23 Φεβ 2012

Περί ..''περηφάνειας'' ο λόγος!



Eλπιζω ο τιτλος να μη φερει συνειρμους για το ''χαρμοσυνο...γεγονος της ημερας'', εδω στη Σουηδια, που θα επρεπε, ισως, να μας...απασχολει περισσοτερο απο καθε τι αλλο, σ αυτη τη γωνια του πλανητη. 

Ομως, οχι, δεν μας αφορα η ταξη τους.

Αφορμη για το ποστ ηταν ενα σχολιο που αφησε σε προηγουμενη αναρτηση, ο φιλος faros για το κατα ποσο μπορουμε σημερα, εν μεσω διαφορων τερατουργηματων που συμβαινουν στη χωρα, να ειμαστε, ως Ελληνες, ακομα ..."υπερηφανοι", για τη καταγωγη μας.

Εγω θα ελεγα οτι αυτα που βλεπουμε μας κανουν ν αμφιβαλλουμε οχι μονο για τη...καταγωγη μας, αλλα και για το μυαλο μας και ακομη περισσοτερο για το μυαλο και τη καταγωγη αυτων που βρισκονται στην εξουσια, χωρις την εγκριση του λαου, το υπενθυμιζουμε, αλλη μια φορα, σε οσους θελουν να το..ξεχασουμε!

Κατ αρχην να πω οτι το να ειναι καποιος..."περηφανος", σημερα, λογω καταγωγης του και μονο απο την ταδε χωρα, ειναι μεχρι και παρεξηγησιμο, εφ οσον οροι και λεξεις εχουν "ξεχυλωσει" και συχνα γινονται παντιερες...ανεγκεφαλων, που λιγο θελουν να στρατολογησουν ατομα στο χωρο τους, μονο και μονο για το οτι ολοι αυτοι εχουν "κοινη καταγωγη", κατι που βεβαια δεν ειναι παντα ουτε σιγουρο, ουτε καν απαραιτητο στους..κυκλους αυτους, που βρωμανε και ζεουν!
Μερικες φορες, βεβαια, αναρρωτιεμαι κι εγω, οπως ολοι μας σε καποια στιγμη αν οντως υπαρχει κατι και τι μπορει να ειναι αυτο που μας συνδεει ακομα, οχι με το.."ενδοξο" παρελθον", που οπως των περισσοτερων λαων, δεν ηταν, βεβαια, παντα ενδοξο, (!) αλλα με αυτους τους Ελληνες που θυσιαστηκαν για να ειμαστε εμεις σημερα στη δυσαρεστη θεση να ακουμε για μνημονια που μας...σωζουν(!) και να μην εχουμε-ακομη-στησει τις κρεμαλες, παρα σαν αφελεις να περιμενουμε τις ειδησεις απ τα καναλια να μας πουν τι δηλωσε ο ταδε και ο δεινα, που δεν εχουν καμμια απολυτως νομιμοτητα να μιλουν στο ονομα του λαου!

Σιγουρα η πλειοψηφια οσων γνωριζω να μιλανε για το οτι ανηκουν σε μια...''Ελληνικοτητα'', θεωρω οτι διχως αλλο, εννοουν την υγιη εννοια του ορου, που σχετιζεται περισσοτερο με την γλωσσα και τη λογοτεχνια. 

Θελω ομως να πιστευω οτι πολλοι απο εμας δεν μενουμε, οπως παλιοτερα μας ελεγαν στο σχολειο, στα κλασσικα "κοινη καταγωγη", "κοινη γλωσσα και θρησκεια", χαρακτηριστικα που οι κοινωνιολογοι αποδιδουν στα μελη μιας εθνοτικης ομαδας, αλλα ολο και περισσοτεροι πια ερχομαστε να πιστεψουμε στη σημασια της κοινωνικης ταξης των ανθρωπων και οχι στη.. καταγωγη τους!
Ετσι αυτα που καποιοι...εθνικιστικα αποκαλουν "Ελληνικες αρετες", (που πολυ αμφιβαλλω αν ξερουν τι εννοουν!), για μενα, δεν ειναι αλλο παρα οι κοινοι αγωνες που εγιναν στο παρελθον, που μας εφεραν σαν λαο, στο σημερα, μεσα απο τα περατα του χρονου. 
Ενα παρον που μας κανει να αγωνιουμε για τη ζωη μας και για ενα ακομα πιο αβεβαιο μελλον, οχι μονο για τους Ελληνες, αλλα για ολους τους λαους, πια, οσους δεν προβαλλουν αντισταση στα σχεδια της αρχουσας ταξης, σε διεθνες επιπεδο. 

