4 Φεβ 2012

Ενα «κανονικό» γκάλοπ! Στο +50% ο δικομματισμός, 3ο με ...17% το ΚΚΕ!

Γράφημα1 (χωρίς αναγωγή-κλικ για μεγέθυνση)
Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν γκάλοπ καταγραφής, και γκάλοπ διαμόρφωσης της κοινής γνώμης (η πιθηκίσια καταγωγή μας, μας κάνει ιδιαίτερα μιμητικά πλάσματα).
Βλέποντας τον τελευταίο καιρό διάφορες δημοσκοπήσεις, θα ομολογήσω πως είχα εκπλαγεί από τα εξωπραγματικά που έβλεπα:
-Κάτω από 10% το ...ΠΑΣΟΚ;!
-2ο κόμμα ο ...Κουβέλης;!
-Πάνω από 10% ο ...Τσίπρας;!
-Το ΚΚΕ ... σχεδόν στάσιμο (από τις τελευταίες δημοτικές);!
Καρατζαφύρερ σχεδόν στα ...ίδια;!
Χρυσή Αυγή στην βουλή;!
Για να πω την αλήθεια, κάπως εξωφρενικά μου ακούγονταν όλα αυτά. Έλεγα θα είμαι εγώ μάλλον, ο μαλάκας που δεν μπορώ να δικαιολογήσω τέτοιες μεταβολές, με τα όσα βλέπω και ακούω γύρω μου.
 Ευτυχώς για την λογική και τα νεύρα μου, έπεσε στην αντίληψη μου και μία «κανονική» δημοσκόπηση. Από αυτές δηλαδή που παραγγέλνουν τα κόμματα για εσωτερική τους χρήση και πληροφόρηση και όχι για προπαγάνδα.
Και ω! ...του θαύματος!
Ξαφνικά όλα έγιναν λογικά και εύκολα εξηγήσιμα.
ΝΔ με μικρές απώλειες είναι πρώτη, αλλά κυβέρνηση δεν κάνει που να χτυπιέται κάτω (ούτε με τον Καρατζαφύρερ βγαίνουν τα «κουκιά»)
-Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη (και αναμενόμενη) πτώση, αλλά κάτω από το 20%, δεν πέφτει η ΠΑΣΟΚάρα με τίποτα. Είναι πολύ βαθιές οι ρίζες της ξεφτίλας στην Ελληνική κοινωνία. Οι μισοί περίπου ΠΑΣΟΚοι εξακολουθούν να ελπίζουν. Ένα ρουσφετάκι, έναν διορισμό, μια καλύτερη μετάθεση για το παιδί στον στρατό, ...κάτι βρε αδερφέ.
-Το ΚΚΕ δείχνει να κεφαλαιοποιεί και εκλογικά την αγωνιστική του στάση, καθώς πλησιάζει στο 17%! Που είσαι ρε Χαρίλαε να το δεις το σύνθημα του ’81 να παίρνει σάρκα και οστά....
ΣΥΝ δείχνει να διπλασιάζει σχεδόν (8%), και αυτός τα ποσοστά του, και βγαίνει αρκετά ωφελημένος από τις ανακατατάξεις στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Το παιχνίδι του Τσίπρα με το «λαϊκό ΠΑΣΟΚ» δείχνει να πιάνει.

