27 Φεβ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Μετανάστευση, πολιτική δράση του ΚΚΕ, κλπ νεα



(Προσαρμογη απο Ριζοσπαστη)

Eνω στην Ελλάδα και σε αρκετες αλλες χωρες της ΕΕ η οικονομική κατάσταση  χειροτερεύει κάθε μέρα με τα διαφορα  μετρα που σκοπο εχουν να κανουν τη ζωή της εργατικής τάξης, ανα το κοσμο, όλο και πιο δύσκολη, ενας μεγαλος αριθμός εργαζομένων ακολουθεί το δρόμο της μετανάστευσης, ελπιζοντας σε κατι καλυτερο. 

Η Σουηδία θεωρείται από τους πρώτους προορισμούς και παρουσιάζεται ως ο «παράδεισος των εργατικών δικαιωμάτων». Αρκετοί επιλέγουν αυτή τη χώρα έχοντας υπόψη τις συνθήκες περασμένων δεκαετιών που ο καπιταλισμός είχε δυνατότητες παραχωρήσεων και οι κατακτήσεις της ΕΣΣΔ ανάγκαζαν και τις καπιταλιστικές χώρες και εν προκειμένω τη Σουηδία να παραχωρούν εργατικά δικαιώματα. Είναι όμως αληθινός ο «Σουηδικός παράδεισος»; Κάθε άλλο. Αλλά ας μιλήσουμε με στοιχεία. 

Πρώτα ορισμένοι αριθμοί:

Σύμφωνα με τη στατιστική της Υπηρεσίας Μετανάστευσης στη Σουηδία υπάρχει μεγάλη αύξηση μετανάστευσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σουηδία. Ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών έχει επίσης αυξηθεί πολύ.
Στη στατιστική υπολογίζονται αυτοί που έχουν πάρει την άδεια παραμονής (δεν υπολογίζονται αυτοί που έχουν κάνει αίτηση και είναι περισσότεροι).
Το 2010 πήραν άδεια παραμονής 438 άτομα από την Ελλάδα (371 άτομα λόγω εργασίας και 67 λόγω συγγένειας).
Ολο το 2011 πήραν άδεια παραμονής 872 άτομα από την Ελλάδα (767 άτομα λόγω εργασίας και 105 λόγω συγγένειας).
Υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση κι από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία (ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο), Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ολλανδία κλπ.

Για να βρεις σπίτι...

Οσοι κάνουν το βήμα και μεταναστεύουν στη Σουηδία αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα. Πρώτο και βασικό πρόβλημα η εύρεση σπιτιού, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Για κάποιον που έχει μόλις μετακομίσει στη Σουηδία οι πιθανότητες να βρει σπίτι με συμβόλαιο ενοικίου είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 
Κατά συνέπεια, αναγκάζονται να στραφούν σε μεσιτικά γραφεία ή σε ιδιώτες που λειτουργούν ως μεσολαβητές σπιτιών προς ενοικίαση. Τα σπίτια αυτά (διαμερίσματα ως επί το πλείστον) ενοικιάζονται σε τιμές εξωφρενικές (μια γκαρσονιέρα 30τμ όπου το ενοίκιο στοιχίζει 4.000 κορόνες (περίπου 450 ευρώ) ενοικιάζεται για 8.000 και 9.000 (κορόνες), οι ενοικιαστές τις πιο πολλές φορές μένουν εκεί ανεπίσημα, δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη διεύθυνση αυτή στις υπηρεσίες, δεν τολμούν να μιλήσουν σε γείτονες φοβούμενοι την έξωση και ζουν σχεδόν κυνηγημένοι. 
Ακόμα και για την ενοικίαση ενός δωματίου χρειάζεται να πληρώσεις 400 ή 500 ευρώ. Πολλές φορές μάλιστα οι «ιδιοκτήτες» ζητούν ανά περιόδους να μένουν και αυτοί στο σπίτι... κι αυτό γιατί οι ενοικιαστές, νοικιάζουν σε άλλους το διαμέρισμα.


