22 Νοε 2011

ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ! (Τεχνοκράτες του Νότου..διαλυθείτε!)


Σημ. Το παρακατω αρθρο εχει γραφει απο τον Σουηδο βουλευτη Ηans Linde, του αριστερου κομματος (v) και δημοσιευτηκε στην Aftonbladet

Ειναι χαρακτηριστικος ο χαμηλων τονων λογος των λεγομενων αριστερων κομματων, τα τελευταια χρονια και επισης οπως πολλοι πιστευουν,  ειναι ταυτοχρονα κι ενας απο τους λογους που η...ακροδεξια σε πολλες Ευρωπαικες χωρες, ''σηκωνει κεφαλι'', ενω οι σοσιαλδημοκρατες σε αρκετες χωρες, οπως για παραδειγμα τη Σουηδια, με μακροχρονια παραδοση, εχουν κυριολεκτικα...χασει το εδαφος κατω απο τα ποδια τους, λογω ελλειψης oυσιαστικης και ξεκαθαρης πολιτικης εναντια στο κυμα του νεοφιλελευθερισμου στην Ευρωπη, αλλα και λογω των πολυ κακων επιλογων στην ηγεσια τους, οπως τωρα παραδεχονται πολλοι, για τη περιπτωση της  Σουηδιας.


''Στην Ελλάδα κυβερνα πλέον ο Λουκάς Παπαδήμος και στην Ιταλία, ο Mario Monti αντικατεστησε τον Silvio Berlusconi. Oι τοποθετησεις αυτες έχουν γινει δεκτες με ζητωκραυγές από τις Βρυξέλλες και τη λεγόμενη αγορά.

Αλλά κανείς δεν φαίνεται να σκεφτεται ότι ουτε ο Παπαδήμος, ουτε ο Monti εχουν εκλεγει απο το κοσμο. Δεν έχουν αναλάβει τις θεσεις τους επειδή κέρδισαν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Όταν θα πρέπει να παρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους, τους λειπει μια σαφής εντολή από τον Ελληνικό και τον Ιταλικό λαό.....



Και δεν ειναι μικρές οι αλλαγές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν: Οι μισθοί θα γινουν ....κατεψυγμένοι, ή θα μειωθουν, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις ειναι σε εφαρμογή, οι εργασιακοι νόμοι της διαλύονται, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξανεται και το ήδη υπαναπτυκτο κρατος πρόνοιας θα πρέπει να εκτεθει σε ακομη μεγαλυτερες περικοπές.

Εν τω μεταξύ, ένας απο τους βασικους κανονες της δημοκρατίας έχει εξαλειφθεί. Γιατι το θεμέλιο της δημοκρατίας είναι ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να καταψηφίσουν τους πολιτικούς απο τους οποιους είναι δυσαρεστημένοι. Αλλά ποιος μπορεί να καταψηφίσει τους νέους τεχνοκράτες της Ευρώπης;

Η οικονομική κρίση που βλεπουμε ολοένα και μεγαλωνει στη Νότια Ευρώπη παει να γίνει μια κρίση της δημοκρατίας - και οι Φιλελεύθεροι της Ευρώπης ζητωκραυγαζουν για την εξελιξη αυτη. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία και η Ελλάδα εχουν μπει σε οικονομική κηδεμονία. Αξιωματούχοι από το ΔΝΤ και την ΕΕ έχουν ουσιαστικά αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής. Από την πλευρά της ΕΕ αυξάνεται, επίσης, η απαιτηση για την αναστολή των δικαιωμάτων της εθνικης συλλογικής σύμβασης για τους ιδιωτικους υπαλλήλους στην Ελλάδα, ενα σαφή περιορισμό των βασικων δικαιώματων του ανθρώπου να οργανώνεται και να διεκδικει τα δικαιώματά του στο χώρο εργασίας του.

Ότι οι Ιταλοί και οι Έλληνες πολιτες έχουν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις χώρες τους, περιγράφονται ως "ανεύθυνοι", αν και τώρα αυτοί ειναι που θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν. 