Κουβέλης σε αντίθεση με τον Τσίπρα, έκανε από την αρχή την επιλογή να απευθυνθεί στην «καθαρόαιμη» μεσαία τάξη που αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ (αντίθετα από τον Τσίπρα που παίζει κυρίως με τους «πούρους» μικροαστούς και τους «μικρομεσαίους»), και δείχνει να τσιμπάει ποσοστά, ανέλπιστα μεν για όταν επιχειρούσε να φτιάξει το κομματίδιο, αλλά καμία σχέση με αυτά που βγαίνουν στην δημοσιότητα. Το 7%+  μια χαρά του κάνει. Αλωστε πριν δύο χρόνια, ούτε στον ύπνο του δεν θα το έβλεπε.
Καρατζαφέρης πληρώνει την συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση της ντροπής, καθώς και τις συνεχείς πολιτικές κωλοτούμπες του, χάνοντας περίπου το 30% της εκλογικής του δύναμης. Λογικό και αναμενόμενο, χωρίς παραπέρα ανάλυση. Ακόμη και από τους ηλίθιους που τον ψήφιζαν, ο ένας στους τρεις την σακουλεύτηκε την δουλειά. Του ευχόμαστε και εξωκοινοβουλευτική (ακροδεξιά) στις επόμενες εκλογές...
-Από το γενικό αλαλούμ της ΠΑΣΟΚικής αποσύνθεσης, ωφελημένοι δείχνουν και οι Οικολόγοι που μάλλον τσιμπάνε αρκετά ψηφαλάκια, για να μπουν οριακά στην βουλή.
-Χρυσή Αυγή, Βάφεν ες-ες, μελανοχίτωνες,δωσίλογοι, και λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις», δεν πλησιάζουν (επί του παρόντος- ας μην εφησυχάζουμε) καν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, παρά το χοντρό σπρώξιμο που τρώνε από τα αστικά ΜΜΕ.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Γράφημα2(με αναγωγή-κλικ για μεγέθυνση)
  1. ΝΔ 28,9%
  2. ΠΑΣΟΚ 20,1%
  3. ΚΚΕ 15,7%
  4. ΣΥΡΙΖΑ 8,1%
  5. ΔΗΜΑΡ6,5%
  6. ΛΑΟΣ3,4%
  7. ΟΙΚΟ 2,8%
(Γράφημα 1)
Με την αναγωγή του δείγματος
  1. ΝΔ 33,8%
  2. ΠΑΣΟΚ 22,3%
  3. ΚΚΕ 16,8%
  4. ΣΥΡΙΖΑ 8,78%
  5. ΔΗΜΑΡ 7,28%
  6. ΛΑΟΣ 3,8%
  7. ΟΙΚΟ 3,08%
(Γράφημα 2)
Το δείγμα είναι πανελλαδικό με 3500 ερωτηθέντες από 13-27/1/2012
Ευχαριστούμε το radiocollectiva που έθεσε υπόψιν μας την παρούσα δημοσκόπηση.

Υ.Γ.1
Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό ενός εκ των δύο κομμάτων του ...δικομματισμού.

Υ.Γ.2
Για τις διαφορές με τα δημοσιευμένα γκάλοπ, τα συμπεράσματα των αναγνωστών.
Υ.Γ.3
Μέχρι τις εκλογές (όποτε και ΕΑΝ γίνουν), μπορεί να αλλάξουν πολλά....

22 σχόλια:

  1. Ωραιο φιλε! Α να δουμε βεβαια ποτε και πως θα γινουν εκλογες

    και εδω που φτάσαμε, και αν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως, ΚΑΙ αυτό το γκάλοπ, δείχνει έναν ολόκληρο κόσμο εγκλωβισμένο στα ψευτοδιλλήματα των αστικών κομμάτων και των παπαγαλακίων του.

    Τρίβει τα χέρια της η πλουτοκρατία που τα κόμματά ΤΗΣ (δεξιά, σοσιαλδημοκρατικά, οπορτουνιστικά) κρατούν ακόμα τα σκήπτρα ...

    Χρειάζεται ΠΟΛΥ δουλειά ακόμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φάρε αυτό το κράτος θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και ΠΑΣΟΚ, όχι Ελλάδα. Όταν λοιπόν κάποιος έχει στα χέρια του όλο τον κρατικό μηχανισμό ενώ ντόπια και ξένα κέντρα τον υποβαστάζουν όπως μπορούν, μην περιμένουμε να φτάσει και το 10% σ' ενάμισι χρόνο...

      Όσο για την ΝΔ πέρα από μια παραδοσιακή βάση που πηγαίνει δεκαετίες πίσω, καρπώνεται τον μικροαστισμό που ψάχνει απελπισμένα διέξοδο εντός των "λογικών πλαισίων". Δεν θα την βρει και το ξέρουμε, το θέμα είναι ο άλλος δρόμος ν' αντέξει και να δώσει ελπίδα, όχι στις μικροαστικές αυταπάτες, αλλά σε όσους αποφασίζουν στην διαδρομή ν' απαλλαγούν από αυτές.

      Διαγραφή
  3. Yri: Αυτό το κράτος, έχει έναν κόσμο ...
    Που δεν είναι δυνατό να μπορεί να είναι τόσο μαζοχιστές ...
    Τι να πω !

