Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην χώρα, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι πολίτες, ως ανελεύθεροι πολιορκημένοι, καλούνται να υποστούν τις συνέπειες ενός αθόρυβου πόλεμου, του οποίου τα μεθεόρτια δεν δείχνουν να έχουν τέλος.
Προσπαθούν δεν μα μας πείσουν, με προτεσταντικού τύπου επιχειρήματα, ότι για αυτού του είδους το ξέσπασμα πρωτοφανούς επίθεσης στον λαό, υπεύθυνοι είμαστε εμείς και μόνο εμείς, που λουφάραμε στην δουλειά, που φοροδιαφεύγαμε, που είχαμε διαβρώσει τους μηχανισμούς του δημοσίου, που μας άρεσε η καλή ζωή και ξοδεύαμε χωρίς λογική. Έρχονται λοιπόν τώρα οι κύριοι «εταίροι» μας ως άγγελοι τιμωροί, εκτελώντας τις εντολές μιας ανώτερης δύναμης, να γκρεμίσουν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, και να χτίσουν πάνω στα ερείπια τον δικό τους παράδεισο.
Και φυσικά στον παράδεισο τους, εμείς οι αμαρτωλοί που δεν ζητήσαμε απόδειξη από το ψιλικατζίδικο για την σοκοφρέτα που αγοράσαμε, δεν έχουμε θέση. Η δική μας πατρίδα είναι τα καζάνια και τα ποτάμια λάβας της κολάσεως, ένας κόσμος κάτω από τον δικό τους κόσμο, που είναι για λίγους και εκλεκτούς.
Τον δικό τους παράδεισο βέβαια καλούμαστε εμείς να τον οικοδομήσουμε, μας κάνουν και αυτήν την τιμή, όπως έκαναν την τιμή οι βασιλείς της Αιγύπτου στους δούλους κατά το χτίσιμο των πυραμίδων. Έτσι λοιπόν, πρέπει να σωπαίνουμε και να κουβαλάμε τις γιγάντιες πέτρες, για να χτίσουμε έναν ναό τόσο μεγάλο, ώστε να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία των σύγχρονων μας επί Γής θεών.
Όμως το οικοδόμημα αυτό δεν πρόκειται να έχει τελειωμό, τα βάσανα μας δεν θα σταματήσουν, διότι στην πραγματικότητα χτίζουμε τον πύργο της Βαβέλ χρόνια τώρα, και κάθε φορά που αυτός γκρεμίζεται από το βάρος του, εμείς, όσοι επιβιώσαμε, καλούμαστε να τον αναγείρουμε ξανά και ξανά από τα ερείπια, όσο μάταιο και αν μοιάζει αυτό.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, εκτός από το να καταλάβουμε ότι το κομμάτι του παραδείσου που μας αναλογεί κανείς δεν θα μας το χαρίσει. Εκείνοι που έχουν χαρτιά ιδιοκτησίας για τους κήπους του, τις πηγές του, εκείνοι που ορέγονται με τις επουράνιες μελωδίες δεν ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση αλλά κατάχρηση των όσων έχει να προσφέρει αυτός ο πλανήτης. Εμείς της Γης οι κολασμένοι, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι την θέση στον παράδεισο δεν την κατακτά κανείς με υποταγή προσευχή και μαρτύρια, αλλά την κερδίζει με αγώνα, με σύγκρουση, με ανατροπή των αυτόκλητων θεοτήτων και απαξίωση των ψευδεπίγραφων τίτλων ιδιοκτησίας τους.
Μόνη λύτρωση η ταξική πάλη, μοναδικός παράδεισος εκείνη η κοινωνία που ο καθ ένας θα προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και θα αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό.
Οι αστοί όταν ακούνε την Παντελάκη να λέει σε 5 λεπτά 100 φορές το "Λαική εξουσία,τάξη ενάντια στην τάξη,έφοδος στον ουρανό" πραγματικά τρέμουν το ΚΚΕ.
