20 Ιουλ 2011

Μπολσεβίκοι και δημοσιονομικό χρέος (απόσπασμα)


(απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου, "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε", σελ. 298-299, 2011, εκδ. Λιβάνη)
Τι ακριβώς σημαίνει να σταθείς απέναντι στους ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες με όρους προστασίας των λαϊκών συμφερόντων; Ας δούμε την ιστορική εμπειρία που πρόσφεραν γύρω απ' αυτό το θέμα, το θέμα του χρέους, οι Μπολσεβίκοι. Οι Μπολσεβίκοι δεν περιορίστηκαν να εξασφαλίσουν για το λαό τους φαΐ, στέγη, εργασία, Παιδεία, Υγεία, ελεύθερο χρόνο, αξιοπρεπή γηρατειά, κι άλλα πολλά [...]. Έκαναν και τούτο: “Ένα άλλο μέτρο της σοβιετικής εξουσίας ήταν η μη αναγνώριση του εξωτερικού δημοσιονομικού χρέους και των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις της προεπαναστατικής Ρωσίας (...). Το Γενάρη του 1918, η σοβιετική κυβέρνηση ακύρωσε τα εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια που είχε συνάψει η τσαρική και η Προσωρινή κυβέρνηση”.

Έτσι χειρίστηκαν οι Μπολσεβίκοι το θέμα με τα χρέη που ο τσάρος και οι αστοί είχαν φορτώσει στις πλάτες του ρωσικού λαού. Όμως οι Μπολσεβίκοι, επειδή ακριβώς ήταν κομμουνιστές, δηλαδή και πατριώτες και διεθνιστές, την ώρα που οι πολιτικοί προπάτορες του Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Καρατζαφέρη και των υπολοίπων έστελναν στρατό εναντίον τους, εκείνοι, όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, να επίσης τι έκαναν: “Ένα άλλο οικονομικό μέτρο της σοβιετικής κυβέρνησης στον εξωτερικό τομέα ήταν η παραίτησή της από το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) που επέβαλαν το 1897, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα (...) από την Οκτωβριανή Επανάσταση η Ελλάδα απεκόμισε οικονομικά οφέλη. Η νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία, με απόφαση του Δεύτερου Συνεδρίου των Σοβιέτ, απάλλαξε την Ελλάδα από το χρέος που όφειλε στη Ρωσία και ανερχόταν στα 100 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα. Ακόμα, η σοβιετική κυβέρνηση παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στο Άγιο Όρος, καθώς και από τις ιδιοκτησίες του τσαρικού κράτους σε διάφορα ευαγή ιδρύματα στην Ελλάδα (ρώσικο νοσοκομείο στον Πειραιά, το σημερινό Τζάνειο, κλπ”. [Κώστας Αυγητίδης, Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920), εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή]
Έτσι αντιμετωπίζουν οι Μπολσεβίκοι τα θέματα του χρέους, των ΔΝΤ και των ΔΟΕ, μέσα κι έξω από τη χώρα τους. Και να γιατί η εξουσία τους δεν υπήρξε ποτέ συμπαθής στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους κερδοσκόπους.  

10 σχόλια:

  1. Βγήκε το βιβλίο? Να το πάρουμε!
    [κακία mode on]
    μακάρι να μην γίνει κι αυτός ... Δελαστίκ!
    [κακία mode off]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To αγορασα το βιβλιο πριν λιγες μερες μαζι με πολλα αλλα, φαινεται πολυ καλο. Οταν ολοκληρωσω την αναγνωση του, θα του κανω κι εγω ενα αφιερωμα, ειμαι 101% βεβαιος οτι αξιζει να προωθηθει. Μονη ενσταση :ο τιτλος. Εγω προσωπικα τον βρισκω εξυπνο (κι αληθινο:) αλλα αυτος που το βλεπει, παιζει κ να προσβληθει κ να το αποφυγει.
    Αντε τωρα να του εξηγησεις οτι ο τιτλος δεν ειναι προσβλητικος για κανεναν, παρα ειναι μια παραφραση του γνωστου "IT' S THE ECONOMY, STUPID" που νομιζω οτι το ειπε ο Κλιντον, η ειπωθηκε προς τον Κλιντον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που λέτε, επειδή κανένας δεν θεωρεί τον εαυτό του ηλίθιο, έστω και πολιτικά, το βιβλίο θα "πιάσει" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ celin
    αυτός είναι και ο 2ος λόγος που εγώ ΔΕΝ θα το πάρω.

    ο πρώτος είναι ότι:έχω ΟΛΑ τα έργα των κλασικών
    και μένω αυστηρά σ'αυτούς ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αποσπασμα μου φανηκε παρα πολυ καλο με ιδιαιτερες πληροφοριες.Θα ηθελα να το αγορασω,ετσι ωστε να υποστηριξουμε και νεους κομμουνιστες οι οποιοι προσπαθουν να μας διαφοτησουν με τις σκεψεις τους και την πολιτικη τους εμειρια.Προωθηστε το εσεις απο το γλομπινγκ.Οσον αφορα τον τιτλο τον βρισκω πολυ εξυπνο και δεν βλεπω τον λογο να παραξηγηθει κανεις,σιγα τοσο μεγαλη ιδεα εχουν καποιοι για τον ευτο τους!
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι οι μπολσεβίκοι διέγραψαν όλο το χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που βάραινε τον ελληνικό προς τον Τσάρο.
    Το διέγραψαν άπαξ και δια παντός.

    Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της διαγραφής του χρέους
    Πανικόβλητοι ελληνική κυβέρνηση και παλάτι μόλις έμαθαν ότι πλέον δεν χρωστάνε τίποτα στη Ρωσία, δεν μπορούσαν να αντέξουν αυτό το αναπάντεχο νέο.
    Δήλωσαν από τους πρώτους συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη νέα σοβιετική εξουσία ως απάντηση για το κακό που τους βρήκε και ο ελληνικός λαός δεν χρωστούσε πλέον ούτε δραχμή στους Ρώσους ιμπεριαλιστές.

    Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟ 1919 ΕΔΕΙΞΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.

    ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΜΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Άρη για το σχόλιο επι του θέματος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @spiral architect

    Νομίζω ότι έχει υπάρξει ήδη Δελαστίκ στα νιάτα του και "έστρωσε" στη συνέχεια.

    prop-agit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΡΟΦΕ ΑΡΗ,ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...