5 Ιουν 2011

5/6 μέρα περιβάλλοντος


Σήμερα 5 του μηνός έχει καθιερωθεί παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος, ένα τεράστιο θέμα με πολλές προεκτάσεις που σηκώνουν αρκετή κουβέντα.
Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον καταστρέφεται και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς γυρισμό, δηλαδή η καταστροφή που έγινε δεν μπορεί να αντιστραφεί (τουλάχιστον γρήγορα). Μαζί μ' αυτό πάει και το ότι, υπεύθυνος για την καταστροφή είναι ο άνθρωπος, έτσι γενικά κι αόριστα. Εδώ χρειάζεται βεβαίως μια πιο κοντινή ματιά: όταν λέμε φταίει ο άνθρωπος, τι εννοούμε δηλαδή, ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να καταστρέφει τη φύση γύρω του; αν είναι στη “φύση” του , τότε δεν κάνει κάτι μη-φυσιολογικό. Οπότε, που ακριβώς φταίει ο άνθρωπος; π.χ γιατί δεν φταιν εξίσου και οι ουρακοτάνγκοι;
Επειδή λέει, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, που τα καίει για να παράξει ενέργεια κι απ' αυτή τη διαδικασία παράγεται πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Ναι, αλλά πως θα ζεσταινόταν μαζικά οι μεγάλες πόλεις; πώς θα κινούνταν οι σιδηρόδρομοι που μετέφεραν ένα σωρό αγαθά εδώ κι εκεί; πώς θα μετακινούμασταν με τα αυτοκίνητα σε μικρό χρόνο αν δεν καίγαμε βενζίνη; πώς θα γινόντουσαν τόσα και τόσα έργα αν δεν υπήρχαν οι καύσιμες ύλες να κινήσουν τα μηχανήματα; όλες αυτές οι δραστηριότητες του ανθρώπου που σε τελική ανάλυση ρύπαιναν το περιβάλλον ήταν ιστορικά αναγκαίες, δεν ήταν δυνατόν οι άνθρωποι να μείνουν στην εποχή των σπηλαίων!