Αστεγοι

Τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσκολίες στην εξασφάλιση στέγης οξύνει το πρόβλημα των αστέγων. Οι άστεγοι σήμερα στη Σουηδία υπολογίζονται στους 34.000. Απ' αυτούς πάνω από 8.000 στο Νομό Στοκχόλμης (και πάνω από 4.000 στο Δήμο της Στοκχόλμης). Σ' αυτούς δεν προσμετρούνται οι άστεγοι/κάτοικοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ραγδαία είναι δε η αύξηση αστέγων που μιλούν ελληνικά (Ελληνες αλλά και πρώην μετανάστες στην Ελλάδα από τρίτες χώρες). 
Πρόχειρες εκτιμήσεις μιλούν για 50 με 70 άτομα στην περιοχή της Στοκχόλμης. Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που πήγαν για να βρουν δουλειά είτε έμειναν άνεργοι και πλέον βρίσκονται στο δρόμο και στην ...καλύτερη περίπτωση βρίσκουν ένα συσσίτιο από κάποιες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το να είσαι άστεγος σε πολικές συνθήκες, με συνηθισμένες θερμοκρασίες γύρω στο -20 ξεπερνά την όποια ανθρώπινη αντοχή. Είναι άλλωστε ενδεικτικοί οι εκατοντάδες θάνατοι σε όλη την Ευρώπη από την κακοκαιρία αυτή την περίοδο.

Αλυσοδεμένος διά νόμου με τον εργοδότη

Επόμενη δυσκολία είναι η δήλωση της μετανάστευσης στην Εφορία και στην Υπηρεσία Μεταναστών. Παρόλο που η Σουηδία είναι στην ΕΕ και ισχύει η λεγόμενη «αρχή ελεύθερης μετακίνησης εργαζόμενων» εφαρμόζονται μέτρα για τη δήλωση των μεταναστών που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν μάλιστα χειροτερέψει αισθητά τα τελευταία χρόνια. Βασική προϋπόθεση για να εισαχθεί κανείς στο σύστημα και να αποκτήσει άδεια παραμονής αποτελεί η βεβαίωση εργοδότη. Δηλαδή, υπάρχει απόλυτη εξάρτηση του μετανάστη από τον εργοδότη. Είναι ενδεικτικό ότι πριν να αποκτήσει κανείς εργοδότη δεν μπορεί να κάνει αίτηση για λεγόμενο προσωπικό αριθμό (όπως είναι στην Ελλάδα το ΑΦΜ) κι έτσι δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορεί να εγγράψει τα παιδιά του στο σχολείο, να κάνει αίτηση για σπίτι, να ανοίξει λογαριασμό στην τραπεζα, να κάνει μαθήματα Σουηδικών κ.ά. 
Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή του στη Σουηδία. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι στη Σουηδία οι θεωρούμενοι «πολίτες της ΕΕ» δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή άλλης μορφής επιδόματα, κάτι που έχουν οι λεγόμενοι «πολίτες τρίτων χωρών». Το Σουηδικό σύστημα εγγραφής μεταναστών κάνει δυσμενή διάκριση στους υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προστασία και στήριξη όσων έχουν μεταναστεύσει στην Σουηδία και ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί με δουλειά και κατοικία.

Για ένα ξεροκόμματο

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εργοδότες που συνήθως προσλαμβάνουν τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα; 
Συνήθως είναι Ελληνες αλλά η κοινή καταγωγή με τον εργοδότη δε γλιτώνει από τη στυγνή εκμετάλλευση το νέο μετάναστη, το αντίθετο μάλιστα. Ετσι παρατηρείται συχνά οι εργοδότες να προσφέρουν μεροκάματο σε εξευτελιστικά επίπεδα (2 και 3 ευρώ την ώρα) για σκληρές εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντάλλαγμα για το «πολυπόθητο» εργοδοτικό πιστοποιητικό. 

Εαν προστεθούν οι λεγόμενοι «μεσολαβητές» που προσφέρουν τη βοήθειά τους για τη συμπλήρωση αιτήσεων και επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε γίνεται φανερό ότι κάποιοι αξιοποιούν την ανάγκη για μετανάστευση σαν νέα πηγή πλουτισμού. Ενα νέο φαινόμενο είναι και η εμφάνιση φερόμενων «γραφείων ευρέσεως εργασίας» που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τα οποία έναντι υψηλών πληρωμών «εισάγουν» σύγχρονους «μισθωτούς δούλους». 

