10 Ιουλ 2011

Αλήθειες που καίνε !

Το να διαβάζει κανείς την εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", έχει το μοναδικό κέρδος, να βρίσκει τις αλήθειες εκείνες που όλοι οι άλλοι κρύβουν.
Ας παραθέσουμε (για του λόγου το αληθές) μερικά στοιχεία από το θέμα "κρίση χρέους", όπως αρέσκονται διάφοροι να αποκαλούν την καπιταλιστική κρίση.

Ζήτημα 1ο: Ότι το θέμα του χρέους είναι ΜΟΝΟ ελληνικό ... φαινόμενο !
Ουδέν αναληθέστερον !

Απάντηση σε όσους επιχειρούν να αναδείξουν ως ειδικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας το χρέος, σε μια συντεταγμένη προσπάθεια να κουκουλώσουν τα πραγματικά αδιέξοδα που δημιουργεί η βαθύτατη καπιταλιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, είναι και τα στοιχεία για την εξέλιξη του χρέους στις χώρες - μέλη της ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Οπως αποκαλύπτεται από την πρόσφατη έκθεση της Γιούροστατ, το κρατικό χρέος των 17 χωρών της ζώνης, διαμορφώθηκε στα τέλη του 2010 στα 7,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν πάρουμε και τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ το χρέος είναι της τάξης των 9,8 τρισ,. ευρώ.


Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια συνεχής αύξηση του κρατικού χρέους, που χρόνο το χρόνο διαμορφώθηκε ως εξής:
  • 2007: 7.310,8 δισ. ευρώ
  • 2008: 7.782,8 δισ. ευρώ
  • 2009: 8.767,7 δισ. ευρώ
  • 2010: 9.828,2 δισ. ευρώ
Η αύξηση του συνολικού χρέους στις χώρες - μέλη της ΕΕ μέσα στην τετραετία, δηλαδή, ήταν της τάξης του 34%.
Για να καταλάβουμε την υποκρισία όσων μιλούν για κρίση χρέους, να πούμε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος από 239,36 δισ. ευρώ το 2007, διαμορφώθηκε στα 328,6 στο τέλος του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 37,3%, ποσοστό παραπλήσιο με το ποσοστό αύξησης του συνολικού κρατικού χρέους στην ΕΕ.
(η διαφορά των 3.3 εκατοστιαίων μονάδων μεταξύ της αύξησης του χρέους στην Ελλάδα και των χωρών - μελών της Ε.Ε., προφανώς είναι αμελητέα, ενώ παράλληλα η σχεδόν ταυτόσημη αύξηση του χρέους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δείχνει την βαθειά υποκρισία όλων όσων "δείχνουν" την Ελλάδα, μόνο).

Ζήτημα 2ο : Το ελληνικό δημόσιο χρέος και πως αντιμετωπίζεται.

Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνουν αυτοί (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί)  που υποτίθεται ότι δουλεύουν (εμάς "δουλεύουν", αλλά τέλος πάντων) για τη σωτηρία της χώρας.
Στο τέλος του 2010, το δημόσιο χρέος έφτανε τα 328,6 δισ. ευρώ.
Από φέτος, μέχρι και το 2015, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, σχεδιάζεται να πληρώσουμε προς τις τράπεζες - πιστωτές, τοκοχρεολύσια που χρόνο με το χρόνο θα διαμορφωθούν ως εξής (σε παρένθεση η ανάλυση για χρεολύσια και τόκους):
  • 2011: 52,0 δισ. ευρώ (36+16)
  • 2012: 49, 9 δισ. ευρώ (33+16,9)
  • 2013: 56,5 δισ. ευρώ (37+ 19,5)
  • 2014: 70,0 δισ. ευρώ (48+22)
  • 2015: 56,4 δισ. ευρώ (33+23,4)
Αν κάνουμε τις αθροίσεις, θα διαπιστώσουμε ότι μέχρι και το 2015 θα πληρώσουμε 187 δισ. ευρώ για χρεολύσια και ακόμα 97,8 δισ. ευρώ για τόκους, δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 284,8 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα, θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα κονδύλια ύψους 50 δισ. ευρώ, από τις επιδιωκόμενες ιδιωτικοποιήσεις που θα πάνε κατευθείαν στα ταμεία των πιστωτών.
Αρα, μέσα στην πενταετία, οι εργαζόμενοι της χώρας και τα άλλα "θύματα" της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - Τρόϊκας και των κολαούζων τους, θα πληρώσουμε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ποσά ύψους 334,8 δισεκατομμυρίων ευρώ !!!
Κι ... ω του θαύματος !!!
Παρά την κυριολεκτική λεηλασία του ελληνικού εργαζόμενου λαού, παρά την κοινωνική οπισθοδρόμηση, παρά το απόλυτο ξεπούλημα κάθε περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στο Δημόσιο, το 2015, το κρατικό χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 351,4 δισεκατομμύρια ευρώ!!!
Θα έχουμε πληρώσει, δηλαδή, μέσα σε πέντε χρόνια το ΑΕΠ ενάμιση χρόνου και θα χρωστάμε άλλα τόσα!!!
Με δυο λόγια, με βάση τον ...Μηχανισμό Στήριξης, το χρέος των 328 δισ. ευρώ του 2010, θα είμαστε τυχεροί αν πληρώνοντας 334 δισ. σε πέντε χρόνια, θα πάει στα 351 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν αυτό δεν λέγεται δούλεμα, αν αυτό δεν είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας, τότε τι είναι;


