14 Νοε 2011

Ρωμιοσύνη σε...αποσύνθεση;




Nα, λοιπον, που φτασαμε, (οχι...αισιως, βεβαια), λιγες, μολις, μερες πριν την επετειο του Πολυτεχνειου, που για καποιους, τους ιδιους παντα σε ολες τις εποχες, ειναι μεγαλη...."φασαρια" και αρκετες χιλιαδες ευρω σε μισθους και επιδοματα, τα οποια ενω σε ...εποχες "κρισης" περικοπτονται για... σχολεια, ....νοσοκομεια και κλπ δημοσιες δαπανες, παρ ολα αυτα  .....7000 αστυνομικοι, (!) αναμενεται να περιπολουν τους δρομους,...."για την αποφυγη επεισοδιων", που ολοι ξερουμε ποιοι και γιατι τα υποκινουν!!

Ετσι, στις αλλοκοτες αυτες μερες, ισως και να μην ειναι τοσο..."αλλοκοτο", πια, να εμφανιζονται προσωπα, σε διαφορα καναλια, οπως π.χ ο Καρατζαφέρης, στους Νέους Φακέλους, του Σκαϊ, οπου αναμενεται να ερωτηθει για τη συμμετοχη του στη ...νεα κυβερνηση, "τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, το μέλλον της οικονομίας, αλλά και για την κριτική που δέχτηκε ο ίδιος και τα στελέχη του ΛΑΟΣ". 

Να, που ολα βαινουν..."ομαλως" για καποιους, που ουτε στα πιο ....τρελλα ονειρα τους δεν θα ηλπιζαν να παρουν μερος στη κυβερνηση της χωρας, μια κυβερνηση ευτυχως, οχι εκλεγμενη απο το λαο της, γιατι νομιζω οτι οι περισσοτεροι, ειδικα οσοι απο εμας ζουνε μακρια και ...αηδιαζουν με τα οσα τωρα συμβαινουν στην Ελλαδα, θα ειχαμε και τη τελεια δικαιολογια να αποποιηθουμε μια και καλη την ...ελληνικη υπηκοοτητα και να τελειωνουμε, επιτελους, με το διεστραμμενο αυτο κομματι μιας.... "ελληνικοτητας" που δεν θυμιζει τιποτα απο τη χωρα που μεγαλωσαμε.....


Απο την αλλη πλευρα, βεβαια, δεν μπορω να πω οτι τα νεα ειναι ιδιαιτερα...αισιοδοξα για οσους ειναι ξεκαθαρα υπερ ενος μετωπου το οποιο χρειαζεται, οσο τιποτα αλλο τη στιγμη αυτη, απεναντι στη μαυρη αυτη λαιλαπα που μας εχουν βαλει και που ειναι αγνωστο, πια, πως και ποτε θα βγουμε απο τετοιες καταστασεις φτιαγμενες με τις ...ευλογιες των εταιρων μας, οι οποιοι ενω ...κοπτονται για δικαιωματα και δημοκρατιες .....(μακρια απο αυτους!), δειχνουν να εχουν...."τυφλωθει" και "κουφαθει" οσον αφορα τα του οικου τους και των περιξ αυτου!

Ενα προσφατο παραδειγμα που για μενα τουλαχιστον ειναι απογοητευτικο και ενδεικτικο της καταστασης, ειναι μεταξυ αλλων και καποια σχολια που τυχαια διαβασα τις αλλες, στο Redfly, για τη συνεντευξη της Λιανας Κανελλη στο ΒΒC, σχετικα με τις απαντησεις της.


