28 Ιουν 2011

48ωρη Ιούνης 2011 part I


Η σημερινή 48ωρη απεργία, ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα λόγω του ότι η ΓΣΕΕ είχε να κηρύξει 48ωρη γενική απεργία απ' τον καιρό του Νώε, έρχεται ως αντίδραση στην πιο βίαια επίθεση του αστικού κράτους στα δικαιώματα των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων από τη λεγόμενη μεταπολίτευση, με τον καθιερωμένο πια όρο “μεσοπρόθεσμο”.
Κωδικοποιημένα το μεσοπρόθεσμο έρχεται να ξεριζώσει με τον πιο αναίσχυντο τρόπο α) εργασιακά δικαιώματα β) ασφαλιστικό γ) σκληρότατη φορολογία που μόνο ο αέρας που αναπνέουμε δεν φορολογήθηκε ακόμα δ) βίαια και υπό βαρύτατους όρους ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και υπηρεσιών, και όλ' αυτά υπό την χυδαιότατη παγκαλίστικη τρομοκρατία με τανκς.

Οι κομμουνιστές, και να το ξέρετε, ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι από τα νούμερα και τα αποτελέσματα, πάντα θα λέμε “μπορούσαμε καλύτερα”, “μπορούσαμε περισσότερο”, “δεν αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες”. Η 28η του Ιούνη, έτσι όπως την είδαμε όλοι μας από την περιφρούρηση και τη συγκέντρωση μας επιτρέπουν να είμαστε σχετικά και συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μέρα της 48ωρης ξεκίνησε από τις 4 τα ξημερώματα με τον αποκλεισμό της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, του μεγαλύτερου βιομηχανικού τομέα της βόρειας Ελλάδας με 350 επιχειρήσεις και εργοστάσια και χοντρικά περίπου, 15.000 εργαζόμενους στην περιοχή.
Όλες οι είσοδοι στην περιοχή αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ και το συγκριτικό στοιχείο σε σχέση με τον πρώτο αποκλεισμό της περιοχής στις 25 του Φλεβάρη ήταν:
  • οι αρνητικές αντιδράσεις εργαζομένων ήταν λιγότερες εως άνευ σημασίας σε σχέση με το Φλεβάρη
  • οι αρνητικές αντιδράσεις εργοδοτών ήταν ελάχιστες (τον Φλεβάρη αυτοί που κυρίως ωρύονταν “μας κόβετε το μεροκάματο” και τέτοια – ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν με πολυτελή αυτοκίνητα), όλοι το είχαν πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να παν στα μαγαζιά τους μέχρι τις 9 που θα φεύγαμε. Οι βραδινές βάρδιες που σχολούσαν δεν παρεμποδίστηκαν να φύγουν.
Η περιφρούρηση ήταν δηλαδή σχετικά “ήσυχη” και αντιμετωπίστηκε με την εκκωφαντική σιωπηλή αποδοχή των εργαζομένων που περίμεναν απ' έξω απ' τα μπλόκα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Σαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου ήταν ακόμα μεγαλύτερη απ' αυτήν στις 15 του μηνός, περίπου 7, 7μιση χιλιάδες κόσμο και είχε συγκεκριμένα δύο νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά:
  • ήταν φανερά πυκνότατη σε σχέση με τις προηγούμενες
  • είχε καινούριο κόσμο, καινούριες φάτσες οι οποίοι, σε κάποιο σημαντικό βαθμό προέρχονται από τους αγανακτισμένους. Υπήρξε κάποιος που φορούσε το αυτοκόλλητο που κυκλοφόρησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα “δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε”.
Την συγκέντρωση τίμησε με την παρουσία του, ο πιτσιρικάς ο Γιώργος το “Γκεκούδι”, νεαρός και πολλά υποσχόμενος συν-blogger που θα τον βρείτε στο γλομπroll μας.
Η πληροφόρηση που έχουμε από Αθήνα σχετικά με τα επεισόδια και τις πορείες εκεί, δεν μας δίνουν την αίσθηση ότι έγινε κάτι παραπάνω σε σχέση με τις 15, οι συνήθεις φασαρίες για τα ΜΜΕ. Οι φίλοι από Αθήνα αν θέλουν νας μας ενηρώσουν.
Συμπέρασμα: η πρώτη μέρα αυτής της 48ωρης έδειξε εμφανή στοιχεία ανάτασης των εργαζομένων, μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική για το μέλλον.
Σε λίγες ώρες είναι τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, εδώ στη Σαλονίκη στις 7 στο γνωστό πια σημείο. Περιμένουμε να δούμε και την αυριανή μέρα.