    Σίγουρα κάπου φταίμε κι εμείς. Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα στην κατεύθυνση της συνειδητοποίησης του κόσμου, να τον κάνουμε να ξεφύγει από το μικρορουσφετάκι, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προπαγάνδα μας.

    Δεν αρκεί να γνωρίζουμε εμείς την αλήθεια, οφείλουμε αυτήν να την κάνουμε γνωστή και σε ολόκληρη την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά είδε κανένας αυτό το ντοκιμαντέρ;
    http://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/stin-koyba-toy-raoyl-kastro-i-allazoyme-i-boyliazoyme
    Αν ναι, ποια είναι η γνώμη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς ό,τι περίμενα από ένα ντοκυμαντερίστα επιπέδου Κούλογλου. Το είδα λίγο fast forward γιατί βαριόμουν να δω εντελώς προβλέψιμα πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι δεν είδα κάτι σημαντικό.

      Όσο για γνώμη, να σου πω: Αν το έδειχνε παλιότερα ίσως και να συγκινούσε κάποιες ευαίσθητες ψυχές (όχι εμένα), αλλά σήμερα, όταν ζεις σε μια χώρα όπου τα παιδιά υποσιτίζονται και η ανεργία έχει φτάσει το 20%, δεν σ' ενδιαφέρει και ιδιαίτερα αν δεν μπορεί να κάνει συναυλίες ο...Porno Para Ricardo, για να εύχεται να πεθάνει ο Κάστρο.
      Εσένα σ' ενδιαφέρει;

      Διαγραφή
  5. Εγω ειδα το τρειλερ στη ΝΕΤ και το κειμενο στο tvxs που το διαφημιζε...
    Μετα απο αυτα η υπομονη μου εξαντληθηκε και μονο δεμενο θα με αναγκαζανε να το δω...


    W.T

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το δείγμα που αναφέρετε είναι σίγουρα μεγάλο.Αν και δεν έχω υπόψη μου την δημοσκόπηση αυτή που φαντάζομαι είναι η κυλιόμενη που κάνει η Ν.Δ , χαίρομαι που επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό και η δικιά μου εκτίμηση και κυρίως η σειρά των κομμάτων.Παραπέμπω στο τελευταίο βαρόμετρο που ανάρτησα : http://kke4ever.blogspot.com/2012/01/7-red-star1o-2012-543-562-red-star.html

    Υ.Γ:
    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα πέσει κάτω από τα ποσοστά του 1977 και μάλλον και κάτω από το 20% όταν γίνουν εκλογές, δεν έχει καμιά ελπίδα ούτε με Βενιζέλο ούτε με κανέναν φωστήρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά θα μου απαντήσει κανείς αν παίρνουμε στα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις ή όχι; Γιατί λοιδωρούσαμε τις άλλες που "ανέβαζαν" ΔΗΜΑΡ και άλλες "αριστερές" δυνάμεις σαν εργαλεία του συστήματος που προσπαθούν να κατευθύνουν τους δυσαρεστημένους του Πασοκ; Μήπως επειδή μας "ευχαριστεί" αυτή, γι' αυτό; Ή είναι αναξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις και μοχλοί καθοδήγησης-χειραγώγησης του λαού ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δημοσκόπηση είναι ένα μαθηματικό εργαλείο το οποίο ανάλογα με την χρήση του, αποκτά και διαφορετικό χαρακτήρα. Μια δημοσκόπηση που παρουσιάζεται απο ένα αστικό ΜΜΕ, το οποίο φυσικά και δεν έχει στόχο να ενημερώσει αντικειμενικά τους εργαζόμενους, είναι μοχλός καθοδήγησης. Μια κρυφή δημοσκόπηση που γίνεται για να καταστρώσουν τα αστικά επιτελεία τα σχέδιά τους, είναι χρήσιμη για εμάς, όχι για να επανακαθορίσουμε την τακτική μας, αλλά για να γνωρίζουμε τουλάχιστον το μέγεθος της απάτης.