Καποιοι σχολιαστες, (κριμα που συχνα, σε τετοια ζητηματα, δεν υπαρχουν και ...γυναικες σχολιαστριες!) δηλωνουν οτι δεν εμειναν ευχαριστημενοι απο τις απαντησεις, αλλοι περιμεναν να μιλησει περισσοτερο για το ταδε θεμα, αλλοι υποστηριζουν οτι η θεωρια του "κάντε την Κανέλλη ΓΓ να πάρετε 30%" ειναι ανοησιες και λιγοι απο τη συζητηση αυτη δειχνουν να καταλαβαινουν πραγματικα πως λειτουργουν σε τετοιες περιπτωσεις οι....πενταλεπτες συνεντευξεις τετοιων καναλιων, που δεν εχουν σκοπο, βεβαια, να κανουν οπως- σωστα- λεει, καποιος αναγνωστης, "σοσιαλιστικη προπαγανδα στο βρεττανικο ακροατηριο και μαλιστα με ορολογια που δεν θα γινει με κανεναν τροπο κατανοητη απο αυτο το κοινο!".

Μετα ακουμε συχνα και το ερωτημα αν μπορούν τελικα οι ψηφοφόροι και οι στρατευμένοι στην Αριστερά, που νοιάζονται περισσότερο για το περιεχόμενο παρά για την «ταμπέλα», να προσδοκούν ότι θα πολεμήσουν τον νεοφιλελευθερισμο και κατα ποσο ειναι εφικτο κατι τετοιο, εφοσον σε αρκετες χωρες της Ευρωπης υπαρχουν τουλαχιστον δυο ειδη αριστερας, η μετριοπαθής, που συχνα ταυτιζεται με τη συμμορφωση προς τους κανονες του παιχνιδιου και η ριζοσπαστικη με την αναμετρηση εναντια τους, λαμβανοντας βεβαια υπ οψη και ολους τους ''κινδυνους'' που συνεπαγονται από μια τολμηρή στάση.


Μηπως ομως αντι να κοιταμε τη μεγαλη εικονα, αναλωνομαστε συχνα σε επουσιωδεις λεπτομερειες χανοντας το...δενδρο και στη δικη μας περιπτωση αυτο που λεμε ....ρωμιοσυνη και που για οσο καιρο θα βρισκεται στα χερια επικινδυνων ανθρωπων θα παραμενει σε κατασταση.....αποσυνθεσης!



12 σχόλια:

  1. Αφορμη ηταν ενα αρθρο, (που αν και δεν συμφωνω, βεβαια, με ολα τα σημεια του), απο τη Monde Diplomatique, που αναρρωτιεται πού βρίσκεται η Αριστερά την ώρα της οικονομικής θύελλας;

    http://bit.ly/taGNYc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Όπου και αν πάω, η Ελλάδα με πληγώνει " !

    Απ΄ την άλλη, όμως, την αγαπάμε τη ρημάδα ...
    Η χώρα μας είναι ...

    Δεν μας φταίει αυτή.
    Οι κυβερνήτες της μας φταίνε !
    Κυρίως, η τάξη που μας κυβερνάει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "πού βρίσκεται η Αριστερά την ώρα της οικονομικής θύελλας; "
    Για την "αριστερά" δεν ξέρω, όποιος την βρει ας την ρωτήσει.
    Οι κομμουνιστές πάντως βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές, στους δρόμους...
    Οσο τους φτάνουν οι πάντα ανεπαρκείς για τα καθήκοντα που βάζουν στους εαυτούς τους, δυνάμεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Η αποσύνθεση ξεκίνησε τη δεκαετία του '80.
    Το σκουλήκι κατέτρωγε τους ιστούς του λαϊκού κινήματος, μεθοδικά και συντονισμένα.
    Γι αυτό σήμερα ο λαός δεν ξεσηκώνεται, γι αυτό υπομένει (ακόμα) μοιρολατρικά την καταδίκη του.
    Μα και από την εδώ πλευρά, υπάρχουν αδυναμίες. Να τις παλεύουμε κι αυτές!
    Γείτονάς μου σε συζήτησή μας σήμερα, μου είπε πως θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ, (πολύ μεγάλο λογαριασμό-δύο σπίτια), επειδή είναι νόμος του κράτους. Παρόλο που δυσκολεύεται πολύ. Κατέβηκε στις πορείες και τις απεργίες, συζητήσεις επί συζητήσεων, ενθουσιασμός στην αρχή, και μετά ο ΦΟΒΟΣ!
    Δεν έχουμε να παλέψουμε μόνο με το σύστημα και τους εκφραστές του. Παράλληλα πρέπει να δίνουμε μάχη καθημερινά με τις μικροαστικές αντιλήψεις και το φόβο. Εκεί στηρίζονται οι κυβερνώντες, στο φόβο του λαού. 80% αποδοχή έχει ο Λ.Π. στις δημοσκοπήσεις...
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να προσθέσω, πόσο δίκιο έχει ο TRASH με αυτό που λέει..:

