8 Ιουν 2011

Καμμιά αγωνία για το "μεσοπρόθεσμο"

Αναδημοσίευση απο το Cogito Ergo Sum

Τα είπανε και τα συμφωνήσανε. Ρε δεν πα' να μαζεύονται χιλιάδες επί χιλιάδων λαού στις πλατείες και στους δρόμους...αυτοί τον χαβά τους δεν τον αλλάζουν με τίποτε. Κι όλοι εμείς περιμένουμε τι στο διάβολο θα περιλαμβάνει το περίφημο "μεσοπρόθεσμο" πρόγραμμα, λες και ο πρότερος βίος των κυβερνώντων δεν αρκεί για να καταλάβουμε από τώρα τι λογαριάζουν για την...σωτηρία μας.

Όσοι ελπίζουν ακόμη ότι το "κίνημα των αγανακτισμένων" μπορεί να αφυπνίσει την κοινοβουλευτική κομμαντατούρα που διαφεντεύει τις τύχες μας, ας ρίξουν μια ματιά στην κοινή δήλωση στην οποία προέβησαν την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Μιάμιση σελίδα όλη κι όλη φτάνει για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε αν αφεθούμε στην καλή τους θέληση. Σταχυολογώ: 

"...είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα...". Και πώς θα γίνει αυτό; Μας το εξηγούν αμέσως παρακάτω: "το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω". Το καταλάβαμε; Η "κρίσιμη μαζα των μεταρρυθμίσεων" συνίσταται σε περαιτέρω μειώσεις μισθών, περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, περαιτέρω διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών με αντίκτυπο την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων κλπ 


" Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων". Εδώ περιττεύουν οι διευκρινήσεις. Αξίζει, όμως, να υπογραμμίσουμε μια παράμετρο: για να περάσει ευκολώτερα η μείωση των μισθών, πρέπει να διογκωθεί η ανεργία. Όταν κοιτάζεις γύρω σου και βλέπεις ότι ένας στους δυο νέους κι ένας στους τρεις απολυμένους σαραντάρηδες είναι μακρόχρονα άνεργοι, δέχεσαι ευκολώτερα να πας για δουλειά με πρώτο μισθό 480 ευρώ ή να "βολευτείς" με τα ψίχουλα μιας τετράωρης απασχόλησης. Όσο για τις "πλέον ευάλωτες ομάδες", προσέξτε εκείνο το "πλέον". Δεν αρκεί να είσαι σκέτα "ευάλωτος" για να έχεις απαιτήσεις από οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική. Κατανοητό; 

"Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας...". Μια πωλήτρια ενός μπακάλικου, η οποία παίρνει 700 ευρώ και σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, μόλις το αφορολόγητο των 12.000 πέσει στα 8.000 ευρώ θα θεωρηθεί ικανή να καταβάλει 180 ευρώ φόρο εισοδήματος. Κι αν το αφορολόγητο των ακινήτων μειωθεί δραστικά, όποιος έχει ένα τριαράκι όλο κι όλο θα θεωρείται κάτοχος "μεγάλης ακίνητης περιουσίας". Αυτά στο όνομα της "διάσωσης" και της αποφυγής της χρεωκοπίας, βεβαίως. Μη ξεχνιόμαστε! Τώρα, τι σχέδια είναι αυτά που ζητούν 180 ευρώ φόρο από μια πωλητριούλα ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τον φόρο των ανωνύμων εταιρειών στο 20% (με σχέδιο για παραπέρα μείωση), ας μη το σχολιάσω. 

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση...". Δηλαδή, δεν φτάνει που ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε ως και το βρακί μας στο σφυρί αλλά στήνουμε και ειδικό φορέα γι' αυτόν τον σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι θα ετοιμαστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία αυτού του φορέα, ο οποίος θα ελέγχεται απολύτως από τους άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή τους πιστωτές μας. Κι όπως κάθε φορέας με "επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση", θα διασφαλίζει τα συμφέροντά του με υποθήκες, με ποινικές ρήτρες κλπ. Ετούτο πώς το ΄χετε; Εμ να σου πουλάω το βρακί μου, εμ να σε βάζω κεχαγιά στην πώληση; Ρε σεις, το χάσαμε τελείως μου φαίνεται. 

"Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.". Κι είχα μια φαγούρα για το τι θα γίνει με τις τράπεζες! Για 110 δισεκατομμύρια δεν υπογράψαμε το μνημόνιο; Ε, περίπου τόσα έχουν δώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυο χρόνια στις τράπεζες. Κι αφού σχεδιάζουν περαιτέρω δανεισμό με άλλα 60 τόσα δισεκατομμύρια, πού λέτε ότι θα πάνε κι αυτά; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;  

"Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί.". Έτσι, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Μια χαρά πάει το ξεπούλημα αλλά αν χρειαστεί και κανένα νομουδάκι παραπάνω...ε, δεν θα τα χαλάσουμε, καλά να είμαστε και θα το ψηφίσουμε κι αυτό! Παρεμπιπτόντως, ας προσέξουμε λίγο περισσότερο εκείνη την φρασούλα για την απελευθέρωση της ενέργειας. Με δεδομένο ότι έχουμε ήδη μισοδιαλύσει την ΔΕΗ κι έχουμε ήδη αρχίσει να διαμοιράζουμε τον εθνικό της πλούτο στους ιδιώτες, προς τι τέτοια πρεμούρα για την ενέργεια; Ρε, μπας και κάποιος έχει κατά νου τα πετρέλαια του Αιγαίου; Λέω εγώ τώρα...

Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρω ποιος έχει ακόμη αγωνία για το τελικό περιεχόμενο του "μεσοπρόθεσμου" προγράμματος της σοσιαλκαπιταλιστικής μας κυβέρνησης. Προσωπικά, δεν αγωνιώ. Είμαι τόσο σίγουρος για το περιεχόμενό του ώστε λυπάμαι που ο ΟΠΑΠ δεν το έχει συμπεριλάβει στο "πάμε στοίχημα".

2 σχόλια:

  1. Συντροφοι (ακυρο) αλλα να φροντησετε να κοινοποιησετε τα ποσοστα απο τις τουρκικες εκλογες πουθ θα διεξαχθουν τον ιουνιο οπως κανατε και με τις πορτογαλικες εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...