26 Ιουλ 2011

Μανώλης Γλέζος : Aγαπητέ Κάρολε....

(Αναδημοσιευση)


Εν πλώ στο Αιγαίο
24 Ιουλίου 2011

Προς
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αγαπητέ Κάρολε

Η τιμή στο θεσμό της προεδρίας, καθώς και η φιλία η οποία μας συνδέει, με εμπόδισαν να εκφράσω την αντίθεσή μου, σε μια εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η οποία τελείται σε εποχή υποτέλειας, μειοδοσίας και υπονόμευσης της ίδιας της Δημοκρατίας.
Τελικά, προτίμησα και πραγματοποιώ ένα ταξίδι μνήμης στο νησιά της εξορίας των ελλήνων, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να απαλλαγεί η πατρίδα από την αντιδημοκρατική, στρατιωτική δικτατορία.
Με την ελπίδα εορτασμού μιας πραγματικής δημοκρατίας

Σε χαιρετώ

Μανώλης Γλέζος

16 σχόλια:

  1. Για τον Γλέζο, δεν έχω να πω κάτι. Σοσιαλδημοκράτης, αλλά έντιμος και στις επαλξεις αυτού που θεωρεί ο ίδιος δίκαιο μέχρι το τέλος. Τον σέβομαι.
    Για τον Παπούλια πάλι....
    ΠΑΣΟΚ. Τα λέει όλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Trash και @celin

    Kι εγω σεβομαι τους πραγματικα προοδευτικους ανθρωπους σαν τον Γλεζο, που παραμενουν πιστοι στα ιδανικα τους και γι αυτη του τη τιμια και ξεκαθαρη απαντηση ανεβασα το κειμενο-απαντηση του προς στον Παπουλια.

    Το οτι ειναι εντιμος αγωνιστης οπως λες, Τrash, και βρισκεται στις επαλξεις αυτου που θεωρει αυτος δικαιο μεχρι το τελος ειναι μια μεγαλη αρετη και του το αναγνωριζω, ασχετα αν δεν ειναι της δικης μας ιδεολογιας, κατι που στη περιπτωση αυτη εμενα, προσωπικα, δεν με ενοχλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤρί Ιουλ 26, 09:35:00 μ.μ. EEST

    Μανώλης Γλέζος. Ο άνθρωπος που στη 10ετία του 1980 έπαιξε έναν από τις πιο βρώμικους ρόλους στο πλάι του Ανδρέα Παπανδρέου με στόχο να φιλοτεχνήσει αριστερό προφίλ στον μπαμπά του ΓΑΠ, εγκλωβίζοντας πολλούς αντιστασιακούς στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ειναι ο μονος που εκανε λαθος επιλογες, αλλα τουλαχιστον ο Γλεζος δεν παρεμεινε εγλωβισμενος στις τοτε επιλογες του, οπως αλλοι απο το ΠΑΣΟΚ που τωρα δικαιολογουν τα ..αδικαιολογητα, προκειμενου να κρατησουν τιτλους και αξιωματα!
    Αν καταδικαζουμε ολους με βαση καποιες επιλογες στο...παρελθον τοτε να μη μας ενοχλει αν μας κρινουν κι εμας οι αλλοι ετσι!

    Ξαναθυμιζω οτι ανηρτησα το κειμενο του επειδη θεωρω εντιμη και ξεκαθαρη την απαντηση του στον Παπουλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχετε την καλησπέρα μου,

    Δεν συμπάθησα ποτέ το Γλέζο σαν πολιτικό και σαν «θέσεις» που κατά καιρούς εξέφραζε. Δεν αμφισβητώ βέβαια τους αγώνες του (ποιος είμαι εγώ άλλωστε που θα το κάνω). Έχω όμως την εντύπωση πως κατά καιρούς με διάφορες πρωτοβουλίες του, επεδίωξε και λίγο την αυτοπροβολή του… Έχει το σεβασμό μου.

    «Αν καταδικαζουμε ολους με βαση καποιες επιλογες στο...παρελθον τοτε να μη μας ενοχλει αν μας κρινουν κι εμας οι αλλοι ετσι!»

