Μετά της Παναγίας λοιπόν, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν κι έκαναν το πρώτο βήμα για την επόμενη φάση μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ακόμα πιο αντιδραστικού και πιο συγκεντρωτικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Πρόκειται για την περίφημη “οικονομική διακυβέρνηση”, την ανάγκη δηλαδή για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να προστατευτεί και να ενισχυθεί μέσα από μια οικονομική πολιτική ενιαία για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, πράμα που σημαίνει για τους λαούς ουσιαστικά μια οικονομική δικτατορία των δυο ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης, Γαλλίας και Γερμανίας.
Πρέπει να μάθουμε όλοι να διαβάζουμε πίσω απ' τις λέξεις: η Μέρκελ πάνω από δύο φορές είπε τη φράση “πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών”. Αυτό σε χοντρά-χοντρά ελληνικά σημαίνει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ευρώπης, έβαλαν χέρι στις κυβερνήσεις και τις πιέζουν να πάρουν μέτρα για να προστατευτούν τα κέρδη τους. Το ζητούμενο για μας είναι το πότε θα χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των λαών, που πολύς κόσμος ακόμα πιστεύει ότι μπορεί να παν καλά τα πράγματα.
Χοντρικά λοιπόν, οι δυο μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, εκεί που βρίσκεται το πιο ισχυρό λόμπι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, έβαλαν τις βάσεις για να γίνει η ευρωζώνη σαν μια χώρα με ενιαία οικονομική πολιτική, ενιαίους νόμους, τους οποίους θα υποχρεώσουν τα κράτη-μέλη να τους κατοχυρώσουν και συνταγματικά*, με - ουσιαστικά - ένα και μοναδικό επιτελείο οικονομικής πολιτικής και μελλοντικά έναν υπερυπουργό οικονομικών της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, η ευρωζώνη γίνεται φανερά πια ένα τσιφλίκι των γερμανογαλλικών μονοπωλίων. Για την ώρα δεν συζήτησαν το ευρωομόλογο, αλλά δεν το απέρριψαν κιόλας τελείως.
Ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν προοδευτική, πόσο μάλλον φιλολαϊκή. Κι εδώ πρέπει να ξανατονίσουμε το πώς κάποιοι ψευτοαριστεροί, στην ουσία πιόνια των επιχειρηματικών συμφερόντων εκθείαζαν την ευρωπαϊκή ένωση κι έλεγαν ότι μπορεί να μετατραπεί σε ευρώπη των λαών κι άλλα τέτοια κουραφέξαλα, απ' τα μέσα της δεκαετίας του '80 ακόμα, το ΚΚΕ εσωτερικού τότε και οι διάφοροι ευρωκομμουνιστές, σήμερα ο ΣΥΝ. Δεν παρέλειπαν ποτέ να προτείνουν λύσεις για προβλήματα της ΕΕ, τάχαμου υπέρ του λαού, στην ουσία θέλουν την μακροημέρευση και τη διατήρηση του πιο αντιλαϊκού διακρατικού μηχανισμού που υπήρξε ποτέ.
Όλ' αυτά σημαίνουν κι ένα ακόμα πράγμα: η εξάρτηση της χώρας μας δυναμώνει ακόμα περισσότερο, δενόμαστε ακόμα περισσότερο στο άρμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Όχι πώς οι “δικοί μας” καπιταλιστές είναι καλύτεροι και πρέπει να τους λυπηθείς. Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει άλλωστε εργολαβία το ΛΑΟΣ.
Σημαίνει ότι, όσο περισσότερο οι ελληνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές χαρίζονται κοψοχρονιά στους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, τόσο περισσότερο δυναμώνει η ανάγκη για αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Θεωρούμε ότι η πιο ρεαλιστική, η πιο πατριωτική αν το θέλετε πρόταση για το συμφέρον του ελληνικού λαού και πρώτα και κύρια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.
*Κύκλοι λέει γύρω απ' τον Βενιζέλο, τον Έλληνα υπουργό οικονομικών που είναι και συνταγματολόγος τρομάρα του – διάβαζε “το παίρνω το σύνταγμα και με χίλιες δυο αρλούμπες το κάνω λάστιχο, το ερμηνεύω όπως γουστάρω” - έσπευσαν να δώσουν πληροφορίες στο βήμα, ότι δεν υπάρχει κώλυμα στο ελληνικό σύνταγμα για τέτοια πράματα, αφού το άρθρο 28 του αναθεωρημένου (αστικού) συντάγματος προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ανώτερη απ' την ντόπια...
