8 Νοε 2012

ΙΚΕA: Κλείσιμο εργοστασίου στην ΣΟΥΗΔΙΑ, ξύλο σε απεργούς-εργαζόμενους των ΙΚΕΑ στην ΙΤΑΛΙΑ!

(Φωτο και κειμενο απο Αrbetaren): 
''Σταμάτησε να ειναι φασιστας στη δεκαετια του 50, εχει ομως ακομα  πονο στο ..δεξι χερι''!

221 άτομα χάνουν τη δουλειά τους, όταν ο κατασκευαστής της Ikea Swedwood αφηνει το εργοστασιο στο Tibro για χώρες με χαμηλούς μισθούς! Μια δύσκολη στιγμή για το σύνολο της περιοχής, οταν ακομη και οι υπεργολάβοι του εργοστασιου άρχισαν τώρα να απολύουν προσωπικό!


Η εταιρεία Swedwood που ανηκει εξ ολοκλήρου στην Ikea κλεινει το εργοστάσιό της στο Tibro στη Σουηδια, (Västra Götaland). Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή είναι φθηνότερη στην Ανατολική Γερμανία και τη Λιθουανία. Τελευταία εργάσιμη ημέρα ορίζεται η 30η Απριλίου 2013. Μέχρι τότε, οι υπάλληλοι να δουλευουν ως συνήθως, ακομη και αν η ανεργία απειλεί έξω από την πύλη του εργοστασίου. 

- Οι άνθρωποι φοβουνται οτι θα καταληξουν στο ταμειο ανεργίας, λέει ο Gerry Fernhede, πρόεδρος του σωματειου GS εργατων ξυλειας.

Όταν ήρθε η είδηση το Σεπτέμβριο η διαχείριση μας ειπε οτι το εργοστασιο ειναι 18 % πιο ακριβο από ό, τι στη Λιθουανία και 15 % πιο ακριβο απο ό, τι την Ανατολική Γερμανία! Ο Fernhede λέει ότι είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανεις εναντια στους νομους αγοράς, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι έχουν εξειδικευση στον τομέα που εργαζονται. 

-Ετσι ειναι, δυστυχώς, η οικονομία της αγοράς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι είναι η τιμη που καθοριζει την συνολικη εικονα και ψαχνουν να βρουν τις φθηνες χώρες. Εκει υπαρχει φθηνότερη παραγωγή και οι άνθρωποι έχουν χαμηλους μισθους.

ΙΝFO:

H εταιρεια IΚΕΑ ανήκει σε ένα ίδρυμα στην Ολλανδία, το οποιο με τη σειρά του ανήκει σε μια άλλη εταιρεία. Στην κορυφή της δομής ιδιοκτησίας είναι το Ίδρυμα Interogo στο Λιχτενστάιν.

Το Interogo είχε το 2011 κεφάλαιο 100 δισ. κορωνες. Μαζί, ολόκληρος ο ομιλος Ikea ειχε σχεδόν 340 δισ κορωνες σε δικα του κεφάλαια.

Ολοκληρος ο ομιλος IKEA  είχε το 2011 κέρδη 33 δις κορωνες.

Η Swedwood διαθέτει 33 εργοστάσια σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων δύο στη Σουηδία, μετά το κλεισιμο του εργοστασιου στο Tibro που θα γινει τον Απρίλιο του 2013. 


Αλλα παρ 'όλα αυτά, πιστεύει ότι η Ikea θα επρεπε να μπορουσε να ειχε διατηρήσει την παραγωγή στη Σουηδία. Ειδικά δεδομένου ότι η εταιρεία πλασσαρεται μεσω της Σουηδικής εικόνας .
- Είναι τόσο πολυ πλούσιοι στον ομιλο ΙΚΕΑ και έχουν ένα μπλε και κίτρινο λογότυπο. Σκεφτεται κανεις πόσο καιρό ακομη θα μπορουν να φτιαχνουν τετοια επιπλα όταν δεν κατασκευάζονται πλέον στη Σουηδία!
Ο προεδρος του τοπικου σωματειου Gerry Fernhede (αριστερα) δειχνει στον ΓΓ του συνδικατου ξυλειας GS, Tommy Andersson, και τον συνηγορο του πολιτη,  Jonas Nordmark, το εργοστασιο (Φωτο Αrbetaren).

