26 Νοε 2011

Νάτη πάλι... η «ενότητα της αριστεράς» (...και οι +50 έδρες)



Ο ...γκουρού της διάσπασης, κόπτεται για την ...ενότητα!
Είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο για τις προσπάθειες «ενότητας της αριστεράς» και τους κίνδυνους που αυτή κρύβει για το ταξικό κίνημα.
Λέγαμε λοιπόν χαρακτηριστικά:
«...υπάρχει και τρίτο πλάνο.
Αυτό του ιδεολογικού-πρακτικού ευνουχισμού του ΚΚ* μέσω σχημάτων τύπου «ενωμένης αριστεράς».
Δεν θεωρώ τυχαίο τον πόνο που πήρε τα αστικά ΜΜΕ για την «διασπασμένη» αριστερά που δεν μπορεί να διεκδικήσει την ...εξουσία. Μάλιστα τελευταία, τα σχετικά σχόλια διανθίζονται και από την παρατήρηση πως ο εκλογικός νόμος προβλέπει για το πρώτο κόμμα (που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μία σύμπραξη ΚΚΕ-ΣΥΝ) και ένα μπόνους 50 εδρών στο κοινοβούλιο. Αρα, μας λένε μέχρι αυτοδύναμη κυβέρνηση κάνουν! Το γεγονός πως ο εν ισχύ εκλογικός νόμος εξαιρεί από το μπόνους των +50 εδρών τους συνασπισμούς κομμάτων, και αυτό δεν έχει επισημανθεί από κανέναν στις σχετικές συζητήσεις, επιτείνει τις υποψίες για την πίεση που επιχειρείται να ασκηθεί στο ΚΚΕ και τον κόσμο του, σε μία τέτοια κατεύθυνση. Παράλληλα με αυτά όμως έχουμε και άλλες «περιφεριακές» κινήσεις προς αυτό. Χαρακτηριστική η πρόσκληση που στάλθηκε σε red blogs, και στην οποία απαντάει ο «κόκκινος άνεμος»...»
Δεν προλάβαμε λοιπόν να τα γράψουμε, και έρχεται ο «σύντροφος Αλαβάνος» να βγάλει δελτίο τύπου για το ίδιο ζήτημα.


Απολαύστε τον:
ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – Δελτίο Τύπου
ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: “ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΡΙΖΕΙ 50 ΕΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΔ”
Συνέντευξη στο Κανάλι 10, (Γεωργιάδης και Κοκορίκος)
“Με την επιστολή υποταγής Σαμαρά κατέρρευσε όλη η φιλολογία περί αναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων με την τρόικα από τη ΝΔ. 
Σήμερα ο δικομματισμός είναι ένα κόμμα, το κόμμα της τρόικα. 
Για πρώτη φορά ο αριστερός χώρος μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Κόμματα και οργανώσεις του ριζοσπαστικού χώρου πρέπει να βρεθούν σε ένα τραπέζι για ένα κοινό πρόγραμμα με βάση την παύση πληρωμών. 
Όχι όμως μόνο αυτό. Σε περίπτωση διαίρεσης του ριζοσπαστικού χώρου, μια αναμενόμενη πρώτη σε ψήφους ΝΔ στις εκλογές – που μπορεί να γίνουν σε λίγες βδομάδες – θα έχει το πριμ των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. Σε περίπτωση ενότητάς του, ένα ενωμένο λαϊκό Μέτωπο έχει μεγάλη πια δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση και να αφαιρέσει τις 50 έδρες από τη ΝΔ, ανεξάρτητα αν δεν τις πάρει και το ίδιο επειδή μπορεί να θεωρηθεί συνασπισμός κομμάτων. 
Από τις δυνάμεις της αριστεράς εξαρτάται αν εκ  των προτέρων θα χαρίσουν ή θα αφαιρέσουν από τη ΝΔ 50 έδρες, που μπορεί να κρίνουν την πορεία του τόπου. 
Οι ευθύνες είναι ιστορικές. 
Ελπίζω ότι καμία αριστερή δύναμη δεν θα θελήσει τελικά να έχει ένα τέτοιο στίγμα στήριξης της δεξιάς, σε μια στιγμή μάλιστα πρωτοφανούς κρίσης” 
Αθήνα 24.11.2011
(το δελτίο τύπου από εδώ)

Φυσικά ο «σύντροφος» Αλαβάνος είναι αρκετά έξυπνος για πέσει στην χοντροκοπιά να πει πως τις +50 έδρες θα μπορούσε να τις πάρει το «λαϊκό μέτωπο» που φαντασιώνεται, και έτσι να φανεί πως αγνοεί ακόμη και τον εκλογικό νόμο, οπότε και μας διευκρινίζει (αφήνοντας κάποια αμφιβολία ωστόσο, αφού προσθέτει και το «μπορεί» στην πρόταση του) πως: «...ένα ενωμένο λαϊκό Μέτωπο έχει μεγάλη πια δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση και να αφαιρέσει τις 50 έδρες από τη ΝΔ, ανεξάρτητα αν δεν τις πάρει και το ίδιο επειδή μπορεί να θεωρηθεί συνασπισμός κομμάτων. ..»
-Τι κι’άν, οι ενωμένες αστικές (κατά τον Αλαβάνο) δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΆΟΣ) θα είχαν και σε αυτήν την περίπτωση απόλυτη πλειοψηφία όσον αφορά το αστικό κοινοβούλιο;
-Τι κι’άν, και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν να περάσουν ό,τι νόμο θέλουν; Ο «σύντροφος» Αλέκος όλα αυτά τα περιφρονεί μπροστά στις μεγάλες προοπτικές που θεωρεί πως ανοίγονται...
Και φυσικά δεν σταματάει εδώ, συνεχίζει ακάθεκτος και μας λέει πως ελπίζει ότι «καμία αριστερή δύναμη (δηλαδή το ΚΚΕ) δεν θα θελήσει τελικά να έχει ένα τέτοιο στίγμα στήριξης της δεξιάς». Οχι μόνο δηλαδή στηρίζεται σε μία ψευδή υπόθεση (των +50 εδρών που τάχα, κάτι θα καθορίσουν), αλλά βάση αυτής καταλήγει και σε ένα εξίσου αυθαίρετο συμπέρασμα: Πως αν το ΚΚΕ αρνηθεί τον ιδεολογικό-πολιτικό του ευνουχισμό, θα αποκτήσει το «στίγμα» της στήριξης της ... «δεξιάς». Βλέπουμε δηλαδή ήδη την βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επόμενη συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΚΚΕ από την μεριά των οπορτουνιστών.
Και μετά είμαστε «ψυχωτικοί» που βλέπουμε παντού «προβοκάτσιες», ...έτσι;

Ταυτόχρονα με αυτά, βλέπουμε πως δημιουργήθηκε και μπλογκ με την επωνυμία «πρωτοβουλία πολιτών(!) για μια ενωμένη αριστερά».
Και τι μας λένε αυτοί οι καλοπροαίρετοι (θέλουμε να πιστεύουμε) άνθρωποι;
Ας πάμε λίγο στα σχόλια που έκαναν στον «κόκκινο Άνεμο» (κοιτάξτε στα σχόλια):
-          «...Απευθυνόμαστε σε ψηφοφόρους-φίλους και όχι σε μέλη του ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ...»
-          «...δεν επιθυμούμε την συμμετοχή στην πρωτοβουλία μας μελών κομμάτων,...»