28 σχόλια:

  1. Εδω στα Χανιά είχε λιγότερο απο οτι στις 15, χαίρομαι που ακούω οτι εκει έγινε "μπούγιο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από Σπάρτη καλός κόσμος για τη πόλη,συν ότι λίπανε οι φοιτητές,παντός παρά πολύ παλμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Πάτρα ειχε περισσότερο κόσμο απο τις 15 Ιούνη, και μάλιστα με την συμμετοχή ΤΑΞΙ και ΤΡΑΚΤΕΡ.

    Μάλιστα κατα την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, εμφανίστηκε και ένα μπλοκ "αγανακτισμένων" αριστερών (με τα κλασσικά "ελικοπτεράτα" πανό ), οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν οι ομιλίες αποχώρησαν συντεταγμένα προς το Εργατικό Κέντρο. Μάλλον δεν ήθελαν να μολυνθούν ...

    ΣΤΙΣ 19:00 έχουμε δυο συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Αγ. Σοφίας, οι οποίες μετά απο πορεία θα συναντηθούν στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία ... (ετσι λέει το πρόγραμμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Θέμα λέει πως οι αγανακτισμένοι εδιωξαν τους πάντες, περιλαμβανομένου του ΠΑΜΕ, από το Σύνταγμα... Τι γινεται;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπουρδες λεει το θεμα.....Ολα πηγαν οπως επρεπε ~!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι χαχες των πενταμελων οργανωσεων της αριστερας και καποιοι αγανακτιστας εκαναν αλυσιδα στην Αμαλιας ωστε το ΠΑΜΕ να μην βγει στην πλατεια Συνταγματος. Ευτυχως επικρατησε ψυχραιμια και δεν θρηνησαμε "κατσαριδες". Να η δημοκρατια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ήθελαν το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους. Έτσι, οι ανεγκέφαλοι, διαλύθηκαν από τα καθεστωτικά μπάχαλα και κούρνιασαν στο σπιτάκι τους. Να τους ευχηθούμε καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. …Αλλά να μη διεκδικούν την πλατεία Συντάγματος αν δεν είναι ικανοί να την περιφρουρήσουν…
    Το ΠΑΜΕ δε θα κάνει τον παιδονόμο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτω πρέπει να τους έχουν σκίσει τα "ελληνικά στρατά"...

    Τα λεγε ο αντί, δεν τα λεγε;

    Πιστεύω δε, ότι πλέον θέλουν επίτηδες να εξαγριώσουν τον κόσμο, να τον κάνουν να τα χάσει. Δεν εξηγείται αλλιώς, δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή η κόντρα φέρνει περισσότερη κόντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε σε κατάλαβε βρε ΡΟΕ, κάντο λίγο λιανά για μένα…

    -----ΜιΡο----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ότι βάζουν τους μπάτσους να βαράνε για να μην προλαβαίνει ο κόσμος να σκέφτεί και να αντιδρά αντανακλαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε νομίζω ότι ο κόσμος της «πλατείας» έχει ιδιαίτερη έφεση στη σκέψη. Διαφορετικά κάτι θα είχε καταλάβει νωρίτερα. Τώρα που έπαιξε το ρόλο του ηλίθιου κομπάρσου είναι πολύ αργά.

    ------ΜιΡο------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τη έφεση έχει, αν και δεν πρέπει να γενικεύουμε, αλλά και πόσο "βοηθούν" οι γύρω γύρω να μην αποκτήσει ταξική συνείδηση. Και εδω που τα λέμε, την συνείδηση αυτήν δεν την αποκτάς σε ενα δυο μήνες, όταν μέχρι τότε η ζωή σου ήταν ενα όνειρο μέσα σε όνειρο που απότομα έγινε εφιάλτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχεις δίκιο που με ανακαλείς στην τάξη. Ασφαλώς έτσι είναι. Κάποιος εκνευρισμός βλέπεις….

    ------ΜιΡο------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι για αυτό είναι δύσκολος ο δρόμος μας, η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς δεν ειναι πως θα ξαποστείλουμε τα αφεντικά, αλλά πως θα καταπολεμήσουμε την ζημιά που έχουν κάνει στο μυαλό και τη συνήδειση του κόσμου χρόνια τώρα.