Σου λέει σώνονται τα καύσιμα γιατί τα καίμε πολύ γρήγορα, γρηγορότερα απ' ότι τα ξαναφτιάχνει η φύση (είναι μη – ανανεώσιμες πηγές δηλαδή όπως λέμε). Έχουμε όμως την τεχνολογία να περάσουμε σε νέες αντιρρυπαντικές μεθόδους; μέχρι πριν αρκετά χρόνια δεν είχαμε, αλλά τώρα έχουμε. Γιατί δεν περνάει η ανθρωπότητα μαζικά στις νέες τεχνολογίες, να τις εξελίξει, να τις εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα; Σου λέει θέλει ένα σωρό λεφτά να γίνουν επενδύσεις, που μπορεί να μην αποδώσουν και γρήγορα. Γιατί, δεν υπάρχουν λεφτά; (που λέει κι ο Γιωργάκης). Πλούτος συσσωρευμένος σε τράπεζες κατά Ελβετία μεριά, ή και σε τραπεζικούς παραδείσους; θα μου πεις αυτά είναι μάτσα από χαρτονομίσματα, δεν είναι πραγματικός πλούτος.
Μεγαλώνει λέει πολύ ο πληθυσμός και τα αγαθά που βγάζουμε δεν φτάνουν για να τους θρέψουν όλους. Είναι όμως πραγματικά έτσι; όταν βλέπουμε απ' τη μια στον “αναπτυγμένο” κόσμο τιγκαρισμένα τα ράφια στα σουπερμάρκετ, εκ των οποίων το 40% λεν ότι πετιούνται επειδή λήγουν ενώ σε άλλα μέρη δεν έχουν να φαν; όταν βλέπουμε τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε τμήματα του πληθυσμού, άλλος με δισεκατομμύρια (άρα και δυνατότητα να αγοράσει ένα σωρό αγαθά) κι άλλος στην ανεργία και στην πείνα; Όταν άλλος έχει καμμια δεκαριά σπίτια, πεντέξι αυτοκίνητα κι άλλος άστεγος χωρίς ούτε πατίνι; και μια και είπαμε για τρόφιμα και δίκαιη μοιρασιά στην αρχή, θα έχετε ακούσει και την έννοια “διατροφική κρίση” (στην Αϊτή π.χ), ότι σε πολλές χώρες δεν έχουν να φαν επειδή δεν έχουν καλά χώματα να καλλιεργήσουν, δεν έχουν καύσιμα να κινήσουν τα τρακτέρ, ή ότι τα μεταλλαγμένα θέλουν ένα σωρό χημικά και φυτοφάρμακα που δεν μπορεί ο άλλος να αντέξει οικονομικά.
Το 1971, ένας αμερικανός βιολόγος ονόματι Barry Commoner εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο “ο κύκλος που κλείνει”. Το βιβλίο αυτό θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο “μανιφέστο” ας πούμε της πολιτικής οικολογίας. Ο Commoner, παρά το κατ' ευφημισμόν επώνυμό του που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση – και λίγο καταχρηστικά για λόγους κατανόησης – “αυτός που είναι υπέρ της κοινοκτημοσύνης”, κομμουνιστής δεν ήταν, ούτε καν σοσιαλιστής, με την έννοια ότι ασκημένος στη μαρξιστική σκέψη. Ωστόσο σ' αυτό το βιβλίο του, ψάχνει να βρεί ορισμένες κοινωνικοπολιτικές αιτίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και καταλήγει στο αναπόδραστο συμπέρασμα ότι φταίει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα ανάπτυξης, δηλαδή ο καπιταλισμός! Λέει συγκεκριμένα στη σελ. 285 “...τα παραδείγματα της σχέσης μεταξύ της μόλυνσης και της ανάληψης κέρδους στο οικονομικό σύστημα της ιδιωτικής επιχείρησης πρέπει να μελετηθούν σοβαρά γιατί έχουν άμεση σχέση με σημαντικούς τομείς του οικονομικού συστήματος της τεράστιας καπιταλιστικής δύναμης”. Οι επισημάνσεις που κάνει ο Commoner στο πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, δεν φτάνουν στο τέλος του συλλογισμού, ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι κατ' εξοχήν αντιοικολογικός (στη βάση των συμπερασμάτων της επιστήμης της οικολογίας) γιατί παράγει άναρχα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο την κάλυψη αναγκών της κοινωνίας. Άρα κατασπαταλά φυσικούς πόρους, καύσιμα, νερό και δεν επενδύει σε αντιρρυπαντινές τεχνολογίες γιατί δεν έχουν άμεση κερδοφορία...
Βεβαίως υπάρχει και η κριτική στο “σοβιετικό σύστημα” στο σοσιαλισμό δηλαδή, διότι και εκεί υπήρξε μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Γενικά η ΕΣΣΔ είχε και τη φήμη μιας απέραντης χώρας με εργοστάσια κι εργάτες μιλιούνια, με τα φουγάρα να καπνίζουν ως σύμβολο του σοσιαλιστικού παραγωγικού οργασμού. Δεν γίνεται όμως μια προσεκτικότερη ματιά, πότε ακριβώς άρχισε να υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα στη σοβιετία; Όταν τη δεκαετία του 60 άρχισαν σιγά-σιγά να βάζουν ορισμένα στοιχεία οικονομίας της αγοράς στη σοσιαλιστική οικονομία, οπότε και άλλαξαν σταδιακά ορισμένα κίνητρα στην παραγωγή. Ασφαλώς και υπήρχαν και ζητήματα και από πιο παλιά που δεν γνώριζαν ακόμα τις επιπτώσεις της μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής στο περιβάλλον.
Βασικά διακρίνουμε να έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις για το ζήτημα του περιβάλλοντος στον κόσμο: η πρώτη τάση, η “καταστροφολογική” ας πούμε, που λέει ότι η καταστροφή είναι πολύ σοβαρή και μάλιστα επιταχύνεται σε βαθμό που κάποια στιγμή θα απειληθεί η ίδια η ζωή στον πλανήτη. Υπάρχει και η άλλη  δεύτερη τάση, η “σκεπτικιστική” ας πούμε που υποστηρίζει ότι όλη αυτή η φιλολογία περί καταστροφής του περιβάλλοντος είναι υπερβολική και εξυπηρετεί στην ουσία κάποια συμφέροντα. Και οι δύο απόψεις είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και ο γράφων δεν θεωρεί τις γνώσεις του επαρκείς για να τοποθετηθεί υπέρ της μίας ή της άλλης θέσης. Για το ότι το περιβάλλον καταστρέφεται και υποβαθμίζεται λόγω της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία. Ωστόσο, μήπως τελικά η φύση είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστη; μήπως η φύση βρίσκεται στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στις δραστηριότητες του ανθρώπου, κάπου κάπου συσσωρεύει ενέργεια και εκρήγνυται, φρενάροντας έτσι την επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα; (τσουνάμι, σεισμοί, ασθένειες, μεταλλαγμένα στελέχη ιών;).