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιδιώκουν να ασκήσουν μια εξωκαταστατική (αφού η «πρωτοβουλία τους δεν αφορά τα μέλη των κομμάτων») πίεση, προς αλλαγή δεδομένων πολιτικών κατευθύνσεων. Σε διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από μέρους μου, οι απαντήσεις που πήρα κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές κρίνονται (από τον γράφοντα). Μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Ίσως να είμαι μυγιάγκιχτος και να βλέπω φαντάσματα, αλλά:
Γιατί η φιλοσοφία της «πρωτοβουλίας» αυτής, με παραπέμπει στις «αμεσοδημοκρατικές» μόδες του συρμού που επιδίωξαν να καταργήσουν κάθε συντεταγμένη δημοκρατική διαδικασία ούτως ώστε, στο όνομα της «άμεσης» ή της «συμμετοχικής», να καταργήσουν την δημοκρατία την ίδια;
Μέχρι στιγμής την περιφρόνηση των δημοκρατικών συντεταγμένων διαδικασιών την είχαμε δει σε τρεις περιπτώσεις, όλες από την αντίπαλη πλευρά του πολιτικού φάσματος.
  • Την πρώτη με την εκλογή του ΓΑΠ ως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από την «βάση» του κόμματος. Αυτή μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και ...φάρσα, αφού ήταν ο μοναδικός(!) υποψήφιος, και είχε ήδη εκλεγεί από τα ...όργανα(!!)
  • Την δεύτερη, στην παντελώς αντικαταστατική εκλογή του Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ (η Ντόρα[κλα] είχε την πλειοψηφία στα όργανα). Ήταν ίσως η πρώτη φορά που το Μητσοτακέικο δικαιούταν να καταγγείλει μεθοδεύσεις σε βάρος του! Αλλά επειδή ακριβώς ήταν το ...Μητσοτακέικο, κανείς δεν τους έδωσε σημασία.
  • Την Τρίτη φορά, αυτήν την φιλοσοφία την είδαμε να προσπαθεί να εφαρμοστεί από τους φοιτητές που ήταν ενάντια στις καταλήψεις (εδώ η κλιμάκωση της πρακτικής γίνεται φανερή). Μην έχοντας τα κότσια ή τα επιχειρήματα να υποστηρίξουν τις απόψεις τους στις συνελεύσεις, απλά τις παρέκαμψαν και μάζευαν υπογραφές στο ...ίντερνετ!
Τώρα λοιπόν και στα δικά μας (...και με τις υγείες μας), και μάλιστα ΚΑΙ από ανθρώπους που δηλώνουν ψηφοφόροι του Κόμματος (και που προφανώς η έννοια «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» τους είναι άγνωστη).
Οι πιέσεις λοιπόν προς την περίφημη «αριστερή ενότητα» αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, και όχι μόνο από κακοπροαίρετο κόσμο.
Δημιουργείται λοιπόν ένα ακόμη πολιτικό μέτωπο, το οποίο κατά το γράφοντα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί με κανέναν τρόπο.
*Όλοι οι συμμαχικοί πολιτικοί σχηματισμοί αναγκαστικά, κινούνται στην βάση της πιο δεξιάς οπορτουνιστικής παρέκκλισης που έχουν στους κόλπους τους. Είναι λογικό:
Εάν ο Α θέλει να προχωρήσει 100, ο Β 50, και Γ 20 μέτρα, τότε όλοι μαζί μόνο μέχρι τα 20 μέτρα μπορούν να βαδίσουν ενωμένοι....

29 σχόλια:

  1. Ενω συμφωνω σχεδον με ολο το κειμενο με την τελευταια προταση δεν ειμαι και πολυ σιγουρος.

    Ειχα ξαναγραψει για τον συνεπη χωρο της ΟΜΛΕ(ναι ξερω τι ειναι ο δημ.συγκεντρωτισμος και συμφωνω οτι ειναι σωστος τροπος εσωτερικης λειτουργιας ενος κομματος χωρις να σημαινει οτι ολοι 'αντεχουμε' οταν ερθει η ωρα να ειμαστε μειοψηφια) και οτι εκει βλεπω περιθωρια συμπορευσης.

    Καμια φορα τα 20 μετρα μπορει να ειναι το ζητουμενο. Ειναι θεμα στρατηγικης ικανοτητας να βλεπει καποιος ποτε πρεπει και ποτε οχι να κανει 'εκπτωσεις' στην αποσταση που θελει να διανυσει.(και το Λενιν πιθανον καποιοι τον κατηγορησαν οταν στην πρωτη την αστικοδημοκρατικη επανασταση του 17 δεν προσεδωσε σοσιαλιστικο χαρακτηρα αλλα ηταν θεμα τακτικης και ισως χρονου και συνθηκων προκειμενου να οικοδομησει το υποκειμενο για αυτην την υποθεση)

    Οταν τιθεται θεμα φασισμου γινονται αυτες οι 'εκπτωσεις' οπως και οταν η χωρα τελουσε υπο κατοχη με το ΕΑΜ

    Παραλληλα πρεπει να διασφαλιζεται οτι δεν χανουμε τον στοχο μας.

    Συγκεκριμενα στην παρουσα φαση(και για να τελειωνουν τυχον θολα σημεια μεχρι τωρα σε οτι γραφω) συμπορευση με θιασωτες της ΕΚΤ, και της ΕΕ και οσους θεωρουν οτι μπορουμε να προχωρησουμε αγκαζε και διπλα με οργανισμους του κεφαλαιου και δεν βλεπουν τις ιμπεριαλιστικες δεσμευσεις που απορρεουν απο την συμμετοχη μας ΔΕΝ γινεται.

    Επομενως τελειωνει η πιπιλα του ΣΥΡΙΖΑ(ασε που συναντηση της ΓΓ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι εφικτη και για τεχνικους λογους-καθε συνιστωσα εχει την αποψαρα της, ποιοι εκπροσωπουνται απο Τσιπρα ποιοι απο Λαφαζανη, ποιοι απο Αλαβανο ..)

    Οποιος θελει συμπορευση ας παει διπλα με το ΚΚΕ(εκει ειναι δεν εφυγε αληθεια λεω) ακομα και εαν διαφωνει και για οση αποσταση θελει να διανυσει ο ιδιος. Στην πορεια ισως αλλαξει και στοχους και δει πιο μακρυα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν πιάσει δουλειά τα παπαγαλάκια με την ενότητα της αριστεράς...