Σύμφωνα με τον Lennart Brandel, πρόεδρο του Swedwood στο Tibro, η εταιρεία ήρθε σε επαφή με κινεζικές εταιρείες να αναλάβουν μέρος των εργαζομένων και το εργοστάσιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γινει καμμια συναντηση. Αλλά ο Lennart Brandel δεν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα για τη σουηδική Ikea αν κλεισει το εργοστασιο στο Tibro.
- Έχουμε ακόμη δύο εργοστάσια στη Σουηδία και αυτο εχει αξια. Παραλληλα να λάβετε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναπτυξης δεν γινεται στη Σουηδία αλλά στο εξωτερικό, λέει.

Δεν θα άξιζε για την Ikea να επενδυσει μερικά έξτρα κορωνες για να σωσει τις θεσεις των εργαζομενων;

- Θα ηταν πάρα πολλά επιπλέον. Χάσαμε χρήματα πέρυσι. Υπάρχει ένα οριακο σημειο για να κρατήσει κανεις ένα εργοστάσιο ανοικτο. Έτσι, δεν ήταν καν επιλογή. Αν δεν μπορεί να φροντισει κανεις ωστε κάθε μοναδα να μπορεί να σταθεί από μόνη της, τοτε δεν μπορεί να συνεχιστει η αναπτυξη και να δημιουργηθουν νέες θέσεις εργασίας. 

Μια δύσκολη περιοδος ξεκινα για την περιοχή όταν η Swedwood αφήσει το Tibro την επόμενη χρονια , όχι μόνο για όσους απολύονται από τον κατασκευαστή Ikea. Ήδη, τοπικοί υπεργολάβοι Swedwood αρχίζουν να απολυουν εργαζομενους. Στη Μelam στην Åseda απειλθηκαν στις αρχες του Σεπτεμβρίου όλοι οι 26 υπαλλήλοι με απολυση.

- Είμαστε η τελευταία μεγάλη βιομηχανια ξυλείας στο Tibro. Θα κανει αισθηση στο Tibro. Αν ζουσαμε στο Γκέτεμποργκ, θα ήταν σαν να ειχαν απολυθει 12.000, λέει ο Gerry Fernhede

Αυτή τη στιγμή γινονται διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για τους ορους απολυσης. Ο Gerry Fernhede λέει ότι ελπίδα τους παραμένει να αγοραστει το εργοστάσιο και να σωθουν οι θέσεις εργασίας. Αλλά εχουμε επίσης, επίγνωση του γεγονότος ότι η Swedwood είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία προϊόντων ξύλου που έχει απομείνει στην περιοχή. Η εταιρεία επιπλων Recta εκλεισε ξανα το 2003 και η Forbo παρκέ αφησε το Tibro το 2009.

ΙΤΑΛΙΑ
(Φωτο Αrbetaren) Αστυνομικοι επιτιθενται σε απεργους-εργαζομενους του ΙΚΕΑ στην πολη Piacenza, πραγμα που οδηγησε στη μεταφορα 14 ατομων σε νοσοκομειο!

 

Φρουροί της Απεργίας σε κεντρική αποθήκη της Ikea στην Piacenza της Ιταλίας δεχθηκαν βίαιη επιθεση από την αστυνομία την περασμενη Παρασκευή. Τέσσερις εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αναφερει η εκθεση Libcom.org. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στην προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό.


Πολλοί απο τους εργαζόμενους στην κεντρική αποθήκη της Ikea στην ιταλική πόλη της Piacenza απασχολούνται μεσω συνεταιρισμων, με κακή εργασιακή ασφάλεια και δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι και εργάζονται πιο σκληρά - ενω παραλληλα παρεμποδίζονται για συνδικαλιστική οργάνωση απο τη πλευρα της εργοδοσιας, μια τακτικη που επαναλαμβάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου οσον αφορα τον γιγαντα κατασκευαστη επίπλων IΚΕΑ.