      Διαγραφή
  8. Οι δημοσκοπησεις παρουσιαζουν ενδιαφερον μονο για την ταση και οχι για τα ακριβη μεγεθη. Σιγουρα υπαρχει προκαταληψη του ενεργων την μετρηση και το σχετικο 'μαγειρεμα' υπερ καποιου η εναντια σε καποιο αλλο κομμα

    Ετσι δημιουργουνται εντυπωσεις και το χειροτερο επηρεαζεται η πραγματικη ταση

    Ξεχωρα απο ολα αυτα, οι καιροι ειναι πονηροι, εκλογες δεν ξερω ποτε και το βασικοτερο ΕΑΝ θα ξαναγινουν

    Με την υποθεση οτι θα γινουν συντομα(ΔΕΝ το πιστευω) ας μην θεωρουμε καμια ψηφο δεδομενη ειτε υπερ μας ειτε κατα. Εχει σημασια και η δευτερη παραμετρος, γιατι πολλα παλια ταμπου σπανε, υπαρχει κοσμος απογοητευμενος και οργισμενος που αναζητα απαντησεις αλλα και διεξοδο τοσο με 'δεξιες' οσο και με 'κεντρο-αριστερες,αριστερες' καταβολες (τα εισαγωγικα για ευνοητους λογους, δεν θεωρω δεξια τη νδ και αριστερα το πασοκ...δυο οψεις του ιδιου νομισματος)

    μονος τροπος οπως το βλεπω προσωπικα ειναι συνεχιζουμε ατομο το ατομο μεσα αλλα ΚΑΙ εξω απο εργασιακους χωρους οσο μικροι και εαν ειναι αυτοι, οσο μικρες γειτονιες ειτε χωρια αναφερομαστε

    υγ. η αισθηση μου ειναι οτι μπορει και να ζησουμε νεα βουλη των λαζαρων για το εθνικο μας καλο παντα
    υγ2. ΜΗΝ θεωρουμε την ψηφο στο ΚΚΕ οτι απαραιτητα αυτος ειναι και κομμουνιστης Η' σοσιαλιστης, ο καθενας εχει διαφορετικους λογους και η αλλαγη συνειδησεων-ιδεολογιας ειναι πολυ πιο επιπονη και χρονοβορα διαδικασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα σοβαρα τωρα πιστευει κανεις εδω σ αυτο το blog οτι οι δημοσκοπησεις εχουν τη παραμικρη αξια ιδιαιτερα σ αυτη τη συγκυρια οπου ολα ειναι τοσο ρευστα.Τι νοημα δηλαδη εχουν τα οποια ποσοστα, που αλλαζουν με ρυθμο αναλογο, με αυτα που βιωνει ο καθενας απο μας στη καθημερηνοτητα του.Και τι νοημα εχει επισης να παρει το ΚΚΕ εστω και 20% μηπως εκει ειναι το προβλημα? Και μηπως επισης πιστευει κανεις οτι θα λυθει μεσα στη βουλη? Αμα δεν ειναι τωρα η ωρα για ποιο
    ριζοσπαστικες πρακτικες αναρωτιεμαι ποτε θα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ''Και τι νοημα εχει επισης να παρει το ΚΚΕ εστω και 20%''

    εχει και παραεχει,
    Καταρχην ανεβαζει την αισιοδοξια στους φιλους,οπαδους,μελη του ΚΚΕ αλλα και στον κοσμο οτι κατι αλλαζει
    Επιβεβαιωνει το προγραμμα και την ιδεολογια και ειναι πρωτης ταξης ευκαιριας για προπαγανδισμα της εναλλακτικης προτασης οικονομιας και κοινωνιας φυσικα
    Εξαρχης ενα ΚΚ δεν απορριπτει ουτε θα επρεπε ποτε κανενα μεσο πολιτικης εκφρασης και προπαγανδισης που παραχωρει το αστικο συστημα
    Γιαυτο και μετεχει στις εκλογες, γιαυτο και αντιπαλευει το φασισμο εναντι της αστικης δημοκρατιας(τυπος,συνδικαλισμος,πολιτικα κομματα-εκλογες ειναι ουσιωδεις διαφορες στις δυο καταστασεις)
    Εξελιξεις δρομολογουνται με αφορμη μια εκλογικη μαχη,μικρες ειτε μεγαλες. Το συστημα θα καταναλωσει και αλλες εφεδρειες για να σταθει ορθιο και ισως να μην το καταφερει
    Πιο ριζοσπαστικες πρακτικες θα αποφασισει ο εργαζομενος και η πρωτοπορια του οταν η τακτικη το επιβαλλει.