Αλεξ, πιστευεις ότι αυτο είναι μια διαδικασία δημιουργίας "συνασπισμών" των κεφαλαιοκρατών ανα τον κόσμο για να διαχειρηστούν έτσι την κρίση; Διακρίνονται τα στρατόπεδα δηλαδή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι σαν να "συγχωνεύονται" η Γαλλία και η Γερμανία οικονομικά, όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Η' και να το πάω παραπέρα, μου φαίνεται σαν η Γερμανία να "εξαγοράζει" τη Γαλλία, πρώτον γιατί η Γερμανία είναι ισχυρότερη οικονομία απ' τη Γαλλία, δεύτερον γιατί ακούστηκε κι ότι η Γαλλία κινδυνεύει από τις αγορές, κινδυνεύει δηλαδή η φτηνή κι ανεμπόδιστη χρηματοδότησή της (η Ελλάδα π.χ έπιασε πάτο σ' αυτό το θέμα αλλά αναγκάζονται να μας στηρίξουν αφού δεν θέλουν να μας βγάλουν απ' το ευρώ) και τρίτον γιατί, στη συνέντευξη τύπου τον Σαρκοζί τον είδα πολύ νευρικό, κουνιόταν, έξυνε τη μύτη του, έκαμνε γκριμάτσες, που σημαίνει ότι ήταν σε μειονεκτική θέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, το ότι κάνουν τέτοιες κινήσεις σημαίνει αυτό που λέμε οι κουκουέδες, "οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις". Κάνουν συμμαχίες τώρα τα μεγάλα μονοπώλια για να πιάσουν καλή θέση στη νέα εποχή. Αν προλάβουν και δεν τους πάρουν παραμάζωμα οι λαοί...
Μην βαλουν αυτοί τους λαους σε πολεμο μονο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκόρπιες σκέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΟΚ ως "ένωση για τον χάλυβα", φτιάχτηκε από τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ευρώπης, τους σχετικούς.
Στην πορεία, αλλά και με την παρότρυνση (sic) των ΕΠΑ, προσχώρησαν και άλλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι, πρέπει να είναι συνολικά 7 ή 8, έτσι προχώρησαν στην ίδρυση της Ε.Ε..
Είναι φανερό ότι εκείνο που κυβερνάει είναι το χρήμα (το μεγάλο κεφάλαιο), έχοντας "πρόθυμες" μαριονέτες μπροστά, τέτοιες όμως που να μπορούν να κοροϊδεύουν τους λαούς και να κλέψουν την ψήφο τους.
Αυτές λοιπόν οι Εταιρίες (και το πολιτικό προσωπικό τους, από την δεξιά, το κέντρο, αλλά και την "αριστερά") έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρξει πιο συγκεντρωτική (καθαρή χούντα θα έλεγα) εξουσία, ώστε να βγει από την κρίση και μάλιστα, να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των λαών.
Ο λεγόμενος Γαλλογερμανικός άξονας, ως συνέχεια του ... Γ΄Ράιχ, έχει ακριβώς να κάνει με τις απαιτήσεις μερικών επιχειρηματικών Ομίλων των δύο χορών, που βλέπουν την κατάσταση ως ευκαιρία να κάνουν αυτά που δεν μπόρεσαν με τον ... Χίτλερ !!!
Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουν επιτέλους οι λαοί και να εμποδίσουν τα σχέδια αυτά ...
υ.γ.: είπα πολλά ;;;
Καλημέρα σε όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι ο Σαρκοζί απλά ξύνει τη μύτη του γιατί είναι πολύ κοντός κι έχει κόμπλεξ μ' αυτό.
Απο κει και πέρα δε συμφωνώ ότι όλη η ΕΕ ξεκίνησε και ιδρύθηκε βάσει των σχεδίων πέντα δέκα επιχειρηματικών ομίλων. Νομίζω ότι απλά πάτησαν στα όνειρα (?) μερικών ηγετικών προσωπικοτήτων της μεταπολεμικής Ευρώπης και των λαών της βεβαίως για να πλουτίσουν.
