29 Νοε 2011

Την κρίση να πληρώσει η ... «Φωτοεκδοτική»


Κι’ ούτε μία διαδήλωση, ούτε μία πρόσκληση στα κανάλια, τίποτε...       
Ούτε καν ένα εμπάργκο από τους «ευαισθητοποιημένους» αναγνώστες, αδερφέ...
Από «βαθύ κόκκινο»:
Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία (Χ.Κ. Τεγόπουλος και Φωτοεκδοτική Α.Ε), με την εργοδοσία μία να απειλεί ότι θα βάλει λουκέτο στην επιχείρηση και μία να επιχειρεί να αποσπάσει την όποια συναίνεση των εργαζομένων στην ίδια τους τη «σφαγή» με «δωρο-ψίχουλα» των 300 και 500 ευρώ. Οι συνάδελφοι εδώ και 4 μήνες το μόνο που ακούνε από την εργοδοσία και τη διοίκηση είναι υποσχέσεις και λόγια του αέρα, ενώ τo ανάθεμα στις κακές τράπεζες που δεν δανείζουν τη «μόνη αντιμνημονιακή φωνή» πάνε κι έρχονται.

Η εργοδοσία όμως της Ελευθεροτυπίας κωφεύει μπρος στην έρευνα του συναδέλφου της «Ε» Δημήτρη Ψαρρά, που αποδεικνύει ότι τα τελευταία 5 χρόνια, 100 εκατομμύρια ευρώ (!) έχουν κατευθυνθεί προς τους μεγαλομετόχους και προς τη μισθοδοσία διοικητικών στελεχών. Σύμφωνα επίσης με διοικητικά χείλη της «Ε», ακόμα και από το δάνειο που θα έπαιρνε η ιδιοκτησία από την Alpha Bank, ύψους 8 εκ. ευρώ, ελάχιστα ή καθόλου χρήματα θα κατευθύνονταν προς τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Το αντίθετο, μάλιστα: το δάνειο ήταν μέρος ενός «πλάνου ανασυγκρότησης» που περιλάμβανε την απόλυση σχεδόν των μισών εργαζομένων της «Ε», περίπου 400 συναδέλφων, με μόνη υπόσχεση ότι θα αποζημιωθούν (!). Το εν λόγω άρθρο του συναδέλφου πέρασε από μύρια λογοκριτικά κύματα, μέχρι να δημοσιευτεί τελικά στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ε» . Αυτά τα αναφέρουμε για να δείξουμε ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλά, ως είθισται, ακόμα και στα «αντιμνημονιακά μαγαζιά», πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες, τη στιγμή που η καθημερινότητα των απλήρωτων συναδέλφων γίνεται όλο και πιο δύσκολα βιώσιμη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αγωνιστικές κινήσεις. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 3 Νοέμβρη και 48ωρη απεργία στις 21 και 22 του ίδιου μήνα. Στην τελευταία μαζική συνέλευση των εργαζομένων (24/11), η απόφαση που πάρθηκε ήταν αίτημα προς τα αρμόδια σωματεία για τριήμερη απεργία στις 1, 2 και 3 Δεκέμβρη, ζητώντας να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και να μπουν στο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ (το γνωστό «μπλοκάκι»).
Η παραπάνω απόφαση είναι για εμάς σύμφυτη με το αγωνιστικό πνεύμα που πρέπει να δείχνουμε ως εργαζόμενοι μπροστά στα ψεύδη και τις απειλές της (κάθε) εργοδοσίας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα αγώνα στα χέρια μας, που αντιστρέφει τη φορά του φόβου μεταφέροντάς τον στην εργοδοσία.
Αυτός είναι ο λόγος που η εργοδοσία και η διοίκηση προσπαθούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να αναιρέσουν την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων της «Ε» για τριήμερη απεργία. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που, μέσω του προέδρου της ΕΤΗΠΤΑ, κ. Μυλωνά, επιχειρείται να διασπαστούν οι εργαζόμενοι στα τυπογραφεία με αυτούς στην εφημερίδα στον Νέο Κόσμο. Αυτός είναι, τέλος, ο λόγος που το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ –όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρός της, Δ. Τρίμης – αδυνατεί να συγκληθεί, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί η επικύρωση της απόφασης της συνέλευσης των εργαζομένων.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Τη στιγμή που τόσο στα ΜΜΕ όσο και στους άλλους εργατικούς κλάδους η επίθεση της εργοδοσίας μαίνεται σε όλα τα μέτωπα, ο αγώνας των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων στον Τύπο πρέπει να ενταθεί και να εκφραστεί έμπρακτα προς τους συναδέλφους μας στην «Ε». Ας έχουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι (εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί) ότι τόσο οι εργαζόμενοι στην «Ε» όσο και όσοι νιώθουμε την αλληλεγγύη ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας γνωρίζουμε πολύ καλά ποιους έχουμε απέναντί μας και ξέρουμε πολύ καλά να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις, τις υπεκφυγές και τα πολιτικά παιχνίδια.
Έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία!
Ο αγώνας τους είναι αγώνας μας!
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

4 σχόλια:

  1. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά και στο άλτερ, στην δημόσια τηλεόραση, γενικά στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει μεγάλος αναβρασμός !

    Και η απάντηση, σίγουρα θα δοθεί, μέσα από ενωτικό αγώνα όλων ...
    Ενωτικί και ταξικό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη περασμενη εβδομαδα, οπως λεει και ο faros, διαβαζαμε για τους εργαζομενους στο «Κέρδος», που ειπαν οχι στις ατομικες συμβασεις, επισης για τις κινητοποιήσεις αλλων εργαζομενων απο την ΕΡΤ, «Ελευθεροτυπία» και την «ΠΗΓΑΣΟΣ», που η εργοδοσία έχει κανει μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών μεσω των ατομ.συμβάσεων εργασίας.
    Οταν γινει λοιπον κοινη συνειδηση οτι τα προβληματα των αλλων ειναι και δικα μας, οπως και το αντιστροφο, τοτε θα βρεθει και η λυση που πρεπει να ειναι προς οφελος των εργαζομενων, οχι της εργοδοσιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γενικά μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ, λειτούργεισε τα προηγούμενα χρόνια από "πλυντήριο" μέχρι μέσο πολιτικής πίεσης από τους ιδιοκτήτες τους. Ο χώρος ήταν ούτως ή άλλως υπερδιογκομένος (14 αθλητικές εφημερίδες!) και ποτέ δεν "έβγαζε τα λεφτά του", με την έννοια πως οι επιχειρήσεις στα ΜΜΕ πάντα έμπαιναν μέσα.
    Τώρα που λόγω κρίσης αφενός δεν υπάρχουν τα λεφτά που υπήρχαν πριν, αφετέρου η "πολιτική συναίνεση" έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι (ποιοί άλλοι;) οι εργαζόμενοι.
    Η "ελευθεροτυπία" πάντως έχει και μία σημειολογική σημασία εάν σκεφτούμε πως για χρόνια παίζει τον ρόλο του "ανεπίσημου όργανου" όλων αυτών των "αριστερών" που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον 902...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - 14 αθλητικές εφημερίδες!
    - 40 πολιτικές, οικονομικές κλπ!
    - 14 "προμηθευτές" ηλεκτρικής ενέργειας!
    - 10 εταιρείες τηλεφωνίας (κάποτε!)
    ...
    ...

    στην Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων!
    Ως πότε?

    Ένα χαμόγελο πριν πεθάνεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...