    Προειδοποιώ ότι το παρακάτω άρθρο είναι εμετικό παρόλο που "κόπτεται" για κοινή δράση... που να μην την ήθελε κιόλας
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/kke-eos-pote-i-igesia-toy-tha-arneitai-tin-koini-drasi-toy-kosta-mpoyka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @jorje7:
    Για τον Μ-Λ χώρο σου είχα εκφράσει την άποψη μου σε προηγούμενο ποστ. Χωρίς να διαφωνώ μαζί σου πως δεν υπάρχουν και αγεφύτωτες διαφορές, την σύμπλευση την θεωρώ αδύνατη για άλλους λόγους.
    Το περί "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" που είπα, δεν αναφέροταν στην καθόλα θεμιτή διαφορετική αντίληψη που μπορεί να έχει κάποιος (κάποιοι) για τις συμμαχίες του κόμματος. Αναφέροταν στον τρόπο με τον οποίον (εξωκομματική συλλογή υπογραφών από μη(!!!!!!!) μέλη) προσπαθούν να προωθήσουν την αντίληψη τους αυτή.
    Για το ΕΑΜ και την επταετία, είναι δύο αρκετά πολύπλοκες καταστάσεις που σηκώνουν ξεχωριστή και μεγάλη κουβέντα. Πάντως δεν νομίζω να διαφωνούμε ουσιαστικά. Ισως έπρεπε να είμαι πιο επιξηγηματικός.
    @Γιώργος:
    Επιασες τζακ-ποτ! Το κείμενο που δίνεις είναι τέλειο! Οποιος μας ξαναπεί για "ενότητα", μπορούμε να του το τρίψουμε στα μούτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε κανά-μανά η ιστορία της ενότητας, και μάλιστα από ανθρώπους που είναι ήδη πολιτικά τελειωμένοι (π.χ. Αλαβάνος).
    Ήθελα να'ξερα, πόσο χαμηλά θα πέσει πια αυτός ο τύπος; Δεν έχει καταλάβει ότι ακόμη και η ΚΟΕ (που είναι χειρότερη από αυτόν!) είναι έτοιμη να τον ξαποστείλει; Μου φαίνεται ότι μερικοί θα πρέπει επειγόντως να επισκεφτούν τον ψυχολόγο τους, αντί να εκνευρίζουν τον κόσμο με τις απέλπιδες προσπάθειες να διατηρηθούν στον αφρό.

    Προς jorje7:
    jorje7 πως ακριβώς εννοείς την "συμπόρευση" με το συνεπές κομμάτι της παλιάς ΟΜΛΕ; Και για να μην παίζουμε με τις λέξεις, φαντάζομαι εννοείς το ΚΚΕ(μ-λ) και το (Μ-Λ ΚΚΕ), γιατί αυτό είναι το μόνο οργανωμένο κομμάτι.
    Πως το φαντάζεσαι αυτό πρακτικά;
    Πιστεύεις ότι θα έχει μια (θετική προφανώς) σημασία σήμερα για την Ελληνική κοινωνία μια τέτοια κίνηση ή απλά θα ενέτεινε την σπέκουλα και προς τους δύο χώρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στο μεταξάουα κάποιος να πεί στον μεσιέ αλαβάνο ,ότι σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων με στόχο την κοινη κάθοδο στις εκλογές το μπόνους των 50 εδρών χορεύει πιρουέτες και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Trash

    Δεν διαφωνουμε καθολου θα ελεγα

    @Ανωνυμο

    Οι λογοι φυγης των ατομων της ΟΜΛΕ, λιγο πολυ σημερα εχουν δικαιωθει ιστορικα και σε μεγαλο βαθμο και απο το ΚΚΕ(δες και αποκατασταση Ζαχαριαδη, το ρολο του 56, κλπ), φυσικα η θεωρια των 3 κοσμων του Μ-Λ ΚΚΕ ειναι κατι που πιστευω(και πρεπει αν δεν εχει ηδη κανει) να απορριψει το ιδιο-ολοτελα λαθος.

    Απο εκει και περα η πορεια τους σε μεγαλο βαθμο ηταν συνεπης και ουσιαστικες διαφορες δεν βλεπω-μαλλον φαινομενο ιζνογκουντ εχουμε.
    Το προβλημα κυριως ειναι ο σεχταρισμος των 2 αυτων οργανωσεων και οχι τοσο ιδεολογικος και οτι εχουν ειπωθει πολλα μετα απο τοσα χρονια και το αντι-ΚΚΕ φοβαμαι οτι εχει ριζωσει σε καποιους.
    Επειδη ακριβως το μεγεθος του ΚΚΕ ειναι παρα πολυ μεγαλυτερο ισως πρεπει να δρασει πρωτο σε αυτην την κατευθυνση.
    Εφοσον ο στοχος προβλεπει οικοδομηση επιστημονικου (και οχι καποιου αυθαιρετου)σοσιαλισμου εκτος ΕΕ με βαση την συγκεκριμενη οικονομικη-κοινωνικη-πολιτικη θεωρια του μαρξισμου-λενινισμου και εχοντας ενσωματωσει την εμπειρια του σοσιαλισμου που γνωρισαμε-οποιος συμφωνει ειναι ευπροσδεκτος

    Απο ολους τους οργανωμενους χωρους το ΚΚΕ και αυτες οι 2 οργανωσεις συμφωνουν σε μεγαλο βαθμο, ΟΧΙ ομως και στην τκτικη αυτο ειναι αληθεια.

    Για την κοινωνια το αντικτυπο δεν θα ηταν ιδιαιτερα μεγαλο, μιας και το μεγεθος αυτων των 2 οργανωσεων δεν ειναι κατι σοβαρο, αν και σε συγκεκριμενους εργασιακους χωρους(Παιδεια) εχουν κατι να πουν. Αλλα δεν παυει να ειναι ενα τελος στην συγχυση(ειτε περιορισμος της)

    Btw η οποια ενοτητα κλπ δεν μπορει και δεν πρεπει να ειναι προιον κεντρικης συμφωνιας. Πρωτα θα συμπορευτουμε μαζι στους χωρους δουλειας, στις γειτονιες και μετα κεντρικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεταξύ μας, το ΚΚΕ περισσότερο συμφωνεί θεωρητικά/πολιτικά με το ΝΑΡ σε μερικά θέματα, παρά με τα μ-λ. Η θεωρία του μικροϊμπεριαλισμού είναι πολύ πιο κοντά στο ιμπεριαλιστικό πλέγμα του ΝΑΡ παρά στις θεωρίες της εξάρτησης. Ακόμη και ως συνθηματολογία οι "ρήξεις" και "ανατροπές" μάλλον προς τα εκεί παραπέμπουν, παρά στα συνθήματα του μ-λ χώρου, που έχουν ένα πιο αντιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

    Με τα μ-λ το ΚΚΕ έχει περισσότερα κοινά πιθανά σε ιστορικά θέματα (παρόλο που κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει -έως παραμένει εχθρικό- στο θέμα της Κίνας) ή σε θέματα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, οργάνωσης κλπ.

    Αν κατάλαβα τέλος καλά μιλάς περισσότερο για "κοινή δράση" (που νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς το ΚΚΕ(μ-λ) την προπαγανδίζει καιρό) και όχι για κεντρική συνεργασία. Με αυτή την μορφή συμφωνώ, απλά νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης και με άλλους χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θέλω να κάνω μια πρόταση - πρόκληση, σε κάθε καλοπροαίρετο αριστερό και ... "αριστερό":

    Παίρνοντας ως δεδομένα ότι:
    - Θέλετε πραγματικά την ενότητα.
    - Θέλετε να πάρει ο λαός την εξουσία.
    - Θέλετε να "χρησιμοποιηθεί" ο εκλογικός νόμος και το +50 έδρες να περάσει στα χέρια της Αριστεράς.

    Δεν έχετε παρά να βγείτε ανοιχτά (με Διακήρυξη ή ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο) και να δηλώσετε:

    "Έστω και με διαφωνίες σε επί μέρους ζητήματα, επειδή ... μπλα μπλα μπλα ..., καλείτε σε εκλογική και αγωνιστική συμπόρευση και υπερψήφιση του ΚΚΕ".