Η ταρίφα συχνά είναι 10.000 κορόνες για να σου δώσουν μια πλαστή πρόσληψη, έτσι ώστε να πάρεις τον προσωπικό αριθμό ή τα ζητάνε από το μισθό που θα παίρνεις από τον ίδιο τον εργοδότη που σε προσλαμβάνει. Πολλές φορές οι δουλέμποροι απαιτούν το ποσό αλλά δε δίνουν χαρτί πρόσληψης, αναγκάζοντας το μετανάστη να δουλεύει «μαύρα» και βέβαια εξαρτώμενος απ' αυτούς τους εργοδότες που συχνά εκβιάζουν και για ακόμα περισσότερα λεφτά.
Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι πολλοί από τους νέους μετανάστες δεν οργανώνονται στα συνδικάτα (τα οποία ελέγχει παραδοσιακά η σοσιαλδημοκρατία και βεβαίως είναι εργοδοτικά) κι αυτό γιατί δεν έχουν λεφτά, κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά να γίνεις μέλος. 
Η μηνιάτικη συνδρομή, ανάλογα με την Ομοσπονδία είναι γύρω στα 20-35 ευρώ και για το Ταμείο Ανεργίας (που τα έχουν οι Ομοσπονδίες) άλλα 25 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί ότι η εγγραφή στο σωματείο είναι που εξασφαλίζει στη Σουηδία και το δικαίωμα να πάρεις Ταμείο Ανεργίας αν απολυθείς.
Μπροστά σε όλον αυτό το Γολγοθά και ιδιαίτερα μπροστά στο γεγονός ότι οι ρυθμοί ανεργίας αλλά και τα ποσοστά εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μερική απασχόληση τραβούν την ανηφόρα την τελευταία τριετία, αρκετοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν την ξενιτιά και γυρνάνε πίσω στην Ελλάδα. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο εμφανίζεται το φαινόμενο ακόμα και για δουλειές απλού καθαριστή οι εταιρείες να ζητούν γνώση σουηδικών, κάτι που εξαιρεί απευθείας τους νεοφερμένους μετανάστες που καταδικάζονται στην ανεργία.

Αποκούμπι και στην ξενιτιά το ΚΚΕ

Αυτές οι δυσκολίες δεν πρέπει να αφοπλίζουν τους νέους μετανάστες. Σήμερα αν η πάλη, η διεκδίκηση αποτελεί προϋπόθεση στη χώρα σου πόσο μάλλον σε ξένη χώρα. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα με ατομικό τρόπο. Οι νέοι μετανάστες έχουν αποκούμπι το ΚΚΕ, και στην ξενιτιά.
Οι οργανώσεις του έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη πείρα όλα αυτά τα χρόνια και αποτελούν απαραίτητο στήριγμα για να «σταθούν όρθιοι» οι νέοι μετανάστες, να οργανωθούν, να αντιμετωπίσουν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στη Σουηδια

Το συνδικάτο οικοδόμων Βyggnads προειδοποιει για απεργίες σε 40 εταιρειες από την Τετάρτη, 7 Μαρτίου. Η ανακοίνωση αφορα συνολική την απεργια  περίπου 3 000 υπαλλήλων σε 120 διαφορετικες θεσεις εργασιας. Το συνδικάτο Βyggnads θα αναλάβει δράση γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι με τη στάση των εργοδοτών, μεταξύ άλλων, στο θέμα των μισθών. 

Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης έκανε μια πρώτη συγκέντρωση την Τρίτη 21/2 έξω από τα γραφεία της MTR (ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλαβει το μετρό της Στοκχόλμης από το 2009) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση. Ανάγκασε την εργοδοσία να να δεχτεί τους συγκεντρωμένους και να ακούσει την διαμαρτυρία τους. Σύμφωνα με τα συνδικάτα στο μετρό λειτουργεί μια ποικιλία από επαγγελματικές ομάδες και κάθε ομάδα βλεπει τις συνθήκες εργασιας τους να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Τα επόμενα βήματα θα καθορισθούν στις γενικές συνελεύσεις του σωματείου, ομως πολλοι εργαζομενοι συζητουν για απεργία.

12 σχόλια:

  1. Συγχαρητιρια,για την αναρτηση αυτου του αρθρου,πρεπει να επεκταθουμε και στις αλλες χωρες του βορρα για να σπασουμε τους αστικους μυθους περι καλοπερασης των ανθρωπων και καλου καπιταλισμου.Παντως το οτι υπαρχει μισθωτη εργασια και κλοπη της υπεραξιας συνιστα βασικο επιχειρημα για την αναγκαιοτητα του σοσιαλισμου και την ανωτερωτητα του.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαμπρο

    Τα συγχαρητηρια πανε σ αυτους που το εγραψαν για να το διαβασουν ολοι οσοι πιστευουν εσφαλμενα οτι υπαρχει καποιος ..παραδεισος εδω! Το μονο που υπαρχει, ακομη, εδω και ειναι προς τιμην τους ειναι καποια σωματεια που αγωνιζονται για να μη χαθουν επιπλεον δικαιωματα μεσα στη λαιλαπα του νεοφιλελυθερισμου. Ολα τα αλλα που ακουγονται ας μη τα πιστευει ο κοσμς, γιατι κι εμεις που μενουμε εδω επιβεβαιωνουμε τις δυσκολιες στην ευρεση δουλειας και στεγης, που αναφερονται στο κειμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρησιμο το αρθρο