    "Οσο τους φτάνουν οι πάντα ανεπαρκείς για τα καθήκοντα που βάζουν στους εαυτούς τους, δυνάμεις τους..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. faro

    Aυτο που λες ισχυει. Το συνειδητοποιουμε ολοι ολο και πιο πολυ και το σιγουρο ειναι οτι δεν φταιει ο λαος που τον κρατουν ...δεσμιο με ανεργια και διαφορα χαρατσια που του επιβαλλουν, αλλα η αστικη ταξη που επιβαλλει τη δικη της ιδεολογια και τους δικους της κανονες του παιχνιδιου, αδιαφορωντας για τις συνεπειες στους εργαζομενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤRASH

    Oυτε εγω ξερω, γι αυτο αναρρωτιεμαι και θετω το θεμα σε εσας που ειστε πιο κοντα στα γεγονοτα και ισως βλεπετε τα πραγματα απο διαφορετικη σκοπια απο εμενα. Παντως εννοειται οτι συμφωνω μαζι σου για το οτι δεν πρεπει να μας απασχολουν ...αοριστα ερωτηματα τυπου που ειναι η αριστερα (και ...ο ευρών αμοιφθήσεται, που λενε!) αλλα το τι κανουμε εμεις προκειμενου πειστει ο κοσμος στους χωρους δουλειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα φιλε οικοδομε

    Εχεις δικιο που θετεις το προβλημα της αποσυνθεσης του λαϊκού κινήματος, ηδη απο τη δεκαετια του ´80,οποτε αντικειμενικα ειναι λιγο δυσκολο να ζηταμε τωρα...εξηγησεις, γιατι και πως...
    Το θεμα ειναι να μπορεσει κανεις να κανει αλλα ατομα στο κυκλο του, στη γειτονια του, να συνειδητοποιησουν οπως λες και στο παραδειγμα σου, το οτι χρειαζεται να παλέψουμε με το σύστημα και τους εκφραστές του υπερνικωντας το φόβο, ειτε αυτος εκφραζεται σε δημοσκοπησεις που δεν ειναι βεβαια αντικειμενικες, ειτε μεσω των καναλιων που μεταδιδουν ο τι θελουν προκειμενου να επηρεασουν το κοσμο θετικα για καποιο προσωπο που δεν εχει εκλεγει απο το λαο αλλα εχει τοποθετηθει απο τα μεγαλα συμφεροντα ως ο καταλληλοτερος για να φερει εις περας τα σχεδια τους.

    Τι γινεται ομως με τα δικα μας σχεδια; Εχουμε κι εμεις ονειρα και δεν μπορουμε, ουτε πρεπει να τα εγκαταλειψουμε απο...φοβο και δουλοπρεπεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva γράφεις:

    "Τι γινεται ομως με τα δικα μας σχεδια; Εχουμε κι εμεις ονειρα και δεν μπορουμε, ουτε πρεπει να τα εγκαταλειψουμε απο...φοβο και δουλοπρεπεια!"