    Τι θα πετύχετε, έτσι;
    1. Θα βάλετε το ΚΚΕ προ των ευθυνών του
    2. Θα δείξετε έμπρακτα ότι είστε υπέρ της ενότητας
    4. Θα δώσετε τις 50 έδρες στο ΚΚΕ
    5. Θα αλλάξετε τα δεδομένα

    Για να σας δω λοιπόν ...
    Γιατί, ξέρετε, ο λαός μας λέει:
    - Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.
    - Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει.

    Ιδού η Ρόδος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tι κολημα ειναι αυτο με το ΚΚΕ ρε παιδακι μου ας πανε οι αλλοι αριστεροι να συνεργαστουν,γιατι δεν πανε και επιμενουν στο ΚΚΕ,μηπως εχουν πονηρους σκοπους;
    Κοιτα ποιος μιλαει για ενοτητα αυτος που εφυγε απο ενα κομμα το οποιο ηδη συσπειρωνει διαφορες αριστερες δυναμεις,αυτος που αφου εφυγε απο την "ενοτητα" μιλαγε για νεο ΕΑΜ,δεν παει καλα ο κοσμος μου φαινεται!
    Αγαπητε μου φαρε δεν καταλαβα τι ακριβως προτεινεις μηπως να το εκανες πιο λιανα.
    Τελος καλο θα ηταν να αναφερθείτε σε ενα αρθρο σας για την υπολοιπη Αριστερα και τις διαφορες της με το ΚΚΕ γιατι δεν μπορεσα να παρακολουθησω την παραπανω συζητηση σας,να μαθαινουμε και εμεις οι μικροτεροι ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνωμη ξεχασα την υπογραφη,ανωνυμος 901=Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. den tha itan poli aplo na stiriksoun ta ml komata klp, to PAME ke tis arganosis aftes?

    sto kato kato i ekloges den ine to pan, fisika ine vasikes ala oxi to pan, tote tha itan pio efkolo ean pistevoun ta komata tis aristeras oti exoun toso megales idoelogikes theoritikes diafores pou den boroun na sinergastoun san komata, as sinergastoun stis gitonies sta sindikata klp, pio aplo, ke poli pio dinamiko idika gia to simera, ti lete giafto?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Αναγνώστης:
    Αυτού του τύπου η προσέγγιση ΚΚΕ-ΝΑΡ που επισημαίνεις, νομίζω πως είναι επιφανειακή.
    Αυτό, γιατί αντίθετα με το ΝΑΡ, το ΚΚΕ ποτέ δεν έβαλε τον αντιμπεριαλιστικό αγώνα σε δεύτερο πλάνο. Οπότε πρακτικά το ΚΚΕ είναι πολύ εγκύτερα στα ΜΛ που αν και εξακολουθούν να έχουν θέση περί "πλήρους εξάρτησης", δεν υποστηρίζουν και κάποια συμμαχία με κομμάτια της αστικής τάξης (που είναι και το μεγάλο πρόβλημα του ΚΚΕ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Λάμπρος:
    Ευχαρίστως να σου απαντούσα αλλά, ...ο καθένας από αυτούς έχει και διαφορετικές διαφωνίες με το ΚΚΕ βρε παιδάκι μου, πως να τις λύσεις με όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως λοιπόν θα έχεις παρατηρήσει τότε TRASH, η θέση για την εξάρτηση δεν έχει σχέση με τις συμμαχίες με την αστική τάξη. Οπότε ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά τα..."μικροϊμπεριαλιστικά"!

    Ολίγον έγγυος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή έχουμε και μνήμη:

    Όταν αυτοί που έχουν κάνει “τιμημένη παράδοση” τη διάσπαση μιλάνε για “ενότητα της αριστεράς”…

    http://erodotos.wordpress.com/2011/11/28/enotita-aristeras-diaspaseis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όποιος πιέζεται από την Τρόικα , είναι άνεργος , δεν έχει να περάσει και βλέπει ένα μαύρο μέλλον,τον ενδιαφέρει πως να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση και όχι αν θα πάρει λίγες μονάδες παραπάνω κάποιο κόμμα στις εκλογές.
    Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για ανατροπές , το 1989 στήριξε τον Μητσοτάκη , το 2008 τον Καραμανλή και τώρα την Τρόικα.
    Στον διασπαστικό του ρόλο στηρίζεται το σύστημα για να μην καταρεύσει.
    Αν ένοιωθε αυτήν την μάχη όπως την νιώθει ο κόσμος θα προσπαθούσε με συμμαχίες να ενωθεί με τους πάντες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
    Δεν το ενδιαφέρει όμως αυτή η μάχη , αποτελεί απλώς μια αφορμή για εύκολη γκρίνια με πραγματικό στόχο την ενίσχυση του δικού του μηχανισμού.
    Ο Σοσιαλισμός όμως δεν είναι πραξικόπημα ούτε σταλινισμός είναι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να οργανώσεις την τάξη και όχι την σέχτα σου.
    Το ΚΚΕ είναι και αυτό μέρος του προβλήματος που θα προσπεράσει η κοινωνία στην κίνησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Όποιος πιέζεται από την Τρόικα , είναι άνεργος , δεν έχει να περάσει και βλέπει ένα μαύρο μέλλον,τον ενδιαφέρει πως να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση"

    Είναι απολύτως θεμιτό να ενδιαφέρεται γι αυτό. Θεμιτό δεν είναι κάποιοι καραγκιόζηδες να τον κοροϊδεύουν ότι αυτό θα γίνει με το να ενωθεί η ευρωαριστερά με τους άλλους, σε ένα πρόγραμμα που δεν θα παίρνει θέση ούτε καν για την Ευρωπαϊκή Ένωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανωνυμο 11.21

    Το ΚΚΕ στηριζει Τροικα??
    Το ΚΚΕ στηριζει Καραμανλη-Μητσοτακη??
    Διασπαστικο ρολο ως προς τι εχει??
    Επειδη δεν συμβαδιζει με Ψαριανους ''επαναστατες''? Επειδη δεν προσκυναει την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα και δεν συντασεται με τα υπολοιπα ευρωλιγουρια του τΣυριζα και λοιπων επαναστατν του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ?

    Γινε πιο συγκεκριμενος.
    Ο Σοσιαλισμος λες δεν ειναι σταλινισμος..Το εχουμε πει χι΄λιες φορες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ.
    Ειτε οδευεις προς την οικοδομηση του σοσιαλισμου ειτε ενισχυεις τις καπιταλιστικες μορφες παραγωγης.Αν θες κανε κριτικη σε αυτο οση θες σε οποιοδηποτε γγ οποιουδηποτε ΚΚ που ασχοληθηκε το ΚΚ με την οικοδομηση του σοσιαλισμου, εκει μπορει να βγει κατι γονιμο και να συνεισφερεις.ΟΧΙ ομως με αφορισμους και ταμπελες.

    Και για να το ξεκαθαρισουμε την ταξη (την εργατικη προφανως) ποιος την οργανωνει σε επαναστατικα πλαισια πραγματικης αλλαγης και ανατροπης?

    Το ΚΚΕ ακολουθει τον λενινισμο-ΕΑΝ δεν σου αρεσει αυτη η μορφη οργανωσης κανε κριτικη στον λενινισμο. Μην αγιοιποιειτε ομως τον Λενιν και την ιδια ωρα απορριπτεται τον λενινισμο. Μην αγιοποιειτε τον Αρη, το ΚΚΕ της δεκαετιας του 30-40 και ταυτοχρονα δαιμονοποιειτε τον Ζαχαριαδη και το Σταλιν.

