12 Φεβ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Απ τη δουλειά στον...τάφο!



Ως ''ανοιχτή πρόκληση'' για τους εργαζόμενους αναφερει η εφημεριδα Αrbetaren, την προταση*  του Σουηδου πρωθυπουργου, Fredrik Reinfeldt, ο οποιος τη Δευτέρα που περασε, πρότεινε τα ...75 χρονια ως ηλικια συνταξιοδότησης!

Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Σουηδία, ( που ως πρωτη χωρα στο κοσμο, στα 1913, εισήγαγε την εθνική σύνταξη γήρατος), είναι 79 ετών, ενω για τις γυναίκες είναι τα 84.
Ετσι αυτο που ουσιαστικα προτεινε ο πρωθυπουργος ειναι ότι οι ανδρες, στη Σουηδια, κατά μέσο όρο θα παιρνουν σύνταξη περιπου....4 χρόνια πριν πεθανουν

Δεν ξέρω ποιος θα αντεχει να εργαζεται έως τα 75 του, εκτός ίσως από τους πολιτικούς, λέει ο συνταξιούχος ταχυδρόμος, Roger Holmström, στην εφημεριδα Arbetaren. 

-Αν εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και να λιγοστεψουμε τα χρονια εργασιας μας, τότε η σύνταξη θα είναι μικρότερη, ειπε ο Fredrik Reinfeldt, στην εφημεριδα Dagens Nyheter.

- Το ερώτημα είναι, ειναι αν οι άνθρωποι ειναι έτοιμοι γι 'αυτό, αναρρωτιεται....

Όταν ομως καποτε ορισαν ως οριο την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 χρονια, η ιδέα ηταν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα προλαβαιναν να ...πεθάνουν (!) πριν φτάσουν στην αξιοσέβαστη αυτη ηλικία. Όμως, προς μεγαλη απογοητευση των νομοθετών, άρχισε να αυξάνει η μακροζωία.

Ωστόσο, δεν είναι οι εργαζόμενοι στα βαρέα, στις κοπιαστικες και επικίνδυνες εργασίες, που φτάνουν, ή και ξεπερνουν το μέσο επίπεδο. Πεθαίνουν νωρίτερα. Ηδη σήμερα, η ηλικία της συνταξιοδότησης, συμφωνα την συνομοσπονδια εργατων LO, ειναι τα 60-62 χρόνια, μετά απο αυτην το σώμα δεν αντεχει...

H σύνταξη στην ηλικία των 75 ειναι διχως αλλο μια ταξικη μεταρρυθμιση οπου το δικαίωμα να ξεκουραστει κανεις στα γηρατειά του έγινε πια... προνόμιο για τη αστικη ταξη και τους μεγαλοιδιοκτητες. Η πρόταση αυτη είναι μια ανοιχτή προκληση απεναντι στη Σουηδική εργατική τάξη! 
Όπως έγραψε η ιδια εφημεριδα και μαλιστα ειχαμε, τοτε, μεταφρασει κι εμεις η ''Φάση 3'', σήμερα εχει μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων από τη μεγαλύτερη κρατικη επιχειρηση της Σουηδίας, το Ταχυδρομείο. 

Οι άνεργοι αναγκάζονται σε μειωσεις μισθων, το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων αυξάνεται. Το ερώτημα ειναι γιατί δεν φροντιζουν ωστε οι άνεργοι να εχουν πραγματικές θέσεις εργασίας από το να ανεβάζουν το οριο ηλικίας συνταξιοδότησης και το να εχουν αρρωστους ανασφαλιστους.

Δεν είναι καλύτερα να εξασφαλιστει ότι οι νέοι θα βρισκουν δουλειά, παρά να παρατείνεται η επαγγελματική ζωή των ηλικιωμένων; ρωτα ενας δημοσιογραφος.

-Πρέπει να είμαστε συνολικά περισσότεροι άνθρωποι που εργαζομαστε και πληρώνουμε φόρους για να υπαρχει Ταμείο Πρόνοιας, απαντουν απο το (Μ) συντηρητικο κομμα.
Πολλοι υποστηριζουν ότι δεν εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα πλέον να φροντιζουμε τους ηλικιωμενους, οτι αυτοι είναι μια επιβάρυνση για τον ενεργό πληθυσμό. Αν είναι τόσο δυσβασταχτο να δείξει κανεις αλληλεγγύη στους ηλικιωμενους και τους ασθενεις, δεν θα πρέπει να ξεκινήσει απο τη σωστη πλευρα, με τον φορολογικο καταμερισμο; 
Αντ' αυτού, οι συντηρητικοι μείωσαν τους φόρους και κατάργησαν πλήρως τον φόρο περιουσίας. Εκείνοι που έχουν τα περισσοτερα και επιβιώνουν για μεγαλυτερο διαστημα, δεν θα επρεπε συμβάλλουν, εξ ισου στην υγειονομική περίθαλψη;;

Στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εργασία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λέει ο Reinfeldt,οπως πολλοι αλλοι ηγετες της ΕΕ. Η συνταγη ειναι γνωστη...

