8 Φεβ 2012

Το..38% των Ελλήνων, οι στατιστικές και οι Ηγέτες!



Οτι το πολιτικο σκηνικο στην Ελλαδα, εδω και πολλους μηνες,...καταρρεει (και δεν λεει να πιασει πατο), το ξερουν και οι..πετρες, οπως και το οτι σημερα κατω απο συνθηκες σκληρης λιτοτητας οι εκλογες ειναι τοσο επειγουσες ωστε επρεπε να ειχαν γινει ...χθες!

Ομως, ποτε, δεν ειναι αργα να γινουν...αυριο, σε μια ..βδομαδα, ενα ..μηνα! Μονο οταν....καποτε γινουν στην Ελλαδα εκλογες, θα φανουν καθαρα, πια, τα πραγματικα ποσοστα της καθε παραταξης, που τωρα αποτυπωνονται κυριως σε  στατιστικες, που δεν ξερει κανεις αν πρεπει να εμπιστευτει, ή οχι, ειδικα μαλιστα αν γινονται εκ μερους καναλιων, οπως το...ΣΚΑΪ! 

Ετσι, διαβαζα, στην έρευνα, της Public Issue, ότι το 58% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται πρόωρες εκλογές, έναντι του 38%, που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται.

Κατ αρχην οι στατιστικες και ο χειρισμος τους στην εκδοση συμπερασματων ειναι ενα αρκετα πολυπλοκο θεμα, που οσοι ξερουν να το χειριζονται σωστα, εχουν μεγαλες δυνατοτητες παραπλανησης της κοινης γνωμης και πιστεψτε με, αυτο κανουν!  

Ακομα και μια μικρη λεξη ειναι αρκετη, οπως π.χ η προσθηκη του "μαλλον", για να δειξει οτι ο ερωτηθεις δεν ειναι και πολυ σιγουρος για αυτη του την απαντηση. 

Ετσι, ακομα κι αν δεχτουμε οτι τα αποτελεσματα της συγκεκριμενης δημοσκοπησης εκφραζουν...αντικειμενικα ποσοστα, συμφωνα με τις στατιστικες, ο Κουβελης της Δημ.Αρ., συγκεντρωνει ενα 18% και ειναι ο πιο ...δημοφιλης απο τους πολιτικους αρχηγους με 56%, ενω ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθει σε δημοτικοτητα με ...41%! 

 Δεν παιζουν, ομως, ρολο οι ηγετες, λενε πολλοι, μονο η ...ιδελογια και η πολιτικη που χαρασσει ενα κομμα! Αυτο, θα επρεπε να κανει τη διαφορα στο ποιο κομμα, τελικα, θα καταφερει να παρει την εξουσια. 

Το ποσο ''χαρισματικος'', ή οχι, ειναι ενας ηγετης, δεν θα επρεπε να παιζει μεγαλο ρολο στην αποφαση των πολιτων να ψηφισουν για ενα συγκεκριμενο κομμα, λενε καποιοι.

Στη Σουηδια, για παραδειγμα, ολοι ξερουν τον ρολο που επαιξε η προσωπικοτητα του Οlaf Palme, στο να κρατησουν οι Σοσιαλδημοκρατες για δεκαετιες την εξουσια, εκλεγοντας τον Palme δυο φορες πρωθυπουργο!

Επισης, ειναι πασιγωστος ο καθοριστικος ρολος του Λένιν για την Οκτωβριανη Επανάσταση, οταν μεσω των πυρινων λογων του, καταφερε να εμπνευσει τους απλους εργατες με τα συνθηματα του για ειρήνη, ψωμί και την εξουσία στα σοβιέτ.

Και για να κατανοησουμε ακομη περισσοτερο τη σημασια του ηγετη στην ιστορια των λαων, ας αναλογιστουμε και το απεχθες, βεβαια, παραδειγμα του Χιτλερ, που λογω της τεραστιας απηχησης του και των κοινωνικοοικονομικων συνθηκων που επικρατουσαν τοτε, εγινε Καγκελάριος στη Γερμανία, απο το 1933 εως το 1945, εγκαθιδρυοντας τη δικτατορία του Τρίτου Ράιχ, με τα γνωστα και ολεθρια αποτελεσματα για την ανθρωποτητα.