Ας μη βλεπουμε λοιπον τα πραγματα στενα και...εθνικιστικα, πιστευοντας οτι καποιοι εχουν βαλθει να διαλυσουν τους Ελληνες, αλλά ταξικά, επειδη για πολεμο εναντια στα χαμηλα στρωματα, προκειται.

Ισως παλιοτερα που οι προθεσεις του συστηματος δεν ειχαν φανερωθει στον βαθμο που αποδεικνυονται σημερα, τα επιχειρηματα της κοινης καταγωγης, γλωσσας, κλπ, ως μεσα συσπειρωσης ενος λαου, να εστεκαν καλυτερα, τοτε.
Σημερα ομως και κατω απο το βαρος της κοινης αντιμετωπισης της εργατικης ταξης, σε ολο τον κοσμο, τετοια επιχειρηματα καταρρεουν.

Η κατασταση γινεται ολο και πιο δυσκολη για ολο και περισσοτερους εργαζομενους, ασχετα απο την καταγωγη τους και σε πολλες χωρες, οπως η Ελλαδα, συχνα οι αποφασεις των ηγετων δεν εχουν σχεση, πια, με τον λαο, που τον προοριζουν για στυγνη φορολογηση και μονο, αλλα γινονται ερημην του!

Στα προτεκτορατα, βεβαια, δεν ρωτανε ποτέ το λαο. Η ηγεσια αποφασιζει για τους...ιθαγενεις και οι ιθαγενεις συνεχιζουν να εργαζονται για να παραγουν τον πλουτο των ηγετων τους, που ζουν πλουσιοπαροχα εις βαρος των υπολοιπων, συχνα στελνοντας εκατονταδες εκατομμυρια στο εξωτερικο! Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις ειναι εντελως ....συμπτωματικη, οπως λενε και στις ταινιες.

Ετσι μπορει η δικη μας γενια να μη βγαλει....Καζαντζακηδες και Ριτσους, κατι που βεβαια κανεις δεν μπορει με σιγουρια να προβλεψει, αλλα αν υπηρχε ενα και μονο πραγμα που θα μας εκανε περηφανους, ως ταξη πια, στην Ελλαδα, θα ηταν η φημη μας  στις επομενες γενιες, ως απ τους πρωτους λαους στην Ευρωπη που παλεψαν με νυχια και με δοντια το τερας του νεοφιλελευθερισμου και το νικησαν, δινοντας ενα παραδειγμα και σε αλλους λαους που τωρα αγωνιζονται κι αυτοι ως ταξη, οχι ως χωρα!

19 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχουν Έλληνες και μαλακίες...
    Και δεν το λέω αυτό επειδή δεν αναγνωρίζω το έργο κάποιων άλλων που έζησαν εδώ... Αλλά αναγνωρίζω το έργο όλων που έζησαν σε αυτό τον πλανήτη... Με όποιες συνθήκες...
    Τι να τα κάνω τα πατριωτικά? Τι με νοιάζουν? Γιατί θα πρέπει να νιώθω περήφανος για τον Σωκράτη ως Έλληνα κι όχι για τον Σωκράτη ως φιλόσοφο και τον ...Μαρξ ως κάτι παρόμοιο?
    Δεν αναμένω από τους Έλληνες ως Έλληνες να είναι αντάξιοι της "παράδοσης" τους όσο των ανθρώπων να είναι αντάξιοι των κοινωνικών, ιστορικών, επιστημονικών και όλων των άλλων ευθυνών...
    Δεν θα ήθελα ποτέ να πάω μπροστά μόνο την πατρίδα μου αλλά όλο τον κόσμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...πήγαινε μπροστά πρώτα την πατρίδα σου κ άσε τον υπόλοιπο κόσμο για κανέναν άλλο...οι Έλληνες είναι αντάξιοι των προγόνων τους σε όλους τους τομείς κ ως γένος έχουν βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να πάει μπροστά περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλο λαό...απλά συνέπεσε με καλά οργανωμένο σχέδιο να μαζευτουν την ιδια περίοδο πολλοί προδότες μαζί...!!!