Οι διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο, οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες καταδικαζονται. Ότι οι Έλληνες θα μπορουσαν να έχουν το δικαίωμα δημοψηφίσματος για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας τους χαρακτηρίζεται ως τρέλα

Δεν έχω καμμια πίστη στην πλειοψηφία των βουλευτών στη Ρώμη και την Αθήνα. Αν ημουν Ιταλος ή Ελληνας, θα πηγαινα με τους διαδηλωτές. Αλλά δεν ειναι μόνο να είσαι δημοκράτης όταν το δικο σου κομμα κερδίζει τις εκλογές, οι δημοκρατικες αρχές χρειαζονται υπερασπιση και σε εποχες οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση εχει σε μεγάλο βαθμό στο βαθος της το γεγονός ότι η δημοκρατία καταπιεζεται. Όταν τα βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά συμφέροντα ελεγχουν όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνικης εξελιξης, τα μακροπρόθεσμα συμφεροντα του πληθυσμού για κοινωνική πρόνοια, υποδομες και απασχόληση μενουν στασιμα. 
Ενα ενα τα μερη της κοινωνικης προνοιας έχουν μπει στη κερδοσκοπία ωστε να γινουν οι οικονομικές φούσκες τεραστιες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρειαζονται ρυθμισεις, οι κλειστές αίθουσες συσκέψεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των τραπεζών να άνοιξουν και τα περιθώρια για φοροδιαφυγή και διαρροή των κεφαλαίων να εξαλειφθουν. Κάθε χώρα πρέπει να εχει τη δυνατοτητα να φύγει από το ηδη φαληρισμενο σχεδιο της ΟΝΕ και να πάρει πίσω τον έλεγχο των επιτοκίων τους και τη συναλλαγματική πολιτική τους.

Βασικά εχει να κανει με το οτι η εξουσία πρέπει να αφαιρεθεί από τις δυνάμεις της αγοράς και να δωθει στους εκλεγμένους απο δημοκρατικές συνελεύσεις. Αυτο που χρειαζεται η Ελλάδα και η Ιταλία είναι εκλεγμένοι ηγέτες οι οποίοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και όχι τεχνοκράτες''! 

(Οι υπογραμμισεις δικες μας)

12 σχόλια:

  1. Ερώτηση:
    (εσύ Elva που είσαι ... insider)

    Τι είναι ο Hans Linde και το κόμμα του? Κάτι σαν το ΣΥΡΙΖΑ?
    (όχι ότι παίζει ρόλο αλλά ... έτσι, εγκυκλοπαιδικά)

    Πάντως το να γράφουν τέτοια κείμενα βουλευτές εξ Εσπερίας, αφ' ενός είναι προς τιμή τους, αφ' ετέρου σού αφήνουν μια πίκρα στο στόμα.

    Που είσαστε τόσο καιρό βρε?
    Γαζώνατε το παλτό που μας φορέσατε?
    Τωρα μας συμπονάτε. Φχαριστούμε ρε μάγκες αλλά είδαμε την "Ευρώπη της αλληλεγγύης".

    Τυπώστε και σεις ευρώπουλα για να κάνετε παιχνίδι με τα χρέη σας και να μας κάνετε να πάμε μια ώρα πιο γρήγορα κάτω από τις γέφυρες!
    (έχει γιοφύρια η Σουηδία?)