    Δεν βλεπεται την αντιφαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Αναγνώστης:
    Η θέση του ΚΚΕ για ενδιάμεση θέση της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα προέκυψε μέσα από επιστημονική ανάλυση στοιχείων (π.χ. εξαγωγές κεφαλαίου) και όχι αυθαίρετα ή για να επιβαιβεώσει άλλες θέσεις του κόμματος. Και φυσικά είναι σωστή στο μέτρο που ανάμεσα στις ΕΠΑ και την Μποτσουάνα π.χ. υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες καπιταλιστικής ανάπτυξης.
    Βέβαια η θέση περί "ελληνικού ιμπεριαλισμού" δημιουργεί κάποια σοβαρά ιδεολογικά προβλήματα, καθώς εάν την πάρουμε τοις μετρητοίς αντιφάσκει λενινιστικά με την θέση του ΚΚΕ περί υπεράσπισης της πατρίδας, σε έναν πόλεμο με την Τουρκία π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το ΚΚΕ αρνείται την πολιτική συμμαχιών συλλήβδην. Δεν ξέρω γιατί κατέληξε στη θέση αυτή, ίσως από ιστορικά τραύματα και λάθη. Γι' αυτό και ως προϋπόθεση θέτει να συμφωνεί κάποια άλλη δύναμη απόλυτα μαζί του. Μα αν κανείς συμφωνεί απόλυτα μαζί του, δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε άλλο σχηματισμό. Εντάσσεται στο ΚΚΕ. Για να μην πω ότι δεν χρειάζονται καν άλλα κόμματα, εκτός αν είναι βιτρίνες. Συμμαχίες και μέτωπα δημιουργούνται με διαφορετικές δυνάμεις που συγκλίνουν σε κοινές θέσεις σε μια ορισμένη περίοδο όχι τυχαία, αλλά ανάλογα με το τι πρέπει να λυθεί κάθε φορά, ποια είναι τα κοινωνικά ώριμα προβλήματα, όπως έλεγαν και οι κλασικοί, και σ' αυτό περιλαμβάνεται και η υποκειμενική αντίληψη των διαφόρων εργατικών και λαϊκών στρωμάτων (γι' αυτό και βλέπουμε εργαζόμενους να επιλέγουν, παρά τα κοινά συμφέροντα, διαφορετικές πολιτικές εκπροσωπήσεις). Το ΚΚΕ δεν έχει προτείνει καν ένα πρόγραμμα το οποίο, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τη μακροπρόθεσμη γραμμή του, θα βοηθά να δημιουργείται μια ευρεία λαϊκή κοινωνική και πολιτική συμμαχία που να απαλλάξει τη χώρα από το αφόρητο χρέος, την Τρόικα και τα μνημόνια στο όριο που αυτό νομίζει ότι εξασφαλίζει μια πορεία ανατρεπτική. Αναρωτιέμαι αν ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει από την υπεράσπιση των άμεσων διεκδικήσεων των εργαζομένων μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ευρεία αναδιανομή εισοδήματος και του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των μικρομεσαίων , εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων κλάδων της οικονομίας και σχεδιασμός της παραγωγής υπέρ των αναγκών του λαού, πλήρης εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, συντακτική συνέλευση, απόλυτη ελευθερία και δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, κατοχύρωση του εργατικού ελέγχου, βρίσκεται ή όχι μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που θεωρεί απαραίτητο το ΚΚΕ. Αν βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία υπό την έννοια ότι αυτές οι αλλαγές ή η πάλη γι αυτές αλλάζει το συσχετισμό δύναμης και δημιουργεί καταστάσεις ευνοϊκές για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Και αν ναι, γιατί δεν το προτείνει να δει ποιοι θα ανταποκριθούν; Γιατί δεν πιέζει ώστε να μετατοπιστούν προς αυτή την κατεύθυνση άλλες δυνάμεις αριστερές, αλλά απαιτεί να προσχωρήσουν απόλυτα στις θέσεις του; Αν όλα τα παραπάνω, που αναφέρονται σχηματικά, δεν βοηθούν να ανοίξει ο δρόμος προς την λαϊκή εξουσία, ας μου εξηγήσει κάποιος από τους συνομιλητές με επιχειρήματα το γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @faros
    Παραβλέπεις ότι χωρίς κείμενα το κάναμε ήδη ψηφίζοντας ΚΚΕ στις εκλογές για βουλή ευρωβουλή.Το κάναμε ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της Λ.Συσπείρωσης.Το κάναμε στηρίζοντας το οικονομικά σε εξορμήσεις.Και θα συνεχίσουμε να το ψηφίζουμε και να το στηρίζουμε.Έστω και με διαφωνίες σε επί μέρους ζητήματα όπως γράφεις.
    Στις εκλογές όταν γίνουν με την βοήθεια των συνοδοιπόρων του το ΚΚΕ θα λάβει 11 ,12 ίσως και 15 %.Θα είναι σημαντική νίκη.Χωρίς να αλλλάζει την ζωή μας,αλλά νίκη .Ίσως επιτέλους μπούμε σε προεπαναστατική περίοδο.Και εγώ και άλλοι αντέχουμε να ζούμε με την ελπίδα. Κάποιοι χωρίς δουλειά,πεινάνε και δεν αντέχουν. Αυτούς πως θα τους κρατήσεις κοντά στο κόμμα; Πόσο θα περιμένουν μια επανάσταση από ένα μέτωπο που βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία ακόμα ; Η πρωτοβουλία αποτελείται από φίλους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όλοι αντιευρωπαιστές προς @jorje7 αυτό. Εγώ είμαι ΚΚΕ. Φίλοι της Πρωτοβουλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν και αυτοί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος έχει τα όρια του.Όπως και το ΚΚΕ.Εμείς του ΚΚΕ ποτέ δεν θα ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ.Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ΚΚΕ.Αδιέξοδο λοιπόν.Δεν είναι εφικτή μια συνάντηση λές jorje7. Είναι ,γιατί μιλάμε για συνάντηση ηγετών κομμάτω ν.Αν θέλουν θα πάνε. Προσδοκούμε να ενωθούν ; Όχι ! Αυτό που θέλουμε είναι να αποδεχτούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου.Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όλοι όπως τώρα.Το ΚΚΕ υπάρχει μόνο και οι άλλοι θα βυθιστούν στο 3% και τέρμα. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αριστερά και το ΚΚΕ θα μείνει στο 7%.Είναι στρουθοκαμηλισμός που λύνει το πρόβλημα.Δεν σε βλέπω --δεν υπάρχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @TRASH

    Καταλαβαίνω την εξωκαταστατική πίεση που αναφέρεις. Μην το φέρνεις ως δικαιολογία όμως.Γιατί διαφωνείς στην ουσία και όχι στους τύπους.Διαφωνείς σε μια τυπική συνάντηση Παπαρήγα-Τσίπρα. Στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Παπούλια βρέθηκαν δίπλα δίπλα και αντάλλαξαν 2 κουβέντες για το αι-παντ.Αυτό σε ενόχλησε ; Να καταλάβω δηλαδή πιο είναι το όριο. Γιατί η Α.Παπαρήγα είναι άνθρωπος του διαλόγου και με οξυδέρκεια.Όσοι είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε το διαπιστώσαμε.