Η απάντηση απο το IΚΕΑ, όταν ξέσπασε μια απεργία στην κεντρική αποθήκη ήταν να διωξει αμέσως 12 εργατες που η εργοδοσια, θεωρεί οτι ειναι ενεργα μελη, συμπεριλαμβανομένων και 9 μελων στο Cobas, το ανεξάρτητο σωματειο στην αποθήκη.
Σε δύο περιπτώσεις από τότε που άρχισε η απεργία, η αστυνομία προσπάθησε βίαια να σπάσει τον αποκλεισμό, που εμποδίζει φορτηγά να μπουν στην αποθηκη και σαν συνεπεια να διακοπει η παραγωγή. 

Πρωτα, το απόγευμα 2 Νοεμβρίου εγινε μια ακρόαση, όπου οι εργαζόμενοι πηραν τη υποσχέσεις ότι οι 12 δεν θα απολυοταν. Αντίθετα, θελει η Ikea να τους χωρίσει με το να τους τοποθέτησει σε διαφορετικες μοναδες. Δεν συμφωνησε ομως το σωματειο Cobas, επειδη αυτο θα τους στερουσε από ολοκληρη τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση τους, στην αποθήκη της Piacenza.

Οι ιταλικοι συνεταιρισμοί συχνά καθοδηγουνται από τα καθιερωμένα συνδικάτα και εν μέρει λειτουργουν στη θέση εργασιακων ρυθμισεων για την αγορά εργασίας, κατι που ισχυει μονο στη Σουηδία. Σύμφωνα με τον ειδικο σε θεματα Ιταλιας ανεξαρτητο δημοσιογραφο Mathias Wåg οι συνεταιρισμοί θεωρούνται ως κοινωνικοι σκοποι, και σε μια τέτοια πόλη, όπως η κόκκινη Μπολόνια, ο δήμος επενδυει πολλά χρήματα σε αυτούς
Οι συνεταιρισμοί δεν ειναι κερδοσκοπικοι, και για να είναι σε θέση να λειτουργουν έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν εργασιακους νομους. Εχουν γίνει η αιχμή του δόρατος για την επισφαλη εργασια 

Σε μια συνδικαλιστικη διαμαχη το μερος της εργοδοσιας στον συνεταιρισμο ειναι ενα απο τα καθιερωμένα συνδικάτα, ενώ οι εργαζόμενοι που είναι συχνά χωρίς χαρτιά, οργανωνονται σε ανεξάρτητα συνδικάτα, που ονομάζονται βασικα σωματεια. Στην αποθηκη του Ikea στη πολη Piacenza τρεις είναι οι συνεταιρισμοί που λειτουργούν, όλοι ανήκουν στην κοινοπραξία CGS

Η Ylva Magnusson, διευθυντής τυπου στο Ikea Group, λέει ότι η αστυνομική επιχείρηση κατά της απεργίας έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Ikea. Δεν ηθελε να σχολιάσει το αν η παρέμβαση ήταν δικαιολογημένη. 

- Η αστυνομία ενήργησε με τις δικές της αποφάσεις και αυτό δεν είναι κάτι που έχει δικαιοδοσια το Ikea. Είμαστε πάντα υπερ του να διεξάγονται εποικοδομητικές συζητήσεις. Η αστυνομία κάνει τις εκτιμήσεις τους και εκει είναι πιο εξειδικευμένοι για τη λήψη αποφάσεων, από ό, τι εμεις, λέει. 

Ο κωδικός της συμπεριφοράς στα Ikea, που περιλαμβάνει επίσης και τους υπεργολάβους, αναγνωρίζει το δικαίωμα για συνδικαλισμό. Παρά το γεγονός αυτό, πολλα αντισωματειακα μέτρα εχουν εμφαιστει σε πολλά από τα καταστήματα και τους προμηθευτές της Ikea τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα ο υπεργολάβος Menderes Tekstil, στο Αϊδίνι της Τουρκίας αρνήθηκε πρόσβαση στο σωματειο και σύμφωνα με το σωματειο των εργαζομένων έχουν απολυθει μελη εξ αιτιας της ιδιότητα μέλους τους στο σωματειο. Τα συνδικάτα σε αρκετές χώρες κατηγορώντας Ikea ότι είναι αντι-ένωση. Αλλα σύμφωνα με Ylva Magnusson κατι τετοιο δεν συμβαινει.

