15 Νοε 2012

Πολυτεχνείο

Τέτοιες μέρες πριν από 39 χρόνια, κορυφώνεται ο αντιδικτατορικός, αντιφασιστικός Αγώνας του ελληνικού λαού, με μπροστάρη την Νεολαία του !

Από τις 14 του Νοέμβρη του 1973, κόσμος πολύς άρχισε να συγκεντρώνεται μέσα και έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου - είχε ήδη προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση σε μια σειρά άλλων σχολών όπως στη Γεωπονική, στη Βιομηχανική, στην Ιατρική και τη Νομική, στην Ανωτάτη Εμπορική, στην Φιλοσοφική, το Χημικό, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κλπ. κλπ. - βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως το "ΕΣΑ - ΕΣ ΕΣ - Βασανιστές" ή το "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς" ή το "Ή τώρα ή ποτέ" κλπ.

Μέσα σε λίγε ώρες, τα συνθήματα παίρνουν πλέον καθαρά πολιτικο - κοινωνικό περιεχόμενο, με απαίτηση την πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, δημοκρατία, λαϊκή εξουσία.

Στις 17 του Νοέμβρη, η χούντα, προφανώς θορυβημένη από την απήχηση, τις διαστάσεις που παίρνει η εξέγερση εναντίον της του ελληνικού λαού και της νεολαίας, δεν περιορίζεται μόνο στην αστυνομοκρατία, αλλά στέλνει και τον ελληνικό στρατό, τα τανκς, απένταντι σε άοπλους διαδηλωτές!

Για άλλη μία φορά - και από τότε και μέχρι σήμερα είδαμε πολλές φορές παρόμοιο "έργο" από αντίστοιχους μηχανισμούς της δημοκρατίας μας - οι μηχανισμοί καταστολής του αμερικανοκίνητου χουντικού κράτους χτυπάνε τον ... εχθρό λαό !

Δεκάδες, εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες !

Το λοιπόν, για όσους δεν το κατάλαβαν μέχρι σήμερα, τέτοιες μέρες με κορύφωση τη Συγκέντρωση - Διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη, αυτούς τιμούμε (τους νεκρούς και τους τραυματίες) και όχι την κάθε Δαμανάκη ή άλλους, που πατώντας πάνω σε κείνον τον Αγώνα, βρέθηκαν με περιουσίες και οφίτσια!

Στον σημερινό "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"  και σε άρθρο του δημοσιογράφου (με Δ κεφαλαίο) Νίκου Μπογιόπουλου, γίνεται αναφορά σε μερικούς μόνο από τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ας τους αναφέρουμε και εμείς, δίνοντας όρκο Τιμής ότι θα συνεχίσουμε τον Αγώνα μέχρι να δικαιωθεί η θυσία τους.

Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16/11/1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών».

Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16/11/1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ.

Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16/11/1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών».

Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε νεκρός στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ.

Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βραδινές ώρες της 16/11/1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.

Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16/11/1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19/11/1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Στις 17/11/1973, στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών», όπου πέθανε τη Δευτέρα 19/11/1973.

Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17/11/1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΩ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου εξέπνευσε στις 30/11/1973.

Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 17/11/1973, επί της πλατείας Αιγύπτου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ. Στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτορίας) διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17/11/1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ. Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

Αλέξανδρος - Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17/11/1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέιδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατος του.

Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου, 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18/11/1973, στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Εξέπνευσε στο ΚΑΤ στις 30/1/1974.

Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18/11/1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών», όπου πέθανε αυθημερόν. 

ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ !

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ !

2 σχόλια:

  1. Στο μεταξυ διαβαζουμε σημερα για αγριο ξύλο στο Πολυτεχνείο μεταξύ φοιτητών και κουκουλοφόρων - με ηδη δύο τραυματίες και υπαρχει video απο το newslt.gr

    http://bit.ly/SXmyMo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι για οσα σιχαματα επιμενουν οτι δεν..υπηρχαν νεκροι στο Πολυτεχνειο, ας ριξουν μια ματια και σ αυτη την εκθεση! http://bit.ly/Xc7Zvc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...