Ετσι πρεπει να δεχθουμε οτι καλως, ή κακως, ο κοσμος εχει μάθει να αποδεχεται και να ακολουθει κυριως προσωπα, που εμπνεουν και επηρεαζουν και οχι αναγκαστικα ιδεολογιες.

Μαλιστα ακουει κανεις τελευταια και σχολια, συμφωνα με τα οποια η ...ΝΔ έγινε, τωρα, πιο ..''ανθρώπινη'' (!) επειδή άλλαξε...αρχηγό, κατι που δεν πειθει εμας, αλλα ισως αυτους που τους ψηφιζουν, παρα τα μνημονια και τους..''συμβιβασμους'', που εχουν δεχτει να κανουν, ως κομμα, στην τωρινη συγκυβερνηση τους με το ..μαυρο μετωπο!

Ετσι, ενω για μερικα κομματα, οπως το ΚΚΕ, το θεμα της δημοτικοτητας ενος ηγετη ειναι δευτερευουσας σημασιας, για πολυ κοσμο, ομως, που δεν ειναι ταγμενο στο ΚΚΕ, δεν παυει να ειναι ενα θεμα που παιζει ενα καποιο ρολο στις εκλογες.

Ας μη περιμενουμε να αντιληφθουν ολοι οτι το σημαντικο ειναι η ιδεολογια και οχι η αλλαγη προσωπων στην ηγεσια! Ισως oμως να ειναι καιρος να γινει και μια αλλαγη;

Δεν ειναι παντα κακες οι αλλαγες, ή μηπως ειναι;




Σημ. Αφορμη γι αυτην την αναρτηση ηταν τα σχολια που διαβασα στο Redfly

14 σχόλια:

  1. Μα, αλήθεια τώρα το λες πως είναι καιρός να γίνει αλλαγή (στο κόμμα υποθέτω) για να γίνουμε πιο αρεστοί στο κοινό του μάστερ σεφ; Ή κάτι έπιασα λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στρατηλατη

      Δεν διαβασες,μαλλον, οτι αφορμη για την αναρτηση, ηταν τα σχολια που διαβασα...Τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο. Δεν προτεινω τιποτα, αναφερομαι μονο σε μερικα σχολια που διαβασα, ωστε ν ακουσω γνωμες.
      Ετσι δεν γινονται οι συζητησεις; :)

      Διαγραφή
  2. "Ο" καλέ! Άκου ΣτρατΗλάτη!
    Γνώμη λοιπόν:
    Όποιος κρίνει με γνώμονα τη μάρκα του πατούμενου και το χρώμα της φράντζας είναι χαμένη υπόθεση και καλά θα κάνουμε να μην ασχολούμαστε με δαύτον. Ας μην ξεχνάμε πως αν δεν υπήρχε Αλέκα στο 13ο Συνέδριο, σήμερα δεν θα υπήρχε ΚΚΕ.
    Και -εντελώς μεταξύ μας- σάμπως έχουμε καναν λαμπρό ηγέτη με ικανότητες μαγνητισμού του πλήθους; Αυτούς έχουμε, μ'αυτούς θα πορευτούμε. Τουλάχιστον είναι αξιόπιστοι και σταθεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενας στρατολατης

      Γραψε ..λαθος «εκ παραδρομής»! Δεν ειναι εκει το θεμα μας, ομως :)

      Πιστευω οτι ολες οι γνωμες πρεπει να ακουγονται κι ας μη συμφωνει κανεις με το τι λεγεται σε διαφορες συζητησεις. Το οτι καποιοι καλως, ή κακως, σκεφτονται ετσι, οφειλει κανεις να το ερευνησει, σωστα;

      Κανε τον κοπο να διαβασεις παντως τα σχολια για να δεις τι εννοω. Δεν ειναι δικες μου οι αποψεις,ξαναλεω. Απλα τις μεταφερω.