    Λένε κάποιοι άλλοι φίλοι μου από το ΚΚΕ πως αν η Παπαρήγα συναντήσει τον Τσίπρα θα είναι προδοσία γιατί το 90 ο ΣΥΝ θέλησε να διαλύσει το ΚΚΕ.Και μας λένε σταματήστε γιατί θα σας παρεξηγήσουν.Αυτό είναι το πρόβλημα τους ρώτησα ; Και προδότη να με θεωρήσουν εγώ Κάπα Κάπα θα είμαι μια ζωή δεν αλλάζω κόμμα, ούτε και την άποψη μου για προσέγγιση !

    Αν είναι αυτό πείτε το δυνατά και αφήστε τα εξωκαταστατικά θέματα.

    Ναι ο ΣΥΝ αυτό έκανε και η Παπαρήγα το 91 κέρδισε την εσωκομματική μάχη και τον Δραγασάκη και έσωσε το ΚΚΕ από την διάλυση .Θεωρητικά πάντα γιατί ΚΚΕ θα υπήρχε και ας λεγόταν Νέο ΚΚΕ ή αλλιώς.Αν έχανε την μάχη του ΚΚΕ η Παπαρήγα , οι σύντροφοι της ο Καλούδης, ο Τσολάκης ,ο Γόντικας θα έφευγαν και θα έκαναν άλλο,δεν ξέρω αν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο σήμερα.Δέχομαι ότι ήταν ύπουλο να την κοπανήσουν οι ηττημένοι και να πάνε στο ΣΥΝ.Αλλά μπας και δεν θα έφευγαν αργότερα ο Μίμης, ο Δραγασάκης,ο Λαφαζάνης από το ΚΚΕ;Το πολιτικό χάσμα υπήρχε.

    Πέρασαν 21 χρόνια.Πόσο θέλετε να κρατήσει ακόμα ; Να φυσήξουμε να εξαφανίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους οπορτουνιστές ; Μα αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε η Δημοκρατική Αριστερά ή το ΚΚΕ Εσωτερικού.Πάντα θα υπάρχουν οπορτουνιστές.

    Εντάξει σύντροφοι και εγώ ξενύχτησα και πανηγύρισα το 93 που ο ΣΥΝ έμεινε στο 2,9 %. Και εγώ συμφωνούσα να μην τους καλούμε στα συνέδρια και να καλούμε τους πασοκονεοδημοκράτες.Γέρασα μάλλον και κουράστηκα.Δεν ξέχασα ,κουράστηκα να κάνω πως δεν υπάρχουν.Επέζησαν και έξω από την βουλή, μεταμορφώθηκαν, άλλαξαν ονόματα πάντα θα τους έχουμε μπροστά μας γιατί ένας κόσμος τους εμπιστεύεται.

    Τελειώνω. Ας είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που είναι κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης Παπαδήμου.Υπάρχουν και τα ΜΛ ,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η παρέα του Μίκη. Οι 2 μεγάλοι είναι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι άλλοι που σφάζονται για την εξουσία πασοκια, νουδούλες και εθνικιστές τα βρήκαν.

    Παπαρήγα και Τσίπρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να τα πουν στο τηλέφωνο ρε φίλε. Έχουμε πόλεμο με τους σοσιαλφασίστες.Εουμε χουντικούς για αρχηγούς.
    Η Αλέκα είναι μεγαλόψυχη , ο Τσίπρας το 91 ήταν ανήλικος, ας πάμε ένα βήμα μπροστά.Να συναντηθούν.
    Όταν τα πουν να βγουν όπως έκαναν στην Πορτογαλία και να πούμε διαφωνούμε σε 100 θέματα συμφωνούμε σε 1 γεια σας και χαρά σας. Να δει ο λαός πως οι 2 διαφωνούντες με το μνημόνιο είναι πολιτισμένοι τύποι δεν παντρεύονται ,δεν αγαπιούνται αλλά άμα λάχει μπορεί να πάνε σε μια πορεία μαζί με κοινό αίτημα. Άμα λάχει τους καλούμε και σε συνέδριο.Άμα δεν λάχει θα επιζήσουμε.

    @ανώνυμος 12:40 Το ΚΚΕ έκανε συνεργασίες με την Αλέκα στο τιμόνι.Με το ΔΗΚΚΙ ,εκλογική συμμαχία σε Δημοτικές-Νομαρχιακές. Ανοήτη συνεργασία με ένα πασοκικό απόκόμμα,την φάγαμε όμως χωρίς διαμαρτυρία.Επίσης με την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών.Με το ΣΥΝ είχε συνεργαστεί στα Γρεβενά το 1994 και πήραν τη νομαρχία.Ποτέ άλλοτε.Το ΚΚΕ δεν θέλει το ΣΥΝ, δεν είναι ενάντια στις συμμαχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. From:
    http://leninreloaded.blogspot.com/2011/11/vi.html

    Τα αποτελέσματα του τελευταίου δημοψηφίσματος, στο οποίο ήταν εφικτή η επιλογή πολλών απαντήσεων ταυτόχρονα:

    Ο ΔΡΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΕΝΌΤΗΤΑ ΠΕΡΝΆΕΙ ΑΠΌ...

    την συντριβή του οπορτουνισμού
    59 (25%)

    την συμφωνία σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα
    52 (22%)

    τη γιγάντωση ενός ακηδεμόνευτου, επαναστατικού χαρακτήρα εργατικο-συνδικαλιστικού κινήματος
    76 (32%)

    τη διάλυση των υφιστάμενων αριστερών κομμάτων
    15 (6%)

    δεν υφίσταται τέτοιος δρόμος
    31 (13%)

    δεν έχει πλέον κανένα νόημα
    12 (5%)

    είναι παραπλανητικός ως ζητούμενο σήμερα
    43 (18%)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μιας και γράφει ο καθείς την άποψή του εδώ ως άτομο, θα ήθελα κι εγώ να θέσω κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς προς την ομήγυρη.

    Να πω εξαρχής ότι εγώ δεν βλέπω (με την έννοια του "δεν θέλω") κάποια κεντρική συνεργασία σε αυτή την φάση. Κατά τη γνώμη μου οι συνεργασίες ποτέ δεν είναι ακριβώς ισότιμες. Πάντα υπάρχει μια ηγεμονεύουσα αντίληψη, η οποία δημιουργείται με πολλούς τρόπους κι όχι απαραίτητα με βάση το μέγεθος. Π.χ. η ΕΑΡ ήταν ηγεμονεύουσα αντίληψη κατά την δημιουργία του ΣΥΝ όχι φυσικά λόγω....μεγέθους, αλλά γιατί για διάφορους λόγους το ΚΚΕ έκανε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές εκείνη την εποχή. Ακόμη λοιπόν κι αν σε μια... γραμματεία υπήρχαν 5 του ΚΚΕ και 1 της ΕΑΡ, η ηγεμονεύουσα αντίληψη και κατεύθυνση ήταν αυτή της ΕΑΡ και φαινόταν καθαρά και εξαρχής στο περίφημο "κοινό πόρισμα".

    Σήμερα λοιπόν κάτω από ποιά αντίληψη θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχήμα;

    Ο ΣΥΝ αρνείται επιμόνως να φύγει από το πλαίσιο της ευρωαριστεράς και τις παραδόσεις του ευρωκομμουνισμού με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ αν επεκτείνουμε την "αριστερά" και προς τον...Κουβέλη, εκεί κι αν μπαίνουν θεμελιακά πλέον ζητήματα, αφού αυτοί δεν δέχονται ούτε καν την ταξική πάλη και θεωρούν ως..."αναγκαίο κακό" την εκμετάλλευση!