Επίσης νομίζω, AlexD, ότι δίνεις μεγάλη αξία στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Ευρώπης. Το άρθρο μου θυμίζει λίγο συνωμοσία και μπορεί να μπερδέψει λίγο τον αναγνώστη. Κατά την ταπεινή μου άποψη το κεφάλαιο δεν είναι ένα ενιαίο στρατόπεδο, απλά οι εκπρόσωποί του έχουν κοινό συμφέρον να ελέγχουν την οικονομική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτό που επιδιώκουν βασικά είναι αυτό που προτείνει ένας Γερμανός πρετεντέρης (βέβαια ο πρετεντέρης είναι και ηλιθιος), ο Herfried Munkler μέσα από την αρθρογραφία του στο Spiegel. Στο πιο πρόσφατο άρθρο του (http://bit.ly/parDCg)
αναφέρεται στην ανάγκη της ΕΕ για λιγότερη (!!!) δημοκρατία και συγκέντρωση των εξουσιών.
Επί της ουσίας τα κράτη κατά τον κύριο Μίνκλερ πρέπει να παραχωρήσουν ακόμα περισσότερες εξουσίες στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών για να συντονίζονται και να εφαρμόζονται οι αποφάσεις ταχύτερα. Ας λυθούν λέει αυτά τα θέματα, και μετά βρίσκουμε χώρο για "εκδημοκρατισμό" της ΕΕ.
Βέβαια ο Μίνκλερ μιλάει με καθαρά καπιταλιστικής οικονομίας όρους και βλέπει πρόβλημα διοικητικό και όχι δομικό.
Όχι δε νομίζω ότι το κάνει επίτηδες επειδή θέλει να εξυπηρετήσει τους ομίλους, πολύ απλά είναι ένας βολεμένος νεοφιλελεύθερος που από την ησυχία του γραφείου του μπορει να λυσει και να ράψει τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών.
Μερκελ λοιπόν και Σαρκοζί σούρθηκαν να συμφωνήσουν στην ευρωκυβέρνηση όχι γιατι τώρα το θυμήθηκαν αλλά γιατί ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή, αφού τρομοκράτησαν όλα τα ΜΜΕ τον κόσμο ότι επίκειται κατάρρευση, να δείξουν υποτίθεται πυγμή στις περιστάσεις. Κουραφέξαλα βέβαια, επειδή μέχρι πρότεινος οι 2 προεδρίσκοι ήταν έρμαια των μικροκομματικών τους συμφερόντων, που συνήθως βεβαια ταυτίζονται με επιχειρηματικά.
Κι αν μας διαβάζει και κανένας καινούριος αναγνώστης, ας μην 'τρομάξει' με αυτα που λέμε, διοτι αυτά συμβαίνουν πάρα πάρα πολλά χρόνια, από το 18ο αιώνα. Ούτε καινούρια είναι, ούτε συνωμοσίες είναι, ούτε πάνε 10 επιχειρηματίες σε ένα σκοτεινό μπαρ να καταστρώσουν τα αντιλαϊκά σατανικά τους σχέδια. Το τηλεφωνο από τη γραφειάρα τους τους ειναι αρκετό. Άντε και κανένα email, και τα σουξου μούξου στα διάφορα γκαλα και συναθροίσεις.
Επίσης σχετικά με την αναφορά του Φάρου, να σημειώσουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που χρηματοδότησαν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και έθρεψαν το Φύρερ της δεκαετίας του 30, το Χίτλερ δηλαδή, ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν και τα Συμμαχικά κράτη και βεβαίως στήριξαν οικονομικά και πολιτικά τη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους σφήνα στα Παλαιστινιακά εδάφη το 1948. Μικάμε για τραπεζικούς οίκους και οικογένειες που υπάρχουν και βασιλεύουν μέχρι σήμερα(Ροθτσιλντ, Ροκφελερ, Τζειμσον, Μπαλφουρ κλπ κλπ).
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Υγ. Συγνώμη για την απουσία, ελπίζω να μπορέσω να είμαι πιο ενεργός και πάλι.
welcome back Alex
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Φίλε Alex, ενώ λες ότι δεν συμφωνείς ... στην ουσία του σχολίου σου παραθέτεις και πολύ σοβαρά επιχειρήματα (κάτι που δεν έκανα εγώ) που επικυρώνουν αυτά που λέω εγώ κι ο AlexD !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή επισήμανση - έτσι, για να καταγραφεί.