    Παρομοια ερωτηματα θα μπορουσαν να ειναι και τι νοημα εχει μια απεργια? ενα συνδικατο? μια δημοτικη αρχη? κλπ

    Αντιστρεφω
    Αν ειχε το ΚΚΕ 20% το 2009 πιστευεις οτι αυτα που βιωνει ο καθενας στην καθημερινοτητα του θα ηταν οπως ειναι σημερα??
    Θα τολμουσε το συστημα τοσο ευκολα να τα περασει? Θα ειχε τοσες δυναμεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν, χωρίς αναγωγές το άθροισμα των ποσοστών είναι 85,5%. Το υπόλοιπο 14,5% πως κατανέμεται?
    Τι νόημα έχουν οι δημοσκοπήσεις σε περιβάλλον ρευστότητας, πέρα από την διαχρονική καταγραφή τάσεων? Με δεδομένο ότι τα νεά μέτρα θα εξαθλιώσουν ευρύτατα στρώματα, τα ποσοστά θα αλλάξουν σημαντικά ως την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.
    Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή
    • πόσοι είναι οι αναποφάσιστοι (στην παρουσίαση αποτελεσμάτων δε φαίνεται το ποσοστό τους), στάση τους το 2009 και μεταξύ ποιών επιλογών ταλαντεύονται (π.χ. μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ/ ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ/ αποχή, ΛΑΟΣ/ Χρυσή Αυγή, ΝΔ/ΔΗΣΥ, ΚΚΕ/ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ/ νέο φορέα Καμέννου, ΠΑΣΟΚ/ νέο μνημονιακό κόμμα, ΝΔ/ νέο μνημονιακό κόμμα),
    • επιλογές ψηφοφόρων που δεν έχουν ξαναψηφίσει
    • κατανομή κομματικών προτιμήσεων ως προς ηλικία, μόρφωση, εισόδημα, επάγγελμα, περιοχή (αστυκή/ αγροτική/ ημιαστυκή)
    • ανάλυση συμπεριφοράς ψηφοφόρων (π.χ. στους 100 ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ οι 50 το ξαναυποστηρίζουν, οι 20 στρέφονται προς ΝΔ, οι 10 προς Χρυσή Αυγή οι 5 προς ΚΚΕ, οι 5 προς το ΕΠΑΜ και οι 10 προς αποχή – άκυρο – λευκό).
    ιδεολογία ψηφοφόρων (π.χ. στους 100 ηψφοφόρους της ΝΔ οι 40 υπέρ του μνηνμονίου, οι 50 υπέρ της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι 70 υπέρ της πώλησης των ΔΕΚΟ, οι 15 υπέρ περικοπής 13ου, 14οτ μισθού κλπ.....)
    Στις δημοσκοπήσεις δεν αναφέρεται τι είναι αυτά τα λοιπά κόμματα που εμφανίζονται να έχουν άνω του 3% σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχω δει (σε αυτή δεν ξέρω τι τους δίνεται). Σχηματικά τα κατατάσσω στις εξής κατηγορίες (Με εξαίρεση ΕΠΑΜ, Σπίθα, ρήξη είχαν συμμετάσχει σε εθνικές ή ευρωεκλογές 2009)
    Α) Κόμματα χαβαλέ (Κυνηγοί, περιβαλλοντιστές (Παπανικόλας, Βεργής)
    Β) φιλομνημονιακά (Δημοκρατικοί, Δράση, Φιλελεύθερη συμμαχία, ένωση κεντρώων, πιθανό κόμμα Παπαδήμου, ΟΑΚΚΕ?)
    Γ) Αστυκά αντιμνημονιακά (κοινωνία, Άμεση Δημοκρατία, Πατριωτικό Μέτωπο, Σπίθα/ ΕΛΑΔΑ, ΕΠΑΜ, κόμμα φιλελευθέρων, Δημοκρατική αναγέννηση (Παπαθεμελής), πιθανός νέος φορέας Καμμένου)
    Δ) κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά (ΑΣΚΕ, ΚΚΕ μλ, ΜΛ ΚΚΕ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και ανατροπής, ΕΕΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι δημοσκοπήσεις έχουν περιθώριο στατιστικού σφάλματος. Στη στατιστική (χρήσιμο εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει σηαμντικά στον οικονομικό σχεδιασμό) όταν μετράμε ένα δείγμα (εφόσον είναι σωστά σταθμισμένο και αντανακλά τα γενικώτερα χαρακτηρισιτκά του πληθυσμού), τότε με πιθανότητα 95% ή 99% οι τιμές του πληθυσμού (ποσοστά κομμάτων) θα κυμάινονται γύρω από το ποσοστό του δείγματος. Σε αυτή τη δημοσκόπηση δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αν το δείγμα είναι αμερόληπτο...
    Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω πως έγιναν οι αναγωγές.. Μόλις πρόσεξα ότι αντίθετα με άλλες δημοσκοπήσεις δεν ανφέρονται ούτε οι ΔΗΣΥ, ΑΡΜΑ, Χρυσή αυγή. Προφανώς ανήκουν στο 14,5% τα ποσοστά τους...
    προ μετά συντελεστής
    αναγωγής
    ΝΔ 28,9 33,8 1,17
    ΠΑΣΟΚ 20,1 22,3 1,11
    ΚΚΕ 15,7 16,8 1,07
    ΣΥΡΙΖΑ 8,1 8,78 1,08
    ΔΗΜΑΡ 6,5 7,28 1,12
    ΛΑΟΣ 3,4 3,8 1,12
    οικολόγοι2,8 3,08 1,10