    Και βέβαια όχι, συμφωνώ. Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο βέβαια. Αυτό που εγώ λέω είναι πως ανάμεσα στους εχθρούς μας, βρίσκονται και οι αδυναμίες μας. Έχουμε λοιπόν χρέος να αντιπαλέψουμε κι αυτές.
    Και, ξέρεις, αυτός ο αγώνας έχει αντίπαλό του την επανάπαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε οικοδομε

    Αλλοιμoνο, δε σε παρεξηγησα. Απλα ηθελα να τονισω οτι καποιοι προσπαθουν να ευχαριστησουν τα αφεντικα τους, την αστικη ταξη, βαζοντας στην ακρη τα δικα τους ονειρα για τους δικους τους ανθρωπους, τα δικα τους παιδια, πραγμα που φυσικα θεωρω μεγαλο λαθος και σιγουρα χρειαζεται να το αντιπαλεψει κανεις.
    Ολοι ανθρωποι ειμαστε με τις ιδιες αδυναμιες, κανεις δεν ειναι ..υπερανθρωπος, αλλα πρεπει να συνειδητοποιουμε και που ανηκουμε και μ αυτο το γνωμονα να προχωραμε στη ζωη! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ νομίζω οτι η Ρωμιοσύνη είναι σε αποσύνθεση πολλά χρόνια τώρα,ακόμα και πριν το '80. Κρίνοντας από αυτά που έχω ακούσει,διαβάσει και με βάση αυτά που ζώ τώρα βλέπω ότι και ιδεολογήματα υπήρχαν και υπάρχουν,και ιμπεριαλιστικές πολιτικές,και προβοκάτσιες,και φτώχεια,και τα πάντα. Δεν είναι κάτι που ζούμε τώρα πρώτη φορά. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι σήμερα ο αγώνας είναι 150% πιο δύσκολος γιατί η νέα γενιά έχει μάθει να τα έχει όλα.Κακά τα ψέμματα,και το κρεατάκι μας το έχουμε,και τον υπολογιστή μας,και το κινητό και τα ρούχα και τα πάντα. Πώς μπορείς σε ένα τέτοιο άνθρωπο να του πείς να παλέψει,όταν όλα είναι στο πιάτο και του σερβίρουν καθημερινά τέτοια σαπίλα που έχει ριζωθεί βαθιά μές στο μυαλό του. Με προβληματίζει, και με προβληματίζει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι βαδίζουμε πλέον με ταχύτητα φωτός προς την καταστροφή. Στόχος δικός μας είναι πρώτα απ' όλα η αφύπνιση των συνειδήσεων,και ως ένα βαθμό το πετυχαίνουμε,αλλά ώρες ώρες δε μπορώ να μη σκέφτομαι ότι μέχρι να γίνει αυτό θα είναι ήδη πολύ αργά. Συγγνώμη για τον πεσσιμισμό,δεν είναι ότι δε βλέπω πρόοδο,αλλά νομίζω ότι ο Έλληνας είναι ακόμα βαθιά νυχτωμένος και τέρμα ατομικιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Elisabeth Bennett

    Δεν εχεις κι αδικο...Τα πολλα και συσσωρευμενα προβληματα που συνδεονται κατα πολυ με το πελατειακο καθεστως των ψηφοφορων των δυο μεγαλων κομματων εχουν αφετηρια πολλα χρονια πισω, αλλα αρχισαν τελευταια να...υπερχειλιζουν και να παρασυρουν μαζι και κομματια της κοινωνιας που δεν ειχε μεριδιο στο φταιξιμο..
    Οπως λες (και συμφωνω απολυτα) παραμενει δυσκολο σημερα να πεισεις ενα άνθρωπο να παλέψει, ''όταν όλα είναι στο πιάτο και του σερβίρουν καθημερινά τέτοια σαπίλα που έχει ριζωθεί βαθιά μές στο μυαλό του''.
    Παρ ολα αυτα δεν σε θεωρω πεσιμιστρια, οπως λες,αλλα...ρεαλιστρια, κι ας με στεναχωρει κι εμενα συχνα η ιδια σκεψη (''ότι μέχρι να γίνει αυτό θα είναι ήδη πολύ αργά'').

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...