Δεν πάει άλλο !
Ας ξεσηκωθεί ο κόσμος (στ΄αλήθεια αυτή τη φορά) !
Οργάνωση και Ταξικός Αγώνας, η Απάντηση !
Στις 20 να βουλιάξει η Ελλάδα από κόσμο !



Σημείωση: Για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα, το παρακάτω λινκ.
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6338383

15 σχόλια:

  1. Παρα πολυ καλο αρθρο, Φαρε, ετσι για να ξεβρακωνεται η καθεστωτικη προπαγανδα.
    Απο κει και περα, καμια συμπαθεια και καμια κατανοηση για οσους ακομα δε καταλαβαινουν που το πανε οι βρωμεροι δολοφονοι πρακτορες της Διεθνους Τοκογλυφιας που μας κυβερνουν,
    καμια κατανοηση γιατι αν ακομα και σημερα υπαρχουν υποστηρικτες τους, αυτοι οι ιδιοι στην αυριανη επανασταση, θα ειναι οι αντεπαναστατες- εχθροι του λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Faro

    Ευτυχως που καποιοι απο εμας που διαβαζουν Ριζοσπαστη γνωριζουν οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που παμε για..μαλλι και βγαινουμε..κουρεμενοι, οπως λεει η παροιμια!
    Οπως λεει το αρθρο του Κακουλιδη, το 2015, το κρατικό χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 351,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Θα έχουμε πληρώσει, δηλαδή, μέσα σε 5 χρόνια το ΑΕΠ ενάμιση χρόνου και θα χρωστάμε άλλα τόσα!!
    Αυτο που δεν μπορω να δεχτω ευκολα ειναι η συστηματικη εξαπατηση του κοσμου, που δεν εννοει, παρα τα οσα υποφερει, να καταλαβει οτι τους εκμεταλλευονται οι εκαστοτε κυβερνησεις, η πολιτικη των οποιων υπαγορευει λιτοτητα και μονο για τους εργαζόμενους, ενω κέρδη στους τραπεζίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και αν διαβάσει κανένας και τα κέρδη που ανακοινώνουν μηνιαίως, τριμηνιαίως, ετησίως κλπ τράπεζες, πολυεθνικές, εφοπλιστές και όλη η κακιά η φάρα, ολοκληρώνεται η εικόνα.
    Ας ξυπνήσει ο κόσμος από τις μικροαστικές του αυταπάτες και ας συμμαχήσει με το ΠΑΜΕ για να κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.facebook.com/note.php?note_id=234972199860285

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. celin: Προσυπογράφω κάθε σου λέξη ...
    Φχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva: Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα παπαγαλάκια (όλων των ειδών, από Αυτιάδες μέχρι Λαζόπουλους), έχουν κάνει "καλή δουλειά" !

    Ο κόσμος πραγματικά ΔΕΝ βλέπει την αλήθεια !
    Δυστυχώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. a.d.: Εδώ, αναφέρονται για τα 600 δις ευρώ που έχουν καταθέσεις έξω, καμιά 2.000 καταθέτες και όλοι λένε "πω πω πόσα λεφτά είναι έξω ... να τα έφερναν στην Ελλάδα, να ... σωθούμε" !!!!!!!!