      Διαγραφή
    2. @Romanos

      Καταλαβαινω το πνευμα που λες οτι δεν δεχεσαι τις εθνικοτητες ως διαχωρισμο μεταξυ των ανθρωπων. Ξερεις δεν εχει να κανει με το οτι δεν αναγνωριζει κανεις τη προσφορα καποιων αλλων πριν απο εμας, αλλα με την ιδια λογικη που καποιοι θελουν να ειμαστε περηφανοι για το οτι ο Σωκρατης ηταν Ελληνας, θα πρεπει να ειμαστε εκ ισου περηφανοι που το Μαυρο μετωπο αποτελειται απο...Ελληνες!???

      Συμφωνω λοιπον με αυτο το σκεπτικο και ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι εννοουν καποιοι που μιλανε για ....περηφανεια καταγωγης τους! Τα ιδια ομως συμβαινουν παντου, ειδικα αν σκεφτει κανεις οτι, (οπως αλλοι στο παρελθον), ο Bush στηριξε την εκστρατεια κατα του Ιρακ πανω σ ενα αρρωστημενο πατριωτισμο!

      Διαγραφή
    3. Aνωνυμος (που ..κακως εισαι ανωνυμος!)

      Eλπιζω να μιλας ειρωνικα και να μην εννοεις αυτα που γραφεις, αλλιως δεν εχει νοημα να γενικευουμε λεγοντας οτι ολοι οι Έλληνες είναι αντάξιοι των προγόνων τους σε όλους τους τομείς κ ως γένος έχουν βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να πάει μπροστά περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλο λαό!!!

      Για σενα δλδ ολα αυτα που περναει η χωρα οφειλονται μονο σ "ενα καλά οργανωμένο σχέδιο να μαζευτουν την ιδια περίοδο πολλοί προδότες μαζί". !!! (???)

      Διαγραφή
    4. http://e-dealistes.blogspot.com/2011/12/blog-post_25.html
      Τελευταίο σχόλιο έχω ξαναγράψει κάτι σχετικό...

      Διαγραφή
  2. Το λεγόμενο "εθνικό ζήτημα" είναι σίγουρα αρκετά σύνθετο, μια και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός όρος για την έννοια του "εθνους".
    -Η "κοινή καταγωγή" θεωρείται πλέον τουλάχιστον αστείο, καθώς έχει αποδειχτεί πως όλοι οι άνθρωποι που κατοικούμε σήμερα στον πλανήτη καταγόμαστε από μόλις 6(!) κοινές μητέρες, αριθμός πολύ μικρότερος των χιλιάδων ανά τον κόσμο εθνών.
    -Για την "κοινή γλώσσα" δεν το συζητάμε καν, αφού αν ύσχιε κάτι τέτοιο, οι μισοί τουλάχιστον ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821 θα έπρεπε να βγουν εκτός εθνικού κάδρου, αφού μίλαγαν αρβανήτικα (αλβανικά)ή ακόμη και βλάχικα (ρουμάνικα -βαλκανική εκδοχή των λατινικών).
    -Για την θρησκεία επίσης δεν μπαίνει ζήτημα, αφού ποτέ κανείς δεν δοιανοήθηκε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του Μ.Βαμβακάρη από το γεγονός πως ήταν ...καθολικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH

      Και βεβαια δεν προσπαθουμε εδω να λυσουμε το ηδη πολυ σύνθετο "εθνικό ζήτημα".
      Το μονο που μ ενδιαφερει ειναι να ακουστουν καποιες αποψεις για το κατα ποσο μπορει κανεις να μιλαει για ...περηφανεια λογω καταγωγης, πραγμα που κι εγω θεωρω γελοιο οταν το ακουω.

      Απο την αλλη ουτε η κοινη καταγωγη και η γλωσσα ''λειτουργουν'' πια ως αποκλειστικα χαρακτηριστικα συνοχης ενος λαου και αμεσως λεω οτι απλα αυτα δεν ισχυουν στην Σουηδια, οπου οι περισσοτεροι εχουν καταγωγη απο ξενες χωρες και μιλουν εκτος απο Σουηδικα και διαφορετικες αλλες ξενες γλωσσες. Το ζητημα της κοινης θρησκειας δεν το θιγω καν, γιατι ειναι εντελως ...αστειο! :)

      Διαγραφή
  3. Παιδιά, δεν ξέρω αν κάνω καλά που το αναρτώ εδώ, αλλά αναρτήθηκε και στην alfavita και ήθελα τη γνώμη σας γι'αυτό. Ο Αλέκος Χαλβατζής που πρόσφατα αποχώρησε κάνει μια κριτική, μιλώντας για εκτροπή του ΚΚΕ από το πρόγραμμά του...
    http://alekosch.wordpress.com/2012/02/18/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7/

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλης είσαι εχτός θέματος, οπότε μην περιμένεις ΚΑΜΙΑ απάντηση ...

