30 Απρ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ:''Οι αργίες δεν πρέπει να είναι..πολιτικές!''


 

Eιπα κι εγω ετσι ...καθαρη θα τη βγαλουμε φετος, Πρωτομαγιατικα; Χωρις καμμια προβοκατσια απο κανενα κομμα, κανενα ηγετη που θα ηθελε να …καταργηθει ας πουμε η Πρωτομαγια και να αντικατασταθει απο καμμια ..γιορτουλα των ανθεων, οπως γινοταν τα παλια (..κακά χρονια) και στην Ελλαδα, τα χρονια της χουντας, πραγμα που δεν πρεπει βεβαια να αποκλειουμε και για το μελλον....ετσι καλα που τα εχουν καταφερει μεχρι τωρα οι ...κυβερνησεις ΝΔ. Πασοκ και ...Μαυρου μετωπου, προσφατα!

Δε προλαβα ομως να το σκεφτω και σημερα...επεσε ηδη το πρωτο κανονι απο ...Σουηδια, δια στοματος του Προεδρου της νεολαιας των Χριστιανοδημοκρατων, Αrοn Modig, που ως καθωσπρεπει ...Χριστιανος νεος, απο τα λεγομενα του, ειναι ο τι χειροτερο μπορει να σου τυχει αν βεβαια κανεις το λαθος να τον ακουσεις. Δυστυχως μας εχει απασχολησει και στο  παρελθον με τις ...φοβερες και κυριως ...πρωτοποριακες ιδεες του περι του τι ειναι επιτρεπτο σε μια δημοκρατια και τι οχι!

Ξεσπαθωσε λοιπον ο Αrοn Modig και παλι και τα εβαλε, αυτη τη φορα, με τις διαδηλωσεις των εργαζομενων τη Πρωτομαγια που κατα τη γνωμη του θα πρέπει να καταργηθει ως δημόσια αργία στη Σουηδία, (κατ αρχην δεν ειναι αργια να του πουμε, ειναι απεργια!) και να γιορταζεται λεει αντι για την εργατικη Πρωτομαγια, καποια αλλη αργια, π.χ τα..γενεθλια του αρχηγου του κράτους, ή η αργια του Αγίου Πνεύματος, γράφει ο Πρόεδρος της νεολαιας των Χριστιανοδημοκρατων (KDU).



«Αύριο είναι η 1η Μαΐου – η ημέρα του εργατικου κινηματος. Είναι μια ημέρα με μια ιστορία που εκτείνεται περίπου πίσω στο χρόνο εδω και 120 χρόνια. Ήδη το 1889 αποφασισε η Σοσιαλιστική Διεθνής να κάνουμε αυτή την ημερομηνία διεθνη ημερα διαδηλωσεων των εργαζομένων». Από το 1938, η ημέρα αυτη θεωρειται αργία στη Σουηδία, οπότε οι περισσότεροι Σουηδοί απεχουν από εργασία και σπουδες.

Ακουστε τωρα και πως το δικαιολογει:

Η 1η Μαΐου είναι η μόνη ημερα από ολες τις αργιες μας που είναι πολιτικοποιημένη. Δεν έχει τις ρίζες της σε μια κοινή παράδοση, αλλά χαρακτηρίζεται μόνο από μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη. Τα συνδικάτα και τα σοσιαλιστικά κόμματα χρησιμοποιούν την ημερα αυτη τους δικούς τους σκοπούς, ακόμη και αν οι διαδηλώσεις σήμερα αποτελουνται από ένα πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων από ό, τι μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Πρόκειται λοιπόν για ένα ειδικό ενδιαφέρον που, για ιστορικούς λόγους, ανυψώθηκε να κυριαρχήσει στο δημόσιο χώρο για μια ημέρα κάθε χρόνο.

Ειναι τουλάχιστον το λιγοτερο περίεργο ότι σε μια πλουραλιστική δημοκρατία να υπαρχει μια αργία που είναι πλήρως συνδεδεμένη με την ιστορία μίας και μόνης πολιτικής δύναμης. Αλλά είναι και λάθος. Οι διακοπές θα πρέπει σε καθε περιπτωση να λειτουργουν σαν θεσμοι που σχετίζονται με το γενικο και κοινο. Θα πρεπει να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη συνοχή, ενότητα της κοινότητας- όχι στην εδραίωση της πολιτικής πόλωσης. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ενας ιστορικος αναχρονισμός, που έχει απομείνει από τοτε που οι σοσιαλιστές εδιναν ακόμα μεγάλη έμφαση στην ταξική πάλη και ήθελαν να δουν τη κοινωνία να εξελίσσεται μέσω κολεκτιβιστικών αγώνων και κατακερματισμων. 