    Δεν σκέφτονται "Ρε που τα βρήκατε λαμόγια τόσα λεφτά ; Δεν τα κάνατε στις πλάτες της εργατιάς ;"
    Όχι αυτό δεν περνάει από το τσερβέλο τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος: Φίλε μου δεν έχω πρόσβαση στο φέϊσμπουκ, οπότε εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να δω το λινκ σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια να κανω και εγω μια ερωτηση μιας και το θεμα ειναι καταλληλο.Αφου ετσι και αλλιως τα δανεια που μας δινουν πηγαινουν απ ευθειας για την αποπληρωμη παλαιοτερων οφειλων μηδενιζοντας το ρισκο να καταληξουν σε τσεπες,γιατι επιλεχθηκε μια τοσο βαρβαρη πολιτικη που οδηγει σε βεβαιο θανατο αφου με μια πιο ηπια λιτοτητα και ενα εξορθολογισμο των δαπανων θα τους τα αποπληρωναμε τα γαμοδανεικα.Γιατι πρεπει μια τεραστια μεριδα του πληθυσμου να μη μπορει να βρει δουλεια για το υπολοιπο της ζωης της.Κοντεβω δυο χρονια ανεργος και δεν εχω πια πιστη πως θα μπορεσω να ξαναβρω.Η ζωη μου εχει γινει αφορητη γιατι -ευτυχως ακομα ζουν οι δικοι μου και καπως τα βολευω με το φαγητο- εχω βγει εντελως εκτος κοινωνιας.Ουτε δυνατοτητα εχω για να φυγω εξω.Που θα καταληξω στο τελος εγω και οι ομοιοι μου πραγματικα δεν ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος: Φίλε μου, όχι που "μας" δίνουν ...

    Που "ΤΟΥΣ" δίνουν ... Στις τράπεζες πάνε τα δάνεια, κι από κει στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές ...

    Απάντηση:
    Η βάρβαρη (όπως πολύ σωστά την χαραχτηρίζεις) πολιτική, ΔΕΝ έχει καμία μα καμία σχέση με το χρέος !
    Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα (το ότι παίρνουν αυτά τα μέτρα για το χρέος)

    Αυτή η πολιτική έχει να κάνει με την εφαρμογή (ήρθε η ώρα, ωρίμασε όπως λέμε) των συμφωνιών του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας κλπ., έχει να κάνει με ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ.

    Τώρα, ότι υπάρχει κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα, σίγουρα υπάρχει. Είναι εγγενής αδυναμία τους συστήματος. Και έχει να κάνει με την αδυναμία διεξόδου (παραγωγικές επενδύσεις κλπ.) της δράσης του συσσωρευμένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα ένα μέρος του να ΠΡΕΠΕΙ να καταστραφεί.
    Και το θέμα είναι:
    1. Ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα καταστραφεί (ποιες εταιρίες θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν ή θα αλλάξουν παραγωγική διαδικασία).
    2. Πως αυτό το τμήμα (ή μέρος του) θα αντικατασταθεί μέσω της αφαίμαξης εισοδημάτων από την εργατιά. Πως αυτό θα γίνει αποδεχτό !

    Όλα αυτά, με την "προϋπόθεση", της αποδοχής τους από την εργατική τάξη.
    Πως πρέπει να αντιδράσει αυτή ;
    Μα, με την Οργάνωση και την Αντίστασή της.
    Όχι με "πλατείες", με μούντζες και ... γιαούρτια, αλλά με μαζικοποίηση των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση, με συστράτευση με το ΠΑΜΕ, με συμπόρευση με το ΚΚΕ !

    Συγνώμη αν γίνομαι μονότονος, αλλά πραγματικά άλλη λύση ΔΕΝ υπάρχει !
    Ξεκάθαρα πράγματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσυπογράφω την απάντηση του faros. Η Αλέκα Παπαρήγα το ξαναδήλωσε και στο διήμερο της ΚΝΕ:

    "Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να κατανοήσει ο λαός ότι δεν έχουμε κρίση χρέους. Έχουμε κρίση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού. Το χρέος είναι επακόλουθο και αν ο λαός δεν σηκώσει κεφάλι σχεδιασμένα, οργανωμένα και προσανατολισμένα, τότε και μετά από 50 χρόνια θα συνάπτονται δάνεια και θα πληρώνουμε ασήκωτα χρέη."

    Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος τις αιτίες των φαινομένων και πρέπει να το λέμε σε όλους τους τόνους. Η κρίση δεν είναι κρίση χρέους. Είναι κρίση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω το καταλαβαινω για την κριση που περναει ο καπιταλισμος.Αυτο που δεν κατανοω γιαυτο και ρωτησα ,ειναι το μεγεθος της βαρβαροτητας με την οποια επιτιθονται στην ελληνικη κοινωνια.Αν συνεχιστει αυτο ακομα και οι ιδιοι οι καπιταλιστες που δραστηριοποιουνται στην ελλαδα ή εχουν βαλει στο ματι την ακινητη περιουσια θα εχουν προβλημα και μαλιστα μεγαλο.Δε νομιζω κανενας απο αυτους να μη βλεπει τον κινδυνο να εχει μειωμενα η και καθολου κερδη στο αμεσο μελλον.Η ελληνικη αγορα δεν ειναι μεγαλη και ισως να μην εχει καθολου ληφθει στα υποψιν.Απο την αλλη αρχιζω να πιστευω πως μαλλον δεν ξερουν τι τους γινεται και εμεις τους εχουμε δωσει πολλη αξια αφου περα απο κεφαλαιο και απληστια δεν φαινεται να διαθετουν τιποτα αλλο ή το κεφαλαιο πλεον εχει μετατραπει σε ενα τεραστιο γραφειο στοιχηματων.