Ο Ένγκελς περιγράφοντας τον άνθρωπο σε σχέση με τη φύση, μιλούσε για την προσπάθεια του ανθρώπου μέσω της εργασίας να την καθυποτάξει. Η φύση και η κοινωνία είναι αντίθετα, ευρισκόμενα σε διαρκή διαπάλη, και μ' αυτόν τον διαλεκτικό τρόπο μπορεί να εξηγηθεί η σημερινή κατάσταση. Το καινούργιο στοιχείο που μπαίνει από την επιστήμη της οικολογίας είναι ότι τα αποθέματα της γης σε καύσιμα, μέταλλα, πρώτες ύλες γενικά είναι πεπερασμένη, δεν μπορείς δηλαδή να βγάζεις επ' άπειρον πετρέλαιο και σιδηρομετάλλευμα. Τώρα φαίνεται ότι άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα η εποχή που θα σωθούν, ο ορίζοντας είναι μερικά χρόνια. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι οι εξής: ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων (διότι αυξάνεται η ζήτηση αλλα επίσης μειώνεται η προσφορά), η αύξηση μετακυλίεται στα πάντα επειδή τα πάντα εξαρτώνται απ' αυτή την πηγή ενέργειας, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των λαών. Ταυτόχρονα, η μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή δημιουργεί υπερσυσσώρευση, στοκ, απούλητα προϊόντα, φρακάρισμα στην παραγωγή, αναγκαστική μείωση του κόστους, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια. Η υπερπαραγωγή που οδήγησε στην κρίση δημιούργησε και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρύπους και σκουπίδια τα οποία μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, πλήττουν πρώτα τα χαμηλά λαϊκά στρώματα κλπ κλπ. Βλέπουμε δηλαδή ότι η κρίση του καπιταλισμού αφορά όχι μόνο την οικονομία, ή ακόμα στενότερα ορισμένους οικονομικούς δείκτες. Αφορά το περιβάλλον, τη διατροφή, τη δημόσια υγεία, τις αξίες. Οπότε, αν θέλουμε να αναδείξουμε τις αιτίες της καταστροφής του περιβάλλοντος, αρκεί να δούμε σε βάθος τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλισμού.
Και γιατί δηλαδή ο σοσιαλισμός να είναι πιο “οικολογικός”; Γιατί πολύ απλά στο σοσιαλισμό όλα παράγονται με σχέδιο και μοναδικό κριτήριο, την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Δεν παράγεται τίποτα άναρχα, παράγονται μόνο τα χρειώδη. Ασφαλώς θα πέφτεις κι έξω μερικές φορές, αλλά όσο περνάν τα χρόνια θα πρέπει να τελειοποιείται το κεντρικό σχέδιο και να μην αφήνεται στην τύχη του, όπως σταδιακά έγινε απ' τη δεκαετία του 60 και μετά, με ευθύνη ασφαλώς του κουκουσέ (το ΚΚ της σοβιετικής ένωσης). Ασφαλώς στο μέλλον φυσικά θα πρέπει γίνει οικονομία στις πρώτες ύλες αλλά και να στραφεί όλη η επιστημονική έρευνα στην εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας και εξέλιξη ασφαλώς της τεχνολογίας των ανανεώσιμων.
Το ΠΑΣΟΚ έφερε στην Ελλάδα, εκτός απ' την τρόικα και την μόδα της “πράσινης ανάπτυξης”. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιωργάκης είναι και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς πού έχει μεγάλο λόγο στα παγκόσμια πράγματα, ως πολιτικό όργανο του διεθνούς κεφαλαίου. Στις χώρες που έχει την εξουσία, η ΣΔ περνάει – καθ' υπόδειξιν φυσικά των συμφερόντων των πολυεθνικών – την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, του προσεχτικού περάσματος δηλαδή σε “πράσινες” τεχνολογίες σε συνθήκες κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Δηλαδή, οι κυβερνήσεις με την πολιτική αυτή ετοιμάζουν το έδαφος στις πολυεθνικές να μονοπωλήσουν κυριολεκτικά τις νέες τεχνολογίες – τις οποίες φυσικά εφαρμόζουν με το σταγονόμετρο, ενώ μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα – και να ξανακερδοφορήσουν στο μέλλον. Ωστόσο, επειδή τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού στενεύουν (για όλους τους λόγους που είπαμε πιο πάνω) είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να μακροημερεύσει ο καινούριος, πράσινος καπιταλισμός.
Οι λαοί αντικειμενικά ξεσηκώνονται απ' όλ' αυτά που τραβάν με την καπιταλιστική κρίση και μέσα απ' αυτό τον ξεσηκωμό θα φανεί κατα πόσο θα απειληθεί το σύστημα, σε κάθε χώρα χωριστά στην αρχή, σε πολλά μέρη του κόσμου αργότερα.
Το ΚΚΕ έχει χρέος λοιπόν, όπως το είπαμε πολλές φορές, να οδηγήσει στο σωστό δρόμο τον κόσμο που ξεσηκώνεται κάθε μέρα είτε αυθόρμητα, είτε υπό τον έλεγχο του συστήματος που διαμορφώνει την κοινή γνώμη (ακομμάτιστοι κλπ) και μ' αυτόν τον τρόπο τα κατευθύνει στο κενό.
Στη σημερινή ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, δίνει το στίγμα για τις αιτίες της περιβαλλοντικής κρίσης και καλεί – όπως πάντα άλλωστε – τον λαό να συγκροτήσει το μέτωπο με στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, στόχος ο οποίος ενσωματώνει μέσα του και τον πραγματικό σεβασμό προς το περιβάλλον και την ανακοπή της συνεχιζόμενης καταστροφής του.