    Πάντως, άποψή μου είναι ότι αν οι αγώνες των εργαζομένων σημειώσουν επιτυχίες θα αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μέτωπο).Προσωπικά πιστεύω ότι οι οικολόγοι και η ΔΗΜΑΡ εντάσσονται στην κεντροαριστερά και είναι συγκοινωνούντα δοχεία με το ΠΑΣΟΚ..ΔΙαοφρετικά, αν συντριβούν τα συνδικάτα και εξαθλιωθεί η εργατική τάξη, το πιθανώτερο είναι να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από δημαγωγούς, όπως στην Ανατολική Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε Πάνο, απ' την μία λες δεν έχουν νόημα οι δημοσκοπήσεις κι απ' την άλλη ζητάς από μία δημοσκόπηση να σου δείξει μέχρι και τι βρακί φοράνε! Ισορρόπησέ το λίγο.

    Ψυχραιμία ρε παιδιά, απ' ότι κατάλαβα το γκάλοπ δεν μπήκε για να πανηγυρίσουν το 17%, μπήκε για να δείξει πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να έχει μια δημοσκόπηση που είναι "για το κοινό" με μία που είναι "για εσωτερική χρήση". Είναι προφανές ότι μπορεί τα ποσοστά να βγουν αλλιώς στην κάλπη ή ότι μπορεί να υπάρξουν μεταβολές μέχρι τις εκλογές ή ότι μπορεί και να μην γίνουν καν εκλογές! Όμως εδώ μας εμφανίζουν με...απόλυτη φυσικότητα κάτι παραλογισμούς (την ΔΗΜΑΡ στο 12%, το ΠΑΣΟΚ στο 8% και το ΚΚΕ στάσιμο(!!)), κι αναρωτιέσαι: Καλά υπάρχει κάποια επαφή με την αλήθεια ή έχουν ξεφύγει εντελώς;

    Με δεδομένο ότι το γκάλοπ είναι αληθινό (και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω ότι είναι), φαίνεται ότι πέφτει χοντρό δούλεμα. Αυτό δεν είναι είδηση; Είναι απολύτως φυσιολογικό και πρέπει να το δεχθούμε;
    Τι ακριβώς θέμα βάζετε, όσοι το βάζετε;

    Υγ: Αυτή η ιστορία "δεν μας ενδιαφέρουν οι ψήφοι" είναι λίγο ό,τιναναι. Οι ψήφοι φυσικά και σ' ενδιαφέρουν φίλε, εκτός κι αν έχεις ξεκινήσει αντάρτικο και δεν μας ειδοποίησες. Τα γκάλοπ είναι που θα πρέπει να βλέπουμε με άλλο μάτι, αντί κάθε φορά να υποτασσόμαστε στην κάθε MRB και να κουβεντιάζουμε για...αέρα κοπανιστό. (βλ. Αυγή για να το πω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τα εκλογικα ποσοστα για μενα εχουν τιs εξηs σημασιεs:

    1.ανεβαινει η ψυχολογια του κοσμου μαs
    2.φαινεται ενα μεροs τηs δουλειαs που κανειs στην βαση ολο το προηγουμενο διαστημα
    3.και ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ:χιλιαδεs ανθρωποι σπανε κατεστημενεs μεσα τουs αντιληψειs δεκαετιων και κανουν το ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ.στο χερι μαs ειναι αυριο να κανουν και τα επομενα.
    το οτι π.χ συν 3% των ψηφοφορων-δλδ ΠΑΝΩ απο 200.000 ανθρωποι-σε στηριζουν εστω και ετσι,επιβραβευουν την σταση σου κ.λ.π δεν ειναι επανασταση αλλα ειναι ενα ΒΗΜΑ
    ολα αυτη η εκλογικη αναλυση εχει το δικο τηs νοημα ΕΑΝ θα ξαναγινουν εκλογεs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Yuri δεν πρόσεξες τι έγραψα."Τι νόημα έχουν οι δημοσκοπήσεις σε περιβάλλον ρευστότητας, πέρα από την διαχρονική καταγραφή τάσεων". Στο επόμενο μήνυμα εξήγησα τι προΎποθέσεις χρειάζονται για να απεικονίζουν αξιόπιστα δεδομένα σε μία συγκεκριμένη στιγμή. ΑΠό τη στιγμή που καμία δε δημοσιεύει μεθοδολογία ή ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχω για όλες επιφυλάξεις. Απλώς κάνοντας τη λογική υπόθεση ότι τα λάθη που έγιναν σε μία χρονική περιοδο γίνονται και στις επόμενες δημοσκοπήσεις, θεωρώ ότι είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους. Έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα με ποσοστά VPRC δεκέμβριο 2010 και ιανουάριο 2012. Με αναγωγές έβαλα και τα ποσοστά περιφεριακών εκλογών 2010 (με προσοχή επειδή το ΛΑΟΣ σε πολλές περιφέρειες συνεργάστηκε με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ (Πελοπόνησσο), οπότε εκτίμησα τη γενικώτερη τάση του με βάση τα αποτελέσματα στις περιοχές που κατήλθε αυτονόμα και οι οικολόγοι συνεργάστηκαν με ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε ψήφους που α πήγαιναν σε βουλευτικές και σε μλ. Θεώρησα λογικό να προσθέσω το ποσοστό Αλαβάνου σε ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης οι ανεξάρτητοι όπως ο Δημαράς δεν θα πάρουν σε βουλευτικές το ποσοστό που πήραν στις περιφερειακές.
    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ VPRC
    εκλογές Δεκ-10 Ιαν-12
    11/2010
    ΠΑΣΟΚ 34,4 34,5 12
    ΝΔ 32,2 32,5 30,5
    ΚΚΕ 10,9 12,0 12,5
    ΣΥΡΙΖΑ 5 4,5 12,5
    ΛΑΟΣ 4,7 5,0 6
    ΔΗΜΑΡ 2,1 1,5 13
    οικολόγοι3 3,0 3
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ1,8 1,0 1
    λοιποί 5,9 6,0 9,5
    Σύνολο 100 100 100

    Με βάση τις παραπάνω περιοριστικές υποθέσεις προκύπτει ότι σε σχέση με τις περιφερειακές η ΔΗΜΑΡ ύπερ8πλασιάζει το ποσοστό της, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν το τριπλασιάζει, οι λοιποί το αυξάνουν περίπου 60%, το ΛΑΟΣ 20%, το ΚΚΕ 4%, η ΝΔ έχει κάμψη 6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ μειώνει το ποσοστό του κατά 65%. Κάτι που δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση ιανουαρίου 2012 είναι ότι το άθροισμα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, οικολόγοι) είναι 28% και προφανώς θα ανακατενεμηθεί μέχρι τις εκλογές (αν η ΔΗΜΑΡ από το δημοσκοπικό 13% πέσει στο 5% και το ΠΑΣΟΚ από το 12% πάει στο 20% το άθροισμα δε μεταβάλλεται).
    Αν μπορέσει κάποιος να βρει στοιχεία για παλαιότερες κρυφές δημοσκοπήσεις και ποιοτικά για την τελευταία έρευνα, θα ξέρουμε με περισσότερη ακρίβεια την πραγματική κατάσταση. Πάντως καθημερινό γκάλοπ είναι τα ποσοστά στα συνδικάτα και οι κυκλοφορίες των εφημερίδων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Πάνο δεν κάθομαι ν' ασχοληθώ τόσο πολύ με δημοσκοπήσεις και αναγωγές. Προσωπικά λειτουργώ με πιο πολιτικά κριτήρια.