- Μα ακριβώς λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοεπιχειρηματικών προβλημάτων και διαφωνιών, σκέφτηκαν και οικοδόμησαν πρώτα την ΕΟΚ και μετά την ΕΕ και πάει λέγοντας !
Για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και μόνον - συν για να βάλουν πιο εύκολα στο χέρι τους λαούς !
Ας μην ξεχνάμε ότι η αστική δημοκρατία, τα αστικά κόμματα, φτιάχτηκαν ακριβώς για την νέα εποχή την μεταφεδουαρχική για να υπηρετήσουν (και να εξυπηρετήσουν) τις νέες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής (οικονομία).
Ε ναι, δε διαφωνώ στην ουσία των πραγμάτων. Η ΕΕ υπηρετεί και ελέγχεται σε τεράστιο βαθμό από την οικονομική ελίτ της. Αυτό στο οποίο δε συμφωνώ είναι στο να περιγράφουμε άθελά μας αυτήν την κατάσταση ως μια υπόθεση σκοτεινή που εξελίσσεται με όρους συνωμοτικούς. Υπάρχουν αναγνώστες δύσπιστοι που θα μας κατηγορήσουν ότι βλέπουμε πάλι "μάγισσες" και κακούς καπιταλιστές να ξυπνάνε και να κοιμούνται με σκοπό τη ζωή τους να φτωχύνουμε εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λέω λοιπόν είναι πολύ απλό: δεν χρειάζεται να είναι αυτός ο σκοπός τους και ούτε χρειάζεται να φτιάξουν μυστικές λέσχες οι καπιταλιστές για να τα κάνουν όλα αυτά. Ούτε μάγισσες βλέπουμε ούτε τίποτα: αυτά είναι πρακτικές παμπάλαιες και τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων είναι απλώς εκ διαμέτρου αντίθετα από τα συμφέροντα των λαών γιατί το επιχειρηματικό κέρδος προέρχεται από το καπιταλιστικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων.
Επίσης η φράση που αναφέρεις το να "βάλουν πιο ευκολα στο χέρι τους λαούς" εμένα με προβληματίζει. Δεν πιστεύω ότι έχουν "αντιλαϊκά" αισθήματα de facto , απλά ξέρουν πολύ καλά ότι ακόμα και ένα μετριοπαθές φιλολαϊκό καθεστώς θα έπληττε τα συμφέροντά τους. Με άλλα λόγια δεν πιστεύω οτι για τους καπιταλιστές τίθεται ταξικό ζήτημα, ούτε μάλλον το αναλύουν. Αρέσκονται μοναχά στο να μαζεύουν εξουσία και οικονομική ισχύ. Τώρα το ότι αυτό γίνεται εις βάρος ενός ή περισσότερων λαών, τους αφήνει αδιάφορο, κι αν τους διευκολύνει, το προτιμούν.
H φράου Μέρκελ και ο μεσιέ Σαρκοζι εχουν τον κορσέ των κομμάτων τους και των χρηματοδοτών τους αλλά και της πολιτικής τους καριέρας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ευρωομόλογο γιατι αυτό τρομάζει τους εγχώριους τραπεζίτες τους αλλά από την άλλη δεν μπορούν να μην κάνουν και τίποτα, οπότε β΄ρηκαν αυτόν τον περίφημο νόμο περί Transaction Tax. Όμως παρόμοια μέτρα απέτυχαν στη Σουηδία το '90 και αποσύρθηκαν 5 χρονια μετά, δεν μπορεί να μην το ξέρουν. Προτιμούν όμως να επιβραδύνουν αυτήν την κρίση και να παρατείνουν την παρούσα κατάσταση για να μην "αναλάβουν" το λογαριασμό.
Εδώ που τα λέμε, υπάρχουν αρχηγοί και αρχηγοί κρατών. Οι περισσότεροι όταν σκουραίνουν τα πράματα, καταφεύγουν στον κομφορμισμό της καρέκλας, ή φεύγουν.
Για του λόγου το αληθές, θα ήθελα να μου σχολιάσετε τη συνέντευξη του "αγαπημένου" Μιχαλάκη εδώ:
http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/16/gorbachev-guardian-interview
Έπρεπε λέει, να είχε φύγει νωρίτερα :)