      Διαγραφή
  3. (Αντιγραφω το σχολιο που αφησα στο redfly. Μπορει να λεω χαζομαρες αλλα ετσι αισθανομαι. Το σχολιο δεν αφορα την αναρτηση σου Ελβα, αλλα τη συζητηση που εχει γινει τοσο στο Redfly αλλα και κατ ιδιαν με κοσμο. Στις περισσοτερες περιπτωσεις οι ανθρωποι που μου το λενε αυτο --εδω μιλαω ΚΑΘΑΡΑ απο προσωπικες εμπειριες και δεν αναφερομαι γενικα στον κοσμο που εκφραζει τετοια αποψη--μου φερνουν στο μυαλο την παροιμια "οποιος βαριεται να ζυμωσει..". Δλδ ολο αυτο ειναι κατι σαν καλη δικαιολογια γιατι η προταση του ΚΚΕ μας ξεβολευει βρε αδερφε)

    Αυτη η ηγετο-κουβεντα προσωπικα με εχει κουρασει.
    Αν θεωρουμε τοσο σημαντικο πια τον "ηγετη" πως εξηγουμε τα τεραστια ποσοστα που πηρε το ΠΑΣΟΚ με αρχηγο τον ΓΑΠ και η ΝΔ με αρχηγο τον Μπουλη τον νεωτερο?
    Ηταν αυτοι μεγαλοι, φερελπιδες ηγετες που εμπνεουν τα πληθη ή παιζει κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μanny

      Πολλα παιζουν, κατα τη γνωμη μου ρολο. Το τι ακριβως θελει ο κοσμος στην Ελλαδα απο τους πολιτικους, δεν το ξερω. Θα πρεπει ομως καποια στιγμη να δει κανεις, ως κομμα, ολες τις παραμετρους και νομιζω οτι ο, τιδηποτε θα μπορουσε να γινει προς αυτη τη κατευθυνση, ειναι καλο να το δει κανεις.
      Ξερω παντως οτι δεν ειναι καθολου ευκολη αυτη η συζητηση, ομως ισως ειναι καλο να ταραζει κανεις που και που τα...νερα! :)

      Διαγραφή
  4. Αυτό το δημοσκοπικό 18% της Δημάρ είναι από τα πιο γελοία πράγματα που έχουμε δει σε δημοσκοπήσεις... Ακόμη κι όταν οι δημοσκοπήσεις παίζανε μπάλα τον ΣΥΡΙΖΑ ένα φεγγάρι, κόσμο που συμπαθούσε τον Τσίπρα έβλεπες συχνά. Σε έναν βαθμό πατούσε πάνω στο παραμύθι που είχε ΟΝΤΩΣ φάει ο κόσμος. Αλλά σήμερα ΕΝΑΝ οπαδό της Δημάρ δεν έχω δει ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια χαρα Rocean

      Κι εγω δεν το πιστευα οταν ειδα αυτο το δημοσκοπικό 18% της ...Δημάρ και αναθεμα αν κι εγω εχω συναντησει εστω κι εναν που να μου πει καλα λογια για το Δημαρ!! ;)
      Το σεναριο...’’Τσίπρας’’, ειναι αυτο που βλεπει κανεις να παιζει πιο … συχνά σε τετοιου ειδους..δημοσκοπησεις!
      Αναμενω με ανυπομονησια παντως να συναντησω ...οπαδους του....Δημαρ και τοτε θα σε...ειδοποιησω κι εσενα! :P

      Διαγραφή
  5. Το κκε δεν μπορει να κολλαει στο τι "λεγεται", αλλα στο ποιος ειναι ο ρολος του και ποιες οι αναγκες της εργατικης ταξης.

    Αν καναμε αυτά που ζητουν απο εμας, τωρα δεν θα υπηρχαμε σαν κομμα

    οποιος και να ηταν ο ΓΓ παλι κατι θα του βρισκανε(προσωπικα μου αρεσει η αλεκα), τωρα που ειμαστε στην βουλη λενε γιατι εισαστε, αν δεν ημασταν θα λεγανε γιατι δεν εισαστε.