    Αυτά λοιπόν δεν είναι θεωρητικά "μικροζητηματάκια" που κουβεντιάζουν μεταξύ τους μεταξύ τυριού και αχλαδιού οι υπεύθυνοι των κομμάτων σε ζητήματα ιδεολογίας, είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή σου παρέμβαση και κυρίως την πρότασή σου στον κόσμο!

    Μέτωπο λοιπόν κεντρικά πολιτικά με τέτοιους όρους δεν μπορεί να γίνει.

    Αυτό που προτείνει ο Παπαϊωάννου πιο πάνω ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Άντε να τηλεφωνηθεί η Αλέκα με τον Αλέξη. Άντε να πάνε και για καϊφέ. Ε και; Τι άλλο θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο πέρα από μια βιτρίνα που θα χρησιμοποιόταν μετά από τον καθένα σύμφωνα με τους κρυφούς του πόθους;

    Μπορώ από τώρα να φανταστώ κάποιους τίτλους:
    "Σπάει η ακαμψία του ΚΚΕ"
    "Φως ενότητας για την αριστερά"
    "Φεύγουμε επιτέλους από την εποχή του δογματισμού;" (ερώτημα και καλά...)
    "Στάλιν τέλος" (από τους πιο τολμηρούς)
    Θα σας άρεσε μια τέτοια ιστορία εντυπώσεων και κενολογίας που θα συνόδευε μια κοινή ανακοίνωση του τύπου "Διαφωνούμε κάθετα με το μνημόνιο και θα δώσει ο καθένας όλες του τις δυνάμεις για να αντισταθεί σε αυτό."; Εμένα πάλι όχι.

    Προσωπικά θα θεωρούσα πολύ πιο ουσιαστικό να σταματήσει (χωρίς ΚΑΜΙΑ συμφωνία) η κλάκα που κάνει ο ένας στον άλλο (συστηματικά μέσα από "άρθρα", "ειδήσεις", δημόσια υπονοούμενα κλπ), παρά να συναντηθούν οι δύο αρχηγοί στα πλαίσια του..."πολιτισμού". (Όχι να σταματήσει η κριτική, για την κλάκα μιλώ) Θα θεωρούσα πολύ πιο ουσιαστικό να έρθουν σε επαφή συνδικαλιστές σε σωματεία, σε μπλοκ κλπ. στο δρόμο ΟΛΟΙ οι χώροι που κινητοποιούνται και δρουν ενάντια στο αστικό μπλοκ (Κι ας υπάρχουν και μικροαστοί μέσα τους, οι οποίοι γενικά μπαλατζάρουν εκ φύσεως. Έτσι κι αλλιώς και το ΚΚΕ έχει μικροαστούς.), παρά να γίνουν κινήσεις για το θεαθήναι, αβαντάροντας εμμέσως πολιτικές χωρίς να δηλώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. (συνέχεια)
    Αλλά απ' την άλλη να ρωτήσω τους υποστηρικτές της ενότητας: Ήταν ή δεν ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για κοινή στάση της αριστεράς τα γεγονότα ΚΚΕ-αναρχοειδών στο σύνταγμα; ΠΟΥ ήταν λοιπόν αυτή η ενότητα; Εδώ κάποιοι..."ενωτικοί" σχεδόν ήταν ικανοποιημένοι που το ΚΚΕ "έμαθε" ότι η περιφρούρηση δεν το σώζει! Άλλοι κρατούσαν ίσες αποστάσεις, κάποιοι έβλεπαν ΚΚΕ και..."κόσμο", ό,τι ναναι! Και μιλάμε για μια φάση όπου το ΚΚΕ είχε 1 νεκρό και δεκάδες τραυματίες!!

    Έτσι οικοδομείται η ιδέα της ενότητας ρε παιδιά; Γιατί εγώ έτσι βλέπω να πριμοδοτείται η διχόνοια και η τάση του άλλου που λέει "μακρυά απ' αυτούς, 2 ώρες και 5 χλμ απόσταση μίνιμουμ, για να είμαστε σίγουροι"!

    Με αυτό δεν θέλω να πω ότι το ΚΚΕ είναι άμοιρο ευθυνών ή αθώο για την (όχι και τόσο καλή) κατάσταση που υπάρχει. Θέλω να πω ότι υπάρχει πρόβλημα κι από τις δύο μπάντες, απλά διαφέρει η στάση/προπαγάνδα του καθενός. Ε εντάξει, αυτός που θέλει πραγματική υπέρβαση ας την αποτολμήσει κιόλας με ένα ουσιαστικό τρόπο, όχι να πετάει μονίμως το μπαλάκι αλλού.

    Υγ: Η "Ενωμένη αριστερά" στην Ισπανία πήρε το 7% των ψήφων, όσο δηλαδή πιθανά να χτυπάει κι ο ΣΥΝ. Εδώ τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μια Ενωμένη Αριστερά θα χτυπήσει το...25%? Αθροίζετε τα ποσοστά προσαυξημένα λόγω μνημονίου; Δεν είναι και πολύ σοφό αυτό. Δυστυχώς η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν κατακτιέται μόνο με ενότητες και κοινά χαμόγελα κι "ελπίδες".
    Χρειάζονται κι άλλα πράγματα, ειδικά όταν τον πηδάνε όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Papaioannou: Γειά σου Φίλε μου !
    Εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως τους ποβληματισμούς σου, εσύ όμως μου αποδίδεις ένα χαραχτηρισμό (ότι παραβλέπω ...), ενώ δεν απαντάς σε κανένα από τα επιχειρήματα που παρέθεσα !

    Να το ξαναπώ πιο απλά.
    Θέλουμε ενότητα στην Βάση ή στην κορυφή ;
    Δεν πρέπει να ενωθούμε πρώτα εμείς οι από κάτω ;
    Τι θα αποδόσει μια συνάντηση Παπαρήγα - Τσίπρα ;
    Απλά να αποδείξει ο ένας στον άλλον ότι ... υπάρχουνε ;

    Τι γίνεται, λοιπόν, στη βάση φίλε μου ;
    Να σου πω εγώ, με την πολιτική και συνδικαλιστική εμπειρία μου - είμαι 60 χρόνων.
    α. Στα συνδικάτα οι συριζαίοι υπηρετούν ένα κανονικά αντιΚΚΕ μέτωπο.
    β. Στην αυτοδιοίκηση το ίδιο.
    γ. Στις δουλειές συνεργάζονται (και ας μην πω τον τρόπο γιατί θα πρέπει να θίξω πρόσωπα) με τους πασόκους για θεσούλες, μεταθέσεις, πριμ κλπ.

    Βλέπεις να υπάρχει σημείο επαφής με τους κομμουνιστές ;

    Αλλά εγώ θα προσχωρήσω στην άποψή σου και θα πω να συναντηθούν οι δύο αρχηγοί - αλήθεια γιατί να μην συναντηθούν και με τον πασόκο και άλλους;

    Έτσι ;
    Χωρίς ατζέντα ;

    Αν πεις με ατζέντα, σε παρακαλώ βάλε τα ζητήματα που θα συζητηθούν.

