1 Οκτ 2012

Κανονισμός της ΕΕ: COM(2012)499 - 12/09/2012



Ως Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα, ορίζονται τα κόμματα εκείνα, που αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό Μητρώο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (Ε.Π.Κ.), χαρακτηρίζεται εκείνο που:
- Εκπροσωπείται από ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο ή βουλευτές στα εθνικά κοινοβούλια τουλάχιστον στο 1/4 των κρατών - μελών ή έχει λάβει τουλάχιστον 3% στις τελευταίες ευρωεκλογές σε κάθε ένα από αυτά τα κράτη - μέλη.
- Σέβεται στο πρόγραμμά του και με τη δράση του τις αρχές της ΕΕ, όπως καθορίζονται από τις ενοποιητικές Συνθήκες της ΕΕ.
- Έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ή έχει εκφράσει την πρόθεση συμμετοχής.

Το ΕΠΚ οφείλει να υποβάλλει προς έγκριση στο ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμά του και το καταστατικό του, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας του είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.

Μέλη των ευρωκομμάτων  (ΕΠΚ) μπορούν να είναι είτε πολιτικά κόμματα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε φυσικά πρόσωπα.

Τα ευρωκόμματα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, πλήρη λίστα των μελών τους.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο ελέγχει εάν τα ευρωκόμματα συμμορφώνονται με τους όρους της ΕΕ και την πολιτική της. Εάν διαπιστώσει παραβίαση από κάποιο ΕΠΚ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το Μητρώο του αυτό το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα.
 
Τα πολιτικά ιδρύματα των ευρωκομμάτων μπορούν να δραστηριοποιούνται και σε τρίτες χώρες.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή, ώστε να δικαιούνται χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυξάνεται το σημερινό ανώτατο όριο των 12.000 σε 25.000 ευρώ για δωρεές κατ' έτος ανά δωρητή.

Τα ευρωκόμματα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με τα ονόματα όλων όσοι έχουν προσφέρει οικονομική εισφορά, εφόσον αυτή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ σε ένα χρόνο (μέχρι σήμερα το όριο ήταν 500 ευρώ) και τα ποσά της εισφοράς του καθενός.

Μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης των δαπανών των ευρωπαϊκών κομμάτων από τους δικούς τους πόρους από 15% σε 10% και προ-χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με το 90% των δαπανών τους.

Κάθε χρόνο τα ΕΠΚ είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο ευρωκοινοβούλιο και στις εθνικές αρχές κάθε κράτους - μέλους ετήσιους ισολογισμούς και να δικαιολογούν το σκοπό των εξόδων τους. Επίσης, πρέπει να υποβάλλουν «ανεξάρτητη έκθεση ελεγκτών» για τις δαπάνες τους. Υπόκεινται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και της OLAF (της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των οικονομικών της ΕΕ) που μπορούν ανά πάσα στιγμή να διενεργούν ελέγχους στα κόμματα και να ζητάνε οποιαδήποτε στοιχεία και έγγραφα. Τον ίδιο έλεγχο έχουν δικαίωμα να ασκούν και οι εθνικές αρχές (σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο) για τα χρήματα που προέρχονται από τους ίδιους πόρους των ευρωκομμάτων. 

Οι εισφορές των πολιτικών κομμάτων-μελών του ΕΠΚ δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού του, τα υπόλοιπα καλύπτονται από την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση. 

Επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα από το Ευρωκοινοβούλιο, εάν αυτά δεν συμμορφώνονται με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ή εάν παραβιάζουν τους όρους της χρηματοδότησής τους από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.
Οι κυρώσεις αυτές μπορεί να είναι:
- Η διαγραφή τους από το Μητρώο των ευρωκομμάτων (και επομένως και από την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση).
- Η ακύρωση της χρηματοδότησης της ΕΕ και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη πάρει.
- Η μείωση της χρηματοδότησης ή πρόστιμα ίσα με το 10% της χρηματοδότησής τους.
 
Το συμπέρασμα ;
Όποιο ελληνικό κόμμα συμμετέχει σε κάποιο ΕΠΚ, με βάσει τα παραπάνω, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φερέφωνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που φτιάξαν την ΕΕ, άρα, κόλπα ότι δήθεν δουλεύουν για το καλό του λαού μας, ας τα σταματήσουν επιτέλους !

6 σχόλια:

  1. Σαφώς!
    Όπως υπάρχει τυποποίηση και μετρολογία στην τεχνική, έτσι πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη "τυποποίηση" και στην πολιτική.Δεν μπορεί ο πάσα ένας να καρφώνει πρόκες στο φέρετρο μεγαλύτερες και παχύτερες από τις ενδεδειγμένες. Δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα, φορείς και πρόσωπα που να λένε ότι τους κατεβάσει η κούτρα τους.
    Γιατί έχουμε τα ISO, VDE, ANSI κλπ;

    Καμιά άλλη "τυποποίηση" για την ένταξη στο μητρώο κομμάτων του Ε.Κ. θα βάλουν;
    (για να το διασκεδάσουμε κιόλας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επόμενοι "κανονισμοί" θα έχουν να κάνουν με την νομοθεσία σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ !

      Για τους γνωστούς λόγους ...

      Διαγραφή
  2. Περισσοτερος ελεγχος και τυποποιηση παντου, αυτη ειναι η ΕΕ, αλλα τι να πεις που καποιοι δεν θελουν να τη ..χασουν! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περισσότερος έλεγχος και τυποποίηση για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας !

      Διαγραφή
  3. Όταν ψήφιζαν τη συνθήκη τού Μάαστριχτ όλα τα κόμματα από ΑΡΙΣΤΕΡΑ μέχρι ΔΕΞΙΑ, πλην ΚΚΕ, δεν ήξεραν τι θ' ακολουθήσει σε οικονιμικοκοινωνικοπολιτικό επίπεδο;
    Ήξεραν.
    Αλλά ακόμη κι αν κάποιοι δεν το είχαν εμπεδώσει,
    υπήρχε το ΚΚΕ
    που βροντοφώναζε σ' όλους τούς τόνους και μ' όλους τούς τρόπους,
    ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση,
    αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός,
    είναι σανίδα σωτηρίας για τα μονοπώλια
    και θηλιά θανάτου για τους λαούς των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ΕΕ και όχι μόνο.
    Βέβαια, όσα σχέδια κονσεβροποίησης των λαών κι αν κάνει η πλουτοκρατία, ας έχει υπόψη της ότι
    ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΎ ΕΡΓΑΤΗ, μ' ό,τι αυτό σημαίνει σ' όλην την έκτασή του...

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ: Σαφώς και ήξεραν !

      Έχουν από καιρό (όλα τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα) διαλέξει με ποιους θα είναι και ποιους θα στηρίζουν !

      Το θέμα είναι ότι δεν το έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος ακόμα ...

      Ή, φοβάται ...

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...