    Χρειάζεται υπομονή και "σοφια", που σημαίνει όχι απλά να γνωρίζεις, αλλά και να καταλαβαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστή η διάκριση ανάμεσα στο «γνωρίζω» και «καταλαβαίνω».

    ------ΜιΡο------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το καταλαβαίνω και με τις 2 ένοιες βασικά, και της κατανοησης και της κατάληψης. Να καταλάβεις δηλαδή τον άλλο με την εννοια της κατανόησης και να τον πείσεις και για την ιδεολογία σου.

    Όχι πως μερικοί παίρνουν απο λόγια, απλά μην καίμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.

    Πάντως καταλαβαίνω την αγανάκτιση σου με τους αγανακτισμένους καθώς και εμένα μερικοί με έχουν φτάσει ως εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 29/6/11
    Απέτυχε προβοκάτσια ολκής σε βάρος του ΠΑΜΕ!


    http://aristeripolitiki.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://aristeripolitiki.blogspot.com/

    (…) Το θέμα είναι ότι η τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης άρχισαν να ανησυχούν σφόδρα με τις συνεχείς επαφές του ΠΑΜΕ με τη πλατεία και προφανώς αποφάσισαν να στήσουν παγίδα την οποία θα πλήρωναν και πολλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες με σκοπό να σταματήσει αυτή η… βεβήλωση των «απαγορεύεται» που έθεσε για τη πλατεία και έβλεπε να τα κάνει κουρελόχαρτα το ΠΑΜΕ. Φυσικά αυτό που φοβήθηκε περισσότερο ήταν ο συγχρωτισμός των «αγανακτισμένων» με το ΠΑΜΕ και κυρίως η συμπάθεια που άρχισαν να δείχνουν πολλοί από εκεί γι αυτό.


    Τελικά δεν έπεσε στη παγίδα το ΠΑΜΕ και η προβοκάτσια ολκής απέτυχε! Ωστόσο οι προβοκάτορες δεν άντεξαν και έκαναν μικρής έκτασης επιθέσεις στα ΜΑΤ για να προκαλέσουν επέμβαση, η οποία όμως έγινε μόνο στη γωνία της Μ. Βρετάνια και με μικρές επαναλαμβανόμενες δόσεις δακρυγόνων που δεν διέλυσαν ούτε τους διαμαρτυρόμενους της πλατείας ούτε φυσικά το ΠΑΜΕ.

    -Unicorn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΆΛεξ

    Όλα καλά με τη χθεσινή περιγραφή αλλά διαφωνώ στην εικόνα που δίνεις στη συγκέντρωση. Θεωρώ πως είχε περίπου τον ίδιο κόσμο με τις 15/6 και ίσως κάπως λιγότερο. Σήμερα σαφώς περισσότερος κόσμος όπως και τα σωματεία που συμμετείχαν. Επίσης δε ξέρω αν πήρες χαμπάρι αλλά στην Α. Σοφίας οι συνδικαλιστές από τα "Εμφιαλωμένα Ποτά" σπάσαν στο ξύλο έναν απεργοσπάστη που διακινούσε εμφιαλωμένα.

    Mitsaras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επίσης δε ξέρω αν πήρες χαμπάρι αλλά στην Α. Σοφίας οι συνδικαλιστές από τα "Εμφιαλωμένα Ποτά" σπάσαν στο ξύλο έναν απεργοσπάστη που διακινούσε εμφιαλωμένα.
    ********************
    Εχθές έγινε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χθες, λιγότερος κόσμος από 15/6, όχι και 7 χιλιάδες, τόσο είχε στις 15, γύρω στις 5 με 6 χιλιάδες. Το απόγευμα τα συλλαλητήρια από τις γειτονιές ήταν πολύ καλή εμπειρία και πάρα πολυ καλή κίνηση, πολύ δυναμικές πορείες, με πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Πορεία το απόγευμα δεν έγινε, αλλά συναυλία στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου κατέληξαν οι πορείες από τις γειτονιές.