    Αιντε και γ......... και σεις ... φλώροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... sorry ε, αλλά δεν παλεύονται πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. spiral

    Δεν εχω ασχοληθει και πολυ, αλλα οπως γραφουν στο site τους το Vänsterpartiet (Το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας) θεωρειται τωρα ενα σοσιαλιστικο και φεμινιστικο κόμμα. Το κόμμα αυτο ιδρύθηκε ως ''Κοινωνικό Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα'' της Σουηδίας, τον Μάιο του 1917, μια χρονια πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Από τότε εξελίχθηκε στο ''Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας'', μετα ''το Αριστερό Κόμμα'' (κομμουνιστες) και από το 1990 είναι γνωστo απλά ως το ''Αριστερό Κόμμα''.
    Ειναι απο τα παλαιοτερα κομματα με 90χρονη ιστορία,αλλα σημερα δεν εχει πια την ισχυ που ειχε μερικα χρονια πριν, εχοντας απορριψει τη κομμουνιστικη ιδεολογια.

    http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1062&Itemid=847

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Elva:
    Μια από τα (γ)ίδια δηλαδή, όπως σε όλα τα ex-ΚΚ της Ευρώπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΑΓΟΡΕΣ" ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

    Δυστυχως και ο Χανς Λιντε οπως και οι παρομοιοι του υποκρίνονται, ριχνοντας ασφαιρα πυρα και μη ριζπσπαστικοποιωντας πραγματικα τον λόγο τους.

    Α να δουμε αν ο λαος θα απαιτήσει και θα δημιουργήσει ποτε τις κομματικές/πολιτικές δυνάμεις εκεινες που απαιτούνται για να αντιπαλαίψει το σύστημα, και ολους αυτούς τους σοσιαλδημοκράτες να τους παρακάμψει μια και καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ''Ευρωπη της αλληλεγγυης;'' Κατι τετοια λενε και γινονται ακομα περισσοτερο ..ρεζιλι, αφου κανεις, που ενημερωνεται, δεν τους πιστευει πια,..ουτε στην Ελλαδα αλλα ουτε στην...Ευρωπη, που η μονη αλληλεγγυη που νιωθουν οι εταιροι και οι φιλοι τους ειναι για τη ..τσεπη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. spiral

    Nαι,ακριβως (γ)ίδια ..γευση και τι απογοητευτικη γευση! :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poe

    Kαταλαβαινεις τωρα οτι οταν ο ..''αριστερος'' και χαμηλων τονων, Linde μιλαει ετσι, ειναι σιγουρο οτι και οι συντηρητικοι θα βρισκονται για πολλα, ακομη, χρονια στην εξουσια και οι..ακροδεξιοι θα ανεβαινουν! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τους "αριστερούς" και τους "σοσιαλδημοκράτες" είναι να τους λυπάσαι. Προσπαθούσαν τόσα χρόνια να πείσουν τον κόσμο, πως με το κατάλληλο μακιγιάζ μπορεί ο καπιταλισμός να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο. Και τώρα έρχεται ο ίδιος ο καπιταλισμός, να τους πει πως τα φταισίδια του είναι πλέον όχι απλά άχρηστα, αλλά και βάρος.
    Μεγάλο άδειασμα, μεγάλη αχαριστία από τους καπιταλιστές, αλλά ας πρόσεχαν και οι "αριστεροί" τις παρέες τους. Τώρα είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε έναν αστισμό, που του είναι πλέον άχρηστοι, και μία εργατική τάξη που την έχουν αποκυρήξει από χρόνια. Αναμένω να συρρικνωθούν περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TRASH

    Eτσι. Οπως εστρωσαν, ετσι θα κοιμηθουν, αν και νομιζω οτι ακριβως αυτο κανουν...κοιμουνται και ονειρευονται οτι καποια μερα θα αλλαξει προσωπο ο καπιταλισμος και θα γινει.."καλος" και παλι, σαν τα παραμυθια, ή τις ταινιες α λα Ηοllywood! :)
    Tο κακο ειναι οτι μεχρι να το συνειδητοποιησει ο μεσος πολιτης θα εχει χαθει και παλι αρκετος χρονος οπως και ψηφοι που θα ηταν χρησιμοι σε αλλα κομματα, που δυστυχως λογω της αντικομμουνιστικης προπαγανδας, εδω και χρονια, δεν κατορθωνουν να μπουν σε αρκετα κοινοβουλια της Ευρωπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. spiral

    Πολυ καλος, οπως παντα ο Θυμιος K.! Σ ευχαριστω που μου το εστειλες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...