      Και τα πολιτικά μου κριτήρια λένε ότι δεν είναι δυνατόν
      1. Να παρουσιάζει 3,5 φορές πάνω τα ποσοστά του ένα κόμμα που το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι ένα τσίρκο χαζοχαρουμενιάς που δεν ξέρει αν θέλει να είναι εντός, εκτός ή "επί τα αυτά" της ΕΕ.
      2. Δεν μπορεί να υπεροκταπλασιάζει το ποσοστό του ένα κόμμα που η οργάνωση και η πανελλαδική δικτύωσή του είναι λίγο χαμηλότερη από αυτή των...οικολόγων.
      3. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που παρουσιάζει μια (πες την μίνιμουμ αν θέλεις) συνέπεια και δικαιώνεται στις πιο μαύρες εκδοχές των εκτιμήσεών του να παίρνει μια στοιχειώδη, σχεδόν μηδενική, αύξηση.
      4. Δεν είναι δυνατόν το ΛΑΟΣ με ένα αρχηγό που κάνει την μία κωλοτούμπα πίσω από την άλλη να παίρνει 20% πάνω. Αυτό δεν χρειάζεται πολύ μυαλό: Αρκεί να δει κάποιος τον Καρατζαφέρη όταν περιφέρεται στα κανάλια. Είναι πανικόβλητος και φαίνεται.

      Θα μπορούσα να σου πω κι άλλα, αλλά δεν με νοιάζει και πολύ το θέμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια: Ας κάνει εκλογές η αστική τάξη και θα δούμε.
      Τα υπόλοιπα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Απλά δεν περίμενα τόση αντίδραση σ' ένα γκάλοπ. Στο κάτω -κάτω αφήστε το ΚΚΕ στις αυταπάτες του, άμα πιστεύετε τόσο πολύ στις αναγωγές...

      Διαγραφή
    2. -Ο βασικός λόγος για τον οποίο έγινε η δημοσίευση, ήταν για να καταδείξει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δημοσκοπήσεων "καταγραφής" όπως αυτή, και των δημοσκοπήσεων "διαμόρφωσης" της κοινής γνώμης, που δημοσιοποιούνται. Επίσης γιατί θεώρησα πολύ ενδιαφέροντα τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μεταξύ τους διαφορές, καθώς δείχνουν το τι εχει επιλέξει να προάγει πολιτικά η αστική τάξη.
      -Ειχα την εντύπωση πως από τα υστερόγραφα η πολιτική στόχευση της δημοσίευσης ήταν προφανής.
      -Να μην ξεναλέω τα ίδια. Ακούμε συνέχεια παραλογισμούς από τα γκάλοπ.
      Το σίγουρο είναι πως και αυτή η δημοσκόπιδη δεν προσφέρεται για ...πανυγιρισμούς, κοντά στο 60% δείχνουν να παίρνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης! Οπότε είναι φανερό πως δεν δημοσιοποιήθηκε για λόγους "ηθικού" αλλά πληροφόρησης και προβληματισμού...

      Διαγραφή
  16. κκε αλλαγή ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσο δικαιωμένος πρέπει να αισθάνεσαι μετά τις εκλογές του 2012... Όλα μα όλα όσα έλεγε η δημοσκόπηση λάθος? Χ.Α. 7%? ΠΑΣΟΚΑΡΑ για φούντο? ΚΚΕ σχεδόν τελευταίο και καταϊδρωμένο? Ευτυχώς που ξέθαβες τέτοιες ''μυστικές'' δημοσκοπήσεις για να διαφωτίζεις τον λαό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...