    Αν δεν κανουμε ντου μας λενε γιατι δεν κανατε, αν κανουμε γιατι κανατε

    αν δεν παμε στην πλατεια μας λενε γιατι δεν πηγατε, αν παμε μας βριζουνε

    τεσπα εμεις ειμαστε αυτο που νομιζουμε σωστο

    αυτα που λενε οι αλλοι, καλο θα ειναι να ψαξουνε απο ποια κεντρα προαγονται, και μετα να τα λενε.

    Δεν γινεται να τους ικανοποιησουμε ολους, εμεις θα ειμαστε αυτο που πρεπει, οχι αυτο που εχει ο καθενας στην φαντασια του, ετσι και αλλιως δεν μπορουμε να ικανοποιησουμε ολων τις φαντασιωσεις.

    Οσο για την Αλεκα, εγω θεωρω μια χαρα τα καταφερνει, στα χρονα της το κομμα εχει βρει τον εαυτο του, χωρις αυτο να σημαινει οτι πρεπει να ειναι και ΓΓ ισοβια. Ας γινει το συνεδριο και θα δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Poe

      Συμφωνω με το οτι οι αναγκες της εργατικης ταξης ειναι η προτεραιοτητα. Κι εγω δεν εχω προβλημα με την Αλεκα, αλλα για χαρη της συζητησης πρεπει βεβαια να μπορουμε να κανουμε μια συζητηση και στη περιπτωση που αλλοι θετουν το θεμα, οπως εγινε σε σχολια του Redfly.
      Kανεις δεν ειναι..ισοβιος, αλλωστε οι ..καρεκλες δεν ειναι το προβλημα στο ΚΚΕ και οπως λες κι εσυ θα γινει το συνεδριο και θα δουμε τι αποφασεις θα παρθουν και πως θα εξελιχθουν τα πραγματα...

      Διαγραφή
  6. …και πώς θα …βρεθεί ο …ηγέτης ρε καρντάσια; Θα παραγγείλουμε έναν από το σουβλατζίδικο της γωνίας για να μας έρθει ντελίβερυ; Μέσα από τις συνθήκες βγαίνει. Ή μήπως θα γίνουν …καλλιστεία Ηγέτη για να διαλέξει το κοινό με SMS στο 54φτουκαιβγαίνω;

    Του χρόνου το ΚΚΕ έχει συνέδριο, στις εργασίες του οποίου θα εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εκλέξει και ΓΓ. Αν κρίνει ότι πρέπει να αλλάξει, θα αλλάξει, αλλιώς θα μείνει η ίδια. Δεν είναι προς συζήτηση στην βάση αυτά τα πράγματα, εκτός κι αν μπερδεύουμε το Κόμμα Νέου Τύπου με το …νέο ΠΑΣΟΚ που εκλέγει τον Πρόεδρό του από …τη βάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Macgiorgosgr

      Αν γινοταν να δουλευει το συστημα εκλογων με τις....παραγγελιες, (!) τα πραγματα θα ηταν ακομη πιο περιπλοκα! :)

      Υπομονη για οσους, λοιπον, ανησυχουν με το θεμα της ηγεσιας, μεχρι του χρόνου στο συνέδριο!

      Διαγραφή
  7. Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια, το σχόλιο του Poe !

    Έτσι, ακριβώς, όπως τα λέει είναι.

    Φυσικά και με τη δεύτερη παράγραφο του σχολίου του macgiorgosgr !

    Για όσους λοιπόν, θέλουν να ... διώξουν την Αλέκα, τους συστείνω ... υπομονή !
    Κάποια μέρα θα γίνει και αυτό.
    Όταν το κρίνει το Κόμμα, τα μέλη του, τα Όργανά του.
    Η ζωή θα δείξει πότε θα είναι αυτή η μέρα, προς το παρόν ΔΕΝ είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Συμφωνω στο οτι προς το παρόν ΔΕΝ χρειαζονται αλλαγες ηγεσιας στο κομμα, αλλα αν και εφοσον χρειαστουν, στο επομενο συνεδριο, θα γινει κι αυτο! :)

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...