    Δεν εχω καμια σχεση με την πλατεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται σε μια ισορροπία του "παράγω" από τη μία και του "διαθέτω-επενδύω" από την άλλη. Η καπιταλιστική κρίση οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι έχει διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, λόγω της υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου. Στην υπερσυσσώρευση αυτή οδηγούμαστε επειδή η όλη διαδικασία δεν ακολουθεί έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, αλλά πραγματοποιείται άναρχα, επειδή το κριτήριο στην παραγωγή είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, ως επιδίωξη της κάθε καπιταλιστικής μονάδας ή ομάδας για πάρτη της. Άρα, συνολικά ο καπιταλισμός, για να ξεπεράσει την κρίση, πρέπει να ξαναδημιουργήσει ισορροπία. Αφού η ισορροπία δεν μπορεί να επιτευχθεί προς τα πάνω, δηλαδή να διατεθούν προϊόντα ή να επενδυθούν κεφάλαια με τους απαιτούμενους ρυθμούς, τότε πρέπει η ισορροπία να επέλθει προς τα κάτω, δηλαδή να καταστραφεί ένα μέρος του κεφαλαίου, ώστε να ξαναδημιουργηθεί ζήτηση και άντε πάλι να αρχίσουν να παράγονται νέα κεφάλαια, που θα οδηγήσουν εκ νέου σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περαιτέρω κερδοφορία. Εδώ το Κόμμα χρησιμοποιεί τον όρο "διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου". Όλο αυτό το πράγμα είναι ένας φαύλος κύκλος, γιατί πάλι θα γίνουν τα ίδια. Δεν είναι η πρώτη καπιταλιστική κρίση η σημερινή, η ίδια ιστορία έχει ξαναγίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Η καταστροφή κεφαλαίου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ακόμα και με πόλεμο, σκέψου πώς είχαν καταντήσει οι ΗΠΑ κατά την κρίση του 1929 και πώς ορθοπόδησαν, η πλουτοκρατία δηλαδή, μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι ΗΠΑ και όχι μόνο πήραν εργολαβία να "διορθώσουν" -με το αζημίωτο- τις ζημιές του πολέμου σε όλον τον πλανήτη.
    Η καταστροφή του κεφαλαίου είναι όμως μια διαδικασία που προκαλεί πολλές κοκορομαχίες και ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Η παγκόσμια αστική τάξη δεν είναι μια γροθιά σφιγμένη, αντίθετα, σφάζονται και μαχαιρώνονται μεταξύ τους. Φυσικά, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, εκεί όλοι θέλουν να τους αφαιμάξουν. Ειδικότερα σήμερα, όπου οι παραδοσιακές καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής καλούνται να ανταγωνιστούν νέες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ν.Αφρική κλπ, στις οποίες σημειωτέον ήδη το πολυπληθέστατο εργατικό δυναμικό είναι πάμφθηνο, για να μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό πρέπει να κάνουν και την εργατική δύναμη των δικών τους εργατών το ίδιο ή και περισσότερο φτηνή. Δεν είναι μόνο ο Έλληνας εργαζόμενος που τα παθαίνει αυτά που λες. Και στην Ελλάδα βεβαίως το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο, που δεν έχει πατρίδα, εποφθαλμιά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη στρατηγική θέση της χώρας, αλλά το ντου για μένα θα γίνει στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το σημερινό ξεπούλημα είναι προετοιμασία για αυτό το ντου. Γι'αυτό και μιλάνε σήμερα για "προσέλκυση επενδύσεων" και "ανάπτυξη". Πώς προσελκύεις επενδυτές αν είσαι αστός πολιτικός; Μα φυσικά, προσφέροντας απλόχερα στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες έναν οικονομικό-φορολογικό παράδεισο και φτηνή σάρκα για να σου δουλεύει.
    Άρα εσύ λαέ (όχι μόνο ελληνικέ) πώς πρέπει να απαντήσεις στην οργανωμένη επίθεση; Με οργανωμένη αντεπίθεση για να πάρεις την εξουσία και να κάνεις κουμάντο στη χώρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να συμπληρώσω ότι και η δημιουργία ανέργων είναι και αυτή μια μορφή καταστροφής κεφαλαίου. Οι άνεργοι για τους καπιταλιστές παίζουν το ρόλο μιας εφεδρείας, από την οποία θα αντλούν εργατικό δυνομικό όσο και όποτε χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστω ad για την αναλυτικη απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...