    Σήμερα λίγο παραπάνω κόσμος από χθες, ενώ υπήρχε και παραπάνω δυναμισμός και μαχητικότητα. Αυτό που λέει ο Mitsaras, όντως έγινε σήμερα, ήμουν στο μπλοκ των εμφιαλομένων και το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν το δείρανε απλά τον προπηλάκισαν, μέχρι να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι. Του την είπαν, αντέδρασε άσχημα και μετά παρα λίγο να τον λιντσάρουν, θέλανε να τον κατεβάσουν από το φορτηγο, αλλά τους συγκράτησαν άλλοι διαδηλωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παιδιά τα στοιχεία για τον κόσμο είναι από πιο "επίσημα" χείλη.
    Για τους εμφιαλωμένους δεν άκουσα το περιστατικό, είδα τους οικοδόμους που ανάγκασαν εργατοτεχνίτες να σταματήσουν τη δουλειά τους επί της Αγίας Σοφίας.
    Επίσης, έμαθα ότι υπάλληλος του Δήμου Αμπελοκήπων πούλησε τσαμπουκά στην περιφρούρηση της Σίνδου, μάλιστα επιτέθηκε σε διαδηλωτή με γροθιές. Αποτέλεσμα ήταν να τις "μαζέψει". Αλλά γενικά δεν είχε την ένταση του Φλεβάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το περιστατικό με τα εμφυαλωμένα μου το μεταφέρανε που σημαίνει πως δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας.

    Εν τω μεταξύ χθες στην ομάδα περιφρούρησης ήταν ένας σύντροφος που διάβαζε από το κινητό του "γλόμπιγκ"

    Βλέπετε δεν είχε ακόμα κυκλοφορήσει ο "Ρ" :-)

    Mitsaras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ώστε έτσι λοιπον έχουμε αναγνωστικό κοινό και στον αγώνα της περιφρύρησης!

    στο σκηνικό με τους εμφιαλωμένους ήμουν μπροστά όπως το περιγράφω παραπάνω είναι, τώρα αν έγινε και χθες αναλογο δεν ξέρω...

    άλεξ η εκτίμηση είναι με το μάτι, σε σχέση με άλλες φορές σε συγκεκριμένα σημεία... δεν τα χαλάμε σε τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ασφαλώς και δεν θα τα χαλάσουμε στο πλήθος :) Ο υπολογισμός του πλήθους γίνεται με τη μέθοδο του χρόνου διέλευσης μιας πορείας από συγκεκριμένο σημείο, αλλά κι επίσης με βάση τη συχνότητα διέλευσης κατ' άτομο από συγκεκριμένο σημείο. Το πρώτο μας δείχνει στο περίπου το πλήθος, το δεύτερο την πυκνότητα και τα δυο μαζί κατα προσέγγιση μια καλή εκτίμηση του αριθμού. Μπορούν οι φίλοι αναγνώστες να προτείνουν μεθόδους ακριβούς υπολογισμού :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εδω στα Χανιά μαζευτήκαμε έξω απο την εφορία, όχι πολύς κόσμος, αλλα οχι και λίγοι, όμως δυστυχώς ήμασταν οι ίδιοι πάνω κάτω που είμαστε κάθε φορα. Θετική έκπληξη για εμένα ήταν που ήρθε και ενας φίλος μου ο οποίος δεν είχε ξαναπάει σε διαδήλωση και δεν ανήκε στον κόσμο της αριστεράς. Κάτσαμε έξω απο την εφορία κανα τρίωρο, στην απεργία δεν συμμετείχαν πολλοι.

    Οι αγανακτισμένοι δε εδω, έχουν ατονίσει αρκετά, λίγο κόσμο είχε η πλατεία αγοράς.

    Το μεσοπρόθεσμο όπως περιμέναμε πέρασε δυστυχώς, τώρα ο κόσμος να δώσει δυναμική απάντηση ανυπακοής. Θεωρω βέβαια δεδομένο ότι απο τα λεφτά που περιμένουν να εισπράξουν απο τους φόρους και απο εδω και απο εκει δεν θα πάρουν ουτε τα μισά, καθώς στα χαμηλά στρώματα "λεφτά δεν υπάρχουν". Οσοι έχουν πάντως μικροπεριουσίες, αν δεν γίνουν "μαυραγορίτες", θα τις πουλήσουν για να τα βγάλουνε πέρα.

    Πέραν αυτού, εκείνο που τους ενοιαζε πιο πολύ δεν είναι οι φοροεισπρακτικές διαδικασίες αλλά τα εργασιακά, τα οποία κινεζοποιούνται και πάνε, σε λίγο θα μας κοροιδεύουν και οι κινέζοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστώ θερμά για τιμητική αναφορά σας σύντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...