα, όπως σημείωσε, διαμορφώνουν «την τραγική πραγματικότητα για την εργατική τάξη που είναι το ξερίζωμα των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων». Επιπρόσθετα μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τις κύριες συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ήδη προβλέπεται η δραστική μείωση των εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων και άλλα.

- Η δεύτερη ενότητα είναι το περιβόητο πακέτο της υλοποίησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αποσκοπεί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξυπηρετηθεί η στρατηγική επιλογή του ΟΟΣΑ που είναι να δοθεί διέξοδο στο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο σε νέα πεδία κερδοφορίας. Όπως σημείωσε τα μέτρα μέτρα θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων με βίαιη εκδίωξη από την αγορά προς όφελος των καπιταλιστικών ομίλων. Απελευθέρωση αγοράς, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους καθώς θα διαμορφώσει ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για να ικανοποιούν τα λαϊκά στρώματα τις βασικές τους ανάγκες. «Στις απελευθερωμένες καπιταλιστικές αγορές - τόνισε - οι τιμές αυξάνονται δεν μειώνονται». Χαρακτήρισε υποκρισία τη στάση των σημερινών συμπολιτευόμενων για την υπόθεση με το γάλα ότι δήθεν με τα όσα προτείνουν προστατεύουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και την ίδια ώρα αποδέχονται την ΚΑΠ, το βασικό εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων, όταν πίνουν νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύοντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Σημείωσε ότι «αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ότι προειδοποιούσαμε τους αγρότες ότι ήταν τυρί στη φάκα» η μετατροπή της αγροτικής γης, σε γη υψηλής παραγωγικότητας για να εγκαταστήσουν τα «λαμπόγιαλα τα φωτοβολταϊκά». Ότι το επόμενο βήμα θα είναι αυτή η γη να καταλήξει σε χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό. Το πλήρωμα του χώρου ήρθε με τις ρυθμίσεις αυτές.

Πρόσθεσε ότι με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχουμε και τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

- Τρίτη βασική ενότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δίνεται η δυνατότητα με μικρότερη τιμή να εξαγοράζεται η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό ωφελεί και διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών και ανοίγει μία τεράστια τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα κληθεί να την καλύψει και πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα είναι οι αναγκαίες προσαρμογές του κεφαλαίου στη νέα εποχή που σηματοδοτήθηκε πριν 20 χρόνια και με την ανατροπή του σοσιαλισμού και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της εργατικής τάξης και σε όφελος του κεφαλαίου. Εξέλιξη που σηματοδοτείται από την όξυνση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και την όξυνση των αντιθέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γυμνός χωρίς φτιασιδώματα που έχει στα σπλάχνα του την καπιταλιστική κρίση και οι αναφορές ότι με τα μέτρα αυτά θα βγούμε οριστικά από την κρίση είναι ψέμα, είναι πρόκληση. Η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, προσωρινή και θα οδηγήσει σε νέα κρίση. Η ύφεση και η ανεργία είναι παιδί του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος «και δυστυχώς για σας οι νόμοι του καπιταλισμού είναι αδυσώπητοι».

Αναφερόμενος στη ΣΥΡΙΖΑ και στον ισχυρισμό ότι οι τράπεζες αποτελούν «δραστηριότητα κοινωνικής ωφέλειας», ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι η νέα αντίληψη για την τράπεζα και σχετίζεται με τη δήθεν «αριστερά των ΗΠΑ» που έχει πρότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δύο δρόμοι συγκρούονται και αυτοί δεν είναι το ψευτοδίλημμα κρατικισμός ή ελεύθερη αγορά. Είναι ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός. «Εμείς - υπογράμμισε - είμαστε με το νέο που γεννιέται με το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι τον καπιταλιστικό που πεθαίνει και έχει εξαντλήσει τα όριά του», σε αυτό το δρόμο, το δρόμο της χειραφέτησης και των ριζικών ανατροπών βρίσκεται και η ανακούφιση των πλατιών, λαϊκών στρωμάτων.

Απαράδεκτη η διαδικασία του «κατεπείγοντος»

Το Σάββατο, οι βουλευτές του ΚΚΕ, μετά την τοποθέτηση του εισηγητή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Ν. Καραθανασόπουλου, ο οποίος ανέδειξε τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, αποχώρησαν από τη συνέχεια της χθεσινής συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη  την επαναλαμβανόμενη πρακτική του «κατεπείγοντος» και χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως «καρικατούρα». Όπως δήλωσε ο  Ν. Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη σήμερα Κυριακή τόσο έξω από τη Βουλή, στηρίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όσο και μέσα σε αυτήν, ζητώντας παράλληλα την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά, η σχετική δήλωση του Ν. Καραθανασόπουλου έχει ως εξής: «Καταγγέλλουμε τον αντιλαϊκό, σκληρά ταξικό, χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την ίδια την διαδικασία συζήτησής του, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται με τον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, αναδεικνύοντας τα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γι αυτό το λόγο αποχωρούμε από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου. Θα δώσουμε τη μάχη τόσο έξω από τη Βουλή, στηρίζοντας τις αγωνιστικές μορφές και δράσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και στην Ολομέλεια αύριο, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Νωρίτερα, ο Ν. Καραθανασόπουλος είχε τονίσει ότι η απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» είναι και επαναλαμβανόμενη,  χωρίς να προκύπτει τέτοια ανάγκη από κάποιο έκτακτο γεγονός. Κρύβει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, να μην αποκαλυφθεί το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης και ταυτόχρονα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση.

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μ. Χαρακόπουλος

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα ενδοκυβερνητικά «παζάρια», κυρίως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για το γάλα, αντανακλώντας και τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, εντός και εκτός της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια, το μεσημέρι του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και τις επίμαχες διατάξεις για το γάλα.

Ενστάσεις εκφράστηκαν και από άλλους κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ο Μ. Κασσής και ο Θ. Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο από τη μεριά της κυβέρνησης διαρρέεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις σχετικές διατυπώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα «παζάρια», το σίγουρο είναι ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να αλλάξει η ουσία, δηλαδή η ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των μονοπωλίων σε βάρος της ανάγκης του λαού για φτηνό και ποιοτικό γάλα.

Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Στο μεταξύ, σε έκθεσή της επί του πολυνομοσχεδίου, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εντοπίζει «αντισυνταγματικότητες» και σημεία που «εγείρουν προβληματισμό» ως προς τη συνταγματικότητά τους, κυρίως στα άρθρα που αφορούν στην πώληση μετοχών τραπεζών κάτω από την τιμή αγοράς τους.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιστημονική Υπηρεσίας σημειώνει ότι «εγείρει προβληματισμό»για παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος η ρύθμιση ότι οι αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείου και το Ελληνικό Δημόσιο, ειδικά δε ενόψει της προτεινόμενης δυνατότητας του Ταμείου να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...