Ούτε οι τρότσκες του 30 δεν είχαν τέτοιον αυτισμό.Να σου παίρνουν και τα σώβρακα,να μην κινείται φύλλο,και να υπερεπαναστατείς στη θεωρία πιότερο και από τους αναρχικούς.
"Ούτε οι τρότσκες του 30 δεν είχαν τέτοιον αυτισμό.Να σου παίρνουν και τα σώβρακα,να μην κινείται φύλλο,και να υπερεπαναστατείς στη θεωρία πιότερο και από τους αναρχικούς. "
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παίρνουν για να μου τα πλύνουν
Γιατί όλες οι μπαρούφες γράφονται ανώνυμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή είναι ταπεινοί και δεν θελουν την δόξα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυο σκέψεις...
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Διάβαζα τον αγγλικό πρόλογο του "Εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη", Ο Ένγκελς αναλύει πως και γιατί η αγγλική αστική τάξη είναι τόσο θρήσκα και διατηρεί ακόμα (στα χρόνια του) αυτόν τον προσδιορισμό, πραγματικά σήμερα η ιδεολογία της αστικής τάξης μοιαζει με μια νέα θρησκεία που έχει στοιχεία από την παλιά και κάνει καλύτερα την δουλειά της από την κλασική θρησκεία (έχω ξαναπει για την θρησκευτικότητα της εποχής, την θεοποίηση του ατόμου, του χρήματος, του συστήματος στο μέσο εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο)...
2. Γενικώς άσχετο με το πνεύμα του άρθρου, απλά μια επιπλέον επιστημονική προσέγγιση. Γενικά υπάρχει μια διαμάχη σχετικά με το αν ήταν δούλοι αυτοί που χτίσαν τις πυραμίδες ή όχι, πολύ πιθανόν να ήταν απλά μέλη των γενών που δοξάζαν το ιερατείο και τον δυνάστη σύμβολο της ενότητας (αλλά και διαφοράς) της κοινωνίας- σε βαθμό θεοποίησης του, μπορεί κιόλας να ήταν μορφή πατριαρχικής δουλείας πιο διευρυμένη τύπου είλωτες, δες πχ το σύστημα των Ινκας ανάλογα ή πολύ πιαθνόν το τι συνεβει στην Ινδία μετά την εισβολή των Ιρανών Άρειων... Το σίγουρο είναι ότι δεν ήταν ίδιοι με τους δούλους τύπου Ελληνικών κρατών ή της Ρωμαϊκής εποχής-εκεί ο τρόπος αυτός παραγωγής είναι στην πλήρη του ανάπτυξη ενώ στην Αίγυπτο μόλις στα γεννοφάσκια του...
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου book
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το 2 απλά παραθέτω απόψεις, δεν πέρνω ακόμα θέση... προσπαθώ να δω τι παίζει με μελέτη σύγχρονων δεδομένων. Πάντως ότι αυτοί που φτιάξαν τις πυραμίδες δεν ηταν δούλοι ενισχύεται από περσινή εργασία που είδα να παρουσιάζεται στο επιστημονικό του ΒΗΜΑτος, ότι αυτοί που δούλευαν στις πυραμίδες μένανε σε ίδια σπίτια με τον υπόλοιπο αιγυπτιακό λαό...
