28 Νοε 2011

AΙΓΥΠΤΟΣ: Εκλογες - Free Maikel Nabil Sanad!



Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στην Αίγυπτο μετά από από βίαιες διαμαρτυρίες. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τις ουρές με τους ψηφοφορους έξω από τις καλπες στο χλωμό φως της αυγής.

Αναμένεται μεγαλη προσέλευση στις βουλευτικές εκλογές, που είναι οι πρώτες, αφότου ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί το περασμενο Φεβρουάριο. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Αιγύπτου, που κυριαρχείται από τη πολιτικη πτερυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, FJP, θεωρείται ότι είναι σε καλή θέση για να κερδίσει τις εκλογές, (παρα το γεγονος οτι πολλοι Αιγυπτιοι δεν θελουν θρησκευτικου τυπου κυβερνησεις).

Στην εργατικη συνοικία Shubra στο κέντρο του Καΐρου, άνδρες και γυναίκες στεκονταν σε χωριστές ουρές, έξω από το σχολείο Omar Makram,  γράφει το AFP. Περίμεναν ανυπόμονα για το δικαίωμα ψήφου σε αυτό που περιγράφεται ως ''οι πρώτες ελεύθερες εκλογές της Αιγύπτου''.

-Δεν υπηρχε κανένας λόγος να ψηφίσουμε πριν. Οι απόψεις μας ήταν εντελώς αχρειαστες, δήλωσε η Mona Abdel Moneim,, μία από τις πολλές γυναίκες που δήλωσαν ότι ψήφισαν για πρώτη φορά.

52 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αίγυπτο, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και 8 εκατομμύρια στο εξωτερικό...
Πάνω από 15.000 υποψήφιοι

Περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι από 50 κόμματα ειναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Οι εκλογές για τις 508 έδρες στη Βουλή αρχίζουν σήμερα και θα διεξαχθουν σε 3 γυρους μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Εννέα επαρχίες ψήφιζουν σε κάθε γύρο. 10 από τις εδρες είναι δεσμευμένες για το σήμερα κυβερνών στρατιωτικό Συμβούλιο. 
Οι εκλογές για το άνω Κοινοβουλιο αρχίζουν 29 του Γενάρη του 2012 και τελειώνουν το Μάρτιο. Το νεοεκλεγμενο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου 2012. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθουν το αργοτερο μεχρι τον Ιούνιο της επομενης χρονιας.
To γεγονος ομως παραμενει οτι 12.000 διαδηλωτες εχουν συλληφθει απο την ανοιξη και 8.000 εχουν δικαστει απο το στρατιωτικο καθεστως της Αιγυπτου. 

Η περιπτωση του blogger Maikel Nabil Sanad

Μεταξυ τους και ο Maikel Nabil Sanad, ενας 25χρονος γεωπονος που ειναι ηδη 80 μερες σε απεργιας πεινας σε διαμαρτυρια για τη φυλακιση του, ενω η ζωη του ηδη κινδυνευει. 

Ολα αυτα επειδη ειχε γραψει στο μπλογκ του οτι "στρατος και λαος δεν ηταν ποτέ ενα". Καταδικαστηκε σε 3 χρονια φυλακιση. Οι στρατιωτικοι απειλησαν την οικογενεια του σε περιπτωση που θα μιλουσαν στα ΜΜΕ, αλλα χωρις επιτυχια. Τελευταια φορα που η οικογενεια του τον ειδε ζυγιζε μολις ....47 κιλα, εχοντας χασει 22% του σωματικου βαρους του, ηταν σε αναπηρικη καρεκλα και δεν μπορουσε ουτε να τους μιλησει, ουτε καν να τους χαιρετησει, οπως ειπαν ο αδερφος του και ο πατερας του, σε ρεπορταζ της Σουηδ. τηλεορασης. 

"Μπορει να πεθανει απο στιγμη σε στιγμη" ειπαν και δινουν συνεντευξη στα ΜΜΕ της χωρας, για να βοηθησουν στη προσπαθεια να σταλει τουλαχιστον σε νοσοκομειο ο Maikel". "Θελουμε να δικαστει το στρατιωτικο συμβουλιο, επειδη αυτοι ειναι υπευθυνοι που κρατουν τον Maikel φυλακισμενο. Σε ενα μηνυμα του εγραφε "Μην ανησυχειτε, ειμαι δυνατος, δεν εχω λυγισει και ο στρατος δεν θα με νικησει". Δικη μετα απο δικη, oμως, το γεγονος παραμενει οτι ο Maikel, οπως και χιλιαδες αλλοι ακτιβιστες, παραμενουν φυλακισμενοι με κινδυνο της ζωης τους. 

Θα αφησουν ποτέ οι στρατιωτικοι την εξουσια απο τα χερια τους;

Πηγη    SVT


4 σχόλια:

  1. Eπισης διαβαστε, για τις εκλογες στην Αιγυπτο:
    (απο το ΑlJazeera, σε Αγγλικα)

    http://bit.ly/w1J2fo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nomizw pws to erwthma einai:
    8a mporesoun oi agsyptioi proletarioi (pou xynoun to aima tous) na paroun thn eksousia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤRASH

    Eγω, απλα, μεταφρασα το κειμενο το οποιο, υπ οψιν ειναι απο τη κρατικη τηλεοραση και εκφραζει τη γνωμη του ρεπορτερ, οχι τη δικη μου. Η δικη σου ερωτηση, αν και ειναι η σωστη, δεν υπαρχει περιπτωση να ακουγοταν ετσι, απο κρατικο καναλι, ουτε εδω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι γινεται με το Κομμουνιστικο Κομμα Αιγυπτου;Υπαρχει;Κατεβαινει καποιος παρομοιος συνδιασμος στις εκλογες;
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...