8 σχόλια:

  1. Λόγω ακαδημαϊκών σπουδών, ειδικότητας και απασχόλησης έχω γράψει σε άλλα μπλογκ τις απόψεις μου για το περιβάλλον. Εγώ ανήκω στη “σκεπτικιστική” σχολή, θεωρώντας ότι ειδικά η (λεγόμενη) "πράσινη ανάπτυξη" είναι ένας ωραίος τρόπος μέσα στις συνθήκες του καζινοκαπιταλισμού να παραχθεί ακόμα περισσότερη υπεραξία, φορτώνοντας ταυτόχρονα στο λαό ένοχες επειδή (τάχαμου) είναι ... βρωμιάρης και μη φιλικός στο περιβάλλον.

    Είμαι σκεπτικιστής και με την έννοια ότι οι πόροι βαίνουν ολοένα και μειούμενοι, με αποτέλεσμα μελλοντικά να αντιμετωπίσουμε προβλήματα προσφοράς και (αντίστοιχα) ζήτησης πόρων (καυσίμων και ορυκτών, μεταλλικών και μη) που περιγράφτηκαν στην ανάρτηση. Η αντίφαση είναι ότι ενώ υπάρχει συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί και η έλλειψη προσφοράς στο μέλλον, το σύστημα προμοτάρει την “πράσινη ενέργεια” η οποια είναι επιδοτούμενη.
    (δείτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όπου, όλοι μας πληρώνουμε - υπεραξία! - “Τέλος υπέρ ΑΠΕ”)

    Διαβάστε τα σχόλια μου (με την ίδια υπογραφή – spiral architect στο μπλογκ:
    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/
    περισσότερο τεχνικού και λιγότερο ιδεολογικού χαρακτήρα, λόγω της φύσης του μπλογκ.

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τα λέτε στον αρχαιοπτέρυγα, αλλά επειδή είστε και λινουξάς, ψηφίζουμε-στηρίζουμε ubuntu να το ξέρετε. Ακόμα δεν έχουμε βεβαίως απεξαρτηθεί πλήρως απτον Bill Gates, αλλά που θα πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ""Βασικά διακρίνουμε να έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις ... η πρώτη τάση, η “καταστροφολογική” .. η καταστροφή είναι πολύ σοβαρή και μάλιστα επιταχύνεται .. θα απειληθεί η ίδια η ζωή στον πλανήτη. .. δεύτερη τάση, η “σκεπτικιστική” ..περί καταστροφής του περιβάλλοντος είναι υπερβολική και εξυπηρετεί στην ουσία κάποια συμφέροντα.""