    Elva: Κατ΄αρχή να σ΄ευχαριστήσω για την αναφορά σου, είπα αυτό που σκεφτόμουν ...

    Για μένα, για να είσαι υπερήφανος, σημαίνει να είσαι Αγωνιστής (στη μνήμη έρχονται κάτι Κολοκοτρώνηδες, κάτι Μακρυγιάννηδες, κάτι Αντύπες, κάτι Ζαχαριάδηδες για να θυμηθώ μερικούς μόνον), ναι είσαι Τίμιος με όλους γύρω σου, όπως διδάσκει ο Μαρξισμός - Λενινισμός, να μην σκέφτεσαι τον εαυτό σου, αλλά έναν κόσμο γύρω σου, να παλεύεις για τα δίκια μιας ολόκληρης κοινωνίας ...

    Όποτε κάθομαι στην τηλεόραση, επειδή βλέπω ακριβώς τα αντίθετα, θυμώνω και όχι μόνο υπερηφάνεια, αλλά νιώθω μια αηδία να με πλημμυρίζει !

    Ευτυχώς, που το ΠΑΜΕ, καλεί σε Διαδήλωση, κάθε λίγο, οπότε εκεί όχι μόνο νιώθω υπερηφάνεια, αλλά πολύ περισσότερα !
    Νιώθω ΑΝΘΡΩΠΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. farο

      Μη μ ευχαριστεις...Aπλα το ειδα σαν ευκαιρια για ανταλλαγη αποψεων πανω σ ενα ζητημα που πολλοι συζητουν αυτες τις μερες.
      Μετα ειναι κι ενα θεμα που με ενδιαφερει, μια και μενω μακρια και τυχαινει μερικες φορες ν ακουω κριτικη, οπως επισης και καλα λογια για την Ελλαδα! Μην ακουτε τι σας λενε εκει, ο περισσοτερος κοσμος που ερχεται για τουρισμο στην Ελλαδα, μονο θετικα εχει να πει για τους Ελληνες και τη χωρα!

      Θα συμφωνησω λοιπον μαζι σου με το τι σε κανει υπερηφανο και ειλικρινα κι εγω δεν μπορω να ταυτιστω με τη μεριδα εκεινη των ανθρωπων που δηλωνουν....Ελληνες(!!) συμβαλλοντας αποκλειστικα και μονο με τις δικες τους επιλογες, στη μεγαλυτερη προδοσια ολων των εποχων! Πως αλλιως να το πει κανεις, οταν παραδιδουν τον Ελληνικο λαο δεμενους χειροποδαρα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ;

      Y.Γ Γιατι καθεσαι και βλεπεις τηλεόραση; Κλείστη να βρεις την υγεια σου! :P

      Διαγραφή
  5. Για την "υπενθύμιση" σαν σήμερα ήταν η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.
    Για κάτι τέτοια γεγονότα στην αγωνιστική ιστορική διαδρομή του λαού μας νιώθω περήφανος.
    Για άλλα...
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα φιλε μας,

      Πολυ καλα εκανες και μας το θυμισες! Ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα κομματια της νεωτερης ιστοριας μας και απο εκεινα τα γεγονοτα που μπορουμε να περηφανευομαστε για το τι καταφεραν οι προηγουμενες γενιες!

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. (Τα σχολια διαγραφηκαν μετα απο αιτημα του σχολιαστη)

      Διαγραφή
  7. Νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα? Νιώθω.
    Νιώθω περήφανη που ζώ σε έναν τόπο τόσο όμορφο και πλούσιο? Νιώθω.
    Νιώθω περήφανη όταν βλέπω ανθρώπους μέσα σε καθεστώτα καταπίεσης ακόμα να χαμογελούν στη μάπα των δικτατόρων? Νιώθω.

