21 Αυγ 2011

Ένα απ' τα καλύτερα blog


 Η ανθρώπινη γνώση, το γεγονός ότι ο άνθρωπος καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του, βρίσκει τους νόμους που τον διέπουν και τον βοηθάει στην επιβίωσή του, θα πρέπει να ανήκει σε όλους. Στη γνώση σε οδηγάει η ανάγκη να επιβιώσεις σαν άνθρωπος.
Στον καπιταλισμό, και σε όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα η γνώση είναι ακριβοθώρητη. Την αποκτάει μόνο όποιος μπορεί να την αγοράσει, γιατί κι αυτή, όπως όλα τα πράγματα στον καπιταλισμό, έγινε κι αυτή εμπόρευμα, αντικείμενο προς πώληση για να βγάλει κέρδος ο έμπορος καπιταλιστής που τη βγάζει στην αγορά.

Κάποτε ο κόσμος ζούσε μες στη μαύρη αμάθεια, την άγνοια και τη δεισιδαιμονία. Ο καπιταλισμός, που εκπροσωπήθηκε ας πούμε απ' το πνεύμα του Διαφωτισμού, αξιοποίησε τη γνώση σε όφελός του. Οι εργάτες στο σήμερα πρέπει να ξέρουν πιο πολλά γράμματα για να μπορούν να δουλέψουν και παράγουν αγαθά, παλιά αρκούσε ο βούρδουλας.
Τώρα που ο καπιταλισμός σαπίζει και γίνεται αντιπαραγωγικός, η πραγματική γνώση του κόσμου πάλι απομακρύνεται απ' τον εργάτη, τον λαϊκό άνθρωπο, το κεφάλαιο αποφάσισε ότι δεν του χρειάζεται. Χρειάζεται μόνο να εξειδικευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο σέ ένα πράγμα, ή να αποκτήσει χίλιες δυο “δεξιότητες” - που δεν είναι γνώση πραγματική- για να βγάλει ένα μεροκάματο της πείνας. Ίσα-ίσα που η πραγματική γνώση τον κάνει πιο έξυπνο, ακονίζει τη σκέψη του, άρα μπορεί να σκεφτεί και να αμφισβητήσει το καπιταλιστικό σύστημα. Ο άνθρωπος στον καπιταλισμό πρέπει να την αγοράσει, ή πρέπει να ψάξει να τη βρει από κάποιον που θέλει να τη μεταδώσει.
Βρήκαμε ένα blog από έναν άνθρωπο που, με μόνο του σκοπό να μεταδώσει δωρεάν και με όσο γίνεται πιο κατανοητό τρόπο την ανθρώπινη γνώση, όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, έστησε ένα ιστολόγιο


Καθημερινά κάνει αναρτήσεις με όλα τα τελευταία νέα από το χώρο της επιστήμης, προσπαθεί να τα αποδώσει με κατανοητό τρόπο, απ' όλα τα γνωστά περιοδικά εκλαϊκευμένης επιστήμης, κι όλ' αυτά εντελώς τζάμπα, μόνο με την προϋπόθεση να έχει κάποιος σύνδεση στο ίντερνετ. Είναι σημαντικό ότι δίνει στον αναγνώστη το ελεύθερο ο ίδιος να κρίνει, να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, να οξύνει την κριτική του ικανότητα με λίγα λόγια.
Αξίζει πρώτ' απ' όλα να διαβάσετε στην κεντρική σελίδα την καρτέλα που λέει “γιατί;” (http://goo.gl/GIqr2) που είναι σα να λέμε, το μανιφέστο του blog. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα blog για όλους, ο άνθρωπος κάνει αυτό που λέμε “σωστή χρήση του διαδικτύου”, χρησιμοποιεί αυτό το μέσον με τον πιο ουμανιστικό, τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο. Μετά από παραίνεση του τακτικού αναγνώστη μας Spiral Architect, θεωρήσαμε σωστό να το βάλουμε στο γλομπ-roll, να το υποστηρίξουμε, να προωθήσουμε αυτή την προσπάθεια του Δημήτρη Μιχαηλίδη, τη συνιστούμε σε όλους και σας καλούμε να διαδώσετε κι άλλο την προσπάθειά του. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε.

3 σχόλια:

  1. Ρίξε μια ματιά και στο http://www.ted.com/ , έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ καλό blog, (πρόσφατα το γύρισε σε πλατφόρμα wordpress, πριν το είχε σε host: http://www.physics4u.gr/) και το παρακολουθώ αρκετό καιρό, λόγω της "αγάπης" μου στις φυσικές-θετικές επιστήμες και στις εφαρμογές τους.

    Είναι αρκούντως εκλαϊκευμένο ούτως ώστε με βασικές γνώσεις να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις εξηγήσεις φυσικών φαινομένων, καθώς και να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα "διλήμματα" (π.χ. πυρηνική ενέργεια εναντίον ανανεώσιμων πηγών για ηλεκτροπαραγωγή)

    Παράδειγμα: http://tinyurl.com/3upmc2v

    Ή αυτό: http://tinyurl.com/3t3j6lc τρεις μέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα που αδρανοποίησε τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων της TEPCO.

    Καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερό!!!

    (Manny θα σου ανέβει η μυωπία...κι άλλο : \)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...