Η αφέλεια στην ιδέα ότι ο καθένας θα είναι σε θέση να αλλαξει επαγγελμα στα μισα της ζωης του, ότι υπάρχει τόσο πολύ από κάθε είδος εργασίας, με λιγα λογια, ότι η εργασία είναι ένα είδος...καταστήματος, όπου ο καθένας μπορεί να...διαλεξει ο τι θελει απο τα ράφια των καταστημάτων, είναι τόσο προφανές που δεν χρειαζεται αλλη διευκρινηση.
Ίσως απευθυνεται σ εκείνους που πιστεψαν το παραμυθι ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ταξικη κοινωνια. Για όσους εργάζονται στον τομέα των κατασκευών, στην περιθαλψη, στα εργοστάσια, τηλεφωνικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, ή τα μικρομαγαζα, η ταξικη κοινωνια ειναι μια πραγματικότητα, ειτε αρεσει σε καποιους, ειτε οχι.

Ακόμα και να να επιχειρήσει κανεις να ανελθει κοινωνικα γίνεται ολο και πιο δύσκολο, εφ οσον το προπαρασκευαστικό τμήμα για τη τριτοβαθμια εκπαιδευση έχει αφαιρεθεί από τα πρακτικά προγράμματα στη κατευθυνση των επαγγελματικων λυκειων. Στην πράξη, δεν φαίνεται οτι η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, το αντίθετο μαλιστα!.

Στη Βρετανία στη δεκαετία του 1990, η καταδικη της εργατικης ταξης εγινε πιο βαρεια όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να εισαγάγει φόρο τον Pol Tax, ένα ενιαίο φόρο, που έγινε έτσι ο πιο επαχθης για όσους είχαν λιγότερα χρηματα.

Οτι πρακτικα καταργουν τις συντάξεις για την εργατική τάξη είναι μια ακόμη πιο σοβαρή κινηση. Μια ανοιχτή ταξική προκληση από τα πάνω στρωματα, που φαίνεται εφικτη απο το γεγονος οτι η εργατική τάξη της Σουηδίας δεν πρόκειται πραγματικά ποτέ να βάλει το πόδι κάτω και να πει μεχρι εδώ και μη παρέκει!!

Οι λαοι, ομως, κουραστηκαν σε ολη την ΕΕ απο ηγετες που καθε λιγο παρουσιαζουν τις διαφορες εξωφρενικες ...νεοφιλελευθερες συνταγες τους, που προσαρμοζοντας τις στις τοπικες ιδιαιτεροτητες προσπαθουν να ξεγελασουν τον λαο και να κανουν τον κοσμο να χασει ο τι δικαιωματα με κοπους, αγωνες και θυσιες εχουν καταφερει!

Δεν θα τους αφησουμε να καταργησουν το δικαιωμα ολων για μια ανθρωπινη ζωη και το δικαιωμα ολων σε αξιοπρεπη  γεραματα.

Φτανουν τα...λογια! Ηρθε η ωρα να τιμωρησουμε τις πολιτικες τους, μια και καλη!


Σημ*. (Προς το παρον μονο  ενα 2% του συνολου ερωτηθεντων δειχνει να συμφωνει με τη προταση αυτη!)


2 σχόλια:

  1. Καλά, ρε Elva, γράφονται, τώρα, τέτοια ποστς;;;;

    Έτσι και το διαβάσει κανένας Παπαδήμος, κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος ... την βάψαμε !!!

    Είπαμε, να μην τους ... δίνουμε ιδέες !!!

    Φεύγω για τη διαδήλωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Nαι, λες κι αυτοι που αναφερεις, δεν ...γνωριζουν τι παιχνιδια παιζονται, ή εχουν αλλες ιδεες απο τους συναδελφους τους, εταιρους, στην ΕΕ.
      Απο ιδεες αλλο τιποτα, faro, μονο που ολες ειναι για...κακο μας και φυσικα δεν εχουν αντιρρηση, αφου ολα αυτα που πιεζουν τον κοσμο να αποδεχτει, ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τις δικες τους ..συνταξεις, ουτε βεβαια εχουν εφαρμογη στις δικες τους ζωες!! ;((

      To αξιοπεριεργο ειναι οτι στη Σουηδια, που δεν περναει κριση, γινεται αυτη τη στιγμη λογος για αυξηση του οριου ηλικιας, κατι που αν εδω περναει σαν ...προταση, ειναι σιγουρο οτι θα βρει ...εφαρμογες απο αλλες ηγεσιες και δη του Νοτου, οπου εκει υπαρχει και η ..''δικαιολογια'' της..κρισης! :((

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...