    ΔΕ νιώθω περήφανη όταν ο τόπος μου καπηλεύεται από καπιταλιστές.
    ΔΕ νιώθω περήφανη όταν βλέπω ότι συνάνθρωποί μου δεν αγωνίζονται γι' αυτό τον τόπο,και αναλώνονται σε βλακείες τύπου "Ας μαζέψουμε υπογραφές για διαγραφή του χρέους".
    ΔΕ νιώθω περήφανη όταν με κατηγορούν για "ξύλινη γλώσσα", όταν το μόνο ξύλινο εδώ πέρα είναι οι συνθήκες που ζούμε.
    ΔΕ νιώθω περήφανη όταν βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια,είτε να περιμένουν στην ουρά της εκκλησίας για ένα πιάτο φαΐ.


    Περηφάνεια θα νιώθω όταν θα δώ επιτέλους το Μάκη,το Μπάμπη και τη Σούλα να έρχονται να αγωνιστούν για ΑΛΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Την εξουσία της εργασίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εlisabeth Bennett

    Mακαρι κι αλλοι να ενιωθαν τετοιου ειδους περηφανεια για τη χωρα τους, αλλα και τετοιου ειδους ..ντροπη για τις ασχημες συνθηκες που εμεις, ως πολιτες, επιτρεπουμε να επικρατουν ακομη!
    Αρχιζω να πιστευω οτι οι ..Μάκηδες, οι..Μπάμπηδες και οι..Σούλες δεν εχουν καταλαβει οτι αυτο που τους λενε οτι ειναι ''κριση'' δεν αφορα μονο το προσωπικο επιπεδο, αλλα ειναι μια επιθεση εναντια στην εργατικη ταξη, στην οποια πολλοι, αν και εργαζομενοι, πιστευουν οτι δεν ανηκουν!
    Στο παρελθον ειχαμε νομιζω γραψει για ατομα που oταν τους μιλησεις για ζητηματα ταξικα, ακους τα απιστευτα ''οχι εγω δεν ειμαι εργατης, ειμαι...υπαλληλος γραφειου!'' !! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν περηφάνεια,αλλά σε λάθος βάση. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι περηφάνεια είναι να φυλάμε τα σύνορα μήπως και μας την πέσουν Σκοπιανοί ή Τούρκοι ή οποιδήποτε άλλοι,ενώ την ίδια στιγμή όταν τους λες ότι όλη η Ελλάδα έχει καταληφθεί από βάσεις του ΝΑΤΟ ,αδιαφορούν ή έχουν την άποψη ότι "Ε,στην ΕΕ είμαστε,τι περιμένεις?" ΝΑΙ ρε μάγκα,εμείς γιατί φωνάζουμε ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ?!?!? Δυστυχώς εκεί είναι που μπαίνει το ζήτημα καταρχάς της λάθος παιδείας, κατά δεύτερον της πλύσης εγκεφάλου από ΜΜΕ και κυβέρνησης. Που θα πάει,θα αλλάξουμε τέτοιες λογικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eννοειται οτι συμφωνω στο θεμα της..λανθασμενης εννοιας μιας εθνικιστικης περηφανειας, oπως την εννοουν αυτοι, που εχει να κανει μονο με τη....φυλαξη των συνορων! :(
      Oπως λες, ειναι κυριως θεμα μη ενημερωσης και αδιαφοριας πολλων που πιστευουν μονο σε οτι τους λενε τα καναλια και οχι στο τι πραγματικα συμβαινει με τις βασεις στην Ελλαδα! Η σωστη ενημερωση και σ αυτο το ζητημα ειναι το ζητουμενο και εκει ειναι που χρειαζεται περισσοτερο να επικεντρωσει κανεις τις προσπαθειες. Απο την αλλη, μερικες φορες αναρρωτιεμαι για το ποσο ενημερωνεται ο μεσος Ελληνας που δειχνει να ξερει περισσοτερα για τα ...κουτσομπολια αστερων κλπ, παρα για οσα θα επρεπε να τον αφορουν εφ οσον εχουν να κανουν με την πολιτικη της χωρας! Ισως ετσι εξηγειται γιατι φτασαμε σε αυτο το σημειο σημερα οπου οι Γερμανοι δειχνουν να ειναι καλυτερα ενημερωμενοι πανω στα εθνικα μας θεματα, απ ο τι πολλοι Ελληνες!

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...