    Εγώ, θα έβαζα τα εξής:
    1. Αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
    2. Λαϊκή Εξουσία.
    3. Μονομερής διαγραφή ολόκληρου του λεγόμενου χρέους.
    4. Κοινωνικοποίση των μέσων παραγωγής.

    Αυά, ΜΟΝΟ !
    Τι λες ;
    Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί κάποιος απόν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ μια τέτοια ατζέντα διαλόγου ;
    Αν είναι, να την κάνουμε κι εμείς εδώ αυτή τη συζήτηση, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους αρχηγούς !

    υ.γ.: Όσον αφορά το ΚΚΕ, η Παπαρήγα δεν είναι κάτι παραπάνω π.χ. από μένα, απλά σήμερα τυχαίνει να είναι ΓΓ. Το καταλαβαίνεις αυτό, πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Papaioannou :
    Αρχικά, και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, να ξεκαθαρίσω πως τον μέχρι κεραίας σεβασμό του καταστατικού και του δημοκρατικού συγκεντρώντισμού, δεν τα θεωρώ

    καθόλου "τυπικότητες", αλλά ουσιαστικό και αναγκαίο όρο για την διατήρηση της δημοκρατικής λειτουργείας του κόμματος.
    Εδώ θα ανοίγω μία παρένθεση, για να πω, πως κατά την γνώμη μου το ΚΚΕ είναι το δημοκρατικότερο κόμμα που υφίσταται, από την άποψη πως οι θέσεις της βάσης του

    εκφράζονται σε επίπεδο "κορυφής". Αυτό είναι κάτι που δεν ήθελα να το δω να αλλάζει, και οι ό,ποιες παρεκτροπές έχουν ιστορικά γίνει από αυτόν τον κανόνα, οφείλονται στις

    παραβιάσεις και όχι στην "κατα γράμμα" εφαρμογή του καταστατικού.
    Ετσι λοιπόν η διαφωνία μου, που αφορά τον συντεταγμένο ή μη, τρόπο διατύπωσης των διαφωνιών ή

    ακόμη και νέων προτάσεων, είναι (κατ'εμένα πάντα) πολιτική και ουσιαστικότατη. Πολύ δε περισσότερο που υπάρχουν οι διαδικασίες έκφρασης των "εξωκομματικών", και οι απόψεις τους λαμβάνονται υπόψην! Γιατί δεν μπορεί να έχω κλειθεί -πρόσεξε, ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ για να το κάνω- εγώ (δεν είμαι κομματικό μέλος), να εκφράσω άποψη μέχρι και για την αποκατάσταση του ...Βελουχιώτη, και να μην είχατε κάποιοι την ευκαιρία να καταθέσετε τις απόψεις σας στο Κόμμα για το ζήτημα των συμμαχιών. Από τα παραπάνω ελπίζω να καταλαβαίνεις πως δεν μου χρειάζεται κάποια "δικαιολογία".
    Μετά λες: να συναντήσει η Παπαρήγα τον Τσίπρα και να ...μιλήσουν! Να πει τί, η Παπαρήγα στον Τσίπρα; Αντε να πούνε για τα άι παντ. Για να του πει κάτι ουσιαστικό θα πρέπει να έχει ενταλθεί από την ΚΕ να "διαπραγματευτεί" κάτι, η οποία ΚΕ πάλι με την σειρά της, είναι ΥΠΟΧΡΩΜΕΝΗ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του συνέδριου! Αν είχε αποφασιστεί δρομολόγηση προς την "συννενόηση" με τον οπορτουνισμό, από το συνέδριο, θα εφαρμόζοταν ήδη... Και ως γνωστό οι αποφάσεις του συνέδριου, μόνο από συνέδριο αλλάζουν. Τα θεωρείς και αυτά "τυπικότητες"; Η επισήμανση του Φάρου πως η ΓΓ δεν είναι σε τίποτε "ανώτερη" από κάθε άλλο μέλος του κόμματος, είναι ουσιατικότατη και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται (για να μην καταντήσει κιόλας) σαν "κενό γράμμα" του καταστατικού. Το ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ για να αποφασίζουν οι "αρχηγοί" (και είναι καθήκον κάθε συνειδητού εργάτη να μην το αφήσει να γίνει ποτέ τέτοιο)! Το αν η ΓΓ είναι ή δεν είναι "διαλλακτικός άνθρωπος", κανέναν ρόλο δεν παίζει (ή τουλάχιστον ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παίζει) στην πολιτική του κόμματος, η οποία αποφασίζεται στην βάση του από τα μέλη. Ολα τα παραπάνω, γαμώτο, είναι βαθειά ιδεολογικά. Είναι η προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη, του "η εξουσία των ανθρώπων αντικαθίσταται από την διαχείρηση των πραγμάτων".
    Αλλά, άντε και πες πως η Αλέκα το έκανε το εσωκομματικό πραξικόπημα, καταργόντας κάθε έννοια καταστατικού και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, και πήγε να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα. Μα ο Τσίπρας (σύμφωνα με το δικό τους καταστατικό τώρα) δεν αντιπροσωπεύει παρά τον ..εαυτό του, αφού οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για κανέναν άλλον εκεί μέσα! Εξού και δεν λογοδωτεί και σε κανέναν για ό,τι λέει!Τίποτε δηλαδή δεν θα εμποδίσει την άλλη μέρα τον Αλαβάνο π.χ. να θεωρεί "δικαιολογημένες" τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος απεργών όπως στην 48ωρη, ή την νεολαία του ΣΥΝ να καταγγέλλει τον ...ΣΥΝ(!), όπως π.χ. στο θέμα των 300 μεταναστών της Νομικής (Υπατίας). Μύλος!
    Αυτά τα ολίγα "επί της διαδικασίας", και τις πολιτικές μου διαφωνίες (που είναι βουνό) δεν τις έχω εκφράσει ακόμη, γιατί και στην περίπτωση που δεν υπήρχαν, θεωρώ τα παραπάνω απαγορευτικά από μόνα τους, για κάθε προσπάθεια προσέγγισης με τον οπορτουνισμό.
    Υ.Γ.
    Το ξέρω πως σε έχω πάρει από τα μούτρα, από την πρώτη στιγμή. Ελπίζω να μην το πάρεις προσωπικά. Πολιτική είναι η διαφωνία, δεν γνωριζόμαστε εξάλλου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Faros , TRASH και ανώνυμοι αναγνώστες.

    Χρήσιμα όλα τα γραφόμενα σας.
    Οι επισημάνσεις σας είναι καλόβουλες και τις λαμβάνουμε υπόψη μας για την υπό διαμόρφωση πρωτοβουλία μας.Συγκεντρώνουμε απόψεις και από φίλους του ΚΚΕ και από τον χώρο του Σύριζα και τις συζητάμε όλες.Στο μπλογκ http://enomeniaristera.blogspot.com/ και στην σελίδα του Facebook θα δημοσιοποιήσουμε αν και πως θα προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Papaioannou: Δεν γνωρίζω φυσικά σε τι αναφέρεσαι, κάνε ό,τι καταλαβαίνεις, μια επισήμανση όμως θα μου την επιτρέψεις.

    - Μήπως πίσω από την φιλολογία ξανά και ξανά για την δήθεν ενότητα της αριστεράς κρύβεται κάτι άλλο ;
    π.χ. πως θα γίνει κατορθωτό να ξαναγελαστεί ο κόσμος και να (ξανα)εγκλωβιστεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος ...
    Προσοχή, παρακαλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...