Αυτο είναι ενα καταστροφικο στοιχειο στην ιστορία της Δύσης που μπορεί να χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως κατι που θα μπορουσε να γιορταστει απο τον κοσμο.

Η συζήτηση γυρω απο το ποιες εορταστικες εκδηλώσεις θα πρεπει να δηλωθούν ως αργίες δεν μπορεί πάντα ιδιαίτερα έντονες, αλλά ακόμα υπαρχει. Η τελευταία φορά που εμείς οι Σουηδοί τσακωνομασταν για τις αργιες στο ημερολόγιο ήταν το 2005, όταν η 6 Ιουνίου, έγινε τελικα επίσημη Εθνικη αργία, σε βάρος της αργιας του Αγίου Πνεύματος. Αυτή ήταν μια απόφαση που σωστα συναντησε κριτική από πολλές πλευρές, όταν απο παράδοση και για να διατηρήσει κανεις ενα μακρύ Σαββατοκύριακο μεσα στην άνοιξη, ήθελε να κρατήσει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής, σαν αργια. Ενα πολύ πιο λογικό βήμα θα ήταν η κατάργηση, της 1η Μαΐου ως αργιας, σήμερα.


Αυτη η απόφαση αυτή έχει ήδη παρθει (??). Αλλά δεν είναι πολύ αργά, μια και καλη να ξεμπερδευουμε με αυτo τo σοσιαλιστικo στοιχειο στο ημερολόγιο.

Τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα συνδικάτα μπορούν επίσης να συνεχίσουν να διαδηλωνουν την 1η Μαΐου, αλλά δεν ειναι κατι που το κοινό θα πρέπει να επηρεαστει από αυτο. Για αυτο, θα επρεπε η μερα διαδηλωσης των εργαζομένων να αφαιρεθεί ως επίσημη αργία στη Σουηδία και να γιορταζεται καποια αλλη αργια, π.χ τα..γενεθλια του αρχηγου του κράτους, ή η αργια του Αγίου Πνεύματος.

Εμεις οι νέοι Χριστιανοδημοκράτες εννοουμε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή όρια σχετικά με την πολιτική. Η αποπολιτικοποίηση των διαφόρων τομέων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών σε μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση. Αυτό ισχυει επισης και για το εορτολογιο. Αντ 'αυτού, ας χρησιμοποιήσουμε τις αργιες για να ενισχύσουμε την κοινότητα με ρίζες στις κοινές αξίες και την ιστορία που η κοινωνία μας στηριζεται.»



ARON ΜΟDIG

Πρόεδρος νεολαιας Χριστιανοδημοκρατων (KDU)

Μτφ, προσαρμογη απο  Svenska Dagbladet

4 σχόλια:

  1. Το μόνο που μένη να μας πουν είναι ότι για να διαμαρτυρηθείς , να διαδηλώσεις για τη ζωή που σου λεηλατούν καθημερινά θα πρέπει να έχει την άδεια από το συμβούλιο της επικρατείας ,μήπως και τα αιτήματα θίγουν τα συμφέροντα των αστών . Με τόσεεεεες που ακούμε έχει φρακάρει και η σκέψη . Για αυτό λίγο μουσική από τον νότο στοιχεία ταυτότητας σε στοίχους Μανού Ελευθερίου.
    http://www.youtube.com/watch?v=rHz_rc-vOvk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτ' άλλο θέλουν;
    Όχι, για να ξέρουμε δηλαδή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

    Ναι, ετσι εχει φτασει η κατασταση με το να ανεχομαστε ο τι λεει ο καθε φασιστας!
    Το συγκεκριμενο κομμα βεβαια πιστευω και ελπιζω να πατωσει στις επομενες εκλογες, βρισκεται τωρα σε κυβερνηση δεξιου συνασπισμου, αλλιως δεν ειχε καμμια ελπιδα απο μονο του! Οι θρησκευομενοι λευκοι..Σουηδοι ειναι κατι λιγοτερο απο ..μειοψηφια εδω! :)

    Σ ευχαριστουμε και για τη μουσικη επιλογη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. spiral

    Τι αλλο θελουν;
    Να σου πω αμεσως! Προφανως τη... καταργηση και απαγορευση εκεινων των κομματων που παλευουν για τα δικαια των εργαζομενων, αλλα βλεπεις δεν ηρθε η ωρα ακομη για τετοια αιτηματα...Αν συνεχισουν να παιρνουν ψηφους ισως σε λιγα χρονια να μη μας φανει παραξενο πια να ακουσουμε και κατι τετοιες ...φαεινες ιδεες και προτασεις! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...