    Θα ειχε επισης ενδιαφερον να ξεραμε ποσες αιτησεις εχουν γινει ελλήνων για διαμονη και εργασια εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @poe

      Δεν το γνωριζω, αλλα φανταζομαι δεν ειναι δυσκολο να μαθει κανεις, αν θελησει να ψαξει.Αντιθετα απο την Ελλαδα, πολλα στοιχεια, εδω, ειναι στη διαθεση των πολιτων.

      Διαγραφή
  4. Ανεβασα το αρθρο στην Ζουγκλα και δεχτηκα καταιγισμο
    επιθεσεων απο Πασοκοθρεμενους Χρυσαυγιτες.
    Τους καιει η δραση του ΚΚΕ με τους νεους μεταναστες
    και η αποκαθηλωση του καπιταλιστικου παραδεισου.

    Μπραβο στην οργανωση Σουηδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Antonxxx

      Και βεβαια τους καιει, εφ οσον ανατρεπει τις θεωριες τους περι.. καπιταλιστικων παραδεισων!

      Διαγραφή
    2. Ανεβασα το αρθρο στην Ζουγκλα ....

      Λάθος κίνηση αγαπητέ!

      Διαγραφή
  5. Ανάρτηση πολλαπλά χρήσιμη. Για να θυμίζει και στο κάθε ουρακοτάγκο του εθνικισμού, το ποσο εύκολα μπορεί να βρεθεί ο ίδιος στην θέση του "ανεπιθύμητου τριτοκοσμικού" μετανάστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤRASH

      Ακριβως γι αυτη τη χρησιμοτητα την ανεβασα. Εχω βαρεθει να ακουω τα ιδια και τα ιδια, απο ατομα που δεν ξερουν τιποτα πανω στο θεμα και συνηθως δεν κανουν και το κοπο να διαβασουν τι ισχυει στους..''καπιταλιστικους παραδεισους'' που αυτοι και μονο πιστευουν!

      Διαγραφή
  6. Εάν πραγματικά δεν έχεις άλλη επιλογή παρά τη μετανάστευση, οι μόνοι που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι συγγενείς που (τυχόν) έχεις στα ξένα.
    Απαραίτητα αυτοί πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εκεί για χρόνια, ούτως ώστε να ξέρουν τη νομοθεσία, τις διαδικασίες και τις κακοτοπιές.

    Καλή ανάρτηση Ελβα, προσυπογράφω, γνωρίζοντας αντίστοιχα προβλήματα μετανάστευσης στην Αυστραλία.

    Καθήστε εδώ ρε! Ποιοι θα μείνουν πίσω; Μόνους θα μας αφήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποιοι απο εμας φυγαμε αρκετα χρονια πριν και εγω τουλαχιστον δεν θα το εκανα, αν υπηρχαν εκει οι προυποθεσεις να μεινω.
      Ομως βλεπω οτι τα πραγματα χειροτερευουν και δυστυχως κι εγω δεν ξερω πια ποιος θα μεινει στην Ελλαδα με τετοια ανεργια! Εχει δυστυχως γινει ..ανθρωποδιωχτης η χωρα μας, χαρις στις ολεθριες πολιτικες τους που ειναι ο τι πιο ηλιθιο μπορει να φανταστει κανεις στην ΕΕ και δεν το λεω εγω φυσικα, αλλα ακομα και συναδελφοι τους στην ΕΕ αναγνωριζουν την αποτυχια του Μαυρου Μετωπου και στο τομεα της εργασιας στην Ελλαδα!

      Διαγραφή
    2. Ποιοι θα μεινουν, ρωτας;

      Μακαρι να κανω λαθος αλλα οπως φαινεται μονο οι ηλικιωμενοι, το φτηνο εργατικο δυναμικο που δεν εχει αλλο διεξοδο και οι ασχετοι (οι δικοι τους ανθρωποι με τα κονε!) που θα πιασουν τις καλυτερες θεσεις, εφ οσον οι σχετικοι (χωρις κονε) θα εχουν φυγει για το ...εξωτερικο!
      Mια ακομη πιο χαοτικη Ελλαδα δλδ, οπου θα βασιλευει μεγαλυτερη αδικια και χοντρο γλυψιμο για μια θεση!

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...