ΑπάντησηΔιαγραφήγενικά συνδέεται και με κάποιες μελέτες του Μαρξ, για τον "ασιατικό τρόπο παραγωγής" και την έντονη διαμάχη στους κόλπους των μαρξιστών για χρόνια (αν υπάρχει ή όχι κάτι τέτοιο και αν ναι τι είναι)... Για την ώρα πιστεύω ότι την εποχή που έσπαζαν οι σχέσεις των γενών υπήρχε μια ιδαίτερη κατάσταση ακόμα και στην Ελλάδα που γεννήθηκε η ατομική ιδιοκτησία (εννοώ στα μηκυναϊκά χρόνια), ένα μεταβατικό στάδιο που όσο πιο κοντά ήταν στην πρωτόγονη κομμουνιστική κατάσταση, τόσο το τυχαίο παίζει μεγαλύτερο ρόλο, αλλά και προσεγγίζει περισσότερο ίσως μια καταστροφή/παρακμή των σχέσεων του γένους παρά σχέσεις της ατομικής ιδιοκτησίας, νομίζω (αν θυμάμαι καλά-τελευταία φορά το διάβασα πριν 6-7 χρόνια) κάπως έτσι το προσεγγίζει και ο ένγκελς στην "Καταγωγή..."
Πολυ καλο Edgar!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks many
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι συγκρινεις εδω? Δεν καταλαβα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστευεις οτι καποιος θα ξεσκιστει στο διαβασμα για να παιρνει οσα ενας ανειδικευτος?
Αμα δλδ πυρηνικος επιστημονας μενει μονος, θα πληρωνεται ψιχουλα, ασχετα αν ξεσκιστηκε στο διαβασμα για 10 χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως οι επιστήμονες στον καπιταλισμό παίρνουν ψίχουλα μπροστά στην περιουσία του Χ εγγονού του Σωκράτη ή του Λάτση και μάλλον βγάζουν λιγότερα το χρόνο από την αξία των δώρων της Αθηνάς προς τον Αλβάρο. Να θυμίσουμε πως η Αθηνά δεν έχει δουλέψει ούτε 10 λεπτά στη ζωή της.
Ανώνυμε, πραγματικά δεν κατάλαβες, τα σχόλια που κάνεις δεν εχουν σχέση νομίζω με το άρθρο, μήπως ήθελες να τοποθετηθείς σε άλλο άρθρο και μπερδεύτηκες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλαω για το εκμεταλλευτικο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε εμας, αφού ο λαός το κινεί υπακούωντας στα κελεύσματα της πλουτοκρατίας, και όταν αυτό γκρεμίζεται απο το ίδιο του το βάρος, την πληρώνει παλι ο λαος και στις πλάτες του πέφτει το βάρος της ανοικοδόμησης, για να γίνουν πάλι τα ίδια και να φτάσουμε πάλι σε κριση και ου το καθ εξής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο ολη αυτή τη διαδικασία φυσικά, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων βγαίνει χαμένη, αφού χαρίζει μερος της εργατικής της δυνατότητας/δύναμης, υπάρχει μια μικρή σε αριθμό ελίτ η οποία καρπώνεται αυτήν την μη πληρωμένη εργατική δύναμη.
Επίσης η παραγωγή στον καπιταλισμο είναι και παροχυμένη, αφού ούτε η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων/μεσων παραγωγής γίνεται αλλά ούτε και απαντάει στις ανάγκες τις κοινωνίας, αλλα αντίθετα στις επιθυμίες της πλουτοκρατίας και στα συμφέροντα της που σε περιόδους κρίσεως είναι και συγκρουώμενα.
ανώνυμε, και εγώ έχω ξεσκιστεί στο διάβασμα αλλά σε καμμιά π[ερίπτωση δεν θα δικαιούμαι παραπάνω από έναν ανθρακωρύχο που γαμιέται μια ολόκληρη ζωή, σε πολύ σκληρές συνθήκες. Στην ΕΣΣΔ οι συγκεκριμένοι πέρναν όσο ο πρόεδρος της ενωσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης άλλες οι συνθήκες σήμερα άλλες τότε. Οι σπουδές από τη στιγμή που θα είναι κοινωνική δαπάνη δεν μπορούν να ζητάν το κάτι παραπάνω, όπως σήμερα που αυτός που τις κάνει κοιτά να εξαργυρώσει αυτά που έχει επενδύσει η οικογένια του στην παραγωγή της ανώτερης ειδίκευσης εργατικής του δύναμης...