    Elva, θεωρώ πως αυτό που γράψατε είναι μια βαθιά προοδευτική αντίληψη, στο πως αντιμετωπίζουμε τους «συνταξιδιώτες» μας, έστω κι αν δε βρισκόμαστε (μ’ αυτούς) πάντα μαζί στο ίδιο «όχημα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γλέζος μελέτησε και έφτιαξε στην περιοχή της Απειράνθου στη Νάξο, στη γενέτειρά του δηλαδή, με κύρια πρώτη ύλη ναξιώτικη πέτρα, ένα σύστημα μικρών φραγμάτων που συγκρατούν φερτά υλικά που κατεβάζουν τα νερά όταν βρέχει, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να μην διαβρώνει το έδαφος και φεύγει όλο στη θάλασσα, αλλά να εμπλουτίζεται ο υδροφορέας και η περιοχή να έχει πόσιμο νερό. Αυτό για μένα είναι αν μη τι άλλο πράξη ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο του, θεωρώ ότι κάτι τέτοια είναι για να γίνονται σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας, και προσωπικά με εντυπωσιάζει περισσότερο ακόμα και από το κατόρθωμα στην Ακρόπολη μαζί με τον μακαρίτη το Σάντα.
    Έχοντας σήμερα προσδιορίσει τον εαυτό μου και τις πολιτικές μου απόψεις, όσο και να διαφωνώ και εγώ με τις απόψεις του και να τις θεωρώ λανθασμένες, όχι όμως εκ του πονηρού, δεν μπορώ να μην τον σέβομαι γιατί υπήρξε κατά τη γνώμη μου τίμιος και ειλικρινής αγωνιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας κάνω εγώ τον κακό λοιπόν.
    Όσοι κομμουνιστες παλεψαν στη 10ετία του 80 ενάντια στον ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟ ξέρουν. Ο Γλέζος με τη στάση του συντήρησε αν δεν ενίσχυσε αυτό το φαινόμενο. Πορεύτηκε μαζί του χωρίς ΠΟΤΕ να το καταδικάσει. Εγκλώβισε αριστερές συνειδήσεις στο ΠΑΣΟΚ και αυτό τις διέφθειρε σε μια εποχή που ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΣ σήμαινε ΠΑΣΟΚ.
    Φρόντισε με τη στάση του να ενισχύσει το πιο φασιστικό και αντιδραστικό δίλλημα που μέχρι πριν λίγο καιρό κρατούσε δέσμιο μεγάλο κομμάτι λαού. Το περιφημο αντιδεξιο σύνδρομο.Ηταν από τους στυλοβάτες αυτού του συνδρόμου. Αυτός ήταν ο προοδευτικός Γλέζος που γνωρισα και αντιπάλεψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι δεν είναι εδώ το ζήτημα να φαινόμαστε καλοί ή κακοί. Για μένα η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τις απόψεις που υποστήριζε (βάζω παρελθοντικό χρόνο γιατί είναι και 90 χρόνων πλέον) ο Γλέζος είναι απαραίτητη και πολύ εποικοδομητική. Ενισχύεται δε σήμερα και από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης πέφτουν ολοφάνερα οι μάσκες της σοσιαλδημοκρατίας.
    Εγώ, πιθανολογώ ότι ανάλογα σκεφτόμαστε όλοι όσοι σχολιάζουμε εδώ πέρα, αναγνωρίζω τις τίμιες προθέσεις του Γλέζου άσχετα με τις όποιες απόψεις του και δεν του καταλογίζω υστεροβουλία. Και βεβαίως αυτό δεν με εμποδίζει καθόλου να έχω τις δικές μου απόψεις, να ακούω και τους υπόλοιπους και τελικά να επιλέγω να εκφράζομαι και οργανωμένα και εγώ μαζί με το ΚΚΕ.
    Τέλος, το νόημα που βγαίνει από όλη την κουβέντα είναι κατά τη γνώμη μου ότι δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους μέσα στο ίδιο τσουβάλι, κάτι που το ζητάει και το ΚΚΕ από τον κόσμο. Αλλά πρέπει επίσης και να πω ότι δεν με ενοχλεί η κριτική που κάνει ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ. Είναι πέρα για πέρα μέσα στα πλαίσια της πιο πάνω πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα a.d

    Η ευστοχη απαντηση σου πανω στο θεμα με καλυψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παραλιγο να ξεχασω και τον σ. οikodomo με το σχολιο του οποιου επισης συμφωνω!

    Με την ευκαιρια να πω, επισης, οτι ειναι καιρος να βαλουμε στην ακρη τα παλια, εχοντας φυσικα υπ οψιν προηγουμενες εμπειριες, οι οποιες ομως δεν θα πρεπει να λειτουργουν αποτρεπτικα για το μελλον.
    Ειναι καιρος να δουμε με ποιους τελικα μπορουμε να συνεννοηθουμε, αν θελουμε να καταφερουμε κατι σ αυτη τη χωρα, πριν την ξεπουλησουν και δεν εχει μεινει τιποτα απο αυτο που λεγοταν Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤετ Ιουλ 27, 11:58:00 π.μ. EEST

    Ας περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1947-1968. Είμαι σίγουρος πως θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
    Επειδή είμαι από αυτούς που έζησε την δεκαετία στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω, ναι καταλογίζω σκοπιμότητα στις ενέργειες του Γλέζου όλη εκείνη την περίοδο. Φυσικά υπό κρίση είοναι και η υπόλοιπη δραση του, αλλα όπως είχε γράψει σε ένα βιβλίο του τότε ο Άρης Παπάνθιμος ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τον κοκκινο ανεμο :ελπιζω να εισαι καποιας ηλικιας γιατιν νεος ανθρωπος ναεισαι τοσο θρασυς ,δογματικος και σταλινικος θα ηταν κριμα.εχουν παρει τα μυαλα σου πολυ ...ανεμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσοι πολιτεύονται, είναι και δέχτες κριτικής ...

    Κακής, καλής, σωστής ή όχι, άδικης ή δίκαιης, δεν έχει καμία σημασία !
    Άλλωστε, ισχύει η σοφή λαϊκή ρήση: "Τα στερνά, τιμούν τα πρώτα".

    Στην τελική, ο πολιτικός κρίνεται καθημερινά. Ειδικά αυτός που μια ζωή παλαντζάρει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...