    Ο Manny τασσεται υπερ της πρωτης τασης και πιστευει ακραδαντα οτι αν δεν αλλαξουμε αρδην τροπο πλευσης (σοσιαλισμος-κεντρικος σχεδιασμος-ορθολογικη χρηση υπαρχουσων υλων-νεες τεχνολογιες") σε κανα αιωνα απο σημερα ο πλανητης θα μας εχει πεταξει σαν ψυλλους απο πανω του (για να θυμηθουμε λιγο τον απιστευτο Carlin) και θα ειναι οντως μια πετρα που θα επιπλεει στο διαστημα..
    Τωρα αυτα περι πρασινων τεχνολογιων στον καπιταλισμο του Manny του φαινονται λιγο μλκιουλες για να βγαζουν καποιες εταιριες λεφτα (δλδ αν εγω βαλω φωτοβολταικα στην παραγκα μου και τα εργοστασια στην κινα και στο αμερικα συνεχιζουν να ξερναν αποβλητα και εχουμε αυτοκινητα σε ολο τον κοσμο που φτυνουν 3.000.000 ρυπους το δεπτερολεπτο -δε γινεται τπτ) Εξαλλου μια καταστροφη τυπου Φουκοσιμα μια στο τοσο παει τις πρασινες προσπαθειες των Γιαπωνεζων μερικους αιωνες πισω : ]]]]
    Αλλα δε βαριεσαι..το τι θα συμβει στην κουκιδα του συμπαντος που ονομαζουμε Γη δεν εχει και ιδιαιτερη σημασια για τον Κοσμο (οι τρικεφαλοι πορτοκαλι κατοικοι του συστηματος στο Αστρο Manny M32 στο νανο γαλαξια του μεγαλου σκυλου θα συνεχισουν να ποτιζουν τα παιδια τους και ουτε που θα καταλαβουν τιποτα) -εχει ομως σημασια για τους γηινους αλλα δε βαριεσαι..

    Τωρα η δευτερη ταση, οι σκεπτικιστες, για μενα ειναι λιγουλακι επικυνδυνη στο βαθμο που περνει τη μορφη: Αh global warming, what a hoax κτλ κτλ
    οδευουμε προς global cooling κτλ κτλ, υπαρχουν αφθονα κοιτασματα εμεις δε θα μεινουμε χωρις κτλ κτλ την βλεπω αυτη της ταση πααρα πολυ (ειδικα σε κατοικους της αλλης πλευρας του ατλαντικου και με τρομαζει.

    Αυτα (η εμπειρια του Axl θα τον βοηθησει να κατανοησει πιο τμημα του σχολιου του Manny πρεπει να παρει στα σοβαρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Αλέξανδρος Δελάρζ:
    (άσχετο - το έχω ξαναγράψει κάπου εδώ μέσα)

    Στο chrome (chromium στο Linux) δεν δουλεύει κανένα κουμπί του μπλογκ γλόμπινγκ!(προεπισκόπιση, δημοσίευση, παρακολούθηση)
    Άλλα μπλογκ δουλεύουν κανονικά.


    Στο Firefox δουλεύουν τα κουμπιά και στα δυο λειτουργικά (win & Linux-ubuntu) και από Firefox σε win ΧΡ γράφω τώρα.

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυο παλιότερα μου άρθρα που το πρωτο ακουμπά το περιβαλλοντικο ζήτημα

    http://poexania.wordpress.com/2011/02/27/%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%BD/

    και το δεύτερο το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης

    http://poexania.wordpress.com/2010/01/02/%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BF-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Poe:

    To δεύτερο άρθρο (Κρίση και “πράσινη ανάπτυξη”, ο γάμος του αιώνα) έχει πολύ καλή προσέγγιση!
    (το είχα διαβάσει παλιότερα)

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Spiral, μάλλον το πρόβλημα που λες έχει σχέση με το chrome. Κι εγώ που χρησιμοποιώ το chrome/chromium παρατήρησα ότι, όταν πατάω τα κουμπάκια "διαβάστε περισσότερα" ή το "σχόλια" δεν μπορώ να σχολιάσω άλλα ούτε και να κάνω like ή tweet. Άμα κάνω κλικ στον τίτλο της ανάρτησης τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δοκίμασέ το και πες με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αλέξανδρος Δελάρζ:
    Ναι, μόνο έτσι δουλεύει!

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...