-Απολύτως όχι. Είμαστε πρόθυμοι να έχουμε καλές σχέσεις με τα σωματεια παντού. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι δουλευουμε για να είναι ασφαλες το να συμμετεχει κανεις σε ενα σωματειο, είπε. 

Πώς γινεται τοτε να παραβιαζεται η ελευθερία του συνδικαλιζεθαι;
 
- Δεν γνωρίζω μια τετοια εικονα. Δουλευουμε πολυ στο να αισθανονται οι συνεργατες μας το δικαίωμα να συμμετέχουν σε σωματεια, χωρίς το φόβο αρνητικών συνεπειών. 

Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι είναι ασφαλές να συμμετάσχουν σε σωματεια υπεργολάβοι του Ikea;
 
- Μπορώ να εγγυηθώ ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε.

Σύμφωνα με την Ylva Magnusson ειναι σε εξέλιξη από τη Δευτέρα συναντήσεις μεταξύ της εταιρείας και των Cobas. Όμως, σύμφωνα με τα Ιταλικά μηντια αφησαν οι Cobas το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη τη Δευτέρα το βράδυ και αφήσαν τον Aldi Milano εκπρόσωπο τους να ανακοινωσει ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, και θα ειναι ακόμα πιο δυναμικες από ό τι πριν. 

Η εισαγγελική αρχή στη Piacenza ξεκίνησε τη Δευτέρα μια ερευνα για το θέμα της ευθύνης στη σύγκρουση της 2ας Νοεμβρίου, η οποία κατεληξε με τη μεταφορα πολλων ατομων στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 14 άνθρωποι ειχαν τραυματιστεί, απο τους οποιους οι 10 ειναι εργαζομενοι και οι 4 αστυνομικοι. 

(Μτφ απο Arbetaren)

4 σχόλια:

  1. Το Π.Α.ΜΕ φταιει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Intervention FMJ

      Kι ελεγα, δεν θα το πει κανεις; :P

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη Elva, αλλά το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ.
      Λοιπόν, για μαζέψτε λίγο το ΠΑΜΕ γιατί έφτασε στη Σουηδία πια!

      Εκείνο που δεν ξέρω ορέ παιδιά, επειδή από σπάνια ως καθόλου βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση τελευταία,
      αυτοί οι δημοσιογράφοι των αφεντάδων οι βαστάζοι, οι ...τηλεαστέρες,
      μαρτυράνε ότι κλείνουν αυτά τα διάφορα εργοστάσια εκτός Ελλάδας, για το κάνουν γαργάρα; Ή μήπως το λένε μα χρειάζεται μεταφραστής για να το καταλάβει κάποιος;

      ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Διαγραφή
    3. revoltanergosafragos

      Tωρα, ποιος το πιανει το Π.Α.ΜΕ; :-)

      Μη περιμενεις να σου πουν τα ΜΜΕ (και ειδικα στην Ελλαδα!) για το κλεισιμο εργοστασιων σε αλλες χωρες της Ευρωπης, αφου κατι τετοιες ειδησεις τους χαλανε τη ..σουπα!

      Εκτος και αν πλασαρουν τα δικα μας ΜΜΕ ως ..''χαρμοσυνη ειδηση'' κατα της ανεργιας το οτι θα αρχισουν να προσλαμβανουν οι κεφαλαιοκρατες πχ ΙΚΕΑ, κ.α, (φτηνο) εργατικο (και ανασφαλιστο) δυναμικο και βεβαια δεν θα πουν οτι αυτο συμβαινει MONO στις χωρες οπου εχει επεμβει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ κλπ ..κοινωφελεις οργανισμοι!

      Toυς συμφερει, ή οχι να ανοιγουν τα ματια του κοσμου; Η μηπως φταιει οτι δεν εχουν...μεταφραστες; :)

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...